Ciasto z jagodami
Składniki
Składniki na ciasto
- 20 dag margaryny
- 5 żółtek
- 10 dag cukru
- 5 łyżek gęstej śmietany
- 2 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Owoce
- 1/2 kg jagód
- 2 białka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki bułki tartej
Kokosowa beza
- 5 białek
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 3/4 szklanki cukru
Sposób przygotowania
Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem w dużej misie lub garnku, dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Kiedy masa jest puszysta i gładka dodajemy po łyżce śmietanę, a po chwili mieszankę maki z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki starannie ucieramy na gładko, a następnie wykładamy ciasto do foremki natłuszczonej i wysypanej mąką. Ciasto wystarcza do formy o wymiarach 24x42cm.
Piana jagodowa: Jagody oczyszczamy, myjemy w ciepłej wodzie i starannie osuszamy na sicie. Białka i cukier ubijamy na puszystą pianę, dodajemy tartą bułkę oraz jagody i powoli mieszamy łyżką. Warstwę piany z jagodami wykładamy na ciasto.
Beza kokosowa: Z białek i cukru ubijamy pianę. Kiedy jest sztywna i nie wypada z miski po odwróceniu, dodajemy powoli ciągle ubijając, wiórki kokosowe. Kokosową pianę wykładamy na warstwę jagodową. Pieczenie: Ciasto wstawiamy do piekarnika o temperaturze 175 stopni i pieczemy 40-45 minut.
Poleć znajomym