Poleć znajomym

Kwas foliowy w ciąży

Autor: , 4 sierpnia 2010 w Ciąża, Komentarze (13) »

Ciąża jest okresem szczególnym w życiu każdej kobiety, dlatego też wiele pań próbuje się do niej należycie przygotować. Środowiska lekarskie są zgodne, jeśli chodzi o konieczność zażywania kwasu foliowego na kilka tygodni przed planowanym zajściem w ciążę i podczas jej pierwszego etapu.

Kwas foliowy w diecie przyszłych mam jest niezwykle istotny, choć nie każda kobieta zdaje sobie z tego sprawę. Wpływa on w sposób zdecydowany na zdrowy rozwój dziecka w łonie matki. Liczne badania wykazały, że zażywanie w sposób regularny kwasu foliowego przed i w czasie ciąży minimalizuje ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u dziecka nawet o ponad 70%.

Niedobór kwasu foliowego w diecie matki

W pierwszych tygodniach ciąży brakujący w diecie kwas foliowy może stać się przyczyną poważnych zmian rozwojowych u dziecka. Przy niedoborze tego składnika pokarmowego może dojść do zaburzeń rozwoju łożyska, co zwiększa ryzyko samoistnych poronień, bądź też noworodek rodzi się mniejszy i słabszy, zwiększa się u niego ryzyko zachorowania w przyszłości na takie choroby jak anemia, miażdżyca, niedokrwienie serca, depresje i wszelkie nowotwory.

Niedobór folianów, czyli kwasu foliowego, w diecie kobiety ciężarnej, może spowodować anemię, co w sposób oczywisty źle wpływa na stan jej zdrowia i prawidłowy rozwój płodu. Szczególnie narażone na niedobór kwasu foliowego są panie stosujące pigułki antykoncepcyjne, ponieważ wówczas wchłanianie tego składnika jest u nich poważnie zaburzone.

Ile kwasu foliowego potrzebuje organizm?

Kwas foliowy oddziałuje na nasz organizm w wielu kierunkach, dlatego też odpowiednia podaż folianów wpływa korzystnie na układ sercowo- naczyniowy oraz na układ nerwowy. Warto zwrócić uwagę na fakt, że kwas foliowy jest niezbędnym składnikiem do prawidłowego ukształtowania cewy nerwowej u płodu. W celach profilaktycznych dla kobiet w wieku rozrodczym zalecane jest przyjmowanie codziennie kwasu foliowego w dawce 0,4 mg. Szczególnie istotne jest zachowanie odpowiedniego poziomu kwasu foliowego w organizmie na 4 tygodnie przed poczęciem dziecka, a najlepiej, aby okres ten wynosił nawet 3 miesiące. Taki czas potrzebny jest dokładnie do tego, aby nasycić organizm kwasem foliowym. W trakcie ciąży kobieta powinna przyjmować w pierwszym trymestrze około 0,6 mg folianów dziennie.

Kwas foliowy – czy tylko w tabletkach?

Foliany można przyjmować doustnie w postaci tabletek, ale można również postarać się o wzbogacenie codziennego jadłospisu w produkty, które zawierają ten składnik. Dieta przyszłej matki powinna być obfita w surowe warzywa i owoce oraz pełne ziarna zbóż. Na obniżenie poziomu kwasu foliowego w organizmie wpływa nikotyna i alkohol, z wyjątkiem piwa, które jest akurat źródłem tej witaminy. Naturalnym źródłem kwasu foliowego są warzywa liściaste, czyli szpinak, brokuły, kapusta, sałata, a także rośliny strączkowe, owoce – maliny, kiwi, awokado; kiełki pszenne, wyciągi z drożdży piwnych, żółtka jaj, wątroba, nerki itp. Warzywa zawierające foliany powinny być spożywane na surowo albo po sparzeniu. Warto wspomnieć o tym, że kwas foliowy z produktów spożywczych jest wchłaniany przez organizm tylko w 50%, dodatkowo łatwo ulega on uszkodzeniu pod wpływem światła i wysokiej temperatury. Z tego powodu powinien być on dodatkowo podawany doustnie w formie tabletek, bowiem wówczas jest on przyswajalny prawie w 100%.

