Poleć znajomym

Ciasteczka kruche z maszynki

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

  • 1 szklanka cukru
  • 1 żółtko
  • 1 całe jajko
  • 1 margaryna
  • 2 łyżki śmietany
  • mąki ile zabierze

Sposób wykonania

  • Ciasto: Mąkę i cukier siekamy nożem na stole razem z zimną margaryną. Dodajemy żółtko i jajko, oraz śmietanę i zagniatamy ręka na jednolite gładkie ciasto. Chłodzimy je w lodówce przez około 60 minut.

  • Pieczenie: Maszynkę do mięsa wyposażamy w odpowiednią nakładkę do ciastek. Ciasto wkładami partiami. Wyciskamy formując ciastka o długości 5-6 cm. Układamy w niewielkich odstępach na blasze wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na rumiano.

Ciasteczka kruche z maszynki

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Podobne artykuły:

  • Kruche ciasteczka z pianką

    Kruche ciasteczka z pianką

    Składniki na ciasto: 50 dag mąki 25 dag masła 3 łyżki cukru pudru 4 żółtka 3/4 szkl. gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier ... Więcej »

  • Kruche obwarzanki

    Kruche obwarzanki

    40 dag mąki 10 dag cukru 25 dag masła 2 żółtka surowe 4 żółtka ugotowane 1 cukier waniliowy sok z 1 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Więcej »

  • Kruchy placek z owocami i pianką

    Kruchy placek z owocami i pianką

    Składniki 60 dag mąki 30 dag tłuszczu 20 dag cukru 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki kakao Dodatki dżem owocowy owoce Piana ... Więcej »

  • Ciasteczka serowe

    Ciasteczka serowe

    25 dag sera białego zmielonego 25 dag margaryny 25 dag mąki marmolada (mogą być również prażone jabłka) łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania Więcej »

Komentarze