Poleć znajomym

Miód Manuka - właściwości i opinie

Autor: , 22 sierpnia 2013 w Mama i Tata, Komentarze (14) »

Cena miodu Manuka może szokować, ale jest jak najbardziej uzasadniona. Ten nowozelandzki produkt jest jednym z najsilniejszych naturalnych środków antybakteryjnych i prawdopodobnie najzdrowszym miodem na świecie, wspomagającym układ odpornościowy i wykazującym potencjał leczniczy w przypadku wielu schorzeń.

Miód Manuka pozyskiwany jest z krzewu występującego wyłącznie na obszarach Nowej Zelandii. Sekretem jego leczniczych właściwości jest zawartość methylglyoxalu – naturalnego środka antybakteryjnego, którego siła jest zwykle wyrażana tzw. czynnikiem MGO. Im większe stężenie tej substancji, tym silniejsze jest działanie miodu. Oczywiście proporcjonalnie do zawartości methylglyoxalu rośnie cena produktu. Miody dostępne na rynku zawierają go od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg, przy czym należy zaznaczyć, że rekomenduje się spożywanie miodu zawierającego methylglyoxal w stężeniu przynajmniej 100 mg/kg, co odpowiada miodowi Manuka MGO™ 100+.

Badania naukowa przeprowadzone w 2008 roku na Politechnice Drezdeńskiej wykazały, że Miód Manuka MGO jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu (dla porównania, stężenie tej substancji w innych miodach wynosi średnio 3,1 mg/kg). Dzięki temu, miód Manuka doskonale wzmacnia odporność, oczyszcza trudno gojące się rany zainfekowane bakteriami odpornymi na działanie antybiotyków, łagodzi problemy skórne, a także zwiększa liczbę probiotycznych bakterii jelitowych.

Dobroczynne działanie miodu Manuka odnotowuje się w przypadku choroby wrzodowej, zaburzeń trawienia, nadkwasoty, zakażeń układu moczowego, zespołu jelita drażliwego, egzemy, trądziku, chorób przyzębia, zapalenia gardła i nieżytu nosa.

Miód Manuka w ciąży

O ile zdarza nam się lekceważyć pierwsze oznaki infekcji, gdy mamy świadomość, że zawsze można udać się do lekarza po silny lek, w ciąży nie ma o tym mowy i dbałość o zdrowie staje się sprawą priorytetową. Lista dostępnych leków na nawet najprostsze infekcje dla kobiet w ciąży i matek karmiących jest krótka, dlatego ogromnie istotne jest profilaktyczne wzmacnianie odporności. Miód Manuka jest w tym przypadku nieoceniony. Jako produkt w 100% naturalny, może być stosowany przez ciężarne, chyba że są uczulone na produkty pszczele, a także podawany w niewielkich ilościach dzieciom po 12 miesiącu życia, zwłaszcza jeśli często chorują na infekcje górnych dróg oddechowych (najlepiej rozpuścić 1 łyżeczkę miodu w płynie o temperaturze pokojowej).

Gdzie kupić miód Manuka

Miody Manuka nie są łatwo dostępne. Kupisz je niemal wyłącznie w sklepach ze zdrową żywnością i w sprzedaży wysyłkowej. Pamiętaj tylko, by korzystać ze sprawdzonych źródeł i zwracać uwagę na oznaczenie MGO™, które gwarantuje, że miód został przebadany najbardziej wiarygodną z dostępnych metod oznaczania zawartości methylglyoxalu. Godne polecenia są zdecydowanie miody firmy Manuka Health New Zeland. Producent oferuje szeroką gamę produktów o różnej zawartości methylglyoxalu, od MGO 30+ po MGO 550+, jak również miody Manuka z dodatkiem wyciągu z aloesu czy zielonej herbaty oraz syropy, cukierki i lizaki dla najmłodszych.

Kosmetyki z miodem Manuka

Tagi: miód Manuka, zdrowe odżywianie w ciąży, infekcje, choroby

Podobne artykuły:

  • Konkurs: Zdrowa kuchnia, zdrowe dziecko

    Konkurs: Zdrowa kuchnia, zdrowe dziecko

    Epidemia otyłości jeszcze nie dotknęła polskich maluchów, ale jest już sporo sygnałów, że taki problem może się pojawić. Chcemy poruszyć temat zdrowego żywienia dzieci, a mamy biorące ... Więcej »

  • Ciąża wysokiego ryzyka

    Ciąża wysokiego ryzyka

    Ciążą wysokiego ryzyka określa się każdą ciążę, która przebiega nieprawidłowo lub ciążę u chorej kobiety. Do najczęstszych chorób zagrażających ciąży należy nadciśnienie, Więcej »

  • Ciąża w łóżku

    Ciąża w łóżku

    Ciąża to nie choroba, ale czasem musisz poleżeć w łóżku, albo po prostu odpocząć, by uniknąć pewnych komplikacji. Najczęściej na początku lub pod koniec ciąży. Sprawdź, kiedy to ... Więcej »

