Witaj na Forum FajnaMama!

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

Starania by zostac mama w 2016

Zgłoś nadużycie #48211 25 stycznia 2016, 20:13

Kaari Fajna mama
Rejestracja: Lip, 2015 Posty: 881 Podziękowania: 640

Tauriel napisał(a)

Dziewczyny schemat jest taki:
Podstawa brutto z ostatnich 12 miesięcy / 12 = przeciętna kwota brutto
Kwota brutto średnia / 30 dni x 0,8629 x 1 (bo 100 % ciążowe) = stawka za 1 dzień choroby.
To mnożymy przez liczbę dni w miesiącu i potrącamy podatek dochodowy. Wychodzi kwota na łapkę. Nie ma innego schematu liczenia !


Swietnie to wytłumaczyłaś z pewnością mi się przyda :) dlatego tak wczoraj jeszcze pytałam Motylka jak to jest możliwe a teraz mi się przypomnialo ze sama byłam na zwolnieniu i tez dostałam ciut więcej niż normalnie :)
Monia faktycznie te testy z allegro to jeden wielki szajs. Jutro wstaw nowy :)
Asaguarela co do tylozgiecia to koleżanka, która je miała uslyszala od gina ze najlepsza jest pozycja od tyłu w takim przypadku. Problemow to nie generuje ogolnie a Ty z 2 dzieci jesteś tego przykładem :)
Kasiu bardzo mi przykro z powodu babci :( 3maj się i wróć do nas gdy będziesz gotowa.
Sielanka te Twoje temperatury napawaja optymizmem.
Paula dziwna ta kreska ale taka hmm obiecująca.
Ja padam na pysk dzisiaj a choinke jeszcze musze rozebrać.

Zgłoś nadużycie #48212 25 stycznia 2016, 20:24

sielanka Fajna mama
Rejestracja: Maj, 2015 Posty: 2509 Podziękowania: 858

jadzia napisał(a)

Paula taki test moze oznaczac wszystko. Albo felerny albo ciaza...
Mmie mdli i slabo mi nic dzis nie robilam tylko leze. Zlapalam jakiegpos wirusa, mojego G dzis tez cos swirowalo w brzuchu, a mnie dopadł o bardzo. Moje dziecko zywe wiec nic jej nie jest a ja zdycham.
Monia czekam na Twoj test!
Sielanka tez mialam dzis temp 38!!!!!


Jadzia mam nadzieje, ze to dobry znak dla nas :D ja tez dzisiaj poleglam, zrobilam sobie drzemke z mloda :)

Zgłoś nadużycie #48213 25 stycznia 2016, 20:28

tandem Supermama
Rejestracja: Maj, 2015 Posty: 4746 Podziękowania: 2814
KasiaT przykro mi z powodu babci... odeszła akurat w dzień babci...

PaulaG trzymam kciuki, żeby niepojawiająca się @ oznaczała jednak spóźnioną owu i fasolkę

angel ja się w sprawie kawy nie wypowiadam, bo w ogóle jej nie piję ;)

mala pisałaś o urządzaniu domku, jak Ci idzie? :)

ja za chwilę mam mieć wyniki badań, te które miałam zrobić 3-5dc przed wizytą u gin w środę


https://docs.google.com/spreadsheets/d/1vFZOk0IAp5fbW_YYScCoKOn9OvRjp8o5-6qQOz7BZwM/edit#gid=0 

Zgłoś nadużycie #48214 25 stycznia 2016, 20:29

sielanka Fajna mama
Rejestracja: Maj, 2015 Posty: 2509 Podziękowania: 858
Jadzia udostepnij wykres :D
Tandem a jakie badania?

Zgłoś nadużycie #48215 25 stycznia 2016, 20:56

sielanka Fajna mama
Rejestracja: Maj, 2015 Posty: 2509 Podziękowania: 858
Jadzia dobry ten wykres :D kciuki! :* kiedy testujesz?

Zgłoś nadużycie #48216 25 stycznia 2016, 20:59

jadzia Fajna mama
Rejestracja: Kwi, 2013 Posty: 2239 Podziękowania: 1030
Sielanka sprobuje wytrzymac jak najdluzej.Moze w sb? Kurde nie wiem jak dotrwam.


Zgłoś nadużycie #48217 25 stycznia 2016, 21:03

tandem Supermama
Rejestracja: Maj, 2015 Posty: 4746 Podziękowania: 2814

sielanka napisał(a)

Jadzia udostepnij wykres :D
Tandem a jakie badania?



