Witaj na Forum FajnaMama!

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

Sierpniowe mamusie 2012 :)

Zgłoś nadużycie #491 3 lutego 2012, 14:00

yellowsun Gotowa na wszystko yellowsun awatar

Monika87 napisał(a)

witam w gronie sierpnióweczek. jak się okazało ja się jeszcze załapałam...termin: 29 sierpień :) według obliczeń 11 tydzien ciąży 9 tydzien płodu. ale niestety dzis sie dowiedziałam ze mam angine;( cholerna zima!boje sie żeby dzidziusiowi nie zaszkodziło to wstrętne chorówbsko. lekarz kazał brać tantum verde i leżeć w wyrku. a czy was dopadła już zimowa choroba? jak sobie z nią radzicie?
fajnie ze moge dołaczyć do elity Sierpniowej')

Witam!

No widzisz, mnie choroby nie mają jak się złapać, bo w łóżku leżę, po krwiaku w macicy co miałam, ale katar trochę mi doskwiera.
Nie martw się, dziecko jest chronione przez łożysko przed chorobami różnymi, pomyśl sobie,że niektóre kobiety dowiadują się o ciąży znacznie później i żyją normalnie (leki, imprezy itp.) a potem rodzą zdrowe maluchy :) :) Przykładów jest wiele, ale jeden znam osobiście, koleżanka dowiedziała się o ciąży dopiero w 5m-c, wcześniej miała krwawienia i nic nie podejrzewała, a co za tym idzie żyła jak zwykle (pracuje na straganie z warzywami, więc przerzucała ziemniaki w workach po 15kg itp.) Teraz jej córa ma jż 3 latka i jest pięknym okazem zdrowia! :) :)

Zgłoś nadużycie #492 3 lutego 2012, 14:04

a oto i nogi mojego malucha z "czymś" pomiędzy:

http://iv.pl/images/93968251009537832784.jpg

Zgłoś nadużycie #493 3 lutego 2012, 14:06

Niespodziewanka Gotowa na wszystko Niespodziewanka awatar
Klaudia pluszowe- czyli welurowe są świetne na zimę kochana, a na lato czy nawet wczesną jesień to raczej po prostu bawełna.
Monika witaj! Współczuję anginy, ja chorowałam na nią wiele lat, ale rok temu wycięłam migdałki i od tej pory jak ręką odjął.
Yelowwsun no nie da się zaprzeczyć, że to chłopak :)

Zgłoś nadużycie #494 3 lutego 2012, 14:18

Like Fajna mama Like awatar

yellowsun napisał(a)

Faktycznie, nie wiedziałam że może być tak widać klejnoty ;) Pozdrawiam dziewczyny i życzę dużo zdrówka!!

Zgłoś nadużycie #495 3 lutego 2012, 14:32

Monika87 Świeżo upieczona Monika87 awatar
no no chłopak jak sie ma i nawet niezłe gabaryty ;) ja juz tez sie połozyłam do łożka.Trzeba się wygrzać. mam 37,2 stopnia gorączki ale to pewnie normalne na początku... chociaż niepokoi mnie to;(

Zgłoś nadużycie #496 3 lutego 2012, 14:41

Klaudia888 Zaprawiona w bojach Klaudia888 awatar

Niespodziewanka napisał(a)

Klaudia pluszowe- czyli welurowe są świetne na zimę kochana, a na lato czy nawet wczesną jesień to raczej po prostu bawełna.
Monika witaj! Współczuję anginy, ja chorowałam na nią wiele lat, ale rok temu wycięłam migdałki i od tej pory jak ręką odjął.
Yelowwsun no nie da się zaprzeczyć, że to chłopak :)

Cieszę się, że do nas dołączyłaś. :) Dobrze jest się poradzić, nawet w takich drobnych sprawach, osoby doświadczonej... :)

Zgłoś nadużycie #497 3 lutego 2012, 14:43

yellowsun napisał(a)

Nie myślałam, że może być widać tak wyraźnie płeć dziecka... Jeszcze 12 dni i może też dowiem się, co będę miała... Mam przeczucie, że to będzie synek... :)

Zgłoś nadużycie #498 3 lutego 2012, 15:33

Kasia_86 Świeżo upieczona awatar
Hej dziewczyny :)
Witam wszystkie nowe forumki :D Fajnie, że powiększa się nasze grono sierpniówek :D
Co do płci dzieci to na badaniach prenatalnych pani doktor powiedziała że w tym okresie ciąży płód ma wykształcony guzek płciowy i czy to jest chłopczyk czy dziewczynka oboje mają guzki płciowe. Tylko jeśli ma być chłopczyk guzek jest bardziej ku górze a jak dziewczynka bardziej na dół. Więc nawet jeśli na USG wyszło Wam coś miedzy nogami nie oznacza to odrazu że będzie synek. Proponowałabym poczekać do 20 tygodnia wtedy na pewno będzie widać na 100% ;)

