Drożdżówka nocna
Składniki
Na ciasto:
- 5 dag drożdży
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- owoce ok. 1 kg
Kruszonka:
- 10 dag masła
- 10 dag maki
- 10 dag cukru
Sposób przygotowania
Ciasto: Jajka roztrzepujemy w dużej misce widelcem. Drożdże kruszymy i wrzucamy do jajek. Wlewamy olej, mleko i wsypujemy cukier. Składników nie mieszamy ze sobą tylko przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 8-10 godzin.
Po czasie wyrastania odkrywamy ścierkę, dosypujemy sól i mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy bakalie i zapach waniliowy (niekoniecznie)i jeszcze raz mieszamy.
Blaszkę o wymiarach 24x35cm smarujemy tłuszczem. Wykładamy ciasto i rozprowadzamy równo w foremce. Powierzchnię ciasta wykładamy owocami według upodobania i odstawiamy do podrośnięcia. Ciasto musi zwiększyć objętość dwukrotnie.
Kruszonka: Mąkę i cukier mieszamy na stole. Wykładamy zimne, twarde masło i siekamy nożem razem z pozostałymi składnikami. Następnie wyrabiamy końcami palców, aby powstały grudki, a nie jednolite ciasto. Wysypujemy nią powierzchnię ciasta z owocami. Pieczenie: Kiedy ciasto urośnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni. Pieczemy około 45 minut.

Drożdżówka nocna
Czas pieczenia: Czas przygotowania:
Poleć znajomym