Witaj na Forum FajnaMama!

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

zanik okresu po lekach na tarczycę...ciąża czy wynik działania leku??

Zgłoś nadużycie #11 16 kwietnia 2012, 18:33

Moniczka21 Supermama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 6744 Podziękowania: 967
od 12.04 biorę lek na niedoczynność tarczycy Euthyrox n 25 , w sobote 14 powinnam dostać @ i nie ma...tzn.jest plamienie którego nie idzie nazwać nawet okresem...poczytałam o tym leku i nie wpływa on na @...to niemożliwe żebym tak szybko zaskoczyła tym bardziej że hormon tsh miałam bardzo wysoki(74, gdzie norma od 1-4).zaraz zwalam wszystko na ciaze z pragnienia zajścia w nią...ale to hormony mi zapewne szaleją aż tak po tych lekach...czy któraś z was miała coś podobnego aby podzielić się ze mną info ??
dziecko to największy skarb:*:*


Zgłoś nadużycie #12 16 kwietnia 2012, 19:41

asq22 Fajna mama
Rejestracja: Kwi, 2012 Posty: 4837 Podziękowania: 628
Euthyrox nie ma wpływu na okres,ja biorę go już od 10 lat.Nawet zmiany dawek nie wpływają na miesiączkę.

Zgłoś nadużycie #13 16 kwietnia 2012, 19:42

Moniczka21 Supermama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 6744 Podziękowania: 967
16 marca miałam ostatni okres i dopoki nie zaczęłam brać tabsów okres mialam regularny...jeśli już zaszłam to chyba w zeszłym m-cu bo od okresu raczej nie broiliśmy z uwagi na stresy i mój brak energii więc szczerze wątpię w ciążę, chyba że jestem w niej od zeszłego m-ca a miałam wtedy okres...sama nie wiem...
dziecko to największy skarb:*:*


Zgłoś nadużycie #14 16 kwietnia 2012, 19:44

Moniczka21 Supermama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 6744 Podziękowania: 967
to skąd ta dziwna anomalia u mnie ?? ... :(
dziecko to największy skarb:*:*


Zgłoś nadużycie #15 16 kwietnia 2012, 21:57

asq22 Fajna mama
Rejestracja: Kwi, 2012 Posty: 4837 Podziękowania: 628
Moja bratowa miała 3 m-ce "okres"a była w ciąży.Więc najlepiej faktycznie zrobić test albo udać się do gina.

Zgłoś nadużycie #16 17 kwietnia 2012, 12:36

Moniczka21 Supermama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 6744 Podziękowania: 967
lekarz powiedział mi że przy tak wysokim tsh jak moje (74 przy normie 0d 1-4) organizm odrzuci ciążę...więc to niemożliwe...czytałam w ulotce że objawem niepożądanym są zaburzenia miesiączkowania, ale ze taki zanik?normalnie mam miesiączkę 6 dni a tu przez 2 dni lekko zaplamiłam i koniec...nawet nie mam jak się skontaktowac z endo, bo na pieczątce nie ma nr-u telefonu;/ a znowu 100 zł dać za wizyte to mnie nie stać...;/nie wiem sama już, odczekam do następnej @, może się już pojawi...
dziecko to największy skarb:*:*


Zgłoś nadużycie #17 17 kwietnia 2012, 14:56

magga Gotowa na wszystko
Rejestracja: Gru, 2011 Posty: 936 Podziękowania: 33
Moja mama jak byla w ciazy miala okres (uwaga!) do 7miesiaca ciazy. Ja zreszta tez jak bylam w ciazy to mialam okres. Z moich wyliczen(okresu) wychodzil mi gora 6tydzien, poszlam do gina i sie okazalo ze to 11tydzien :)

Zgłoś nadużycie #18 17 kwietnia 2012, 20:43

asq22 Fajna mama
Rejestracja: Kwi, 2012 Posty: 4837 Podziękowania: 628
A może lekarz się nie zna.Ja usłyszałam ostatnio o gina,(jak mu powiedziałam że mam przeczucie,że jestem w ciąży)-raczej Pani w ciąży nie jest,no chyba że się nie znam.No i okazało, że się nie zna :-p no i co do euthyroxu -jak nie utrzyma?Mi hormony ciągle skaczą,mam szczątkową tarczycę(chyba po Czarnobylu wg.endokrynologa) i biorę dawkę 70 teraz(co jakiś czas się zmienia) i ani mój nowy ginekolog ani endo.nie powiedzieli,że jak zajdę to nie utrzymam,tylko obydwoje kazali od razu zgłosić się do nich jak dowiem się,że jestem w ciąży.

