Usiasia napisał(a)
Dzień dobry dziewczynki
Monia ja również trzymam kciuki za betę 👍
PaulaG ja też pare lat wstecz brałam anty. I nieraz sie zastanawiam czy nie ma to wpływu na obecną sytuację i problemy z zajściem... Ale coz czasu nie cofnę...
Turbo na jakiej umowie jest ta Twoja koleżanka? Bo ponad 1300 na rękę z 1600 brutto to trochę za dużo wychodzi
Słyszałyście wogole o nowym projekcie PiSu? Zamiast inVitro chcą w każdym województwie stworzyć klinikę leczenia niepłodności. Pytanie tylko czy leczenie w takich klinikach będzie refundowane czy poprostu chcą otworzyć kliniki i robta co chceta...
Tyle udało mi się znaleźć w temacie:
"Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi miałby się stać ośrodkiem referencyjnym. To tu zostałyby przygotowane standardy, stosowane w innych placówkach w Polsce. Docelowo ma powstać po jednym ośrodku w województwie. Już wiadomo, że w pierwszej kolejności zostaną zaangażowane do współpracy szpitale w Warszawie, Poznaniu i na Śląsku.
Oprócz leczenia łódzka placówka będzie prowadziła działalność edukacyjną, w ramach której odbywałyby się szkolenia dla personelu medycznego, a także dla pacjentów.
Dlaczego akurat Łódź? Zdaniem dyrektora placówki prof. Macieja Banacha jest na to gotowa zarówno od strony kadry, jak i zaplecza technicznego. – Mamy wybitnych specjalistów oraz prowadzimy kompleksową diagnostykę, która jest potrzebna przy diagnozowaniu niepłodności. Jak np. diagnostyka hormonalna, immunologiczna, genetyczna, ginekologiczna – przekonuje prof. Banach. Już w grudniu przygotowano koncepcję założeń. Na potrzeby kliniki zostałaby wydzielona osobna przestrzeń. I jeżeliby była potrzeba, to osoba czy też para, u której by należało zdiagnozować przyczyny niepłodności, mogłyby zostać w szpitalu. Na miejscu zostanie wykonany szereg kompleksowych badań."
Więc szczegółów jeszcze mało, ale cieszę się, że chociaż Poznań trzeci w kolejce