Poleć znajomym

Chrust (faworki)

Autor: , 14 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (1) »

Składniki

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 6 żółtek
  • 12 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki spirytusu
  • odrobina soli
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania

  • Ciasto: Na stół wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól. W środku robimy gniazdko, w które wlewamy śmietanę i żółtka oraz spirytus. Mieszamy widelcem, a następnie zagniatamy dość długo, od czasu do czasu uderzając wałkiem, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto dzielimy na małe porcje. Te nie wykorzystywane przykrywamy folia, aby nie obsychały.
  • Formowanie: Porcję ciasta wałkujemy na grubość 2-3mm starając się nie podsypywać dużo mąki. Ostrym nożem tniemy na podłużne prostokąty 15x4cm. Każdy prostokąt przecinamy wzdłuż przez środek, na 2-3 cm od końców. Jeden koniec przewijamy przez rozcięcie. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto po obu stronach. Wyjmujemy na papier do osuszenia. Posypujemy cukrem pudrem.

Chrust (faworki)

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Komentarze

  1. olamyckowska 12 maja 2018, 19:28

    OSIĄGAJ SZCZUPŁE LUB MUSKULARNE CIAŁO SZYBCIEJ NIŻ KIEDYKOLWIEK!
    PROSTY TRENING, TANIA DIETA, INDYWIDUALNIE DOBRANA SUPLEMENTACJA!
    WEJDŹ TERAZ NA http://www.igortreneronline.pl
    I WYGRAJ 10 TYSIĘCY ZŁOTYCH!