Witaj na Forum FajnaMama!

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

Starania by zostac mama w 2016

Zgłoś nadużycie #53571 8 marca 2016, 16:39

Aprilka Początkująca
Rejestracja: Mar, 2016 Posty: 20 Podziękowania: 16

kiwi napisał(a)

TSHTSH3,290µIU/ml norma 0.270 -4.200
FT3 4,21pg/ml norma 2.00 -4.40
FT41,56ng/dl norma 1.00 - 1.60
Dziewczyny to sa moje wynikk z 04 2015 czy one mogą świadczyć no jakiejs chorobie tarczycy?


Wygląda na subkliniczną niedoczynność tarczycy. Normalnie lekarz może kazać tylko obserwować czy wyniki nie pogarszają się ale jeśli planujesz ciążę to tsh musiałoby spaść.
Ps.Od razu zaznaczam że dopiero się uczę o chorobach tarczycy więc mogę się mylić ;)

Zgłoś nadużycie #53572 8 marca 2016, 16:48

kiwi Fajna mama
Rejestracja: Cze, 2014 Posty: 802 Podziękowania: 352
Aprilka dzięki ja juz prawie rok sie staram wcześniej w kwietniu 2015 bylam u endokrynolog do czerwca bralam euthyrox ale tsh ciagle leciało w dol we wrześniu tsh bez lekow było 0,9 w styczniu 2016 1,9 i teraz 3 mam euthyrox i chyba sama zaczne go brac bo w kwietniu mam wizyte w klinice wiec zdam sie wtedy na lekarza ktory mam nadzieje pomoze mi zostac mama:/
w ogóle dziewczyny czy Wy tez tak macie ze odwracacie spojrzenie od ciazowych brzuchow , małych dzieci :( ? Mi jest coraz trudniej drażnią mnie rozmowy k dzieciach porodach. Chyba dopadły mnie smuteczki :(

Zgłoś nadużycie #53573 8 marca 2016, 16:56

Aprilka Początkująca
Rejestracja: Mar, 2016 Posty: 20 Podziękowania: 16
To tsh powinno być poniżej 2.0.
Kiwi myślę że jakbym nie miała dziecka to czułabym się podobnie jak Ty teraz. Na pewno jest Ci ciężko, bo człowiek stara się i stara a efektu nie ma. To każdego zniechęca. Mam nadzieję że masz takiego lekarza, który odpowiednio pokieruje Ciebie na badania i odkryje przyczynę tego że nie jesteś jeszcze w ciąży. Trzymam mocno kciuki.

Zgłoś nadużycie #53574 8 marca 2016, 17:49

murron Supermama
Rejestracja: Lut, 2013 Posty: 6481 Podziękowania: 3617

motylek1909 napisał(a)

haha no coś Ty, raczej nie :) ale już przecież bliżej niż dalej... ;)


Mi o godzinę chodziło 24.00 ;)


Zgłoś nadużycie #53575 8 marca 2016, 18:12

izabela23 Supermama
Rejestracja: Sty, 2014 Posty: 6982 Podziękowania: 1856
Kiwi mi TSH tez bardzo spadalo na poczatku spadlo nawet prawie do 0, potem dr zmniejszyl dawke to skoczylo na prawie 4 po czym wrocilismy do wyjsciowej dawki 50 i od tamtej pory tsh mi stanelo w miejscu i jest dobre. Tkze mysle ze odstawienie euthyroxu bylo zlym pomyslem...a




