Poleć znajomym

Ciasto egipskie

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

Składniki na 1 blat

  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru
  • 3/4 łyżki mąki pszennej
  • 60 g orzechów mielonych laskowych

Masa budyniowo-maślana

  • 9 żółtek
  • 9 łyżek cukru
  • 5,5 łyżek mąki pszennej
  • 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g każde)
  • 340 ml mleka
  • 200 g masła

Masa śmietanowa

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 10 dag pokrojonych orzechów laskowych
  • płatki migdałowe do dekoracji

Sposób przygotowania

Ciasto podstawowe: Cukier i białka jaj wkładamy do miski. Ubijamy trzepaczką na puszystą pianę. Ciągle ubijając dodajemy powoli, roztrzepując po powierzchni piany mąkę i orzechy. Ubijamy krótko do połączenia składników.

Dużą tortownice o średnicy 26cm smarujemy tłuszczem, wylewamy ciasto i pieczemy krótko, jak każdy biszkopt, około 17-18 minut w temperaturze 175 stopni. Zamiast tortownicy możemy wykorzystać blaszkę 24x42cm. Upieczony blat ciasta wyjmujemy. W tej samej foremce i według tego samego przepisu pieczemy jeszcze dwa blaty. Uwaga! Przy drugim i trzecim blacie piekarnik jest bardziej rozgrzany, wiec ciasto może się upiec szybciej.

Masa budyniowo-maślana: Z żółtek, cukru i cukru waniliowego przy pomocy miksera ucieramy puszystą masę. Powoli dodajemy do niej mąkę na zmianę z mlekiem. Kiedy masa jest jednolita stawiamy na ogniu i gotujemy budyń. Przez cały czas gotowania mieszamy, aby nie powstały grudki. Po zdjęciu z ognia przykrywamy folią aluminiową, która zapobiegnie powstawaniu grudek i zostawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na gładko. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dalej ucieramy. Nie wolno dodawać zbyt dużo budyniu jednocześnie, albo ciepłego budyniu, bo masa się zwarzy.

Masa śmietanowa: Gotujemy ½ szkol wody i rozprowadzamy w niej żelatynę, a następnie studzimy. Pokrojone orzechy prażymy na suchej patelni albo w piekarniku. Zimna kremówkę ubijamy, a kiedy jest już prawie sztywna dodajemy cukier puder, a po chwili orzechy i wąską strużką wlewamy żelatynę. Przekładanie: Pierwszy z blatów układamy na talerzu. Wykładamy trzecią część masy budyniowej, a na nią trzecią część masy śmietanowej. Przykrywamy drugim blatem. Czynności powtarzamy jeszcze dwa razy. Ostatnia warstwę stanowi krem śmietanowy, na którym wykonujemy dekorację. Przed podaniem wstawiamy na godzinę do lodówki.

Ciasto egipskie

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Podobne artykuły:

  • Ciasto Metrowiec

    Ciasto Metrowiec

    Składniki na ciasto białe: 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1 szklanka mąki 6 łyżek oleju 6 łyżek zimnej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto ... Więcej »

  • Ciasto słodka piramida

    Ciasto słodka piramida

    Ciasto makowe 8 jajek szklanka mąki szklanka cukru szklanka suchego maku 2 cukry waniliowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe 5 jajek 10 dag ... Więcej »

  • Ciasto Królewiec

    Ciasto Królewiec

    Ciasto kruche - składniki: 30 dag mąki 10 dag cukru 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 1 całe jajko 15 dag margaryny Ciasto biszkoptowe - składniki: 4 jajka ... Więcej »

  • Ciasto Snikers

    Ciasto Snikers

    Biszkopt 8 jaj 3/4 szklanki cukru 25 dag mąki 2 duże łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Ciasto orzechowe 25 dag orzechów grubo ... Więcej »

Komentarze