Poleć znajomym

Babka migdałowo-cytrynowa

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

Składniki

  • 1 cytryna
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 20 dag mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli do piany

Lukier

  • 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Sposób wykonania

  • Ciasto: Całą cytrynę ze skórką dok ładnie myjemy, kilka razy nacinamy, zalewamy wodą w garnuszku i gotujemy około 15 minut. Po ostudzeniu wyjmujemy pestki a następnie miksujemy. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką biała masę. Masło ucieramy w misie lub garnku, dodajemy masę żółtkową, migdały wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz zmiksowaną cytrynę.

  • Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy ją do ciasta i delikatnie mieszamy, aby jak najmniej opadła. Formę do babki o średnicy 22-24 cm natłuszczamy i oprószamy mąką. Wykładamy do niej ciasto i pieczemy w temperaturze 175 stopni około 50 minut.

  • Lukier: Cukier puder ucieramy w miseczce z 2 łyżkami gorącej wody. Kiedy masa stanie się gładka i zacznie gęstnieć dodajemy sok z cytryny. Lukrem smarujemy babkę zanim zastygnie. Możemy posypać orzechami lub kandyzowaną skórką cytrynową.

Babka migdałowo-cytrynowa

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Podobne artykuły:

Komentarze