Przepisy
-
Ciasto architekta
1 komentarz Autor: Alicja ŻywczakBiszkopt jasny - składniki: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt ciemny - składniki 4 jaja 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa - składniki: 1 litr mleka 4 budynie waniliowe lub śmietankowe 1 łyżka kakao 2 kostki ...
Czytaj dalej » -
Ciasto Rumowiec
1 komentarz Autor: Alicja ŻywczakCiasto - składniki: 4 duże jajka 4 duże łyżki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1łyżeczka proszku do pieczenia Krem - składniki: 4 jajka 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1 kostka tłuszczu (1/2 masła+1/2 margaryny) Polewa: 1/2 kostki margaryny 2łyżki kakao 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki mleka Dodatki: 3-4 ...
Czytaj dalej » -
Kruche obwarzanki
2 komentarze Autor: Alicja Żywczak40 dag mąki 10 dag cukru 25 dag masła 2 żółtka surowe 4 żółtka ugotowane 1 cukier waniliowy sok z 1 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Czytaj dalej » -
Ciasto "Hiszpan"
2 komentarze Autor: Alicja ŻywczakSkładniki: 8 jaj 3/4 szklanki cukru 25 dag mąki 2 duże łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 i 1/2 szklanki mleka 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 40 dag tłuszczu (masło + margaryna) 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Dodatki: tabliczka gorzkiej czekolady rodzynki orzechy kieliszek ...
Czytaj dalej » -
Ciasteczka serowe
1 komentarz Autor: Alicja Żywczak25 dag sera białego zmielonego 25 dag margaryny 25 dag mąki marmolada (mogą być również prażone jabłka) łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania
Czytaj dalej » -
Rogaliki orzechowe
1 komentarz Autor: Alicja Żywczak20 dag mąki 15 dag masła 5 dag cukru pudru 5 dag mielonych orzechów 2 żółtka gotowane 2 żółtka surowe 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Czytaj dalej » -
Babka biszkoptowa
2 komentarze Autor: Alicja Żywczak4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao
Czytaj dalej » -
Krówka na krakersach
1 komentarz Autor: Alicja Żywczak1 litr mleka 3 duże paczki krakersów 3/4 szklanki cukru 1/2 litra śmietany 30% 10 dag płatków migdałowych 3 łyżeczki żelatyny 1 cukier waniliowy 25 dag masła 1 szklanka mąki pszennej 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy 1 jajko 1 puszka mleka słodzonego kondensowanego
Czytaj dalej » -
Mazurek z orzechami włoskimi
2 komentarze Autor: Alicja ŻywczakSkładniki: ciasto: 250 ml śmietany kremówki 300g mąki pszennej 3 jajka 1 cukier waniliowy 200g cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kieliszek rumu lub czystej wódki pianka orzechowa: 250g orzechów włoskich 3 białka 6 łyżek cukru 1 mały słoiczek powideł śliwkowych
Czytaj dalej » -
Ciasto pomarańczowo orzechowe
2 komentarze Autor: Alicja ŻywczakSkładniki: 15 jajek 3 duże pomarańcze 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 15 łyżek bułki tartej 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki orzechów mielonych Krem orzechowo-kawowy: 4 jajka 10 dag cukru 2 kostki masła lub margaryny 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 10 łyżek orzechów mielonych
Czytaj dalej » -
Babka ucierana
4 komentarze Autor: Alicja ŻywczakSkładniki: 6 jaj 25 dag cukru 25 dag mąki 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao sok z 1 cytryny rodzynki
Czytaj dalej » -
Ciasto Królewiec
3 komentarze Autor: Alicja ŻywczakCiasto kruche - składniki: 30 dag mąki 10 dag cukru 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 1 całe jajko 15 dag margaryny Ciasto biszkoptowe - składniki: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody 1łyżeczka proszku do pieczenia Krem - składniki: 1/ 2 litra mleka 10 dag ...
Czytaj dalej » -
Chrust (faworki)
1 komentarz Autor: Alicja ŻywczakSkładniki: 40 dag mąki 6 żółtek 12 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu odrobina soli tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania
Czytaj dalej » -
Kruche ciasteczka z pianką
1 komentarz Autor: Alicja ŻywczakSkładniki na ciasto: 50 dag mąki 25 dag masła 3 łyżki cukru pudru 4 żółtka 3/4 szkl. gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Składniki na piankę: 2 białka 1 szklanka cukru
Czytaj dalej » -
Zawijany makowiec
1 komentarz Autor: Alicja ŻywczakCiasto - składniki: 75 dag mąki 1,5 kostki margaryny 8 dag drożdży 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru kryształu 1/2 łyżeczki soli Nadzienie makowe - składniki: 40 dag maku 15 dag masła 1/2 szklanki płynnego miodu 1 cukier waniliowy 30 dag bakalii (orzechy, rodzynki, migdały) ...
Czytaj dalej » -
Sernik z brzoskwiniami
0 komentarzy Autor: Alicja ŻywczakCiasto - składniki: 3 szkl. mąki 1 kostka palmy 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sernik - składniki: 1 kg sera zmielonego 3-4 jajka 1 budyń śmietankowy 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki masła puszka brzoskwiń Beza - składniki: 5 białek (z ciasta kruchego) 3/4 szklanki cukru
Czytaj dalej » -
Ciasto Snikers z pijaną śliwką
1 komentarz Autor: Alicja ŻywczakBiszkopt orzechowy - składniki: 4 jajka 4-5 łyżek zmielonych orzechów 3 łyżki mąki tortowej 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wkładka orzechowa - składniki: 25 dag orzechów grubo pokrojonych 5 jaj 3/4 szklanki cukru 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka mąki pszennej ...
Czytaj dalej » -
Makowiec z prażonymi jabłkami
0 komentarzy Autor: Alicja ŻywczakCiasto makowe - składniki: 8 jaj 15 dag margaryny 10 dag płynnego miodu 15 dag cukru 1 łyżeczka kakao 30 dag maku 4 łyżki mąki (płaskie) 1łyżeczka sody Ciasto białe - składniki: szklanka białek 10 dag cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa ...
Czytaj dalej » -
Strucla z makiem
0 komentarzy Autor: Alicja ŻywczakSkładniki: 0,5 kg mąki 5 dag drożdży 10 dag cukru 250 ml mleka 15 dag masła 3 jajka Masa makowa: 0,5 kg maku 15 dag cukru 15 dag masła cukier waniliowy 4 jajka olejek migdałowy 2 łyżki miodu 15 dag bakalii
Czytaj dalej » -
Ciasto makowe
0 komentarzy Autor: Alicja ŻywczakSkładniki na ciasto: 1/2 kg maku 20 dag masła 20 dag cukru 6 jaj 6 łyżek kaszy manny 1/2 kg jabłek łyżeczka proszku do pieczenia 10 orzechów Polewa czekoladowa: 10 dag margaryny, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kakao, 1łyżka mleka
Czytaj dalej »