Poleć znajomym

Coleslaw z koperkiem

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 mała cebulka
  • łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • łyżka jogurtu naturalnego i łyżka majonezu

Sposób wykonania

  • Białą kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści, połowę główki przekrawamy na cztery części i szatkujemy jak najdrobniej. Wkładamy ją do miski posypujemy cukrem i solą oraz skrapiamy kwaskiem cytrynowym, a następnie odstawiamy do zmacerowania. Możemy przyspieszyć ten proces wygniatając kapustę ręką.
  • Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na drobne wiórki. Siekamy cebulę oraz koperek i razem z cebulką dodajemy do kapusty. Majonez, jogurt i przyprawy mieszamy i wlewamy do surówki. Przed podaniem wstawiamy do lodówki na 15 minut.

Coleslaw z koperkiem

Czas przygotowania: Całkowity czas:

Tagi:

Podobne artykuły:

  • Pomidorowe przekąski dla malucha

    Pomidorowe przekąski dla malucha

    Dzieci zazwyczaj uwielbiają zupę pomidorową, ale w sezonie pomidorowym warto zachęcić jej do zjedzenia także innych potraw przygotowanych z tych owoców. Oto przepisy na proste i smaczne dania ... Więcej »

  • Surówka z białej kapusty

    Surówka z białej kapusty

    pół główki surowej białej kapusty 1 marchewka 1/2 cebuli pęczek koperku sól, pieprz, cukier sok z cytryny olej słonecznikowy (oliwa z oliwek zmienia smak ... Więcej »

  • Sałatka krabowa

    Sałatka krabowa

    paczka makaronu sojowego 1 opakowanie paluszków krabowych (ewentualnie krewetek) 1/2 puszki kukurydzy 3-4 jajka ugotowane na twardo 1,5 ogórka wężowego 2 średnie ogórki ... Więcej »

  • Okoń w migdałach z sałatką z cukinii i kalafiora

    Okoń w migdałach z sałatką z cukinii i kalafiora

    Składniki: 1 okoń (lub inna ryba słodkowodna) 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki mąki szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu olej kawałki ... Więcej »

Komentarze