Poleć znajomym

Chińska sałatka karnawałowa

Autor: , 20 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki na 8 porcji

  • 1 opakowanie mrożonych warzyw do potraw chińskich (np. "Danie Chińskie" Hortex)
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki oleju sojowego
  • 2 łyżki ziaren sezamu białego i czarnego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 8 sztuk listków czerwonej cykorii - do dekoracji
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego delikatnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka octu winnego czerwonego
  • sól i pieprz biały

Sposób wykonania

  • Mieszankę chińską wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy około 10 minut, dodając pod koniec załączone do zestawu przyprawy. Przyprawiamy solą według uznania i odstawiamy do wystudzenia. Pomarańcze myjemy, obieramy ze skóry oraz z białych błonek a miąższ kroimy w kostkę.
  • Sos sojowy, sok cytrynowy i miód wkładamy do garnuszka o ogrzewamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy do połączenia składników otrzepując trzepaczką do piany lub widelcem.
  • Warzywa wykładamy do miski, dodajemy pomarańcze, posiekana natkę pietruszki, połowę ziarna sezamowego i mieszamy. Do kieliszków koktajlowych nakładamy sałatkę, polewamy sezamowym vinegrette, cieniutko sosem sojowym z miodem, posypujemy sezamem i dekorujemy listkami cykorii oraz wstążeczką ze skórki pomarańczowej.

Chińska sałatka karnawałowa

Czas przygotowania: Całkowity czas:

Tagi:

Podobne artykuły:

Komentarze