Witaj na Forum FajnaMama!

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

Starania by zostac mama w 2016

Zgłoś nadużycie #48231 25 stycznia 2016, 22:46

Monia82 Fajna mama
Rejestracja: Lip, 2012 Posty: 2084 Podziękowania: 759

sielanka napisał(a)

Masz hashimoto, kochana, niestety. Biegusiem do endokrynologa. To moze byc powod rozregulowanego cyklu. Przed endo zrob z jednego pobrania krwi: tsh, ft3, ft4, aTg. Musisz zaczac przyjmowac leki...


Kurcze znowu jazdy z tarczycą :( takie małe g. a takie problemy. Sielanka Ty hashimoto rozpoznajesz po tych przeciwciałach? antyTPO i antyTG ?? bo ja miałam antytpo ok. 200, z tym, że tsh poniżej granicy oznaczalności. Przy hashi chyba są zmiany na tarczycy? pomniejszona, nacieki, bo to jakby autoagresja organizmu... :/ paskudne choróbska.
Tandem - teraz chociaż wiesz, co może być winowajcą :/
23.02.2016 r. - :( 8 tc cp /  26.12.2015 r. :( 4 tc
Aniołek (*) - 14.08.2015 r. :( 10 tc


Zgłoś nadużycie #48232 25 stycznia 2016, 22:47

sielanka Fajna mama
Rejestracja: Maj, 2015 Posty: 2509 Podziękowania: 858
Apropo bromka... dostalam cynk, ze wlasnie sa przeprowadzane badania na temat jego zwiazku z nawykowymi poronieniami :/ mialam gdzies zapisany substytut bromka, ponoc bezpieczniejszy, jak tylko odnajde to dam znac

Zgłoś nadużycie #48233 25 stycznia 2016, 22:48

tandem Supermama
Rejestracja: Maj, 2015 Posty: 4746 Podziękowania: 2814

sielanka napisał(a)

Masz hashimoto, kochana, niestety. Biegusiem do endokrynologa. To moze byc powod rozregulowanego cyklu. Przed endo zrob z jednego pobrania krwi: tsh, ft3, ft4, aTg. Musisz zaczac przyjmowac leki...



tsh 4,42 (0,25-5,0)
ft4 9,48 (10,6-19,4)
ft3 5,17 (4,0-8,3)
atg 776,3 (0-1 8)
atpo 8 (0- 8)


https://docs.google.com/spreadsheets/d/1vFZOk0IAp5fbW_YYScCoKOn9OvRjp8o5-6qQOz7BZwM/edit#gid=0 

Zgłoś nadużycie #48234 25 stycznia 2016, 22:50

mala2 Supermama
Rejestracja: Gru, 2014 Posty: 4786 Podziękowania: 1066
.




Zgłoś nadużycie #48235 25 stycznia 2016, 22:50

Monia82 Fajna mama
Rejestracja: Lip, 2012 Posty: 2084 Podziękowania: 759

sielanka napisał(a)

Apropo bromka... dostalam cynk, ze wlasnie sa przeprowadzane badania na temat jego zwiazku z nawykowymi poronieniami :/ mialam gdzies zapisany substytut bromka, ponoc bezpieczniejszy, jak tylko odnajde to dam znac


Sielanka ja po 1 tabletce bromka miałam kołowrotek w głowie. Fatalna reakcja, jakbym miała zemdleć. Potem już lepiej i też nie wiem, czy nie przyczynił się do grudniowego poronienia, bo zanim mi krechy wyszły wzięłam go 2-3 dni.
23.02.2016 r. - :( 8 tc cp /  26.12.2015 r. :( 4 tc
Aniołek (*) - 14.08.2015 r. :( 10 tc


Zgłoś nadużycie #48236 25 stycznia 2016, 22:51

sielanka Fajna mama
Rejestracja: Maj, 2015 Posty: 2509 Podziękowania: 858

Monia82 napisał(a)

Kurcze znowu jazdy z tarczycą :( takie małe g. a takie problemy. Sielanka Ty hashimoto rozpoznajesz po tych przeciwciałach? antyTPO i antyTG ?? bo ja miałam antytpo ok. 200, z tym, że tsh poniżej granicy oznaczalności. Przy hashi chyba są zmiany na tarczycy? pomniejszona, nacieki, bo to jakby autoagresja organizmu... :/ paskudne choróbska.
Tandem - teraz chociaż wiesz, co może być winowajcą :/


Raczej po aTpo, dlatego sie poprawilam. aTg raczej wskazuje na chorobe b-g. Podwyzszone aTpo moze wskazywac na hashi, chociaz niektorzy twierdza, ze tylko powyzej 500 jest to diagnoza pewna. Przy hashi sa zmiany w tarczycy przerozne. Ja mam akurat zmiany hipogeniczne i widoczne ogniska zapalne. Za to zawsze miazsz jest nieerowny, moze byc znaczne pomniejszenie tarczycy, powiekszenie, wole i guzki

Zgłoś nadużycie #48237 25 stycznia 2016, 22:52

mala2 Supermama
Rejestracja: Gru, 2014 Posty: 4786 Podziękowania: 1066

tandem napisał(a)



mala pisałaś o urządzaniu domku, jak Ci idzie? :)



Na razie to jest w formie szukania, podliczania aby nam na wszystko starczyło bo budowa i wykończenia strasznie dużo wyjdzie wiec szukam porównuje projektuje każde z pomieszczeń od podłogi po sufit i czekam za kasa aby zaczac już chomikować w piwnicy towar aby powoli działać.