Zgłoś nadużycie #53576 8 marca 2016, 18:18

Usiasia Fajna mama
Rejestracja: Mar, 2015 Posty: 2761 Podziękowania: 879
Cześć dziewczyny - wszystkiego najlepszego dla Was wszystkich w naszym dniu :) Spełnienia marzeń o małych słodziutki dzieciorkach!
dopiero wróciłam z pracy i dosłownie zasypiam. Jeszcze ta choroba...
U mnie już wczoraj @ się rozkręcila, dawno nie mialam tak obfitego krwawiwnia a ze brzuch i plecy strasznie bolały to nawet nie chciało mi się iść do tego rossmana bo właściwie nie było już po co. Zdaje mi się ze coś tam jednak się udało i może tak jak Pisalyscie była ciaza biochemiczna. Jest mi trochę przykro bo po tym cieniu wiele sobie zaczęłam wyobrażać ale to tylko przekonało mnie ze juz nigdy nie uwierzę żadnemu cieniowania, no może tak na 50% :) Nie robie z tego jakiejś wielkiej tragedii bo może w końcu się udało i chociaż doszło do zapłodnienia - tak jak Monia napisała. Monia wiele mi uświadomiłaś jak bardzo można walczyć i jak wiele razy się podnosić...
Mi się cały czas wydaje ze przyczyną niepowodzeń jest ta prolaktyna i ze endo wprowadziła mnie w błąd mówiąc ze badanie robione w 35 dc jest nieważne. Jak tylko @ się skończy to skonsultuję to jeszcze z ginem.

Buba Ty też mierzyłas prolaktyne? Jakie miałaś wyniki bo nie mogę nigdzie tego znaleźć :( i w którym dc badanie?

Motylku no ja myślałam że Filipek na 99% dziś się pojawi ale jednak nie zaszczycil nas swoją obecnością... Ciekawe jaki termin sobie wybierze...

Tymama super zdjęcia starszy brat jaki opiekuńczy, a mały na pierwszym zdjęciu wygląda jak Kokon. W ogóle zauważyłam że wszystkie Wasze forumowe dzieci takie uśmiechnięte, nie widziałam na żywo żadnego noworodka z takim bananem na buzi. Musi im być super dobrze :)

Iza trzymam kciuki za Twoje jutrzejsze testowanie, wszystkim dziewczynom z forum życzę aby się udało ale Tobie najbardziej (mam nadzieje ze się nie pogniewacie :) ) Wiadomo juz czy udało się zamrozic pozostałe zarodki?
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1sAKNZYPwP0e_npNL6Netx2lBNfmTFlnd9vO0Y8zEpcs

Zgłoś nadużycie #53577 8 marca 2016, 18:24

anetaka26 Świeżo upieczona
Rejestracja: Mar, 2016 Posty: 14 Podziękowania: 1
Hej Dziewczyny Mamusie i przyszłe mamusie 😊 można dołączyć? 😊 Staramy się z mężem juz pół roku o dzidzie i narazie nici... Dziś spóźnia mi się @ 5 dzień ale robiłam juz 3 testy i nic wiec nadzieja niknie. Na dzisiejszym teście wydawało mi się ze coś cokolwiek... Ale to raczej moja wyobraźnia więc czekam na tą wredotę i zaczynamy "pracę" od nowa 😊

Zgłoś nadużycie #53578 8 marca 2016, 18:29

anetaka26 Świeżo upieczona
Rejestracja: Mar, 2016 Posty: 14 Podziękowania: 1
A tu wtykam zdjęcie żebyście mogły podziwiać jak bardzo człowiek moze widzieć coś czego nie ma 😂

Zgłoś nadużycie #53579 8 marca 2016, 18:29

motylek1909 Supermama
Rejestracja: Paź, 2014 Posty: 10744 Podziękowania: 2415

Usiasia napisał(a)

Cześć dziewczyny - wszystkiego najlepszego dla Was wszystkich w naszym dniu :) Spełnienia marzeń o małych słodziutki dzieciorkach!
dopiero wróciłam z pracy i dosłownie zasypiam. Jeszcze ta choroba...
U mnie już wczoraj @ się rozkręcila, dawno nie mialam tak obfitego krwawiwnia a ze brzuch i plecy strasznie bolały to nawet nie chciało mi się iść do tego rossmana bo właściwie nie było już po co. Zdaje mi się ze coś tam jednak się udało i może tak jak Pisalyscie była ciaza biochemiczna. Jest mi trochę przykro bo po tym cieniu wiele sobie zaczęłam wyobrażać ale to tylko przekonało mnie ze juz nigdy nie uwierzę żadnemu cieniowania, no może tak na 50% :) Nie robie z tego jakiejś wielkiej tragedii bo może w końcu się udało i chociaż doszło do zapłodnienia - tak jak Monia napisała. Monia wiele mi uświadomiłaś jak bardzo można walczyć i jak wiele razy się podnosić...
Mi się cały czas wydaje ze przyczyną niepowodzeń jest ta prolaktyna i ze endo wprowadziła mnie w błąd mówiąc ze badanie robione w 35 dc jest nieważne. Jak tylko @ się skończy to skonsultuję to jeszcze z ginem.

