Witaj na Forum FajnaMama!

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

Ulubiona szarlotka

Zgłoś nadużycie #11 27 października 2011, 22:44

Blanca Markiewicz Moderator
Rejestracja: Paź, 2009 Posty: 16 Podziękowania: 0
Kobietki, na pewno macie swoje ulubione przepisy na szarlotki?
To chyba moje ulubione jesienne ciasto. Ja lubię szarlotkę z ciasta parzonego. Oto przepis:


Składniki


6 jajek
1 kostka margaryny
1/2 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu




http://alicja.przepisy.net/img/artykul/688/szarlotka-z-ciasta-parzonego_1715_300...


Wykonanie

Margarynę roztopić w rondelku. Białka ubić z cukrem, dodawać po
jednym żółtku. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia, wlać margarynę -
wszystko zamieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jabłka zetrzeć na
tarce o grubych oczkach. Blaszkę o wymiarach 24x42 cm posmarować, wylać
większą część, wstawić do grzanego piekarnika (175 stopni) i podpiec na
lekko rumiano. Na zapieczone ciasto wyłożyć jabłka, posypać cynamonem i
wylać drugą część ciasta. Piec około 25-30 minut.
Podzielcie się swoimi ulubionymi przepisami!

Zgłoś nadużycie #12 10 listopada 2011, 18:14

mamaela Supermama
Rejestracja: Cze, 2011 Posty: 12319 Podziękowania: 1587
Pierwszym ciastem jakie zrobiłam po wyjściu ze szpitala po urodzeniu córci była właśnie szarlotka ;) ale zrobiłam taką leciutką akurat dla mam karmiących ;)
Szarlotka biszkoptowa
składniki ciasto: 5 jajek, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki tortowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia i 2 łyżeczki cukru waniliowego.
masa jabłkowa: 4 duze jabłka, galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa, cukier - do smaku(zależy jego ilość od słodkości jabłek), cynamon- też ilość wg. uznania. Opcjonalnie rodzynki. troszkę cukru pudru.
Zaczynamy od jabłek: obieramy, kroimy na małe kawałeczki, wrzucamy do garnka na małą ilość wody i gotujemy na mus, ale przerywamy jak są jeszcze kawałeczki jabłek. Dosładzamy cukrem i dosypujemy cynamon. Trzeba trochę wystudzić jabłka. Galaretkę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku (najlepiej tak  w ok. 1/4 szklanki jak sie uda rozmieszać). Galaretkę wlewamy do masy jabłkowej i mieszamy i wstawiamy do lodówki, na ok.1 godzinkę, to akurat czas na robienie biszkopta.
Pieczemy biszkopt: ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Mąki łączymy ze sobą i z proszkiem i przesiewamy. Białko ubijamy na sztywną pianę. Do masy żółtkowej wsypujemy mąkę i powoli dodajemy białka, mieszmy łyżką powoli ale dokładnie by białka nie opadły. Pieczemy w 180 stopniach w prostokątnej blaszce wyłożonej pergaminem, ok. pół godzinki (czas zależy od piekarnika niestety). Biszkopt po upieczeniu studzimy i potem przecinamy na pół.  Na jeden blat wykładamy masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem i wkładamy całe do lodówki. Jak się schłodzi to te biszkopty nasączą się jabłkami. Posypujemy cukrem pudrem z cynamonem.
Opcjonalnie: do jabłek dodajemy rodzynki (może nawet orzeczy włoskie). Górę można wyłożyć też bitą śmietaną zamiast cukru pudru.
Gdyby masa jabłkowa była za rzadka dodajcie z 1-2 lyżeczki bułki tartej.


Zgłoś nadużycie #13 18 listopada 2011, 16:57

Maminka Gotowa na wszystko
Rejestracja: Wrz, 2011 Posty: 749 Podziękowania: 3
Musi być pyszna, skopiowałam przepis zrobię na niedzielę!

