Poleć znajomym

Ciasto "Hiszpan"

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

Składniki:

  • 8 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 25 dag mąki
  • 2 duże łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 40 dag tłuszczu (masło + margaryna)
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao

Dodatki:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • rodzynki
  • orzechy
  • kieliszek spirytusu

Sposób wykonania

  • Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Po jednym dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie przez sito dodajemy do masy jajecznej. Lekko mieszamy. Blaszkę 24x42cm natłuszczamy i wykładamy papierem. Wylewamy ciasto. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu przekrawamy na dwa blaty.
  • Krem: Z mleka odlewamy pół szklanki i rozprowadzamy w niej żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Na wrzące mieszając wlewamy roztwór mączny i gotujemy do zgęstnienia. Budyń studzimy. Masło ucieramy w misie na puch, dodajemy po łyżce budyniu, a kiedy masa jest gładka, wlewamy spirytus. Krem dzielimy na dwie nierówne części i do mniejszej dodajemy kakao.
  • Przekładanie: Jeden blat biszkoptowy układamy na podstawce. Możemy go posmarować konfiturą wiśniową lub dżemem z czarnej porzeczki, ale niekoniecznie. Wykładamy połowę jasnego kremu i posypujemy bakaliami z kawałkami czekolady. Przykrywamy drugim blatem ciasta, na który wykładamy najpierw pozostały biały krem a potem krem ciemny. Wysypujemy resztą bakalii z czekoladą.

Ciasto "Hiszpan"

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Komentarze