Witaj na Forum FajnaMama!

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

Starania Zostać Mamą w 2017 roku

Zgłoś nadużycie #91 3 lutego 2016, 19:16

Sander Gotowa na wszystko
Rejestracja: Lut, 2016 Posty: 164 Podziękowania: 35
Ja mam tsh 0,783, a norma od 0,55 do 4,78, ft3 mam 5,87 norma 3,8-6 to nie są chyba powody do niepokuju? Duszka ten lek co bierzesz to co ma na celu? W sensie do czego służy?




Zgłoś nadużycie #92 3 lutego 2016, 19:19

Justus Początkująca
Rejestracja: Sty, 2016 Posty: 17 Podziękowania: 2
Sander w przyszłości planujemy wybudować dom, ale to póki co po slubie będziemy mieszkać u teściów. Niedługo planujemy remont sypialni i takie dylematy "łóżkowe" mamy :-)

Zgłoś nadużycie #93 3 lutego 2016, 19:35

Usiasia Fajna mama
Rejestracja: Mar, 2015 Posty: 2552 Podziękowania: 834
Sander - tabelka ze staraczek 2016 :) Myślę że jeśli podeś

Duszka - mam nadzieje ze u Ciebie juz lepiej. Ja jeśli chodzi o grypę żołądkowa itp polecam Nifuroksazyd to jest lek bez recepty a nam latem ubiegłego roku uratował życie właściwie... Niewiadomo skąd przylazła jakąś jelitowka, nawet łyka wody nie mogłam wziąć bo odrazu biegałam sprintem w wiadome miejsce :p

Justus - to zależy jakie macie możliwości jeśli chodzi o pokój. My mamy łóżko szer. 140 i jak dla nas jest ok, w zasadzie i tak spimy na jednej polowce :) ale kiedy spią u nas dzieciaczki (znajomych :) )to już robi się problem także jeśli masz możliwość polecam jak największe. Oczywiście żeby wokół łóżka została odpowiednia ilość miejsca na przemieszczanie się :)

Tak wogole dziewczyny Wy już macie dzieciaczki czy to będą wasze starania o pierwsze?
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1sAKNZYPwP0e_npNL6Netx2lBNfmTFlnd9vO0Y8zEpcs

Zgłoś nadużycie #94 3 lutego 2016, 19:41

duszka Fajna mama
Rejestracja: Lut, 2016 Posty: 2324 Podziękowania: 595
Sander Visanne zawiera hormon który zmniejsza wydzielanie estradiolu odpowiedzialnego za endometrioze.
Usiasia już na szczęście lepiej, Dziękuję. Ja mam już synka a o drugie dziecko staram się 2 lata


Zgłoś nadużycie #95 3 lutego 2016, 20:06

Usiasia Fajna mama
Rejestracja: Mar, 2015 Posty: 2552 Podziękowania: 834

Sander napisał(a)

Ja mam tsh 0,783, a norma od 0,55 do 4,78, ft3 mam 5,87 norma 3,8-6 to nie są chyba powody do niepokuju? Duszka ten lek co bierzesz to co ma na celu? W sensie do czego służy?


Sander konsultowalas to z endokrynologiem czy kto zlecił Tobie te badania?
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1sAKNZYPwP0e_npNL6Netx2lBNfmTFlnd9vO0Y8zEpcs

Zgłoś nadużycie #96 3 lutego 2016, 20:14

Sander Gotowa na wszystko
Rejestracja: Lut, 2016 Posty: 164 Podziękowania: 35
Justus ja budowałam się tzn zaczęliśmy dokładnie dzień po narodzinach Mojej Iskierki, a wprowadziliśmy się tydzień przed roczkiem. Polecam im dom mniejszy tym lepiej... mój super duży nie jest ale nie ogarniam ze sprzątaniem... i z ogrodem też... No i mamy jeszcze troche do wykończenia. Jesteśmy na etapie robienia łazienki na piętrze. Kafelki teraz położyliśmy, a wyposażenie.... kupe kasy...
Usiusia ja mam córkę - najlepsze co mnie w życiu spotkało... (bo ja nigdy nie lubiłam dzieci, wcale mi się nie paliło do bycia mamą) ma 3 latka, wygląda na 5 nawet :-) Niestety ma AZS, ale dajemy rade, zawsze mogłoi być gorzej, z resztą teraz dużo dzieci to ma, pewnie drugie też bedzie miało. No i Isia była z tzw wpadki, więc nie wiem jak będzie ze staraniem się , czy się uda od razu i w ogóle się boje że to się zmieni z radosnego oczekiwania w dramat, zobaczymy jak zacznę robić testy owu co w ogóle wyjdzie.
Duszka mam nadzieje że zadziała wszystko co trzeba i się cofnie endometrioza, trzymam kciuki! A brałąś już ten lek wcześniej ?? Były efekty ??




