Poleć znajomym

Odżywianie przyszłej mamy

Autor: , 22 czerwca 2010 w Ciąża, Komentarze (13) »

Właściwe odżywianie pozwoli łatwiej przetrwać różne dolegliwości, często towarzyszące okresowi ciąży. Na odpowiednim podejściu do kwestii odżywiania skorzysta oczywiście rozwijające się dziecko.

Należy zadbać o odpowiednie ilości pożywienia ze wszystkich grup. Na niektóre z nich trzeba zwrócić szczególną uwagę i spożywać ich więcej, ale są również takie, o których lepiej zapomnieć w czasie ciąży. Pamiętajmy także, że kobieta w tym czasie powinna każdego dnia wypijać co najmniej 8 szklanek wody.

Produkty zbożowe

Powinny być podstawą diety. Dostarczają nie tylko energii, ale również witamin z grupy B i błonnika pokarmowego, który jest szczególnie ważny w czasie ciąży, ponieważ zapobiega towarzyszącym jej zaparciom. Opierajmy więc swój jadłospis na razowym, pełnoziarnistym pieczywie, brązowym czy dzikim ryżu, grubych kaszach, płatkach zbożowych i otrębach. Nie grozi nam monotonia, ponieważ w sklepach znajdziemy wiele rodzajów płatków (owsiane, żytnie, pszenne, z dodatkiem śliwek, jabłek, żurawiny) i musli (typu crunchy, granola czy z dodatkiem suszonych owoców).

Warzywa i owoce

Obfitują w wiele witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego oraz bioflawonoidów, niezbędnych w okresie ciąży. Są one głównym źródłem witaminy C i folianów, których organizm nie potrafi magazynować, a na które zapotrzebowanie podczas ciąży wzrasta. - Przyswajalność niektórych składników mineralnych znajdujących się w produktach roślinnych wzrasta pod wpływem innych. Dzieje się tak na przykład w przypadku żelaza – mówi dr n. med. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki, dietetyk Sante. - Organizm najlepiej je przyswaja w obecności witaminy C. Nie zapominajmy więc o dodaniu do płatków zbożowych np. świeżej pomarańczy - radzi.

Mięso i ryby

Są podstawowym źródłem białka w diecie. W ciąży zalecane są chude gatunki mięsa, drób oraz ryby. Wegetarianki powinny je zastępować nasionami roślin strączkowych, orzechami, pestkami dyni czy słonecznika i innymi wysokobiałkowymi produktami (np. tofu). Białko jest podstawowym budulcem tkanek i narządów rozwijającego się dziecka. Ponadto mięso jest źródłem żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Ryby to ważne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych dla rozwoju siatkówki oka i mózgu niemowlęcia. Nie zapominamy także o jajach – ugotowane zapewnią nie tylko dostarczenie białka, ale także innych cennych składników.

Mleko i jego przetwory

Zawierają pełnowartościowe białko oraz łatwo przyswajalny wapń, budujący układ kostny dziecka. Kobiety w ciąży codziennie powinny uwzględniać w swojej diecie 3 porcje produktów mlecznych. Jednak nie wszystkie przetwory z mleka są dla nich wskazane. Powinny unikać lodów, do produkcji których użyto świeżych jaj oraz serów pleśniowych. Ważne jest także, aby wybierać odtłuszczone produkty mleczne, ponieważ nadmiar tłuszczu w diecie może spowodować zbyt wysoki przyrost masy ciała. Pamiętajmy, że kobieta bez nadwagi nie powinna przytyć w ciąży więcej niż 11 – 12 kg.

Tłuszcze i słodycze

Te składniki w diecie kobiety ciężarnej powinny występować w niewielkich ilościach. Najlepiej wybierać oleje roślinne (olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, oliwę z oliwek) i spożywać je na surowo, jako dodatek do surówek i sałatek. Ze słodyczy najlepiej zrezygnować, a szczególnie tych kupowanych w sklepie. Do ich produkcji często używa się tłuszczów niewiadomego pochodzenia.

