Chińska sałatka karnawałowa
Składniki na 8 porcji
- 1 opakowanie mrożonych warzyw do potraw chińskich (np. "Danie Chińskie" Hortex)
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki oleju sojowego
- 2 łyżki ziaren sezamu białego i czarnego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 8 sztuk listków czerwonej cykorii - do dekoracji
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sosu sojowego delikatnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka octu winnego czerwonego
- sól i pieprz biały
Sposób wykonania
- Mieszankę chińską wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy około 10 minut, dodając pod koniec załączone do zestawu przyprawy. Przyprawiamy solą według uznania i odstawiamy do wystudzenia. Pomarańcze myjemy, obieramy ze skóry oraz z białych błonek a miąższ kroimy w kostkę.
- Sos sojowy, sok cytrynowy i miód wkładamy do garnuszka o ogrzewamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy do połączenia składników otrzepując trzepaczką do piany lub widelcem.
- Warzywa wykładamy do miski, dodajemy pomarańcze, posiekana natkę pietruszki, połowę ziarna sezamowego i mieszamy. Do kieliszków koktajlowych nakładamy sałatkę, polewamy sezamowym vinegrette, cieniutko sosem sojowym z miodem, posypujemy sezamem i dekorujemy listkami cykorii oraz wstążeczką ze skórki pomarańczowej.

Chińska sałatka karnawałowa
Czas przygotowania: Całkowity czas:
Poleć znajomym