Zgłoś nadużycie #48238 25 stycznia 2016, 22:52

Monia82 Fajna mama
Rejestracja: Lip, 2012 Posty: 2084 Podziękowania: 759

tandem napisał(a)

tsh 4,42 (0,25-5,0)
ft4 9,48 (10,6-19,4)
ft3 5,17 (4,0-8,3)
atg 776,3 (0-1 8)
atpo 8 (0- 8)


Ojej bidulo. Za wysokie tsh, za niskie ft4 i różnica % pomięedzy ft4 i ft3. Te ft4 szczególnie ważne dla dzidziora, który korzysta z tych hormonów w I trymestrze... Takie tsh też może uniemoźliwiać zajście w ciążę, powinno być tak 1 - 2 przy staraniach, dlatego endo wskazany, jak sielanka napisała, z tym, że po euthyroxie Ci się podniosą te hormony tarczycy i będzie dobrze :) Niedoczynność.. nie miałaś objawów jakichś dziwnych?
23.02.2016 r. - :( 8 tc cp /  26.12.2015 r. :( 4 tc
Aniołek (*) - 14.08.2015 r. :( 10 tc


Zgłoś nadużycie #48239 25 stycznia 2016, 22:53

asaguarela Fajna mama
Rejestracja: Wrz, 2015 Posty: 2610 Podziękowania: 942

tandem napisał(a)

tsh 4,42 (0,25-5,0)
ft4 9,48 (10,6-19,4)
ft3 5,17 (4,0-8,3)
atg 776,3 (0-1 8)
atpo 8 (0- 8)




Nio...lekka niedoczynność i to atg...
Hashi ?? ?

Moja córcia miała 800 ale @ATPO,,nie pami,jak to drugie..,
Ja Tpo 5




Zgłoś nadużycie #48240 25 stycznia 2016, 22:57

mala2 Supermama
Rejestracja: Gru, 2014 Posty: 4786 Podziękowania: 1066
Dziewczyny a jakie powinno być prawidłowe tsh dla staraczki?




Zgłoś nadużycie #48241 25 stycznia 2016, 22:59

Monia82 Fajna mama
Rejestracja: Lip, 2012 Posty: 2084 Podziękowania: 759

mala2 napisał(a)

Dziewczyny a jakie powinno być prawidłowe tsh dla staraczki?


Ok. 1 jest idealne.....a max do 2. Moja koleżanka miała wynik ponad 3 i już dostała euthyrox na zbicie, bo stara się o drugie.
Dobranoc! Ja już leżę z telefonem ;)
23.02.2016 r. - :( 8 tc cp /  26.12.2015 r. :( 4 tc
Aniołek (*) - 14.08.2015 r. :( 10 tc


Zgłoś nadużycie #48242 25 stycznia 2016, 23:00

sielanka Fajna mama
Rejestracja: Maj, 2015 Posty: 2509 Podziękowania: 858

mala2 napisał(a)

Dziewczyny a jakie powinno być prawidłowe tsh dla staraczki?


Ponizej 2. Najlepiej w okolicach 1

Zgłoś nadużycie #48243 25 stycznia 2016, 23:00

asaguarela Fajna mama
Rejestracja: Wrz, 2015 Posty: 2610 Podziękowania: 942

mala2 napisał(a)

Dziewczyny a jakie powinno być prawidłowe tsh dla staraczki?




Pomiędzy 1,a 2




Zgłoś nadużycie #48244 25 stycznia 2016, 23:03

mala2 Supermama
Rejestracja: Gru, 2014 Posty: 4786 Podziękowania: 1066
Dzieki dziewczyny bo ja jakoś 3 miechy temu sobie zrobiłam i miałam 0,720 i tak sie zbieram aby powtórzyć czy sie nic nie zmieniło ale jakoś mi nie po drodze do labo ;)




Zgłoś nadużycie #48245 25 stycznia 2016, 23:06

tandem Supermama
Rejestracja: Maj, 2015 Posty: 4746 Podziękowania: 2814
Kurczę no... w październiku byłam u endo, miałam jeden mikro guzek, reszta wszystko ok.
Objawy dziwne... jakie na przykład? Znalazłam jakiś test w internecie, to mam jakieś, np zmęczenie, łamliwe paznokcie, cienie pod oczami i ta niska temp rano...

