Poleć znajomym

Pomidorowe przekąski dla malucha

Autor: , 13 lipca 2012 w Dziecko, Komentarze (1) »

Dzieci zazwyczaj uwielbiają zupę pomidorową, ale w sezonie pomidorowym warto zachęcić jej do zjedzenia także innych potraw przygotowanych z tych owoców. Oto przepisy na proste i smaczne dania z pomidora dla maluchów już od 10. miesiąca życia.

Pomidorowe gnocchi

  • 3-4 pomidory
  • 20 dag ziemniaków
  • 3-4 łyżki mąki
  • łyżka oliwy
  • majeranek

Pomidory myjemy, parzymy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Wkładamy do rondla i gotujemy z oliwą, aż się rozpadną i puszczą sok.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i rozgniatamy na puree. Łączymy z pomidorową masą. Dodajemy mąkę i majeranek. Wyrabiamy gładkie ciasto, a następnie odrywamy z niego po kawałku i formujemy w wałek. Kroimy na plasterki i lekko spłaszczamy widelcem. Kluseczki wrzucamy do wrzątku i gotujemy pod przykryciem ok. 3 min. aż wypłyną. Podajemy polane roztopionym masłem lub sosem serowym.

Krem pomidorowy z rybą

  • 3 pomidory
  • 10 dag filetu z ryby
  • dymka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • łyżka oliwy
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżka posiekanej bazylii
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka masła do wysmarowania kokilek

Rybę myjemy i kroimy na kawałki. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Posiekaną dymkę szklimy na oliwie. Dodajemy pomidory i rybę. Doprawiamy bazylią, koperkiem i czosnkiem. Gotujemy ok. 5-6 minut, aż pomidory puszczą sok. Kaszę mannę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody, wlewamy do pomidorów. Gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć. Przekładamy do wysmarowanych masłem foremek, studzimy, a następnie wykładamy na talerzyki. Możemy podać też danie na ciepło, od razu po przygotowaniu.

Pomidorowe plastry w cieście

  • 2 pomidory bez skórek
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 3-4 łyżki śmietany
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • olej do smażenia

Jajka z mlekiem, śmietaną i mąką miksujemy na gładkie ciasto. Pomidory kroimy w grubsze plastry, osuszamy je na ręczniku papierowym i lekko posypujemy ziołami. Następnie zanurzamy plastry w cieście i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoto. Podajemy na ciepło.

Tagi: przepisy dla dzieci, pomidory dla dzieci, dania z pomidorów dla dzieci, odżywianie dzieci

Podobne artykuły:

Komentarze

  1. Margolcia 13 lipca 2012, 9:53

    świetne przepisy i jakie łatwe :)