Zgłoś nadużycie #14 18 listopada 2011, 19:05

paprotka25 Supermama
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 4924 Podziękowania: 388

editwil napisał(a)

Może nie ulubiona ale bardzo łatwa do zrobienia, idealna na ciepło z lodami ;) ( przepis z neta, nie chciało mi się przepisywać)
Składniki: 


1 szklanka mąki pszennej 
1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od słodkości jabłek) 
1 szklanka kaszy manny 
1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia 
1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych (w UK: Bramleys)  
odrobina cynamonu, jeśli lubicie 
3/4 kostki masła (około 170 g)* 

Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać. Podzielić na 3 części. 
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
Tortownicę o średnicy 23 wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Boki wysmarować masłem. 
Na
dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć
połowę jabłek (każdą warstwę jabłek można oprószyć delikatnie cynamonem,
jeśli lubicie). Następnie wysypać drugą część suchych składników,
rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję
suchych składników.

Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.  
Piec
w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia się
topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy. Warto podczas
pieczenia spód zabezpieczyć większą formą (np. położoną poziom niżej w
piekarniku), ponieważ często nadmiar soku i tłuszczu wydostaje się z
tortownicy (u mnie około 3 łyżek).

Szarlotka bardzo dobrze się kroi nożem z piłką, nawet na ciepło. Ma lekko chrupiący wierzch, który kolejnego dnia mięknie.  
* masło najlepsze do ścierania zimne, ja wyjęłam prosto z zamrażarki
 
Smacznego :)  


Miałam dać ten sam przepis :) bardzo często ją robie bo jest szybka i smaczna :) przepis znam na pamięć i już nie jedenj osobie go dyktowałam :) i właśnie ten chrupiący wierzch jest najlepszy :)


Zgłoś nadużycie #15 3 lutego 2012, 17:26

Konto usunięte
Ja mam jeden ulubiony przepis na szarlotkę. To taki mój smak dzieciństwa bo kiedyś jak nie było tych Tiramisu, Snikersów czy innych przebogatych i udziwnionych ciast to właśnie takie proste ciasta raczej mamy robiły :)

2 szkl mąki przennej
1 szkl cukru
2 jajka
1 łyżka płaska proszku do pieczenia
0,5 margaryny
3-4 jabłka

Wszystko razem zagnieść (oprócz jabłek :P ) i podzielić na 2 części. Jabłka zetrzeć na jarzynówce. Ciasto rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej blaszki, wyłożyć jabłka i przykryć drugą, rozwałkowaną połową ciasta. Ponakłuwać gęsto widelcem, piec w 200°C ok. 1 godziny.

Tą szarlotkę mama kiedyś piekła w prodiżu więc przepis jest na taką okrągłą niewielką blaszkę o średnicy ok. 25 cm. Po całkowitym wystudzeniu najlepiej przełożyć szarlotke do pojemnika szczelnie zamkniętego na przynajmniej 1 dzień, wtedy jest taka mięciutka. No paluchy lizać :D

Zgłoś nadużycie #16 4 lutego 2012, 9:17

Karolinia Supermama
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 6215 Podziękowania: 720

editwil napisał(a)

Może nie ulubiona ale bardzo łatwa do zrobienia, idealna na ciepło z lodami ;) ( przepis z neta, nie chciało mi się przepisywać)......


Też lubimy ta szarlotkę :) A dawno już nie robiłam :) Z tym że ja dodaję mniej cukru i dosypuję do "ciasta" :) waniliowy jeszcze
Zawsze razem:*



Zgłoś nadużycie #17 4 lutego 2012, 10:43

Syska Supermama
Rejestracja: Sty, 2012 Posty: 8219 Podziękowania: 1314
Oj dziewczynki przyznam ze wam troszke zazdroszcze. Mam 2 lewe raczki do ciast. Chyba boje sie nawet sprobowac jakies zrobic ze cos spartacze :/
Oczywiscie jesc ciasta uwielbiam :) zwlaszcza serniczek , makowiec i szarlotke
 