Buba Ty też mierzyłas prolaktyne? Jakie miałaś wyniki bo nie mogę nigdzie tego znaleźć :( i w którym dc badanie?

Motylku no ja myślałam że Filipek na 99% dziś się pojawi ale jednak nie zaszczycil nas swoją obecnością... Ciekawe jaki termin sobie wybierze...

Tymama super zdjęcia starszy brat jaki opiekuńczy, a mały na pierwszym zdjęciu wygląda jak Kokon. W ogóle zauważyłam że wszystkie Wasze forumowe dzieci takie uśmiechnięte, nie widziałam na żywo żadnego noworodka z takim bananem na buzi. Musi im być super dobrze :)

Iza trzymam kciuki za Twoje jutrzejsze testowanie, wszystkim dziewczynom z forum życzę aby się udało ale Tobie najbardziej (mam nadzieje ze się nie pogniewacie :) ) Wiadomo juz czy udało się zamrozic pozostałe zarodki?


przykro mi kochana z powodu @, ale masz jeszcze szansę na grudzień!!! więc zaciskam kciuki :* na kiedy wpisać Ci orientacyjnie kolejną?
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1sAKNZYPwP0e_npNL6Netx2lBNfmTFlnd9vO0Y8zE...





Zgłoś nadużycie #53580 8 marca 2016, 18:31

motylek1909 Supermama
Rejestracja: Paź, 2014 Posty: 10744 Podziękowania: 2415

anetaka26 napisał(a)

A tu wtykam zdjęcie żebyście mogły podziwiać jak bardzo człowiek moze widzieć coś czego nie ma 😂


no niestety ja nic tam nie widzę :( i witam nową koleżankę :) życzę powodzenia w staraniach :*
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1sAKNZYPwP0e_npNL6Netx2lBNfmTFlnd9vO0Y8zE...





Zgłoś nadużycie #53581 8 marca 2016, 18:35

anetaka26 Świeżo upieczona
Rejestracja: Mar, 2016 Posty: 14 Podziękowania: 1
No i właśnie to moje oczy wyobraźni... A ile ja z tym testem wygibasów narobilam i pod światło i za światłem zaklinałam diabła jak mogłam 😃

Zgłoś nadużycie #53582 8 marca 2016, 18:43

izabela23 Supermama
Rejestracja: Sty, 2014 Posty: 6982 Podziękowania: 1856
Usiasia, przykro mi z powodu @ ale tak jak piszesz coś sie chyba w koncu zadziałało i to hest +. Dziekuje ze tak mi kibicujecie :-) ja za was tez trzymam z calych sil kciuki
Witam nowa kolezanke aj niestety nic nie widze asię tym tescie zycze powodzenia.




Zgłoś nadużycie #53583 8 marca 2016, 18:51

kiwi Fajna mama
Rejestracja: Cze, 2014 Posty: 802 Podziękowania: 352
Iza może masz racje tylko ja się wtedy zle czulam i laczylam to z euthyrox ale moze to bylo przejściowe jak tsh się obniżalo...
Ja wyszlam odn1 tab 25 i później 1/2 25 i dalej sie obnizalo wiec wtedy u mnie nie bylo trzeba duzo tego leku.

Zgłoś nadużycie #53584 8 marca 2016, 18:52

anetaka26 Świeżo upieczona
Rejestracja: Mar, 2016 Posty: 14 Podziękowania: 1
Ja tez trzymam mocno kciukasy 😘 mnie brzuchol boli cyce tez to lada moment i będzie @ i byle do płodnych 😊 i oby był to produktywny marzec 😊

Zgłoś nadużycie #53585 8 marca 2016, 18:55

izabela23 Supermama
Rejestracja: Sty, 2014 Posty: 6982 Podziękowania: 1856

kiwi napisał(a)

Iza może masz racje tylko ja się wtedy zle czulam i laczylam to z euthyrox ale moze to bylo przejściowe jak tsh się obniżalo...
Ja wyszlam odn1 tab 25 i później 1/2 25 i dalej sie obnizalo wiec wtedy u mnie nie bylo trzeba duzo tego leku.


