Poleć znajomym

Ciasto Snikers z krówką

Autor: , 14 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (1) »

Składniki

Ciasto I - Składniki:

  • 8 jaj
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2,5 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto II - Składniki:

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 dag mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa I - Składniki:

  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 kostki masła

Masa II - Składniki:

  • 1 puszka mleka słodzonego kondensowanego
  • Sposób wykonania

    • Ciasto podstawowe: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Dodajemy po jednym żółtku i ciągle ubijając wsypujemy powoli przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wszystko lekko mieszamy. Blaszkę 25cm x 42cm natłuszczamy, wykładamy papierem, wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Po wystudzeniu przekrawamy na dwa blaty.
    • Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, a następnie orzechy i przesianą mieszaninę maki z proszkiem i mąka ziemniaczaną. Blaszkę 25cm x 42cm przygotowujemy jak poprzednio. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
    • Masa I: Żółtka jaj lekko ucieramy łyżka w garnuszku z dodatkiem cukru, a kiedy masa jest jednolita łączymy z mlekiem. Stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszając, aby się nie grudkowało doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce masy żółtkowo-mlecznej, a kiedy jest jednolite wlewamy kieliszek spirytusu.
    • Masa II: Puszkę skondensowanego słodzonego mleka wstawiamy do wysokiego garnka, zalewamy wodą, aby puszka była przykryta i gotujemy około 3 godzin. W sklepach bywa też gotowe mleko krówkowe, więc warto się za nim rozejrzeć oszczędzając sobie czasu poświęconego na gotowanie.
    • Łączenie ciasta: Jeden blat ciemnego biszkoptu układamy na podstawce. Wykładamy ¾ pierwszej masy i przykrywamy ciastem orzechowym. Na jego powierzchni rozprowadzamy mleko krówkowe. Jeśli jest gęste rozsmarowanie ułatwi nóż zamaczany we wrzątku. Krówkę przykrywamy drugim płatem biszkoptu i smarujemy pozostałą masą I. Wierzch posypujemy orzechami lub tartą czekoladą.

    Ciasto Snikers z krówką

    Czas pieczenia: Czas przygotowania:

    Tagi:

    Podobne artykuły:

    • Ciasto Snikers

      Ciasto Snikers

      Biszkopt 8 jaj 3/4 szklanki cukru 25 dag mąki 2 duże łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Ciasto orzechowe 25 dag orzechów grubo ... Więcej »

    • Ciasto Snikers z pijaną śliwką

      Ciasto Snikers z pijaną śliwką

      Biszkopt orzechowy - składniki: 4 jajka 4-5 łyżek zmielonych orzechów 3 łyżki mąki tortowej 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 ... Więcej »

    • Krówka orzechowa

      Krówka orzechowa

      Składniki na ciasto: 1 szklanka cukru 6 żółtek 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6-7 łyżek dżemu (najlepsze są powidła) Krem ... Więcej »

    • Migdałowiec z krówką

      Migdałowiec z krówką

      Składniki na biszkopt 4 jajka 10 dag cukru 15 dag mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa migdałowa 15 dag masła 15 dag cukru 2 łyżki ... Więcej »

    Komentarze

    1. olamyckowska 13 maja 2018, 19:21

      OSIĄGAJ SZCZUPŁE LUB MUSKULARNE CIAŁO SZYBCIEJ NIŻ KIEDYKOLWIEK!
      PROSTY TRENING, TANIA DIETA, INDYWIDUALNIE DOBRANA SUPLEMENTACJA!
      WEJDŹ TERAZ NA http://www.igortreneronline.pl
      I WYGRAJ 10 TYSIĘCY ZŁOTYCH!