 "Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem , ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem"






Zgłoś nadużycie #18 4 lutego 2012, 16:02

Konto usunięte

Syska napisał(a)

Oj dziewczynki przyznam ze wam troszke zazdroszcze. Mam 2 lewe raczki do ciast. Chyba boje sie nawet sprobowac jakies zrobic ze cos spartacze :/
Oczywiscie jesc ciasta uwielbiam :) zwlaszcza serniczek , makowiec i szarlotke


Ja nigdy nie przepadałam jakoś specjalnie za ciastami i nie lubiłam piec, bawić się z jakimiś masami czy wymyślnymi tortami, nawet zwykłego biszkopta mi się nie chciało robić. A teraz, w ciąży, mam taki zapał do pieczenia, że sama się sobie dziwię i rodzinka zaczyna się dziwnie patrzyć na mnie :) ale jeść nadal jakoś nie lubię. Mam tylko kilka ciast, które zjem, w tym szarlotke :D

Zgłoś nadużycie #19 2 marca 2012, 23:40

dora27 Supermama
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 21596 Podziękowania: 3900

Blanca Markiewicz napisał(a)

Kobietki, na pewno macie swoje ulubione przepisy na szarlotki?
To chyba moje ulubione jesienne ciasto. Ja lubię szarlotkę z ciasta parzonego. Oto przepis:


Składniki


6 jajek
1 kostka margaryny
1/2 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu




http://alicja.przepisy.net/img/artykul/688/szarlotka-z-ciasta-parzonego_1715_300...


Wykonanie

Margarynę roztopić w rondelku. Białka ubić z cukrem, dodawać po
jednym żółtku. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia, wlać margarynę -
wszystko zamieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jabłka zetrzeć na
tarce o grubych oczkach. Blaszkę o wymiarach 24x42 cm posmarować, wylać
większą część, wstawić do grzanego piekarnika (175 stopni) i podpiec na
lekko rumiano. Na zapieczone ciasto wyłożyć jabłka, posypać cynamonem i
wylać drugą część ciasta. Piec około 25-30 minut.
Podzielcie się swoimi ulubionymi przepisami!


proponuje jablka usmazyc i dodac cale opakowanie cynamonu, oraz pół szkalni cukru, smazyc tak z 15-20 minut, lekko ostudzić i te jablka wlac na ciasto i przykryc drugą polowa ciasta i upiec- efekt wysmienity :)




Zgłoś nadużycie #20 30 sierpnia 2012, 14:06

Klastrana Świeżo upieczona
Rejestracja: Sie, 2012 Posty: 9 Podziękowania: 0
musze wypróbować!

Zgłoś nadużycie #21 28 lutego 2013, 12:46

haniaju Początkująca
Rejestracja: Lis, 2012 Posty: 13 Podziękowania: 1
Dawno nie piekłam szarlotki, ale Wasze przepisy zainspirowały mnie na tyle, że z pewnością skorzystam przy najblizszej okazji.
Horoskop internetowy dla każdego

Zgłoś nadużycie #22 29 kwietnia 2014, 17:56

sabina789 Świeżo upieczona
Rejestracja: Kwi, 2014 Posty: 10 Podziękowania: 0
Dawno nie robiłam szarlotki, aż muszę zrobić wreszcie, zjadłabym coś takiego :)
dekoracje komunijne

Zgłoś nadużycie #23 12 maja 2014, 7:43

agaposzek Gotowa na wszystko
Rejestracja: Kwi, 2014 Posty: 898 Podziękowania: 7
Mój ulubiony przepis pochodzi z kwestii smaku i jest na bazie ciasta kruchego przekładanego jabłkami. Jest dość tradycyjne, tylko na jabłka daję się jeszcze ubite białko z cukrem co daje niesamowity efekt po upieczeniu.