A wcześniej miałam dobre tsh, czemu się popsuło, buu... :(

zapisałabym się do endo od razu gdyby nie to, że mam w tym tygodniu pracę 7-19 i w sobotę... tylko do gin wychodzę w środę...


https://docs.google.com/spreadsheets/d/1vFZOk0IAp5fbW_YYScCoKOn9OvRjp8o5-6qQOz7BZwM/edit#gid=0 

Zgłoś nadużycie #48246 25 stycznia 2016, 23:08

motylek1909 Supermama
Rejestracja: Paź, 2014 Posty: 10744 Podziękowania: 2415

tandem napisał(a)

Kurczę no... w październiku byłam u endo, miałam jeden mikro guzek, reszta wszystko ok.
Objawy dziwne... jakie na przykład? Znalazłam jakiś test w internecie, to mam jakieś, np zmęczenie, łamliwe paznokcie, cienie pod oczami i ta niska temp rano...

A wcześniej miałam dobre tsh, czemu się popsuło, buu... :(

zapisałabym się do endo od razu gdyby nie to, że mam w tym tygodniu pracę 7-19 i w sobotę... tylko do gin wychodzę w środę...


Spokojnie, umów się na przyszły tydzień :*
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1sAKNZYPwP0e_npNL6Netx2lBNfmTFlnd9vO0Y8zE...





Zgłoś nadużycie #48247 25 stycznia 2016, 23:12

tandem Supermama
Rejestracja: Maj, 2015 Posty: 4746 Podziękowania: 2814

motylek1909 napisał(a)

Spokojnie, umów się na przyszły tydzień :*



dziękuję, tak zrobię, najpierw gin.

(muszę się pochwalić, że chociaż te wszystkie badania udało mi się zrobić za darmo :) , z małą pomocą męża, w tym pakiecie pzu, który mam z pracy; warto było, bo ich koszt zwrócił mi składkę co najmniej dwóch miesięcy) - chociaż to mnie pociesza

znikam spać, bo do pracy na 7...
dobrej nocy!


https://docs.google.com/spreadsheets/d/1vFZOk0IAp5fbW_YYScCoKOn9OvRjp8o5-6qQOz7BZwM/edit#gid=0 

Zgłoś nadużycie #48248 25 stycznia 2016, 23:14

sielanka Fajna mama
Rejestracja: Maj, 2015 Posty: 2509 Podziękowania: 858

tandem napisał(a)

Kurczę no... w październiku byłam u endo, miałam jeden mikro guzek, reszta wszystko ok.
Objawy dziwne... jakie na przykład? Znalazłam jakiś test w internecie, to mam jakieś, np zmęczenie, łamliwe paznokcie, cienie pod oczami i ta niska temp rano...

A wcześniej miałam dobre tsh, czemu się popsuło, buu... :(

zapisałabym się do endo od razu gdyby nie to, że mam w tym tygodniu pracę 7-19 i w sobotę... tylko do gin wychodzę w środę...


Zmęcznie, nerwowość, zmiany nastroju, sucha skóra, niski puls, niska temperatura ciała, przyrost masy ciała, suche włosy, wypadające włosy, chrypka, rozregulowane cykle, oj dłuuugo by wymieniać. Teraz po przeanalizowaniu na spokojnie - po 1. masz sporą niedoczynność. Wolne hormony poniżej normy to już niefajnie. Na pewno będzie potrzebna tyroksyna (euthyrox/letrox), prawdopodobnie dostaniesz dawke 25 przez kilka dni i potem 50. No i musisz zacząć suplementować jod, bo wyniki świadczą o jego niedoborze. Na początku pomyliłam aTpo z aTg. Twoje wyniki nie wskazują na hashimoto (na szczęście), ale na niedoczynność spowodowaną niedoborem jodu. Bardzo możliwe, że to przez nią skok prolaktyny i wróci ona do normy po wyregulowaniu tarczycy. Jedz dużo ryb i kup sól morską, zamiast zwykłej. Resztę zaleci Ci endo - pewnie euthyrox + jod :)

Zgłoś nadużycie #48249 25 stycznia 2016, 23:17

mala2 Supermama
Rejestracja: Gru, 2014 Posty: 4786 Podziękowania: 1066

sielanka napisał(a)

Zmęcznie, nerwowość, zmiany nastroju, sucha skóra, niski puls, niska temperatura ciała, przyrost masy ciała, suche włosy, wypadające włosy, chrypka, rozregulowane cykle, oj dłuuugo by wymieniać.


Kurcze chyba musze i ja powtórzyć moje badania bo niektóre jak nie większość objawów i u mnie występuje mam nadzieje ,że zbieg okoliczności ?!




Zgłoś nadużycie #48250 25 stycznia 2016, 23:26

asaguarela Fajna mama
Rejestracja: Wrz, 2015 Posty: 2610 Podziękowania: 942
Ja w tej chwili mam dawkę letroxu 50,ale moje samopoczucie...,pozostawia wiele do życzenia...

Wieczne zmęczenie,nerwowość,zmiany nastrojów ,sucha skóra,,ospałość,lekką nadwaga,mimo nie raz braku apetytu...,czasem w nocy kołatanie serca (ale,po lekach mniej)... Wieczne uczucie gorąca w nocy,potliwość..

Od jakiegoś czasu brak totalny ochoty na sex😞,brak skupienia....