Poleć znajomym

Ciasto rodzynkowo-czekoladowe

Autor: , 14 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

Biszkopt:

  • 8 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 2 budynie czekoladowe
  • 1/2 l + 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 dżem z czarnej porzeczki

Masa rodzynkowa:

  • 1/2 kostki masła
  • 40 dag rodzynek
  • alkohol (rum lub wódka)
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 czekolada mleczna

Sposób wykonania

  • Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Nie przerywając ubijania dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko mieszamy. Foremkę do ciasta o wymiarach 28 x 40 cm natłuszczamy, wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20-25 minut. Zimny placek przecinamy na dwa blaty.
  • Krem: Rodzynki zalewamy dzień wcześniej alkoholem tak, aby były przykryte. Po 24 godzinach odcedzamy i dokładnie odsączamy. Gotujemy i studzimy dwa budynie. Miękką margarynę ucieramy, po łyżce dodajemy zimny budyń i dokładnie ucieramy.
  • Pół kostki masła roztapiamy w garnuszku, wkładamy czekolady i na małym ogniu je rozpuszczamy. Dodajemy odsączone rodzynki. Jeden blat ciasta układamy na talerzu. Smarujemy dżemem, wykładamy cała masę budyniową i przykrywamy biszkoptem. Na ciasto wykładamy masę czekoladową z rodzynkami.

Ciasto rodzynkowo-czekoladowe

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Podobne artykuły:

  • Ciasto słodka piramida

    Ciasto słodka piramida

    Ciasto makowe 8 jajek szklanka mąki szklanka cukru szklanka suchego maku 2 cukry waniliowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe 5 jajek 10 dag ... Więcej »

  • Szarlotka budyniowo-czekoladowa

    Szarlotka budyniowo-czekoladowa

    Ciasto kruche 25 dag maki pszennej 15 dag cukru pudru 15 dag masła 2 żółtka 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia Dodatki około 1,5-2kg jabłek 1 litr ... Więcej »

  • Ciasto świąteczne

    Ciasto świąteczne

    Składniki na biszkopt 7 jajek 3/4 szklanki cukru 5 czubatych łyżek mąki 2 czubate łyżki kakao 1łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody Wkładka orzechowa ... Więcej »

  • Ciasto Królewiec

    Ciasto Królewiec

    Ciasto kruche - składniki: 30 dag mąki 10 dag cukru 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 1 całe jajko 15 dag margaryny Ciasto biszkoptowe - składniki: 4 jajka ... Więcej »

Komentarze