Zgłoś nadużycie #97 3 lutego 2016, 20:18

Sander Gotowa na wszystko
Rejestracja: Lut, 2016 Posty: 164 Podziękowania: 35
Usiasia szczerze mówiąc nie byłam z tymi wynikami, bo stwierdziłam ze są w normie, teraz trochę zwątpiłam, idę do gina 29 luty na kasę chorych, pokaże te wyniki, zobaczymy co powie o tym i o przyszłej ciąży.




Zgłoś nadużycie #98 3 lutego 2016, 20:20

duszka Fajna mama
Rejestracja: Lut, 2016 Posty: 2324 Podziękowania: 595
Sander nie brałam. Też mam nadzieję ze pomoże. Jak do końca roku nie uda mi się zajść w ciążę to odpuszczam


Zgłoś nadużycie #99 3 lutego 2016, 20:37

Sander Gotowa na wszystko
Rejestracja: Lut, 2016 Posty: 164 Podziękowania: 35
No to dziewczyny oby Nam się wszystko ładnie udało!! Rok 2017 będzie Naszym Rokiem!!! :-)




Zgłoś nadużycie #100 3 lutego 2016, 20:50

Usiasia Fajna mama
Rejestracja: Mar, 2015 Posty: 2552 Podziękowania: 834

Sander napisał(a)

Usiasia szczerze mówiąc nie byłam z tymi wynikami, bo stwierdziłam ze są w normie, teraz trochę zwątpiłam, idę do gina 29 luty na kasę chorych, pokaże te wyniki, zobaczymy co powie o tym i o przyszłej ciąży.


Faktycznie zapytaj gina jeśli powie ze coś nie tak to do endo i tak potrzebne jest skierowanie od rodziniego. Ja mam niestety niedoczynność. Na koniec lutego lecę na kontrolę do endo zobaczymy co wymyśli w kwestii starań bo trochę to czekanie już zaczyna mnie przerażac ...
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1sAKNZYPwP0e_npNL6Netx2lBNfmTFlnd9vO0Y8zEpcs

Zgłoś nadużycie #101 3 lutego 2016, 21:44

duszka Fajna mama
Rejestracja: Lut, 2016 Posty: 2324 Podziękowania: 595
Ja chodzę do endo prywatnie , bo nie ma u mnie nikogo kto by przyjmował na kasę. Teraz idę pod koniec lutego. Jak skończę leczenie Visanne i dalej nie będzie się udawać to w lecie planuję jeszcze skonsultować te moje wyniki z innym endo.
Sander Twój wynik tsh jest rewelacyjny , taki powinien być dla starających się :)


Zgłoś nadużycie #102 3 lutego 2016, 22:00

duszka Fajna mama
Rejestracja: Lut, 2016 Posty: 2324 Podziękowania: 595
Dobranoc!!


Zgłoś nadużycie #103 3 lutego 2016, 22:12

Sander Gotowa na wszystko
Rejestracja: Lut, 2016 Posty: 164 Podziękowania: 35
To może się szybko uda!! ale gdzie tu czekać jeszcze do lipca.... chyba zwariuje do tego czasu... No ja jeszcze nie śpie, ale już się szykuje, Niulka śpi od 20,30, teraz czas na regeneracje :-)




Zgłoś nadużycie #104 3 lutego 2016, 22:48

MamiMami Zaprawiona w bojach
Rejestracja: Sty, 2016 Posty: 97 Podziękowania: 25
Duszka TSH właśnie będę sprawdzala juz mam skierowane i muszę się wybrać. W czerwcu odstawiłam Eutyrox potem kontrolne było ok. A teraz zobaczymy jakie będzie. U mnie w tak ok 20 tc pojawiła się niedoczynność tarczcy. Wcześniej nigdy nie sprawdzałam. Miałam włączony Eutyrox, kilkakrotnie oznacczane przeciwciała iUSg ok wiec prawdopodobnie była to niedoczynność indukowana ciążą lub zwiększone zapotrzebowanie. Teraz chce jeszcze przed ciążą się przygotować oznaczyć i może wcześniej włączyć leczenie