Składniki pod specjalnym nadzorem

Bardzo ważne jest zapewnienie rozwijającemu się dziecku odpowiedniej ilości składników odżywczych. Na niektóre jednak trzeba zwrócić szczególną uwagę, gdyż zwykle w diecie ciężarnej mogą występować w niedostatecznej ilości. Należy do nich między innymi kwas foliowy, który chroni dziecko przed rozwojem wad wrodzonych układu nerwowego. Przyjmowanie kwasu foliowego w ilości 0,4 mg na dobę należy rozpocząć najlepiej na 3 miesiące przed zajściem w ciążę i kontynuować przez I trymestr. W produktach żywnościowych kwas foliowy znajduje się w zielonych liściastych warzywach, ale nie tylko. Dobrym jego źródłem są: brokuły, pomarańcze, banany, mleko i nasiona roślin strączkowych. Kolejnym składnikiem jest żelazo. Podczas ciąży występuje zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek, ponieważ bierze on udział w tworzeniu hemoglobiny w krwinkach, a także wspomaga rozwój płodu. Jego niedobór może być przyczyną anemii u matki. Przewód pokarmowy człowieka najlepiej przyswaja żelazo zawarte w mięsie czy żółtku jaja. Z kolei odpowiednia ilość cynku pomaga w walce z chorobami zakaźnymi, wspiera rozwój płodu i może skracać czas porodu. Cynk znajduje się w żywności zasobnej w żelazo - mięsie, nasionach roślin strączkowych, itp. Trudno zrealizować zalecaną dawkę wapnia pomijając mleko i produkty mleczne. Kobiety spożywające co najmniej 3 porcje tych produktów rzadko mają niedobory tego składnika. Jego niedostateczne spożycie może zagrażać rozwojowi układu kostnego dziecka i zwiększać ryzyko wystąpienia osteoporozy u matki, ponieważ w okresie, gdy dieta ciężarnej jest uboga w wapń, płód „zabiera” go z jej organizmu.

Produkty, o których lepiej zapomnieć

W czasie ciąży kobiety powinny wyeliminować ze swojej diety kilka produktów. Są to przede wszystkim:

  • alkohol - nawet małe dawki przechodzą do płodu; może spowodować u dziecka tzw. płodowy zespół alkoholowy (FAS) objawiający się opóźnieniem rozwoju, niską masą urodzeniową, nieprawidłowym rozwojem mózgu i serca;
  • napoje gazowane - oprócz kofeiny i fosforanów zawierają dwutlenek węgla, sztuczne barwniki i konserwanty, podrażniające przewód pokarmowy. Dostarczają także dużych ilości cukrów prostych, na które ciężarna powinna uważać. Ich nadmiar, podobnie jak tłuszczu, może spowodować nadmierny przyrost masy ciała w ciąży;
    • kawa – 1 lub 2 filiżanki (z 1 łyżeczki) w ciągu dnia nie powinny zaszkodzić dziecku. Jednak duże ilości kofeiny mogą zaburzać pracę serca malucha;
  • słodziki - chociaż nie wykazano ich szkodliwego działania na płód, lepiej je wyeliminować, ponieważ nie zawierają żadnej wartości odżywczej;
    • fast-food - w produktach tego typu występują duże ilości niekorzystnych składników;
    • wątróbka - nie powinna być spożywana w ciąży - nie tylko ze względu na wysoką zawartość cholesterolu, ale również na nadmierną ilość witaminy A, która może zaburzać rozwój płodu;
    • orzeszki ziemne - zwiększają ryzyko wystąpienia alergii u dziecka, ponadto znajduje się w nich aflatoksyna, mogąca uszkadzać płód;
    • surowe mięso, ryby (tatar, sushi) i owoce morza (frutti di mare) - mogą być źródłem toksoplazmozy i listeriozy, które uszkadzają układ nerwowy płodu, powodują przedwczesny poród;
    • sery pleśniowe - również mogą wywołać listeriozę;
    • surowe jajka - są źródłem Salmonelli;
    • produkty wędzone (sery, wędliny, ryby) i grillowane – występują w nich rakotwórcze nitrozoaminy oraz bardzo duże ilości soli, dlatego lepiej ich nie jadać.

Kobieta ciężarna powinna także zwrócić szczególną uwagę na żywność konserwowaną, sztucznie barwioną i aromatyzowaną. Nadmiar substancji dodatkowych może powodować biegunkę, zaburzenia żołądkowe i odczyny alergiczne. Najlepiej uważać więc na: benzoesan sodu (konserwy, dżemy, majonezy), kwas fosforowy, fosforan sodu (proszki do pieczenia, napoje typu cola), glutaminian sodu (napoje, zupy instant, przyprawy typu vegeta, kostki bulionowe, konserwy, sosy w proszku, itp.).

Jeśli kobiety w ciąży będą spożywały odpowiednie produkty o wysokiej jakości, ich organizm lepiej zniesie czas tego odmiennego stanu. Dlatego warto jeść zdrowo, nie za dwoje, ale dla dwojga!