  • Ciąża pozamaciczna

    Ciąża pozamaciczna

    Ciążą pozamaciczną (ektopową) nazywamy rozwój płodu poza jamą macicy. Najczęstszymi miejscami, gdzie może rozwinąć się ciąża pozamaciczna są: jajowody, jajniki, szyjka macicy a także ... Więcej »

Komentarze

  1. Gatta 25 sierpnia 2013, 13:54

    ja ogolnie nie przepadam za miodem

  2. podpis*lelek (Gość) 14 grudnia 2013, 14:24

    nabijanie ludzi w butelke ze jeszcze są naiwni którzy wierza w zagraniczne produkty które zalegają magazyny i nie mają wzięcia . produkt na wszystko i na nic

  3. podpis*mmkk (Gość) 14 lutego 2014, 10:02

    komentarz*jak ogólnie uwazam ze ten miod jest rewelacyjny,kiedys miałam straszne wrzody zołądka i dwunastnicy od momenty jedzenia miodu manuka dolegliwosci ustepiły,i powiem jedno ZDROWIE nie ma CENY

  4. bartnik (Gość) 14 maja 2015, 11:09

    UMF to nie certyfikat tylko znak handlowy organizacji zrzeszającej niektórych producentów miodu Manuka.
    MGO ® to również zarejestrowany znak handlowy firmy - jednego z producentów miodu Manuka
    Certyfikowane naukowe metody badawcze określane są właściwymi im skrótami
    MG - jedno z naukowych określeń Methylglyoxalu - czynny biologicznie związek C3H4O2 z grupy Aldehydów
    (pozostałe funkcjonujące określenia: MGL, MGO, MGE, MG)
    NPA - Nienadtlenkowa Aktywność (Non Peroxide Activity) Metoda badawcza Dr Petera Molana z Nowej Zelandii, stopniująca wartości miodu Manuka porównując jego właściwości do antyseptycznego fenolu.
    (Ponieważ UMFHA osiągała niejednoznaczne wyniki badań bazujących na metodzie UMF Dr Molan wiele lat temu przestał współpracować z organizacją UMFHA, kontynuując w dalszym ciągu własne badania usprawniające Metodę. Dzisiaj Rząd Nowej Zelandii ujednolica oznakowania miodów Manuka na rynku spożywczym, pozostawiając jedną, ściśle określającą zawartość jednego związku jakim jest Methylglyoxal.
    Pozostałe związki jak i określająca je metoda NPA zastają wycofane z rynku konsumenckiego, a z uwagi na ich istotne dla medycyny wartości, pozostaną w użyciu w środowisku badawczym, naukowym i medycznych. Zmiany te zostaną wprowadzone w styczniu 2016 roku.
    WNIOSKI:
    UMF z cyfrą+ to tak naprawdę naukowe NPA
    MGO ® to znak handlowy a samo MGO lub MG, czy MGL lub po prostu Methylglyoxal to określenia naukowe dla certyfikacji określającej poziom zawartości tego związku z miodzie.
    Z resztą na ogólnodostępnej stronie międzynarodowego rejestru patentowego wystarczy wpisać MGO i pokażą się wszystkie firmy rejestrujące ten skrót. Wystarczy wpisać w wyszukiwarce TMview i wejść na strone rejestru tmdn.org/tmview/welcome
    Samo oznaczenie ® nie ma żadnego naukowego znaczenia tylko informuje że dany zwrot został zarejestrowany w biurze patentowym. Sama metoda Prof. Henle opublikowana tak naprawdę w 2008 roku, mówi że precyzyjnie określa zawartość substancji czynnej w postaci methylglyoxalu i może byc przeprowadzona w każdym akredytowanym laboratorium na Świecie.