Zgłoś nadużycie #105 3 lutego 2016, 22:49

MamiMami Zaprawiona w bojach
Rejestracja: Sty, 2016 Posty: 97 Podziękowania: 25
Sander wyniki ok

Zgłoś nadużycie #106 3 lutego 2016, 23:04

MamiMami Zaprawiona w bojach
Rejestracja: Sty, 2016 Posty: 97 Podziękowania: 25
Usiasia ja mam synka 10,5 misięcznego

Zgłoś nadużycie #107 3 lutego 2016, 23:07

MamiMami Zaprawiona w bojach
Rejestracja: Sty, 2016 Posty: 97 Podziękowania: 25
Justus moim zdaniem im większe łóżko tym wygodniej

Zgłoś nadużycie #108 4 lutego 2016, 7:21

duszka Fajna mama
Rejestracja: Lut, 2016 Posty: 2324 Podziękowania: 595
Dzień dobry!

Mami ja też biorę Euthyrox. Tsh bardzo mi skacze, usg ok ale przeciwciała masakra. Pierwszy raz robiłam w listopadzie 2014, antyTG miałam 700, a antyTPO 70 przy normie około 6, a teraz jak badałam w styczniu tego roku to wzrosły mi podwójnie antyTG 1500 , a antyTPO 170. Masakra , wybrałam się na konsultacje do innej endo bo moja gin stwierdziła że powinnam mieć większą dawkę leku ale ta druga też mi nie zwiększyła a nawet zastanawiała się czy nie zmniejszyć. Teraz biorę 88, a podobno przy Hashimoto powinno się brać minimum 100. Pod koniec lutego wybieram się znów do swojej , zobaczę co mi powie. Teraz może trochę wpływ na moje wyniki ma lek który biorę na endomteriozę, dlatego jak nie będzie się udawać jakiś czas po kuracji to w lecie poszukam dobrego endo i wybiorę się gdzieś dalej żeby jeszcze ktoś inny wypowiedział się na temat tej mojej tarczycy.

Dziś rano przeleciałam kalendarz i policzyłam że starałam się 25 cykli... teraz mam 3 cykle przerwy...

Miłego dnia


Zgłoś nadużycie #109 4 lutego 2016, 7:45

tandem Supermama
Rejestracja: Maj, 2015 Posty: 4746 Podziękowania: 2810
Hej dziewczyny, ja również z wątku 2016, więc jeszcze chwilowo będę próbować tam się wstrzelić :)
werkaa, usiasia, staraczka, kiwi, kamila - nie martwcie się, jeśli się nam nie uda, tutaj towarzystwa na pewno Wam nie zabraknie :)

Staramy się o pierwsze maleństwo 4 cykl. Badałam się w wakacje, w styczniu powtórzyłam badania w większym zakresie i tsh z 1,3 wzrosło mi do 4,4 (!) :( więc od trzech dni łykam euthyrox, endo stwierdził lekką niedoczynność. duszka mi aTG wyszło 776,7... a endo stwierdził, że tak bywa i grunt to wyprostować tsh.

Taką tabelkę jak w 2016 warto będzie założyć, może nawet w większym zakresie? Np z kolumną jakie leki łykamy, jaką mamy diagnozę - żeby łatwiej było zapamiętać kto co :)

Co do łóżka: mamy 140cm i właśnie jestem za takim formatem, żeby się nie zgubić w nocy wzajemnie. Mąż ma 197cm i nie narzeka :) Ale oczywiście jeśli możliwości lokalowe pozwalają i chęci są, to można większe. Kiedyś to marzyło mi się takie dłuuugie, piękne, stare - ale życie weryfikuje :) i póki co śpimy na materacu (po przeprowadzce 2miesiące) :)

Miłego dnia!


https://docs.google.com/spreadsheets/d/1vFZOk0IAp5fbW_YYScCoKOn9OvRjp8o5-6qQOz7BZwM/edit#gid=0 

Zgłoś nadużycie #110 4 lutego 2016, 8:39

duszka Fajna mama
Rejestracja: Lut, 2016 Posty: 2324 Podziękowania: 595
Tandem witam serdecznie! ! Może usmiechniemy się do Ciebie z tą tabelka ? :)