Jak wprowadzać nowe potrawy w diecie dziecka
Menu maluszka to przede wszystkim mleko. Przychodzi jednak taki czas, że należy wprowadzić do jego diety nowe potrawy. Nie należy się spieszyć i zmuszać dziecka do jedzenia, gdy tego nie chce. Jedzenie powinno być dla niego przyjemnością, dlatego warto zadbać o odpowiednią atmosferę i urozmaicenie posiłków.
Stopniowo i pojedynczo
Wprowadzanie nowych pokarmów najlepiej jest zacząć od jednej łyżeczki. Codziennie zwiększamy tę porcję o 1-2 łyżeczkę. Dopiero po 5-7 dniach, gdy nie zaobserwujemy żadnych reakcji alergicznych i niepokojących u malucha (np. biegunka, krew lub śluz w stolcu, odparzona pupa, wymioty, kolka, katar, duszności), podajemy drugą nowość. Znów zaczynamy od 1 łyżeczki. Jeśli dziecko jest podatne na alergie pokarmowe, łatwo wówczas wykryć winowajcę.
Miękka łyżeczka
Miękkie, plastikowe lub silikonowe łyżeczki do odpowiednie sztućce dla twojego dziecka. Wąska, płaska, niepodrażniająca ząbkujących dziąseł, doskonale nadaje się do ćwiczeń żucia i gryzienia. Jedzenie taką łyżeczką to najlepsze ćwiczenie dla języka i ust, niezbędne przy nauce mowy.
Czas karmienia
Pokarm podajemy dziecku wtedy, gdy jest głodne, np. godzinę po karmieniu piersią. najedzone dziecko nie będzie chciało jeść, a swoje niezadowolenie objawi płaczem i nerwami. Najlepiej wybrać jeden moment dani, gdy dziecko jest spokojne, wyciszone i w nastroju do kulinarnego eksperymentowania, a następnie trzymać się tego terminu konsekwentnie przez kolejne dni.
Zmiksowane
Na początek miksujmy dziecku zupki i owocowe przeciery. później, w zależności od stanu uzębienia malca i jego indywidualnych upodobań możemy rozgniatać owoce i gotowane warzywa widelcem, zostawiając kawałki do samodzielnego przeżuwania. Od 8 miesiąca, gdy dziecko sprawnie siedzi, gryzie, żuje i przełyka, można mu podać miękkie warzywa do rączki, do samodzielnego gryzienia.
Bez soli i cukru
W pierwszym roku życia zrezygnujmy z doprawiania pokarmów solą i cukrem. Dopóki maluch ich nie pozna, nie zauważy ich braku.
Bez sztucznych nawozów i konserwantów
Jeśli nie masz dostępu do ekologicznych warzyw i owoców, a także mięsa, pochodzącego od dobrego rzeźnika, lepiej wybierz gotowe dania w słoiczkach.
Poleć znajomym