Poleć znajomym

Bułeczki drożdżowe z serem

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 10 dag masła
  • 2 jajka
  • około 2 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 25 dag sera białego
  • cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru

Sposób wykonania

  • Ciasto: drożdże kruszymy, mieszamy z cukrem, jajkami i 3 łyżkami maki, zalewamy ciepłym, nie gorącym mlekiem, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. (najlepiej wstawić do miski z pozostałą mąką). Masło roztapiamy i studzimy. W misce mieszamy mąkę, rozczyn drożdżowy, sól, a następnie wyrabiamy ręka lub drewnianą łyżką dolewając pozostałe letnie mleko.

  • Gęstość ciasta regulujemy dodawaniem mleka lub mąki. Na koniec dolewamy masło i wyrabiamy tak długo, aż będzie odchodziło od ręki i ścianek naczynia. Z reguły trwa to około 30 minut.. Po wyrobieniu posypujemy wierzch mąka i pozostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  • Nadziewanie: Jajko, ser i cukier z wanilią miksujemy. Kiedy ciasto urośnie dwukrotnie nabieramy łyżką porcje, formujemy placek, nakładamy farsz i zlepiamy tak, jak knedle. Układamy zlepionym miejscem na posypanej mąką blaszce i znów pozwalamy im rosnąć. Pieczemy w gorącym piekarniku, w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Wyrośnięte bułeczki można trzymać przez noc w lodówce i upiec rano na śniadanie.

Bułeczki drożdżowe z serem

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Podobne artykuły:

Komentarze