Zgłoś nadużycie #24 21 sierpnia 2014, 14:21

elakucc Gotowa na wszystko
Rejestracja: Sie, 2014 Posty: 989 Podziękowania: 4
Apple pie to tradycyjna, amerykańska szarlotka. Nie miałam okazji spróbować jak smakuje oryginalna wersja, ale jeśli smakuje tak jak ta z tego przepisu, to jest ona godna swojej sławy. Przepis znalazłam w książce „Cynthia Barcomi´s Backbuch”. Cynthia to Amerykanka z pochodzenia, więc pomyślałam sobie, że będzie miała z pewnością dobry przepis na to ciasto. Nie myliłam się. Ciasto jest bardzo smaczne. Szczególnie smakuje mi ciasto kruche. Wiem, że zawiera dużo masła, ale dzięki niemu jest tak smaczne i maślane. Dlatego nie polecam, zastępować go margaryną.
Składniki:
Ciasto kruche:
420g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki cukru
330g zimnego masła
160ml zimnej wody
Nadzienie:
4- 5 jabłek (dałam 5 dość dużych)
35g mąki pszennej
ok. 70– 100g cukru w zależności od kwaśności jabłek (dałam 70g i było akurat)
szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Masło pokroić w małą kostkę i włożyć na chwilę do zamrażalki. (Wystarczy ten czas, w którym odmierzamy resztę składników).
Mąkę, sól i cukier wymieszać. Dodać schłodzone masło i miksować mikserem, aż całość będzie przypominać kruszonkę.
Dodać 140ml wody (musi być naprawdę zimna) i tak długo miksować, aż ciasto się połączy. Resztę wody dodać tylko jeśli będzie to konieczne. (Jeśli ciasto będzie za suche i nie będzie się chciało połączyć).
Ciasto przełożyć na blat posypany mąką i szybko (aby masło bardzo się nie ociepliło) rozpłaszczyć go ręką. (Zamiast tradycyjnie FORMOWAĆ z ciasta kulę, autorka zaleca rozpłaszczyć ciasto. W ten sposób lepiej się schłodzi). Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godz. (Zamrożone ciasto można przechowywać parę miesięcy).
Pod koniec chłodzenia można przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Kolejno pokroić na cieniutkie plasterki. Wymieszać dokładnie z mąką, cynamonem i cukrem.
Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2- 3mm. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem lub margaryną. (Należy użyć formy na tartę o średnicy 26cm lub innej formy o niskim brzegu o średnicy 26cm. Cynthia nie poleca tortownicy. Ma ona za wysoki brzeg.)
Na cieście rozłożyć jabłka.

Zgłoś nadużycie #25 21 sierpnia 2014, 14:21

elakucc Gotowa na wszystko
Rejestracja: Sie, 2014 Posty: 989 Podziękowania: 4
Apple pie to tradycyjna, amerykańska szarlotka. Nie miałam okazji spróbować jak smakuje oryginalna wersja, ale jeśli smakuje tak jak ta z tego przepisu, to jest ona godna swojej sławy. Przepis znalazłam w książce „Cynthia Barcomi´s Backbuch”. Cynthia to Amerykanka z pochodzenia, więc pomyślałam sobie, że będzie miała z pewnością dobry przepis na to ciasto. Nie myliłam się. Ciasto jest bardzo smaczne. Szczególnie smakuje mi ciasto kruche. Wiem, że zawiera dużo masła, ale dzięki niemu jest tak smaczne i maślane. Dlatego nie polecam, zastępować go margaryną.
Składniki:
Ciasto kruche:
420g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki cukru
330g zimnego masła
160ml zimnej wody
Nadzienie:
4- 5 jabłek (dałam 5 dość dużych)
35g mąki pszennej
ok. 70– 100g cukru w zależności od kwaśności jabłek (dałam 70g i było akurat)
szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Masło pokroić w małą kostkę i włożyć na chwilę do zamrażalki. (Wystarczy ten czas, w którym odmierzamy resztę składników).
Mąkę, sól i cukier wymieszać. Dodać schłodzone masło i miksować mikserem, aż całość będzie przypominać kruszonkę.
Dodać 140ml wody (musi być naprawdę zimna) i tak długo miksować, aż ciasto się połączy. Resztę wody dodać tylko jeśli będzie to konieczne. (Jeśli ciasto będzie za suche i nie będzie się chciało połączyć).
Ciasto przełożyć na blat posypany mąką i szybko (aby masło bardzo się nie ociepliło) rozpłaszczyć go ręką. (Zamiast tradycyjnie FORMOWAĆ z ciasta kulę, autorka zaleca rozpłaszczyć ciasto. W ten sposób lepiej się schłodzi). Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godz. (Zamrożone ciasto można przechowywać parę miesięcy).
Pod koniec chłodzenia można przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Kolejno pokroić na cieniutkie plasterki. Wymieszać dokładnie z mąką, cynamonem i cukrem.
Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2- 3mm. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem lub margaryną. (Należy użyć formy na tartę o średnicy 26cm lub innej formy o niskim brzegu o średnicy 26cm. Cynthia nie poleca tortownicy. Ma ona za wysoki brzeg.)
Na cieście rozłożyć jabłka.

