Poleć znajomym

Ciasto Królewiec

Autor: , 14 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (3) »

Składniki

Ciasto kruche - składniki:

  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 całe jajko
  • 15 dag margaryny

Ciasto biszkoptowe - składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia

Krem - składniki:

  • 1/ 2 litra mleka
  • 10 dag cukru
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka margaryny

Polewa czekoladowa - składniki:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 12 dag margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka

Sposób wykonania

  • Ciasto kruche: Mąkę, sodę i cukier wysypujemy na stolnicę lub do miski. Wykładamy miękką margarynę, miód, jajko i ręką zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie połowy. Przygotowujemy dwie blaszki 24x42cm, natłuszczamy je i wykładamy papierem oraz każdą jedną połówką ciasta. Jeśli mamy jedną blaszkę, drugą połowę ciasta przechowujemy w lodówce i pieczemy po wystudzeniu pierwszej. Ciasto pieczemy na złoto w temperaturze 175 stopni. Zdejmujemy papier zanim wystygnie.
  • Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno, pod koniec dodajemy po jednym żółtku, a kiedy składniki się połączą, wsypujemy przez sito mąkę pszenną, ziemniaczana i proszek do pieczenia. W blaszce od kruchego ciasta natłuszczonej, pieczemy biszkopt – około 25 minut w temperaturze 175 stopni.
  • Krem: Odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim mąkę pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na wrzące wlewamy roztwór maki szybko mieszając do zgęstnienia. Gorący budyń mieszamy mikserem dodając po łyżce margarynę. Studzimy.
  • Przekładanie: Kruchy placek układamy na tacy. Smarujemy jego powierzchnię połową kremu budyniowego. Przykrywamy biszkoptem, który smarujemy druga polową kremu. Na powierzchni układamy drugi placek kruchy, polewając go polewą czekoladową.
  • Polewa: Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy margarynę i kakao z cukrem. Stawiamy na ogniu i ogrzewając mieszamy aż się zagotuje. Jeszcze gorącą wylewamy na ciasto.

Ciasto Królewiec

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Podobne artykuły:

  • Ciasto Metrowiec

    Ciasto Metrowiec

    Składniki na ciasto białe: 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1 szklanka mąki 6 łyżek oleju 6 łyżek zimnej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto ... Więcej »

  • Ciasto słodka piramida

    Ciasto słodka piramida

    Ciasto makowe 8 jajek szklanka mąki szklanka cukru szklanka suchego maku 2 cukry waniliowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe 5 jajek 10 dag ... Więcej »

  • Ciasto Snikers

    Ciasto Snikers

    Biszkopt 8 jaj 3/4 szklanki cukru 25 dag mąki 2 duże łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Ciasto orzechowe 25 dag orzechów grubo ... Więcej »

  • Ciasto z porzeczkami

    Ciasto z porzeczkami

    Ciasto 25 dag mąki 15 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru cukier waniliowy jajo szczpta soli łyżka wody Nadzienie 50 dag porzeczek bez szypułek 4-5 białek 20 dag cukru Więcej »

Komentarze

  1. emilcia 27 lutego 2016, 17:19

    komentarz*Z ciastem biszkoptowym nie mam problemu, z kruchym tak samo. Najgorzej jest z masą, więc zdecydowałam się na helio masy, teściowa mi poleciła bo u niej zawsze z tymi masami robią ciasta i faktycznie masy są ok i zaoszczędzam dzięki nim czas.

  2. emilcia 4 marca 2016, 20:12

    A czy ktoś korzysta z takich gotowych mas jak ta z helio, bezglutenowych? To jest smaczna i dobra alternatywa dla nas zabieganych mamusiek.

  3. olamyckowska 10 maja 2018, 15:58

    OSIĄGAJ SZCZUPŁE LUB MUSKULARNE CIAŁO SZYBCIEJ NIŻ KIEDYKOLWIEK!
    PROSTY TRENING, TANIA DIETA, INDYWIDUALNIE DOBRANA SUPLEMENTACJA!
    WEJDŹ TERAZ NA http://www.igortreneronline.pl
    I WYGRAJ 10 TYSIĘCY ZŁOTYCH!