Delicja jabłkowo-serowa
Składniki
Składniki na ciasto
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową
- 1/2 kg zmielonego sera
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 4 łyżki mleka
- 10 dag masła
Masa jabłkowa
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki masła
- 3-4 łyżki cukru
Krem śmietanowy
- 1/2 litra kremówki
- 1 jasna galaretka
Sposób wykonania
-
Ciasto: Mąkę wysypujemy na stół, wykładamy do niej zimną margarynę i siekamy nożem. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz żółtka, mieszamy nożem, a następnie zagniatamy na jednolite elastyczne ciasto. Wkładamy do lodówki na około 60 minut.
-
Ciasto schłodzone dzielimy na dwie części. Każdą z nich wałkujemy, wykładamy nią blaszkę 24x42cm i pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni. Czas pieczenia to około 15-20 minut.
-
Masa serowa: Miękką margarynę ucieramy na gładko, dodajemy na zmianę żółtka i cukier, ucieramy dodając po łyżce sera. Gotową masę serową stawiamy na ogniu i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Budyń rozprowadzamy w mleku i wlewamy do gotującej się masy. Odstawiamy z ognia po ponownym zagotowaniu.
-
Masa jabłkowa: Masło rozpuszczamy w garnku. Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce. Wkładamy do garnka z rozpuszczonym masłem, wsypujemy cukier i mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu, aż do częściowego rozpróżenia jabłek.
-
Krem śmietanowy: Galaretkę rozpuszczamy w około 100ml wrzątku. Studzimy. Kremówkę dobrze schłodzoną w lodówce ubijamy na sztywno. Bardzo powoli wlewamy galaretkę intensywnie ubijając. Jeśli ktoś woli puszystą śmietanę zamiast owocowej, może galaretkę zastąpić śmietan-fixem w proporcjach jak na opakowaniu. Zamiast śmietany możemy tez wykorzystać pozostałe białka, ubijając z nich sztywną pianę z cukrem i dodając galaretkę, jak do śmietany.
-
Przekładanie: Ciasto kruche wyjmujemy z formy i układamy na płaskiej desce lub tacy. Na wierzch wykładamy masę jabłkową, następnie znów kruchy placek i masę serową. Powierzchnię masy przykrywamy stężałą śmietaną i posypujemy tartą czekoladą.

Delicja jabłkowo-serowa
Czas pieczenia: Czas przygotowania:
Poleć znajomym