Ciasto architekta
Składniki
Biszkopt jasny - składniki:
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny - składniki
- 4 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa - składniki:
- 1 litr mleka
- 4 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 1 łyżka kakao
- 2 kostki tłuszczu (masło + margaryna)
- 1/2 szklanki cukru
Masa serowa - składniki:
- 50 dag serków homogenizowanych
- 2 galaretki czerwone
- puszka brzoskwiń
Sposób wykonania
- Biszkopt: Oba biszkopty – jasny i ciemny – przygotowujemy w ten sam sposób. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru, dodajemy po jednym żółtku. Do białego ciasta wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ciemnego mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem. Jedno i drugie ciasto pieczemy temperaturze blaszce 24x42cm lub 36x28cm, w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
- Krem budyniowy: Na przygotowanym mleku gotujemy według przepisu na opakowaniu budyń z całym cukrem, a następnie studzimy. Miękkie masło i margarynę ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dokładnie ucieramy. Krem dzielimy na połowę i do jednej części dodajemy kakao.
- Masa serowa: Dwie galaretki rozpuszczamy w półtorej szklanki wrzątku. Studzimy. Serki homogenizowane miksujemy powoli wlewając gęstniejąca galaretkę. Pozostawiamy do lekkiego ściągnięcia.
- Łączenie: Jasne ciasto układamy na podstawce. Wykładamy ciemny krem budyniowy. W ciemnym biszkopcie wycinamy dużym kieliszkiem kółka. Przykrywamy ciastem krem budyniowy. Do otworów wkładamy brzoskwinie. Całość przykrywamy kremem serowym, na których układamy wycięte z ciemnego ciasta kółka a następnie jasny krem budyniowy. Wierz polewamy fantazyjnie polewą czekoladową.

Ciasto architekta
Czas pieczenia: Czas przygotowania:
Poleć znajomym