Ciasto świąteczne
Składniki
Składniki na biszkopt
- 7 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 5 czubatych łyżek mąki
- 2 czubate łyżki kakao
- 1łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sody
Wkładka orzechowa
- 25 dag pokrojonych orzechów włoskich
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe
- 5-6 białek
- szklanka cukru
- 25 dag wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem czekoladowy
- 1/2 litra mleka
- cukier waniliowy
- 5 żółtek (z wkładki orzechowej)
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 kostki masła (1 margaryna+masło)
- 2 łyżki kakao
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- kieliszek spirytusu
Sposób wykonania
-
Ciasto kokosowe: Ubijamy pianę z białek, pod koniec dodajemy cukier, a kiedy składniki się połączą powoli wsypujemy wiórki kokosowe. Bułkę tartą, proszek do pieczenia i orzechy mieszamy, a następnie wsypujemy do kokosowej piany. Delikatnie mieszamy. Pieczemy w blaszce od biszkoptu 25 minut.
-
Wkładka orzechowa: Białka ubijamy na sztywną pian ę. Powoli wsypujemy cukier wciąż ubijając. Mąkę, proszek do pieczenia i orzechy mieszamy, wsypujemy do piany. Pieczemy w blaszce biszkoptowej 25 minut.
-
Krem czekoladowy: Żółtka ucieramy na biała puszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa jest gęsta i zwiększy objętość wsypujemy oba rodzaje mąki. Dokładnie utartą masę wlewamy wąską strużką do gotującego się mleka cały czas mieszając. Po zagotowaniu odstawiamy do ostudzenia.
-
Miękkie masło ucieramy na gładką masę. Dodajemy po łyżce budyniu cały czas ucierając. Kiedy składniki się połączą wsypujemy kakao, startą czekoladę, wlewamy spirytus i dodajemy bakalie. Składniki dokładnie mieszamy.
-
Przekładanie: Krążek biszkoptu układamy na płaskim talerzu. Smarujemy trzecią częścią kremu czekoladowego. Układamy wkładkę orzechową i znów smarujemy kremem. Na to układamy wkładkę kokosową i kolejna porcję kremu. Całość przykrywamy biszkoptem. Dekoracje wykonujemy według uznania: polewę czekoladową, krem od przekładania tortu.

Ciasto świąteczne
Czas pieczenia: Czas przygotowania:
Poleć znajomym