Poleć znajomym

Ciasto świąteczne

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

Składniki na biszkopt

  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 czubatych łyżek mąki
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody

Wkładka orzechowa

  • 25 dag pokrojonych orzechów włoskich
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe

  • 5-6 białek
  • szklanka cukru
  • 25 dag wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem czekoladowy

  • 1/2 litra mleka
  • cukier waniliowy
  • 5 żółtek (z wkładki orzechowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 kostki masła (1 margaryna+masło)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • kieliszek spirytusu

Sposób wykonania

  • Ciasto kokosowe: Ubijamy pianę z białek, pod koniec dodajemy cukier, a kiedy składniki się połączą powoli wsypujemy wiórki kokosowe. Bułkę tartą, proszek do pieczenia i orzechy mieszamy, a następnie wsypujemy do kokosowej piany. Delikatnie mieszamy. Pieczemy w blaszce od biszkoptu 25 minut.

  • Wkładka orzechowa: Białka ubijamy na sztywną pian ę. Powoli wsypujemy cukier wciąż ubijając. Mąkę, proszek do pieczenia i orzechy mieszamy, wsypujemy do piany. Pieczemy w blaszce biszkoptowej 25 minut.

  • Krem czekoladowy: Żółtka ucieramy na biała puszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa jest gęsta i zwiększy objętość wsypujemy oba rodzaje mąki. Dokładnie utartą masę wlewamy wąską strużką do gotującego się mleka cały czas mieszając. Po zagotowaniu odstawiamy do ostudzenia.

  • Miękkie masło ucieramy na gładką masę. Dodajemy po łyżce budyniu cały czas ucierając. Kiedy składniki się połączą wsypujemy kakao, startą czekoladę, wlewamy spirytus i dodajemy bakalie. Składniki dokładnie mieszamy.

  • Przekładanie: Krążek biszkoptu układamy na płaskim talerzu. Smarujemy trzecią częścią kremu czekoladowego. Układamy wkładkę orzechową i znów smarujemy kremem. Na to układamy wkładkę kokosową i kolejna porcję kremu. Całość przykrywamy biszkoptem. Dekoracje wykonujemy według uznania: polewę czekoladową, krem od przekładania tortu.

Ciasto świąteczne

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Podobne artykuły:

Komentarze