Ciasto ze śliwkami i budyniem
Składniki
- 1 kg śliwek lub innych owoców
- 1 kostka margaryny
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie śmietankowe
- 1 litr mleka
Sposób wykonania
-
Ciasto: Miękką margarynę ucieramy na gładko, dodajemy cukier na zmianę z żółtkami i nadal ucieramy do połączenia składników. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a po połączeniu delikatnie mieszamy z ubitą na sztywno pianą z białek.
-
Nadzienie: Budynie gotujemy tak, jak w przepisie na opakowaniu dodając jeszcze 2 łyżki cukru. Blaszkę 24x42cm smarujemy tłuszczem, wykładamy warstwę z 3/4 ciasta. Układamy połówki umytych i odsączonych śliwek. Owoce zalewamy gorącym jeszcze budyniem, a następnie pozostałym ciastem. Pieczemy w temperaturze 175 stopni około 50 minut.
-
Ciasto możemy tez zrobić z jabłkami zamiast śliwek. Wówczas trzeba je obrać i zetrzeć na grubej tarce. Jabłka powinny być kwaskowe.

Ciasto ze śliwkami i budyniem
Czas pieczenia: Czas przygotowania:
Poleć znajomym