Zgłoś nadużycie #26 21 sierpnia 2014, 14:22

elakucc Gotowa na wszystko
Rejestracja: Sie, 2014 Posty: 989 Podziękowania: 4
szyba szarlotka
Składniki :

*300 g mąki
*150 g cukru
*100 g masła
*1 jajko
*2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*szczypta soli

oraz:
*4 duże jabłka
*3-4 łyżki cukru
*1-2 łyżeczki cynamonu
*3-4 łyżki grubego cukru kryształu (dałam dry demarara) do posypania

Wykonanie:


Piekarnik nastawić na 180 st C. Papierem do pieczenia wyłożyć blachę o wymiarach 17 na 24 cm lub tortownicę o średnicy 22 cm.
Składniki ciasta wysypać na blat i najpierw posiekać nożem, a gdy składniki będa dobrze rozdrobnione szybko zagnieść ciasto. Włożyć na chwilę do lodówki.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na pół. Każdą połówkę rozwałkować na prostokąt o wymiarach blaszki (nie wałkowałam, wylepiłam tortownicę ciastem). Jedną połówka ciasta wylepić dno foremki, na nim rozłożyć jabłka, przykryć drugą połową ciasta (ja starłam na tarce podobnie jak Ewena). Wierzch posypać cukrem kryształem.
Piec ok 40-50 minut.

Smacznego :)

Zgłoś nadużycie #27 21 sierpnia 2014, 15:31

andruszka Świeżo upieczona
Rejestracja: Sie, 2014 Posty: 15 Podziękowania: 0
aż nabrałam ochoty na słodkości! ;)

Zgłoś nadużycie #28 27 listopada 2015, 10:43

agaposzek Gotowa na wszystko
Rejestracja: Kwi, 2014 Posty: 898 Podziękowania: 7
Dlatego ja chyba zrobię w weekend szarlotkę. Tym bardziej, że mam teraz jabłka ze wsi.

Zgłoś nadużycie #29 22 stycznia 2017, 20:18

aniaola37 Zaprawiona w bojach
Rejestracja: Gru, 2016 Posty: 99 Podziękowania: 0
Aż ślinka cieknie :) Ja piekę bardzo dużo ciast na zamówienie, więc zaczęłam się zaopatrywać w firmie http://savpol.pl :)

Zgłoś nadużycie #30 22 stycznia 2017, 21:15

aniucha Zaprawiona w bojach
Rejestracja: Sty, 2017 Posty: 247 Podziękowania: 6
Moja ulubiona szarlotka.
4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 całe jajka + 2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany

2 kg jabłek
1 cukier waniliowy
1 łyżka bułki tartej (jak jabłka mocno kwaśne można dodać cukru do smaku)

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia posiekać z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Odcisnąć lekko sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.

Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym lub startym na tarce o dużych oczkach ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.. Smacznego.