To może pójdź znowu do endo i zacznij brac dalej? U mnie dopiero chyba przy 4 czy 5 zmianie dawki udalo się ustabilizowac.

Jutro jak bedzie pozytywny test to dzwonie od razu do endo sie umowic mino ze moj gin jest endo ale jak bedzie wszystki w porzadku to planujemy prowadzic ciaze u siebie to i endo u siebie musze niec




Zgłoś nadużycie #53586 8 marca 2016, 18:56

motylek1909 Supermama
Rejestracja: Paź, 2014 Posty: 10744 Podziękowania: 2415
anetaka26 - jeśli chcesz to dopiszę Cię do naszej tabeli staraczek (link masz nad moimi suwaczkami), tylko napisz mi dane potrzebne do tabelki ;)
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1sAKNZYPwP0e_npNL6Netx2lBNfmTFlnd9vO0Y8zE...





Zgłoś nadużycie #53587 8 marca 2016, 19:02

izabela23 Supermama
Rejestracja: Sty, 2014 Posty: 6982 Podziękowania: 1856
Motylku ty rowniez po pozytywnym tescie zwiekszalas dawke euthyroxu?




Zgłoś nadużycie #53588 8 marca 2016, 19:11

buka87 Supermama
Rejestracja: Gru, 2014 Posty: 5665 Podziękowania: 1149

izabela23 napisał(a)

Motylku ty rowniez po pozytywnym tescie zwiekszalas dawke euthyroxu?


Ja zwiekszylam a sie okazalo ze trzeba zmniejszyc ;)
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1UeMKsYzzKAMs_AVUDzd9h69QxFTsNDJbFrgZb0ef...





Zgłoś nadużycie #53589 8 marca 2016, 19:15

Monia82 Fajna mama
Rejestracja: Lip, 2012 Posty: 2084 Podziękowania: 759
Usiasia - :* ten obfity okres może być związany z tą kreseczką na teście... :( jeszcze, jak skrzepy były itp. tzn. że endometrium mogło być nieco zmienione. Przykro mi :( Ja też u mnie podejrzewam, jako przyczynę strat prolaktynę, progesteron i tarczycę... - mi się wydaje, że u Ciebie i u buby przyczyna niepowodzeń w zaciążeniu jest bliska odkrycia, bo te dziadostwo - za wysoka prolaktyna powoduje cykle bezowulacyjne, obniżenie progesteronu, nieregularne miesiączki przez co faza lutealna ulega skróceniu itp. U Ciebie też w 35 dc mogła wyjść podwyższona, bo mogłaś być we wczesnej ciąży, a ona w ciąży się podnosi. Nie pamiętam dokładnie, ile Ci się okres spóźniał, ale mogło być tak, że jakbyś zrobiła betę hcg z krwi i test np. z 4 dni wcześniej niż robiłaś to mogla wyjść na tym rossmanowym wyraźniejsza kreseczka, a jak dochodzi do straty wczesnej ciąży i spadku bety hcg to już jest ledwo widoczna. W grudniu we wtorek miałam widoczną kreseczkę, a w drugie Święto już ledwo co i krew. Nie bez powodu endo też mi nagle przepisała bromka, jak prolaktyna już wyniosła ponad 30, a wcześniej nie reagowała na moje złe samopoczucie...
23.02.2016 r. - :( 8 tc cp /  26.12.2015 r. :( 4 tc
Aniołek (*) - 14.08.2015 r. :( 10 tc


Zgłoś nadużycie #53590 8 marca 2016, 19:21

izabela23 Supermama
Rejestracja: Sty, 2014 Posty: 6982 Podziękowania: 1856

buka87 napisał(a)

Ja zwiekszylam a sie okazalo ze trzeba zmniejszyc ;)


No wlasnie endo kazal zwiekszyc to raczej tak zrobie