Poleć znajomym

Czerwona kapusta

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

  • 2 kg czerwonej kapusty
  • 2-3 cebule
  • 3 łyżki soli
  • 7 łyżek octu
  • 4-5 jabłek
  • 10 dag cukru
  • 1/2 l wody

Sposób przygotowania

  • Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, przekrawamy na ćwiartki, wycinamy zgrubiałą łodygę i kroimy dość cienko, albo szatkujemy na maszynie. Obraną cebule kroimy drobno, mieszamy z kapustą oraz solą i odstawiamy na dobę. Kiedy puści sok odciskamy go. Jeśli chcemy ten efekt osiągnąć szybciej bez 24-godzinnego czekania kapustę wrzucamy do dużej miski i ugniatamy ją dłońmi jak pranie mocno ściskając.
  • Wodę gotujemy z octem i cukrem. Na wrzątek wrzucamy kapustę a następnie gotujemy ja około 15 minut. W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do kapusty, dokładnie mieszamy i napełniamy nią słoiki, wcześniej wyparzone wrzątkiem. Pasteryzujemy 20 minut zanurzone w wodzie do ¾ wysokości. Tak przygotowana kapustę możemy również wykorzystać do bieżącego spożycia.

Czerwona kapusta

Czas przygotowania: Całkowity czas:

Tagi:

Podobne artykuły:

Komentarze