Tagi: kwas foliowy w ciąży, kwas foliowy, zdrowie, odżywianie w ciąży, dieta w ciąży, wady cewy nerwowej płodu

Podobne artykuły:

  • Kwas foliowy - witamina ważna dla przyszłego dziecka

    Kwas foliowy - witamina ważna dla przyszłego dziecka

    Urodzenie zdrowego dziecka to dla przyszłych rodziców prawdziwy skarb. Kwas foliowy - witamina z grupy B zapobiega aż w 70% wadom układu nerwowego. Więcej »

  • Witaminy dla kobiet w ciąży

    Witaminy dla kobiet w ciąży

    Właściwa podaż składników witaminowo-mineralnych w ciąży ma kluczowe znaczenie dla rozwoju dziecka, właściwego przebiegu ciąży, zdrowia matki, a także produkcji pokarmu i regeneracji w ... Więcej »

  • Opryszczka w ciąży

    Opryszczka w ciąży

    Jeśli w przeszłości miałaś opryszczkę, a teraz jesteś w ciąży, powinnaś powiedzieć o tym swojemu lekarzowi prowadzącemu. Twoje przeciwciała najprawdopodobniej będą chroniły płód w ... Więcej »

  • Ciąża wysokiego ryzyka

    Ciąża wysokiego ryzyka

    Ciążą wysokiego ryzyka określa się każdą ciążę, która przebiega nieprawidłowo lub ciążę u chorej kobiety. Do najczęstszych chorób zagrażających ciąży należy nadciśnienie, Więcej »

Komentarze

  1. madziarka19 13 marca 2011, 8:40

    Ja przed ciążą nie brałam,ale w ciąży aż do 16tego tygodnia.

  2. mamaela 12 czerwca 2011, 10:51

    Ja kwas łykałam od momentu, jak zdecydowaliśmy się dzidzię - ponad 2 m-ce przed zajściem w ciążę, no i cały czas do momentu jak lekarz potwierdził ciążę. Potem kazał mi zamienić sam kwas na zestaw witam Femibion 1, w którym jest duża dawka kwasu i brałam go do końca 12tc. Teraz ten sam preparat ale Classic też ma kwas, ale o połowę mniej.

  3. Donia1982 16 lipca 2011, 9:11

    kwas foliowy brałam przez pół roku zanim zaszłam w ciążę. najpierw Folik, a potem kupiłam większe opakowanie 250 tabletek. Co więcej, trzeba pamiętać że partner też może brać. w 3 m-cu ciąży odstawiłam sam kwas, a zaczęłam brać kompleks witamin przeznaczony specjalnie dla kobiet w ciąży. jest w nim również żelazo i kwas foliowy.

  4. snoopy90 24 lipca 2011, 21:32

    ja biore od poczatku ciazy i chce przez cala ciaze brac

  5. mikusiowa 26 lipca 2011, 11:38

    ja brałam przed zajściem w ciąże i jakoś do drugiego trymestru potem lekarz mowił ze juz nie potrzeba.

  6. sysia 6 października 2011, 20:59

    Ja braoam jakies 2pierwsze msc a pozniej zwykle witaminy

  7. dora27 10 października 2011, 21:54

    ja biorę od początku ciąży i chcę brać przez całą ciążę a także w okresie karmienia. Kwas foliowy nie jest tylko dla mam, ale także dla zdrowia :)

  8. Black_rose 11 października 2011, 15:33

    kwas foliowy miałam w kompleksie witamin łykanych przez całą ciążę, a sam kwas foliowy brałam w dużych dawkach do 12 tygodnia jakoś

  9. larina 27 października 2011, 18:45

    ja biorę suplement Falvit Mama :)

  10. tymgrab 26 stycznia 2012, 17:18

    ja biore od tel do lekarza

  11. justa (Gość) 4 stycznia 2014, 11:04

    Im mniej witamin tym lepiej, sam kwas foliowy wystarczy. Jeśli zależy nam na zdrowiu dziecka to tylko na foliku powinnyśmy się skupić.

  12. janja 27 października 2014, 13:01

    Kwas foliowy można znaleźć w brokułach kapuście szpinaku, właściwie w każdym zielonym warzywie, ale trzeba wiedzieć ze takie foliany szybko giną podczas gotowania i tu konieczne jest uzupełnianie ich folikiem

  13. figulek 8 października 2017, 11:30

    Ja stosowałam kwas dha dla cięzarnych z Prenatale. Zdecydowanie faworyt mój i koleżanek ze żłobka. Ma wysoką dawkę i zmniejszenia ryzyka rozwoju alergii u dziecka.