Poleć znajomym

Ciasto Snikers

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (1) »

Składniki

Biszkopt

  • 8 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 25 dag mąki
  • 2 duże łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody

Ciasto orzechowe

  • 25 dag orzechów grubo pokrojonych
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

  • 1,5 szklanki mleka
  • 5 żółtek (z ciasta orzechowego)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 kostki masła (margaryna+masło)
  • 2 łyżki kakao

Sposób wykonania

  • Ciasto biszkoptowe: Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Dodajemy po jednym żółtku, a następnie wymieszane mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sito do masy jajecznej. Pod koniec dodajemy zimną wodę. Mieszamy lekko i wylewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia foremki 24x42cm. Pieczemy w temperaturze 175 stopni około 25-30 min. Zimny biszkopt przekrawamy na dwa blaty.
  • Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie porcjami wymieszane sypkie składniki. Na koniec dodajemy orzechy, lekko mieszamy i wylewamy do blaszki od biszkoptu, wyłożonej papierem. Ciasto wyjmujemy z foremki, kiedy jest ciepłe i od razu zdejmujemy papier, aby się nie przykleił.
  • Krem: Żółtka i mąkę ziemniaczaną mieszamy z małą ilością mleka. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem, do wrzącego wlewamy roztwór maki i przygotowujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu ucierając dalej aż do połączenia w jednolita masę. Dodajemy kieliszek spirytusu. Masę dzielimy na dwie porcje i jedną łączymy z kakao.
  • Przekładanie: jeden blat ciasta biszkoptowego układamy na podstawce do ciasta lub talerzu. Wykładamy połowę kremu, przykrywamy ciastem orzechowym. Jego powierzchnię smarujemy druga połową kremu i przykrywamy ostatnim blatem ciasta biszkoptowego. Wierzch smarujemy resztka pozostawionego kremu i posypujemy starta czekoladą.

Ciasto Snikers

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Podobne artykuły:

  • Ciasto Snikers z krówką

    Ciasto Snikers z krówką

    Ciasto I - Składniki: 8 jaj 6 łyżek mąki pszennej 2,5 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto II - Składniki: 5 białek 1/2 ... Więcej »

  • Ciasto Snikers z pijaną śliwką

    Ciasto Snikers z pijaną śliwką

    Biszkopt orzechowy - składniki: 4 jajka 4-5 łyżek zmielonych orzechów 3 łyżki mąki tortowej 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 ... Więcej »

  • Ciasto Metrowiec

    Ciasto Metrowiec

    Składniki na ciasto białe: 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1 szklanka mąki 6 łyżek oleju 6 łyżek zimnej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto ... Więcej »

  • Ciasto słodka piramida

    Ciasto słodka piramida

    Ciasto makowe 8 jajek szklanka mąki szklanka cukru szklanka suchego maku 2 cukry waniliowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe 5 jajek 10 dag ... Więcej »

Komentarze

  1. emilcia 27 lutego 2016, 17:21

    komentarz*Takie ciasto u mnie w domu znika dosłownie w moment! Orzechy laskowe daje, masę orzechową z helio z kawałeczkami orzechów, masę budyniową i na górę gorzka czekolada, strasznie kaloryczne ciasto, ale za to jakie pyszne.