Magnez w ciąży
Dieta bogata w witaminy i mikroelementy jest bardzo istotnym czynnikiem w ciąży, bowiem może zapewnić dostarczanie organizmowi matki, a w konsekwencji, również i dziecka, odpowiednich składników odżywczych.
W czasie ciąży kobiety powinny przyjmować magnez, ponieważ chroni on przed zbyt wczesnymi skurczami macicy, a także wpływa na prawidłowy wzrost płodu. Jeśli w ciąży dojdzie do przedłużającego się niedoboru magnezu, wówczas mogą nastąpić niebezpieczne powikłania, do których zalicza się stan przedrzucawkowy i zatrucie ciążowe, zbyt mały albo zbyt powolny przyrost masy ciała dziecka, a nawet przedwczesny poród.
Magnez w organizmie człowieka pomaga budować i naprawiać tkanki, kości i zęby. Wpływa na rozluźnienie mięśni, jest w stanie regulować poziom glukozy we krwi, skutecznie zapobiega skurczom, bierze udział w prawidłowym tworzeniu się kory mózgowej i tkanek płodu.
Teraz wiadomo, jak ważny jest magnez w diecie każdej ciężarnej.
Zapotrzebowanie w magnez w czasie ciąży
Zapotrzebowanie na magnez w trakcie ciąży wzrasta i wynosi około 350-400 mg na dobę. Jest to o około 100 mg więcej, niż potrzebuje dorosły człowiek. Warto podkreślić, że naturalne przyswajanie magnezu podczas ciąży może zostać zaburzone, w szczególności w czasie I trymestru ciąży, kiedy kobietę nękają nieustanne nudności i wymioty, a przy tym zmniejsza się apetyt.
Dla młodych mam, które nie ukończyły jeszcze 18 roku życia, zapotrzebowanie na magnez jest jeszcze wyższe i wynosi około 450 mg na dobę. Taką samą dawkę tego pierwiastka powinny przyjmować kobiety ciężarne, które ukończyły 30-35 rok życia. Organizm ciężarnej sam też dopomina się o większe ilości magnezu.
Dieta bogata w magnez
Oprócz przyjmowania suplementów bogatych w magnez, można samodzielnie urozmaicić dietę o składniki, które zawierają ten właśnie pierwiastek. Należą do nich produkty z pełnego ziarna, nasiona i rośliny strączkowe, a także niektóre ryby i zielone warzywa liściaste.
Poniżej została skonstruowana lista produktów spożywczych, wraz z dawką magnezu, jaka się w nich znajduje:
30 g pestek z dyni - 150 mg magnezu,
50 g pestek słonecznika - 120 mg magnezu,
1/3 szklanki kiełków pszenicy - 100 mg magnezu,
30 g migdałów - 80 mg magnezu,
100 g łososia lub halibuta - 100 mg magnezu,
1 szklanka brązowego ryżu - 80 mg magnezu,
Pół szklanki szpinaku - 75 mg magnezu,
1 średniej wielkości pieczony ziemniak ze skórką - 50 mg magnezu,
Pół szklanki ziaren fasoli - 40 mg magnezu.
Magnez zawierają płatki owsiane, orzechy laskowe, kasza gryczana, gorzka czekolada, kakao i groch. Niektóre wody mineralne są mocno wzbogacone właśnie magnezem.
Niedobór magnezu
Do objawów niedoboru magnezu w organizmie zalicza się:
Ciągłe zmęczenie, złe samopoczucie i osłabienie,
Skurcze i drętwienia mięśni,
Mdłości i wymioty,
Problemy ze snem,
Zaburzenia pamięci i koncentracji,
Zawroty i bóle głowy,
Kołatanie serca i arytmia.
Niedobór magnezu jest niekiedy wynikiem spożywania takich produktów, które w czasie ciąży są całkowicie zakazane. Na obniżenie poziomu magnezu w organizmie wpływa picie dużych ilości kawy, dieta bogata w tłuszcze, zażywanie antybiotyków i leków na przeczyszczenie, silny i długotrwały stres, a także nadużywanie alkoholu.
Magnez w tabletkach
Zdrowa i urozmaicona dieta, bogata w magnez, czasem może nie wystarczyć, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie ciężarnej na ten pierwiastek. Można jednak je uzupełnić przyjmując specjalne suplementy diety. Magnez znajduje się w składzie zdecydowanej większości ciążowych preparatów witaminowych.
Poleć znajomym