Ja mam A rh (-) ujemny, a menżu cudowny B rh (+).
Wspomnij o tym lekarzowi, on Cię pokieruje. Zasadniczo przy ryzyku konfliktu serologicznego robi się Odczyn Coombsa, by wykryć ewentualne przeciwciała wytworzone przeciwko płodowi. Zdaje się, że pierwszy raz po 10 tygodniu, i kolejne po 20 tygodniu itd. Około 28 tygodnia lekarz może Ci podać immunoglobulinę, jeśli się boisz o płód, ale nie jest to zasadą (ja jej nie chcę- to moja pierwsza ciąża).
Wracając do odczynu Coombsa- powinien być ujemny. Jeśli jest dodatni- to znaczy wytworzyły się przeciwciała, na immunoglobulinę jest już za późno. Nie jest jednak tak, że dziecko jest stracone. Wówczas monitoruje się rozwój płodu, możliwe jest przetoczenie krwi płodowi (w sytuacjach ekstremalnych), gdyby coś się działo. Są różne rozwiązania. Oczywiście, o skrajnych przypadkach konfliktu typu ronienie, obrzęk płodu i przedwczesny poród zapewne już słyszałaś, ale tego nie należy słuchać. Przede wszystkim, o obawach i wątpliwościach powinnaś poinformowac swojego lekarza. On powinien wyjaśnić wszystkie Twoje wątpliwości, nawet gdyby Ci się zdarzyło po 10 razy pytać o to samo.
Dalej- immunoglobulinę powinnaś dostać tuż po porodzie. Ja wiem, że ją otrzymam. Ponadto konflikt serologiczny prawie nie występuje w pierwszej ciąży. Jeśli dziecko urodzimy z rh ujemnym, to kolejna ciąża jest podobnie traktowana.
Gdzieś mam wykłady z krwiodawstwa, i tam powinno to pisać, ale poszukam ich jutro i dam znać. Pozdrawiam
aha- i chciałabym dodać, że wynik grupy krwii tak u Ciebie, jak i u Twojego partnera powinien być potwierdzony przez stację krwiodawstwa i krwiolecznictwa - wynik na kartce, dwie pieczątki itd, ewentualnie super jeśli masz tzw ''krewkartę'' wydawaną przez RCKiK
To dotyczy wszystkich. Wynik wpisany na jakiś wypis szpitalny czy w książeczkę zdrowia nie jest ważny.