TSH, FSH, prolaktyna, LH, estradiol, morfologia itp.
Mąż po nie pobiegł z upoważnieniem (znalazłam inny punkt niż ta diagnostyka, która mi tyle stresu przyniosła), czynne 24h :)
Już mam wypisane normy na karteczce, wynikami się podzielę, gdy dostanę :)
z tym, że napro mają inne normy, te poznam w środę.


https://docs.google.com/spreadsheets/d/1vFZOk0IAp5fbW_YYScCoKOn9OvRjp8o5-6qQOz7BZwM/edit#gid=0 

Zgłoś nadużycie #48218 25 stycznia 2016, 21:03

sielanka Fajna mama
Rejestracja: Maj, 2015 Posty: 2509 Podziękowania: 858

jadzia napisał(a)

Sielanka sprobuje wytrzymac jak najdluzej.Moze w sb? Kurde nie wiem jak dotrwam.


Nooo Ty mialas owu dwa dni po mnie, to obie bedziemy swirowac :p ja tu juz jak mantra powtarzam "zeby templa nie spadla. Zeby tempka nie spadla..."

Zgłoś nadużycie #48219 25 stycznia 2016, 21:10

motylek1909 Supermama
Rejestracja: Paź, 2014 Posty: 10744 Podziękowania: 2415

tandem napisał(a)

TSH, FSH, prolaktyna, LH, estradiol, morfologia itp.
Mąż po nie pobiegł z upoważnieniem (znalazłam inny punkt niż ta diagnostyka, która mi tyle stresu przyniosła), czynne 24h :)
Już mam wypisane normy na karteczce, wynikami się podzielę, gdy dostanę :)
z tym, że napro mają inne normy, te poznam w środę.


ooooo no to czekamy na wyniki w takim razie! oby wyszły dobrze :)
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1sAKNZYPwP0e_npNL6Netx2lBNfmTFlnd9vO0Y8zE...





Zgłoś nadużycie #48220 25 stycznia 2016, 21:11

motylek1909 Supermama
Rejestracja: Paź, 2014 Posty: 10744 Podziękowania: 2415
Ja jutro zawiozę męża do pracy, a na 8 jadę na badania, bo dziś znów miałam skoki ciśnienia (pomimo tabletek) i w dodatku stopy mam tak opuchnięte, aż czerwone... zrobią mi mocz i krew na białko i coś tam... zobaczymy co z tego wyjdzie!
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1sAKNZYPwP0e_npNL6Netx2lBNfmTFlnd9vO0Y8zE...





Zgłoś nadużycie #48221 25 stycznia 2016, 21:14

jadzia Fajna mama
Rejestracja: Kwi, 2013 Posty: 2239 Podziękowania: 1030
E teraz to u mnie jest spoko gorzej bylo po owu. Budzilam sie poddenerwowana czy temp wyskoczy czy nie bo w tamtym cyklu niby owu byla a temperatury niskie. Teraz budze sie ze spokojem ale wiem co to znaczy swirowac


Zgłoś nadużycie #48222 25 stycznia 2016, 21:16

jadzia Fajna mama
Rejestracja: Kwi, 2013 Posty: 2239 Podziękowania: 1030
Motylek pewno przebadaj sie zeby zatrucie ciążowe wykluczyc.
Tandem trzymam kciuki za dobre wyniki.


Zgłoś nadużycie #48223 25 stycznia 2016, 22:13

Usiasia Fajna mama
Rejestracja: Mar, 2015 Posty: 2761 Podziękowania: 879
Hej dziewczyny :)

Kasia_t - bardzo mi przykro z powodu babci... Na pewno jest Ci ciężko. Tak to niestety jest ze często najbliżsi odchodzą w najmniej spodziewanym momencie i mimo choroby czy pobytu w szpitalu, nie ważne co mówią inni, śmierć jest czymś do czego nie da się przygotowac...

PaulaG troche dlugie u Ciebie cykle... Wczesniej bralas tabletki anty?

Motylku z tymi waszymi wypłatami z zus to faktycznie jakieś dziwne...

Lidzia28 poproszę instrukcje obsługi jak zmajstrowac bliźniaki :) Kurcze nie wiem czy jest potem ciężko czy nie ale zawsze marzyły mi się bliźniaki... Choć w tym wypadku jedno to już będzie dla mnie przeogromne szczęście.

Widzę tez ze o kwasie foliowym temat gdzieś się przewinął. Ja biorę kwas foliowy dr max jest dość tani i jedna tabletka ma 800ug. 90 tabletek około 12 zł kosztuje. Dla faceta tez słyszałam że kwas foliowy dobry ale nie próbowaliśmy. Ja od jakiegoś czasu zmieniłam nasz dietę tzn. Nie chodzi o liczenie kalorii czy odchudzanie tylko raczej o to co jemy i staram się podstawiac ciągle jakieś zdrowe przekąski pod rękę, bo z chłopami to czasem oporowo jeśli o to chodzi :p
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1sAKNZYPwP0e_npNL6Netx2lBNfmTFlnd9vO0Y8zEpcs

Zgłoś nadużycie #48224 25 stycznia 2016, 22:20

Maaagda Supermama
Rejestracja: Maj, 2014 Posty: 4429 Podziękowania: 626
Usiasia na męża polecam orzechy brazylijskie, 2-3 dziennie, warto poczytać






