Ciasto "Hiszpan"
Składniki
Składniki:
- 8 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 25 dag mąki
- 2 duże łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 40 dag tłuszczu (masło + margaryna)
- 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
Dodatki:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- rodzynki
- orzechy
- kieliszek spirytusu
Sposób wykonania
- Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Po jednym dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie przez sito dodajemy do masy jajecznej. Lekko mieszamy. Blaszkę 24x42cm natłuszczamy i wykładamy papierem. Wylewamy ciasto. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu przekrawamy na dwa blaty.
- Krem: Z mleka odlewamy pół szklanki i rozprowadzamy w niej żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Na wrzące mieszając wlewamy roztwór mączny i gotujemy do zgęstnienia. Budyń studzimy. Masło ucieramy w misie na puch, dodajemy po łyżce budyniu, a kiedy masa jest gładka, wlewamy spirytus. Krem dzielimy na dwie nierówne części i do mniejszej dodajemy kakao.
- Przekładanie: Jeden blat biszkoptowy układamy na podstawce. Możemy go posmarować konfiturą wiśniową lub dżemem z czarnej porzeczki, ale niekoniecznie. Wykładamy połowę jasnego kremu i posypujemy bakaliami z kawałkami czekolady. Przykrywamy drugim blatem ciasta, na który wykładamy najpierw pozostały biały krem a potem krem ciemny. Wysypujemy resztą bakalii z czekoladą.

Ciasto "Hiszpan"
Czas pieczenia: Czas przygotowania:
Poleć znajomym