Zgłoś nadużycie #19 17 kwietnia 2012, 20:46

asq22 Fajna mama
Rejestracja: Kwi, 2012 Posty: 4837 Podziękowania: 628
Czemu przy tak dużej niedoczynności(wnioskuję z tsh)masz taką niską dawkę euthyroxu?pytam tak z ciekawości,bo jak ja miałam taką duuuuużą niedoczynność 10 lat temu to dostałam dużo większą dawkę od twojej.

Zgłoś nadużycie #20 18 kwietnia 2012, 9:12

Moniczka21 Supermama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 6744 Podziękowania: 967
nie mam zielonego pojęcia czemu tak jest...mam taką drabinkę, tydzień po pół tabl. potem tydzień jedną i tak dalej. mam też kupiony eythyrox 50 ale go biorę trochę później...
sama nie wiem co jest grane bo po tych dwóch dniach plamienia mój "okres" się całkowicie skończył ale cały czas bolą mnie piersi...masakra, chyba zrobię se test chociaż sama się pukam w głowę że biorę taką opcję pod uwagę...;/ no w sumie męża mam więc zawsze muszę brać taką ew. pod uwagę...;P
ale lekarz postraszył mnie że ciąża w takim stanie to dziecko z chorobą umysłową... :(
dziecko to największy skarb:*:*


Zgłoś nadużycie #21 18 kwietnia 2012, 9:15

Moniczka21 Supermama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 6744 Podziękowania: 967

asq22 napisał(a)

A może lekarz się nie zna.Ja usłyszałam ostatnio o gina,(jak mu powiedziałam że mam przeczucie,że jestem w ciąży)-raczej Pani w ciąży nie jest,no chyba że się nie znam.No i okazało, że się nie zna :-p no i co do euthyroxu -jak nie utrzyma?Mi hormony ciągle skaczą,mam szczątkową tarczycę(chyba po Czarnobylu wg.endokrynologa) i biorę dawkę 70 teraz(co jakiś czas się zmienia) i ani mój nowy ginekolog ani endo.nie powiedzieli,że jak zajdę to nie utrzymam,tylko obydwoje kazali od razu zgłosić się do nich jak dowiem się,że jestem w ciąży.


a widzisz...zależy od podejścia lekarza, mój jak widać od razu skreśłil tą opcję...
jestem troszkę nie na czsie, powieds mi asq22 czy masz dziecko/dzieci ?? :)
dziecko to największy skarb:*:*


Zgłoś nadużycie #22 18 kwietnia 2012, 10:48

JustynaM Zaprawiona w bojach
Rejestracja: Lut, 2012 Posty: 158 Podziękowania: 16
U mnie niedoczynność wykryto w 6 czy 7 miesiącu ciąży, wynik był niewielki bo tylko ponad 6 ale dawka była 25 euthyroxu na początku i co wizytę zwiększano mi tą dawkę o kolejne 25, przed porodem przyjmowałam dawkę 62,5; więc dlatego masz tak niską dawkę, i będzie zwiększana powoli. Obecnie jestem prawie 7 miesięcy po porodzie i TSH miałam ponad 30 i endo kazała mi samej zwiększać dawkę do 100, a jeśli chodzi o objawy niedoczynności to jedynie takie że włosy każdego ranka garściami wyciągałam, okropne bóle mięśni, chodzić prawie nie mogłam każdy ruch przynosił ból, a o miesiączce ciężko mi się wypowiedzieć bo karmię piersią, ale w Twoim przypadku może to być ciąża, wspominałaś o stresie - to też może być przyczyna opóźnienia, bądź przy tak dużym TSH rzeczywiście może być częściowe zaburzenie miesiączkowania i to trzeba skonsultować z endo. A przyjmowanie leku w ciąży jest potrzebne bo dzidziuś nie rozwijałby się prawidłowo.

