Ciasto Shrek
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy
- 1 litr zielonego soku np. Pysio
- 3 budynie śmietanowe lun waniliowe
Dodatki
- 1/2 litra śmietanki 36%
- 4 galaretki zielone
- 2 paczki delicji
Sposób wykonania
- Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypując cukier. Dodajemy po jednym żółtku, a następnie ciągle ubijając wsypujemy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy i wylewamy do foremki wyłożonej papierem o wielkości 24x42cm. Pieczemy w temperaturze 175 stopni, około 25 minut.
- Krem budyniowy: Zielony sok Pysio wlewamy do garnka, gotujemy i przyrządzamy na nim budynie tak, jak na mleku. Zanim ostygnie wylewamy na ciasto biszkoptowe. Przygotowujemy galaretkę w ¾ szklanki wody i zostawiamy do momentu, gdy zacznie gęstnieć. Wówczas Ubijamy na sztywno kremówkę i mieszamy z tężejącą galaretką.
- Śmietanę wykładamy na budyń równą warstwą. Wierzch przykrywamy delicjami. Trzy pozostałe galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem, studzimy, a gęstniejące wylewamy na ciasto. Pozostawiamy w lodówce na dwie godziny.

Ciasto Shrek
Czas pieczenia: Czas przygotowania:
Poleć znajomym