  5. bartnik (Gość) 14 maja 2015, 11:09

    UMF to nie certyfikat tylko znak handlowy organizacji zrzeszającej niektórych producentów miodu Manuka.
    MGO ® to również zarejestrowany znak handlowy firmy - jednego z producentów miodu Manuka
    Certyfikowane naukowe metody badawcze określane są właściwymi im skrótami
    MG - jedno z naukowych określeń Methylglyoxalu - czynny biologicznie związek C3H4O2 z grupy Aldehydów
    (pozostałe funkcjonujące określenia: MGL, MGO, MGE, MG)
    NPA - Nienadtlenkowa Aktywność (Non Peroxide Activity) Metoda badawcza Dr Petera Molana z Nowej Zelandii, stopniująca wartości miodu Manuka porównując jego właściwości do antyseptycznego fenolu.
    (Ponieważ UMFHA osiągała niejednoznaczne wyniki badań bazujących na metodzie UMF Dr Molan wiele lat temu przestał współpracować z organizacją UMFHA, kontynuując w dalszym ciągu własne badania usprawniające Metodę. Dzisiaj Rząd Nowej Zelandii ujednolica oznakowania miodów Manuka na rynku spożywczym, pozostawiając jedną, ściśle określającą zawartość jednego związku jakim jest Methylglyoxal.
    Pozostałe związki jak i określająca je metoda NPA zastają wycofane z rynku konsumenckiego, a z uwagi na ich istotne dla medycyny wartości, pozostaną w użyciu w środowisku badawczym, naukowym i medycznych. Zmiany te zostaną wprowadzone w styczniu 2016 roku.
    WNIOSKI:
    UMF z cyfrą+ to tak naprawdę naukowe NPA
    MGO ® to znak handlowy a samo MGO lub MG, czy MGL lub po prostu Methylglyoxal to określenia naukowe dla certyfikacji określającej poziom zawartości tego związku z miodzie.
    Z resztą na ogólnodostępnej stronie międzynarodowego rejestru patentowego wystarczy wpisać MGO i pokażą się wszystkie firmy rejestrujące ten skrót. Wystarczy wpisać w wyszukiwarce TMview i wejść na strone rejestru tmdn.org/tmview/welcome
    Samo oznaczenie ® nie ma żadnego naukowego znaczenia tylko informuje że dany zwrot został zarejestrowany w biurze patentowym. Sama metoda Prof. Henle opublikowana tak naprawdę w 2008 roku, mówi że precyzyjnie określa zawartość substancji czynnej w postaci methylglyoxalu i może byc przeprowadzona w każdym akredytowanym laboratorium na Świecie.

  6. Anna (Gość) 1 lipca 2015, 19:16

    Tak miód manuka jest wyjatkowy pod wieloma wzgledami. jest dobry na trądzik, dla cukrzyków. ma bardzo silne działanie przeciwbakteryjne przeczytajcie sami bonavita.pl/miod-manuka-nie-tylko-na-tradzik-i-cukrzyce-jakie-jeszcze-wykazuje-wlasciwosci osobiscie również lubie jego nietuzinkowy i egzotyczny smak

  7. BeeYes.pl (Gość) 11 sierpnia 2015, 9:10

    Jeśli chodzi o kosmetyki z miodem Manuka o wysokim wskaźniku UMF 20+ - to zapraszamy na stronę Beeyes.pl - tutaj dostępne nowozelandzkie kosmetyki: serum, krem pod oczy i maseczka do twarzy jako Qltowy Kosmetykiem 2015.

  8. Promka (Gość) 20 lutego 2016, 12:01

    Znam i używam kosmetyków z miodem manuka świetna jest maska przeciwtrądzikowa ma bardzo wysoką zawartość mgo bo aż 600+, natomiast na co dzień używam balsamu 250+ i mydełka 250+ jest tak fajne że myję nim nawet skórę twarzy.

  9. Promka (Gość) 7 marca 2016, 11:03

    Dla mnie miód manuka jest cudowny, bardzo mi pomógł, podaje go też mojemu dziecku na wzmocnienie odporności tylko z mniejszym stężeniem 100+, ostatnio odkryłam też nowy produkt kapsułki cyclopower ( z miodem manuka 400+), są alternatywą dla osób, które nie lubią smaku miodu i są równie skuteczne

  10. Malwina (Gość) 6 czerwca 2016, 11:32

    Promka - Cyclopower bierze moja mama, która bardzo lubi miód, ale ma cukrzyce. Ja wolę miód - znika po nim moja praktycznie chroniczna zgaga.

  11. cesia (Gość) 8 czerwca 2016, 14:57

    My profilaktycznie stosujemy zawsze miód manuka już od wczesnej jesieni, zazwyczaj ten 250+ i jakoś udaje się przejść zimę praktycznie bez infekcji, na gardło jest świetny i na kłopoty z żołądkiem, moj brat stosuje na wrzody. Teraz wiosną to jak się coś zaczyna dziać to aplikujemy sobie łyżeczkę-dwie, tego o mocniejszym stężeniu i po kłopocie :)

  12. Klara (Gość) 27 sierpnia 2016, 19:56

    ja kocham miód, zajadam go, a dodatkowo w ramach uzaleznienia stosuję tez kosmetyki na miodzie... Soufre z sklep soufre pl linia miodowa, rewelacja

  13. vavelcia (Gość) 19 października 2016, 23:47

    Miód ma dużo super własciwosci :) Na jesień na przeziebienie się super sprawdza ale musi być naturalny, z dobrej pasieki. Ja głownie od Huzara kupuje, są dobrze dostepne a naturalne z polskich pasiek

  14. Karolina (Gość) 28 lutego 2018, 15:20

    Tu mam pewność, że płacę za wysoką jakość. Te miody są naprawdę rewelacyjne i już ponad rok je stosujemy razem z mężem. Polecam poczytaj więcej na happy valley