Zgłoś nadużycie #23 18 kwietnia 2012, 12:18

asq22 Fajna mama
Rejestracja: Kwi, 2012 Posty: 4837 Podziękowania: 628
Nie mam dzieci,teraz jestem w ciąży - sam początek,wcześniejsza ciąża zakończyła się zatrzymaniem akcji serca dzieciątka(obumarcie płodu) ale mój gin.i endo.powiedzieli,że to nie od strony endokrynologicznej a raczej od tego że mam strasznie żyły pozatykane(endo.robił mi usg.tętnic szyjnych?) więc leki na rozrzedzenie krwi w ciąży(podejrzzenie też o zespół anty-kardio).W sumie ja nie pamiętam jak zaczynałam z endo bo miałam wtedy 18 lat. Mi powiedział,że niedobór hormonu może spowodować niedorozwój umysłowy dziecka ale jak się to kontroluje i leczy przez cały czas nawet w ciąży to będzie ok.Ale od 25 chyba nie zaczynałam ale ja byłam już w stanie "padniecia" czyli jakoś 0,01FT3 od normy 2 z czymś. U mnie cały organizm się posypał,łącznie z tym że czułam jakbym się dusiła.W sumie zanim mama nie wpadła na pomysł,że to może być niedo.to rodzinny dalej pakowałby we mnie silne leki na nerwicę,która okazała się niedoczynnością. Teraz znowu coś mi się pokiełbasiło z TSH 0,060(norma 0,350-4,940)ale chyba nie jest tak źle.A co do okresu to nigdy nie miałam problemy z zanikamiem,bardziej z obfitością i długością.

Zgłoś nadużycie #24 18 kwietnia 2012, 13:14

JustynaM Zaprawiona w bojach
Rejestracja: Lut, 2012 Posty: 158 Podziękowania: 16
TSH 0,060 to już nadczynność tarczycy za dużo hormonu ;)

Zgłoś nadużycie #25 18 kwietnia 2012, 13:27

asq22 Fajna mama
Rejestracja: Kwi, 2012 Posty: 4837 Podziękowania: 628
No właśnie mi cały czas skacze,jak mam niedoczynność tak mam nadczynność i ciągłe skoki :-/ chwila jest spokój miesiąc,dwa a potem znowu.Kilka miesięcy temu brałam 50 okazało się że za mało za jakiś czas,to dawka została dana 75 ale chyba endo przesadził z tym 75 więc teraz mi zmniejszył na 62,5.

Zgłoś nadużycie #26 18 kwietnia 2012, 18:16

Moniczka21 Supermama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 6744 Podziękowania: 967
aaa widzę temat się rozwinął w odpowiednim kierunku, dużo mnie wsparłyście kochane i trochę pocieszyłyście, teraz mam się czego trzymać... :)
WIELKIE dzięki:*
no zobaczę co to będzie, pewnie polecę po test...zastanawia mnie ciągły ból piersi...takie obrzmienie wodą minęło, ale ból jak je dotykam czy schodzę po schodach jest...ehh nie wiem, ta chooroba to dla mnie nowość...ciężko mi myśleć że to ciąża, jakoś moja podświadomość odrzuca taką ew....
dziecko to największy skarb:*:*


Zgłoś nadużycie #27 18 kwietnia 2012, 18:17

Moniczka21 Supermama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 6744 Podziękowania: 967
ale spójrzcie dziewczyny, lek przyjmuę od 12 kwietnia, czyli tydzień, i już by mi od razu okres wstrzymał?fizycznie nie czuję się wcale lepiej;/;/
dziecko to największy skarb:*:*


Zgłoś nadużycie #28 18 kwietnia 2012, 18:45

asq22 Fajna mama
Rejestracja: Kwi, 2012 Posty: 4837 Podziękowania: 628
Ja efekty działania euthyroxu poczułam dopiero po miesiącu ale jakie piękne uczucie już się nie dusić

Zgłoś nadużycie #29 18 kwietnia 2012, 19:20

JustynaM Zaprawiona w bojach
Rejestracja: Lut, 2012 Posty: 158 Podziękowania: 16
Zgadza się pierwsze efekty leczenia najwcześniej po miesiącu można dopiero zauważyć, jeśli chodzi o okres to mógł się opóźnić zwłaszcza że czujesz obolałe piersi co jest znakiem zbliżającej się miesiączki jak i ciąży czego na razie nie możesz wykluczyć ;)

Zgłoś nadużycie #30 19 kwietnia 2012, 11:18

Moniczka21 Supermama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 6744 Podziękowania: 967
witajcie kobietki, zrobiłam dziś test więc wykluczamy dzidzię, czyli tak na mnie ten lek szybko wpłynął że po 3 dniach od zazywania zamiast okresu 6-dniowego miałam plamienie 2-dniowe i plamię tylko po stusunku...;/dziwne, ale może muszę przywyknąć?... zobaczymy na następną @...
pozdro i dzięki za swoje doświadczenia :)
dziecko to największy skarb:*:*