Poleć znajomym

Przepisy dla alergików

Autor: , 6 czerwca 2012 w Przedszkolak, Komentarze (4) »

Coraz więcej dzieci boryka się z problemem alergii pokarmowej i musi być na specjalnej diecie. Oto kilka pomysłów na smaczne dania, które będziecie mogły przygotować swoim pociechom. Bez mleka, jajek i mąki.

Dla dzieci alergicznych lista bezpiecznych potraw jest często ograniczona. Czasami okazuje się, że może jeść tylko kilka dań, które jednak szybko się maluchowi nudzą. Jeśli zaczniesz zamieniać produkty uczulające na bezpieczne dla dziecka, będziesz mogła sprawnie urozmaicić jego dietę.

Co w zamian:

Mleka - mieszanka mlekozastępcza lub sojowa (jeśli dziecko nie jest na nią uczulone), np. Bebilon Pepti, Nutramigen, Humana SL, Bebiko sojowe itp. albo wodę.

Starszym pociechom możesz wodę mieszać z mlekiem kokosowym albo ryżowym. Masło zastąp oliwą z oliwek, olejem kokosowym lub bezmleczną margaryną.

Jaj - jaja przepiórcze są mniej alergenne. Jeśli dziecko w ogóle nie może jeść jajek, do wypieków dodawaj zmiksowane banany lub olej (spajają ciasto).

Glutenu - kaszkę ryżową, kukurydzianą, gryczaną lub produkt bezglutenowy Sinlac. Są też gotowe mieszanki bezglutenowe do wypieków naleśników, pieczywa i ciast do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet.

Uważaj na zioła!

Gotowe mieszanki przypraw zazwyczaj zawierają duże ilości soli, glutaminianu sodu i innych ulepszaczy smaku, które mogą nasilać reakcję alergiczną. Dodatkowo uczulają zioła tj. anyż, curry, czosnek, kolendra, oregano, pieprz, koper włoski, cynamon, bazylia, kminek, papryka. Najbezpieczniejsze są zaś: chrzan, goździki, estragon, listek laurowy, gałka muszkatołowa, majeranek, tymianek, wanilia, cząber.

Przepisy

Dla dziecka uczulonego na mleko

Koktajl owocowy (od 9. miesiąca)

  • 180 ml wody
  • 6 miarek mieszanki mlekozastępczej
  • pół brzoskwini
  • 10 dag jagód

Brzoskwinie obrać, usunąć pestkę, zmiksować z jagodami i wodą, dodać mieszankę mlekozastępczą, przygotowaną wg instrukcji na opakowaniu.

Dyniowe placki (od 2 lat)

  • 30 dag dyni
  • 2 jabłka
  • kilka łyżek mąki
  • żółtko
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Obraną dynię i jabłka zetrzyj na tarce, dodaj mąkę w takiej ilości, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Żółtka utrzyj z cukrem do białości, dodaj do dyni i jabłek. Posól i dokładnie wymieszaj. Smaż na oleju z obu stron małe placuszki. Gdy ostygną, posyp je cukrem pudrem.

Dla dziecka na diecie bezglutenowej

Naleśniki z kaszą gryczaną (od 3. roku życia)

  • 6 jajek przepiórczych
  • szklanka mąki bezglutenowej (kukurydzianej, gryczanej)
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • szklanka wody
  • 3 łyżki oleju
  • sól

  • pół szkl. ugotowanej kaszy gryczanej

  • 10 dag białego sera
  • średnia cebulka
  • łyżka oleju

Składniki na ciasto wymieszaj, odstaw na pół godziny, a następnie smaż placki na rozgrzanym oleju. Nadzienie przygotuj rozgniatając ser widelcem i mieszając go z kaszą gryczaną. Następnie dodaj do niego podsmażoną cebulkę. Nakładaj farsz na naleśniki i zwijaj je dowolnie, np. w chusteczkę. Podawaj na ciepło.

Dla dzieci, które nie jedzą jajek

Placki z marchewki

  • 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach (3-4 duże sztuki)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli

Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać obie mąki oraz żółtka, cukier i sól. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie połączyć z masą marchewkową. Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju i osączać z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem

Jeśli znacie inne ciekawe przepisy dla małych alergików podzielcie się z innymi mamami! Razem łatwiej będzie urozmaicać dietę naszych pociech o nowe smaki, bez konieczności ciągłych ograniczeń. Przepisy możecie zamieszać pod tekstem lub na forum w wątku: Przepisy dla alergików.

Tagi: przepisy dla alergików, przepisy dla dzieci, dania dla dzieci, potrawy dla dzieci, kuchnia dla dzieci, dieta dziecka, alergia u dziecka, alergia pokarmowa u dziecka

Podobne artykuły:

  • Konkurs: Zdrowa kuchnia, zdrowe dziecko

    Konkurs: Zdrowa kuchnia, zdrowe dziecko

    Epidemia otyłości jeszcze nie dotknęła polskich maluchów, ale jest już sporo sygnałów, że taki problem może się pojawić. Chcemy poruszyć temat zdrowego żywienia dzieci, a mamy biorące ... Więcej »

  • Katar – przyczyny, objawy, leczenie

    Katar – przyczyny, objawy, leczenie

    Z katarem nie ma żartów, kiedy tylko się pojawi, zacznij działać natychmiast. Poprawisz samopoczucie dziecka i nie dopuścisz do dalszego rozwoju infekcji. Więcej »

  • Drzemka jest niezbędna

    Drzemka jest niezbędna

    Małe dziecko potrzebuje odpoczynku w ciągu dnia. W tym czasie regeneruje siły i układa w pamięci to, czego nauczył się podczas zabawy. Co jednak zrobić, gdy smyk nie chce nawet zmrużyć oka? Więcej »

  • Fajna Mama Tygodnia: oleska83

    Fajna Mama Tygodnia: oleska83

    Ujęła nas odpowiedzią na pytanie o wychowawcze sztuczki... Zbyt często zapominamy, że kluczem do zrozumienia potrzeb i zachowań dziecka jest umiejętność spojrzenia na świat jego oczami. Więcej »

Komentarze

  1. malinowka (Gość) 21 września 2013, 0:03

    dieta alergika tez moze byc smaczna! bardzo ciekawe przepisy sa tutaj podane, jutro na pewno ktorys wyprobuje, znalazlam tez kilka smacznych przepisow na stronce latopic.pl/Przepisy-dla-malego-alergika

  2. podpis*angelka (Gość) 28 września 2015, 14:17

    Witam przepisy super jednak ja mam z córeczka więcej problemów. Jest uczulona na wiele produktów między innymi mleko krowie zastępuje kozim , serki jogurty, tu nie ma problemu ale odpadają tez jajka i surowe owoce i warzywa a marchewka i banany(zarówno surowe jak i gotowane) uczulaja ja najbardziej szukam pomysłów na przepisy jeśli ktoś może pomóc dziękuję

  3. poziomka321 (Gość) 1 października 2015, 9:03

    komentarz*przy alergii na roztocze miałam problem z jedzeniem owoców morza.. byłam u lekarza i on zalecił mi kurację i wtedy dopiero powychodziły wszystkie nietolerancje.. dostałam clatrę z bilastyną i ok pomogło, ale oprócz tego miałam wyeliminować gluten i nabiał - no i one mnie silnie uczulały..

  4. iwona (Gość) 24 stycznia 2016, 14:47

    ludzie zastanówcie się!!! piszecie w tytule bez jajek, a w przepisie podajecie ze potrzebne są jajka.. normalnie chyba idiota to pisze...