jadzia napisał(a)
Sielanka ja biore sam euthytox. Nic nie mowilam o letroxie. He to nie ja wbilam Ci klina. A powiedz mi po co ten jod jest potrzebny. Dlaczego sie to zaleca?
Tandem zapytaj endo jeszcze o ta prolaktyne bo ja tez mam podwyzszona 26,3 i obecnie tsh mam w normie (choc nie idealnie) i mi gin bromka przepisal na ten poziom prolaktyny. Czyli tsh od lipca spadlo a mimo to prolaktyna zostala podwyzszona. Nie wiem jak prolaktyna zachowalaby sie jakby gin zwiekszyl mi dawke euthyroxu i tsh spadlo jeszcze z tego poziomu co mam czyli 2,6 do np 1 czy rzeczywiście by spadla? Dlatego badaj sie isprawdzaj czy masz dobra dawke czy tsh ladnie spada i czy prl tez leci w dol.
Jadzia to do Usiasi było
A jod zaleca się przy niedoczynności tarczycy wywołanej niedoborem jodu - a właśnie to najprawdopodobniej dotknęło Tandem, wnioskując po wysokim aTg. Przy hashimoto z kolei odradza się jod (chociaż niektórzy lekarze już od tego odchodzą i twierdzą, że wysoki poziom jodu w organizmie nie ma wpływu na przeciwciała przeciwtarczycowe). Jeśli chodzi o prolaktynę, to bardzo możliwe, że by spadło. Ale to, czy zwiększyć dawkę, to się powinno ustalać po wolnych hormonach - ft3 i ft4, które powinny być powyżej 40% normy. TSH jest raczej tylko obrazem tego, jak przysadka mózgowa reaguje na działania tarczycy i może być wskazaniem do oznaczenia TRAb.