Poleć znajomym

Delicja jabłkowo-serowa

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (1) »

Składniki

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową

  • 1/2 kg zmielonego sera
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4 łyżki mleka
  • 10 dag masła

Masa jabłkowa

  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 łyżki cukru

Krem śmietanowy

  • 1/2 litra kremówki
  • 1 jasna galaretka

Sposób wykonania

  • Ciasto: Mąkę wysypujemy na stół, wykładamy do niej zimną margarynę i siekamy nożem. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz żółtka, mieszamy nożem, a następnie zagniatamy na jednolite elastyczne ciasto. Wkładamy do lodówki na około 60 minut.

  • Ciasto schłodzone dzielimy na dwie części. Każdą z nich wałkujemy, wykładamy nią blaszkę 24x42cm i pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni. Czas pieczenia to około 15-20 minut.

  • Masa serowa: Miękką margarynę ucieramy na gładko, dodajemy na zmianę żółtka i cukier, ucieramy dodając po łyżce sera. Gotową masę serową stawiamy na ogniu i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Budyń rozprowadzamy w mleku i wlewamy do gotującej się masy. Odstawiamy z ognia po ponownym zagotowaniu.

  • Masa jabłkowa: Masło rozpuszczamy w garnku. Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce. Wkładamy do garnka z rozpuszczonym masłem, wsypujemy cukier i mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu, aż do częściowego rozpróżenia jabłek.

  • Krem śmietanowy: Galaretkę rozpuszczamy w około 100ml wrzątku. Studzimy. Kremówkę dobrze schłodzoną w lodówce ubijamy na sztywno. Bardzo powoli wlewamy galaretkę intensywnie ubijając. Jeśli ktoś woli puszystą śmietanę zamiast owocowej, może galaretkę zastąpić śmietan-fixem w proporcjach jak na opakowaniu. Zamiast śmietany możemy tez wykorzystać pozostałe białka, ubijając z nich sztywną pianę z cukrem i dodając galaretkę, jak do śmietany.

  • Przekładanie: Ciasto kruche wyjmujemy z formy i układamy na płaskiej desce lub tacy. Na wierzch wykładamy masę jabłkową, następnie znów kruchy placek i masę serową. Powierzchnię masy przykrywamy stężałą śmietaną i posypujemy tartą czekoladą.

Delicja jabłkowo-serowa

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Podobne artykuły:

  • Sernik z makiem

    Sernik z makiem

    Ciasto ucierane 3 jajka 1 kostka masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru 30 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto serowo - makowe 1,5 kg sera zmielonego ... Więcej »

Komentarze

  1. margi (Gość) 11 lipca 2015, 12:57

    jak dla mnie lepiej wyglada niz smakuje