Poleć znajomym

Magnez w ciąży

Autor: , 16 sierpnia 2010 w Ciąża, Komentarze (6) »

Dieta bogata w witaminy i mikroelementy jest bardzo istotnym czynnikiem w ciąży, bowiem może zapewnić dostarczanie organizmowi matki, a w konsekwencji, również i dziecka, odpowiednich składników odżywczych.

W czasie ciąży kobiety powinny przyjmować magnez, ponieważ chroni on przed zbyt wczesnymi skurczami macicy, a także wpływa na prawidłowy wzrost płodu. Jeśli w ciąży dojdzie do przedłużającego się niedoboru magnezu, wówczas mogą nastąpić niebezpieczne powikłania, do których zalicza się stan przedrzucawkowy i zatrucie ciążowe, zbyt mały albo zbyt powolny przyrost masy ciała dziecka, a nawet przedwczesny poród.

Magnez w organizmie człowieka pomaga budować i naprawiać tkanki, kości i zęby. Wpływa na rozluźnienie mięśni, jest w stanie regulować poziom glukozy we krwi, skutecznie zapobiega skurczom, bierze udział w prawidłowym tworzeniu się kory mózgowej i tkanek płodu.

Teraz wiadomo, jak ważny jest magnez w diecie każdej ciężarnej.

Zapotrzebowanie w magnez w czasie ciąży

Zapotrzebowanie na magnez w trakcie ciąży wzrasta i wynosi około 350-400 mg na dobę. Jest to o około 100 mg więcej, niż potrzebuje dorosły człowiek. Warto podkreślić, że naturalne przyswajanie magnezu podczas ciąży może zostać zaburzone, w szczególności w czasie I trymestru ciąży, kiedy kobietę nękają nieustanne nudności i wymioty, a przy tym zmniejsza się apetyt.

Dla młodych mam, które nie ukończyły jeszcze 18 roku życia, zapotrzebowanie na magnez jest jeszcze wyższe i wynosi około 450 mg na dobę. Taką samą dawkę tego pierwiastka powinny przyjmować kobiety ciężarne, które ukończyły 30-35 rok życia. Organizm ciężarnej sam też dopomina się o większe ilości magnezu.

Dieta bogata w magnez

Oprócz przyjmowania suplementów bogatych w magnez, można samodzielnie urozmaicić dietę o składniki, które zawierają ten właśnie pierwiastek. Należą do nich produkty z pełnego ziarna, nasiona i rośliny strączkowe, a także niektóre ryby i zielone warzywa liściaste.

Poniżej została skonstruowana lista produktów spożywczych, wraz z dawką magnezu, jaka się w nich znajduje:

30 g pestek z dyni - 150 mg magnezu,
50 g pestek słonecznika - 120 mg magnezu,
1/3 szklanki kiełków pszenicy - 100 mg magnezu,
30 g migdałów - 80 mg magnezu,
100 g łososia lub halibuta - 100 mg magnezu,
1 szklanka brązowego ryżu - 80 mg magnezu,
Pół szklanki szpinaku - 75 mg magnezu,
1 średniej wielkości pieczony ziemniak ze skórką - 50 mg magnezu,
Pół szklanki ziaren fasoli - 40 mg magnezu.

Magnez zawierają płatki owsiane, orzechy laskowe, kasza gryczana, gorzka czekolada, kakao i groch. Niektóre wody mineralne są mocno wzbogacone właśnie magnezem.

Niedobór magnezu

Do objawów niedoboru magnezu w organizmie zalicza się:

Ciągłe zmęczenie, złe samopoczucie i osłabienie,
Skurcze i drętwienia mięśni,
Mdłości i wymioty,
Problemy ze snem,
Zaburzenia pamięci i koncentracji,
Zawroty i bóle głowy,
Kołatanie serca i arytmia.

Niedobór magnezu jest niekiedy wynikiem spożywania takich produktów, które w czasie ciąży są całkowicie zakazane. Na obniżenie poziomu magnezu w organizmie wpływa picie dużych ilości kawy, dieta bogata w tłuszcze, zażywanie antybiotyków i leków na przeczyszczenie, silny i długotrwały stres, a także nadużywanie alkoholu.

Magnez w tabletkach

Zdrowa i urozmaicona dieta, bogata w magnez, czasem może nie wystarczyć, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie ciężarnej na ten pierwiastek. Można jednak je uzupełnić przyjmując specjalne suplementy diety. Magnez znajduje się w składzie zdecydowanej większości ciążowych preparatów witaminowych.

Tagi: magnez w ciąży, magnez, suplementy, witaminy w ciąży, minerały w ciąży, tabletki w ciąży, zdrowie w ciąży

Podobne artykuły:

  • Witaminy dla kobiet w ciąży

    Witaminy dla kobiet w ciąży

    Właściwa podaż składników witaminowo-mineralnych w ciąży ma kluczowe znaczenie dla rozwoju dziecka, właściwego przebiegu ciąży, zdrowia matki, a także produkcji pokarmu i regeneracji w ... Więcej »

  • Wegetarianka w ciąży

    Wegetarianka w ciąży

    Wegetarianka w ciąży wcale nie musi radykalnie zmieniać swojego menu i wprowadzać do diety kotlety schabowe, żeby dostarczyć organizmowi i rozwijającemu się dziecku cennych witamin i ... Więcej »

  • Skurcze łydek w ciąży - jak zapobiegać?

    Skurcze łydek w ciąży - jak zapobiegać?

    W drugim trymestrze ciąży wiele kobiet uskarża się na bolesne skurcze łydek i stóp. Zobacz co należy robić, by im zapobiegać. Więcej »

  • Przeziębienie w ciąży

    Przeziębienie w ciąży

    Przez dziewięć miesięcy ciąży trudno jest ustrzec się kaszlem, katarem, bólem gardła czy wysoką gorączką. Sprawdź więc co zrobić, gdy złapie cię przeziębienie. Więcej »

Komentarze

  1. madziarka19 13 marca 2011, 8:36

    Ja całą ciążę wcinam czekoladę,poprawia mi humor :)

  2. schmetterling 16 maja 2011, 14:32

    ja nic z tych rzeczy nie jem praktycznie :/

  3. mamaela 19 lipca 2011, 17:52

    Teraz rozumiem dlaczego lekarz na skurcze kazał mi łykać magnez w tabletkach - dużą dawkę i taki z potasem a oprócz tego kazał zjadać garść pestek dyni codziennie - teraz wiem że mają one mnóstwo magnezu. Lepsze te pestki niż tucząca czekolada :)

  4. dora27 10 października 2011, 21:36

    mi lekarz kazał brać magnez, dwie tabletki dziennie, za dużo kawy piłam a jak ograniczyłam to też brałam bo miałam skurcze, teraz nic nie biorę tylko kwas uzupełniony witaminami no i wcinam czekoladę :) magnez brałam przez 3 tygodnie

  5. Dorota (Gość) 20 września 2012, 10:32

    Ja brałam Maternę, ma w sobie m.in. magnez, chociaż jest bogata również w inne witaminy i mikroelementy. Przede wszystkim zawiera kwas foliowy, który powinny przyjmować kobiety planujące ciążę, jak również w okresie ciąży.

  6. Goka (Gość) 23 listopada 2012, 13:47

    Fajny jest ten magnez połączony z kwasami omega 3 w syropie Prenalen. zazwyczaj to się łyka w formie tabletek ale napewno syrop jest lepiej przyswajalny.