Zgłoś nadużycie #48225 25 stycznia 2016, 22:21

Monia82 Fajna mama
Rejestracja: Lip, 2012 Posty: 2084 Podziękowania: 759

jadzia napisał(a)

Monia czekam na Twoj test!


jadzia, u mnie testy nie są miarodajne, bo wychodziły przy becie 2,1 :/
także test to test, a beta dopiero pokaże, co się dzieje.
kasia - strasznie mi przykro z powodu babci ;( ja w piątek pojechałam na cmentarz sama popłakać nad grobem dziadka, który mnie wychował. Zmarł 04 marca zeszłego roku, a 03 marca w 2 urodziny mojego synka karetka go wywiozła i w tym szpitalu jeszcze żałował, że prawnuk ma urodziny, a on leży ;( zamiast 2 urodzin synka mieliśmy pogrzeb. Do teraz nie mogę się otrząsnąć... :( Ostatni tydzień w ogóle dobijajacy był - mama koleżanki popełniła samobójstwo, w sobotę mi sąsiadka zmarła na raka płuc. Dziś zamawiałam wiązankę, bo w środę pogrzeb. Fatalny okres... Uciekam w wir pracy bo bym oszalała - jestem za miękka na takie wydarzenia...
23.02.2016 r. - :( 8 tc cp /  26.12.2015 r. :( 4 tc
Aniołek (*) - 14.08.2015 r. :( 10 tc


Zgłoś nadużycie #48226 25 stycznia 2016, 22:33

tandem Supermama
Rejestracja: Maj, 2015 Posty: 4746 Podziękowania: 2814
Hej dziewczyny dziękuję, za trzymanie kciuków..! Może wypiszę to, co w normie nie jest...

ATG (P/c p-tyreoglobulinie) mam 776,3 (norma 0-1 8)
prolaktyna 26,28 (norma 1,3-25,0)
do tego TSH mam 4,42 (norma 0,25-5,0 ale wiem, że w napro norma to około 1, no i wzrosło mi od kwietnia z 1,3)
Do środy będę się tylko stresować...


https://docs.google.com/spreadsheets/d/1vFZOk0IAp5fbW_YYScCoKOn9OvRjp8o5-6qQOz7BZwM/edit#gid=0 

Zgłoś nadużycie #48227 25 stycznia 2016, 22:38

sielanka Fajna mama
Rejestracja: Maj, 2015 Posty: 2509 Podziękowania: 858

tandem napisał(a)

Hej dziewczyny dziękuję, za trzymanie kciuków..! Może wypiszę to, co w normie nie jest...

ATG (P/c p-tyreoglobulinie) mam 776,3 (norma 0-1 8)
prolaktyna 26,28 (norma 1,3-25,0)
do tego TSH mam 4,42 (norma 0,25-5,0 ale wiem, że w napro norma to około 1, no i wzrosło mi od kwietnia z 1,3)
Do środy będę się tylko stresować...


Masz hashimoto, kochana, niestety. Biegusiem do endokrynologa. To moze byc powod rozregulowanego cyklu. Przed endo zrob z jednego pobrania krwi: tsh, ft3, ft4, aTg. Musisz zaczac przyjmowac leki...

Zgłoś nadużycie #48228 25 stycznia 2016, 22:39

sielanka Fajna mama
Rejestracja: Maj, 2015 Posty: 2509 Podziękowania: 858
Pfu. To aTg, a nie aTpo. A aTpo robilas?

Zgłoś nadużycie #48229 25 stycznia 2016, 22:39

motylek1909 Supermama
Rejestracja: Paź, 2014 Posty: 10744 Podziękowania: 2415

tandem napisał(a)

Hej dziewczyny dziękuję, za trzymanie kciuków..! Może wypiszę to, co w normie nie jest...

ATG (P/c p-tyreoglobulinie) mam 776,3 (norma 0-1 8)
prolaktyna 26,28 (norma 1,3-25,0)
do tego TSH mam 4,42 (norma 0,25-5,0 ale wiem, że w napro norma to około 1, no i wzrosło mi od kwietnia z 1,3)
Do środy będę się tylko stresować...


trochę taka niedoczynność z Hashimoto, to co u mnie.. no i prolaktyna... pewnie dostaniesz bromka...
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1sAKNZYPwP0e_npNL6Netx2lBNfmTFlnd9vO0Y8zE...





Zgłoś nadużycie #48230 25 stycznia 2016, 22:44

tandem Supermama
Rejestracja: Maj, 2015 Posty: 4746 Podziękowania: 2814

sielanka napisał(a)

Pfu. To aTg, a nie aTpo. A aTpo robilas?



tak, jest w normie, ale na granicy 8 a norma 0-8


https://docs.google.com/spreadsheets/d/1vFZOk0IAp5fbW_YYScCoKOn9OvRjp8o5-6qQOz7BZwM/edit#gid=0