Tagi: dieta w ciąży, odżywianie w ciąży, dieta

Podobne artykuły:

  • Aktywna ciąża - 3 korzyści dla dziecka

    Aktywna ciąża - 3 korzyści dla dziecka

    Potrzebujesz motywacji do ćwiczeń? Oto ona: łagodny trening cardio służy nie tylko ciężarnej, ale również rozwijającemu się dziecku. Więcej »

  • Ciąża wysokiego ryzyka

    Ciąża wysokiego ryzyka

    Ciążą wysokiego ryzyka określa się każdą ciążę, która przebiega nieprawidłowo lub ciążę u chorej kobiety. Do najczęstszych chorób zagrażających ciąży należy nadciśnienie, Więcej »

  • Ciąża w łóżku

    Ciąża w łóżku

    Ciąża to nie choroba, ale czasem musisz poleżeć w łóżku, albo po prostu odpocząć, by uniknąć pewnych komplikacji. Najczęściej na początku lub pod koniec ciąży. Sprawdź, kiedy to ... Więcej »

  • Ciąża pozamaciczna

    Ciąża pozamaciczna

    Ciążą pozamaciczną (ektopową) nazywamy rozwój płodu poza jamą macicy. Najczęstszymi miejscami, gdzie może rozwinąć się ciąża pozamaciczna są: jajowody, jajniki, szyjka macicy a także ... Więcej »

Komentarze

  1. mamaela 7 lipca 2011, 11:08

    Fajne, wartościowe i w miarę szczegółowo opisane zagadnienie żywienia ciężarnych. Ciężko jednak wszystko to co zakazane wykluczyć z diety- ach te zachcianki :) No ale przecież staramy się :) No i ta informacja o przybraniu w ciąży max.. 12 kg- hmmm może by trudno ;)

  2. snoopy90 7 lipca 2011, 12:18

    12kg to mnie już dawno nie dotyczy bo raz tyle przybrałam :D ciekawe kto to zgubi?dobrze że napisali że wątróbki nie powinno sie jeśc

  3. gosias 7 lipca 2011, 14:26

    Mnie zastanawia to grilowane, że nie można ??

  4. agf 12 lipca 2011, 10:06

    Myślę, ze do wszystkich tych informacji trzeba podejść rozsądnie. Przecież kilka razy w ciąży grill czy fast food tez na pewno nie zaszkodzi. No, chyba, ze nie jemy nic innego ;)

  5. konwalia 12 lipca 2011, 11:12

    Zgadzam się z Olą, wiadomo, że w ciąży nie można wszystkiego, ale trzeba też trochę wrzucic na luz. Raz na jakiś czas zjedzona karkóweczka z grilla, nikomu nie zaszkodzi. :)

  6. Margolcia 12 lipca 2011, 13:21

    nawet nie miałam pojęcia że nie wolno grillować a przecież to jest zdrowsze niż usmażenie na oleju :|

  7. Donia1982 15 lipca 2011, 14:30

    w sprawie tłuszczy :o d początku ciąży jem prawdziwe masło zwierzęce :82 %. wszystkie margaryny maja utwardzacze itp chemię. polecam! oczywiście z umiarem, bo wiadomo- tłuszcz zwierzęcy.

  8. mikusiowa 20 lipca 2011, 15:12

    Ja jadłam prawie wszystko odmówiłam sobie tylko produktów niepasteryzowanych a tak na co miałam ochotę to jadłam.

  9. mamaela 20 lipca 2011, 15:19

    Ja teraz zdecydowanie stawiam na owoce i warzywa sezonowe- trzeba korzystać póki są świeże- czereśnie, morelki, fasolka, kalafior - pychota :) Fakt przez to może mało urozmaicona, jak 3 dni pod rząd jem fasolkę, ale co tam, potem taka fajna nie będzie

  10. mikusiowa 24 lipca 2011, 16:45

    My też już kolejny raz fasolkę mieliśmy do obiadku hmmm pycha!!!!!!!

  11. dora27 10 października 2011, 19:31

    ja jedynie czego nie mogę sobie odmówić to kawa i fast foody :) ale udało mi się już ograniczyć kawkę do 3 razy na tydzień a fast foody raz na tydzień :)

  12. spooky 30 stycznia 2012, 0:35

    fajny artykuł, dużo przydatnych informacji...
    choć czasami trudno się oprzeć zachciankom... :)

    warto poczytać też na
    http://naturalnieoleczeniu.blogspot.com/2012/01/jak-powinna-odzywiac-sie-matka-w...

  13. zkruczka 15 maja 2018, 20:47

    I dla przyszłych mam i dla każdego kto potrzebuje pomocy- szczerze polecam dietetyka Pana Igora Mieńkowskiego. Zostawiam Wam adres jego strony ^^ http://igortreneronline.pl