Zgłoś nadużycie #499 3 lutego 2012, 16:05

Kasia_86 napisał(a)

Witam wszystkie nowe forumki :D Fajnie, że powiększa się nasze grono sierpniówek :D
Co do płci dzieci to na badaniach prenatalnych pani doktor powiedziała że w tym okresie ciąży płód ma wykształcony guzek płciowy i czy to jest chłopczyk czy dziewczynka oboje mają guzki płciowe. Tylko jeśli ma być chłopczyk guzek jest bardziej ku górze a jak dziewczynka bardziej na dół. Więc nawet jeśli na USG wyszło Wam coś miedzy nogami nie oznacza to odrazu że będzie synek. Proponowałabym poczekać do 20 tygodnia wtedy na pewno będzie widać na 100% ;)

Może i tak, ale na poprzednim USG młody ułożył się boczkiem i wyraźnie było widać odstający "przecinek" i pani doktor była pewna, teraz też lekarz go oglądał i był pewien, ale najwyżej wyskoczy dziewczynka, choć ja czuję, że to chłopak jest :D

Zgłoś nadużycie #500 3 lutego 2012, 16:16

Płeć dziecka można poznać już od 10.tygodnia.
Yellowsun, mam takie "głupie" pytanie... Na co masz apetyt? Na słodkie, czy słone? :)

Zgłoś nadużycie #501 3 lutego 2012, 16:17

Primavera Początkująca Primavera awatar
Hej Ciezaroweczki ;) tez mam termin na sierpien konkretnie na 22, to moje pierwsze dziecko po 4 latach staran. Jestem w 8 tc mimo ze z miesiaczki wynika 12... Dowiedzielismy sie tydzien temu dopiero przedtem zadnych objawow oprocz braku @ co w moim przypadku raczej nie bylo nowoscia...Pierwsze USG tez mamy za soba Bąbelek mial 6,5 mm i srducho bilo az milo... Pozdrawiam zycze milego popoludnia

Zgłoś nadużycie #502 3 lutego 2012, 17:06

Witaj Primavera, u mnie też miesiączka nie zgadza się z wiekiem ciąży, ale już przyzwyczaiłam się do tłumaczeniu każdemu lekarzowi po kolei tego. ;]

Klaudia888, apetyt mam na słone zdecydowanie. Przed ciążą uwielbiałam słodkości, teraz małego pączka nie mogę zmęczyć i wędruje dla psa ;] Dziś pierwszy raz w ciąży zjadłam czekoladkę, taką Danusię miętową, ale bez większego apetytu na nią, tak po prostu, bo mi mąż kupił... A czemu pytasz, są do tego jakieś przesądy?

Zgłoś nadużycie #503 3 lutego 2012, 17:10

Karolka Początkująca awatar

yellowsun napisał(a)

Witam!

No widzisz, mnie choroby nie mają jak się złapać, bo w łóżku leżę, po krwiaku w macicy co miałam, ale katar trochę mi doskwiera.
Nie martw się, dziecko jest chronione przez łożysko przed chorobami różnymi, pomyśl sobie,że niektóre kobiety dowiadują się o ciąży znacznie później i żyją normalnie (leki, imprezy itp.) a potem rodzą zdrowe maluchy :) :) Przykładów jest wiele, ale jeden znam osobiście, koleżanka dowiedziała się o ciąży dopiero w 5m-c, wcześniej miała krwawienia i nic nie podejrzewała, a co za tym idzie żyła jak zwykle (pracuje na straganie z warzywami, więc przerzucała ziemniaki w workach po 15kg itp.) Teraz jej córa ma jż 3 latka i jest pięknym okazem zdrowia! :) :)

różne są przypadki, ja w 8 tygodniu przechodziłam straszną grypę-nawet było podejrzenie ostrego zapalenia oskrzeli:/ przeleżałam 2 tygodnie w łóżku, nie myślę o tym źle-bo nie ma co sie martwic na zapas!! choroby w ciąży są nieuniknione i nie my pierwsze nie ostatnie tak więc głowa do góry :) a tak jeśli o tym to polecam oglądac program na kanale TLC-"nie wiedziałam,że jestem w ciąży" :)

Zgłoś nadużycie #504 3 lutego 2012, 17:41

Niespodziewanka Gotowa na wszystko Niespodziewanka awatar
Klaudia ja zawsze chętnie pomogę, choć wiadomo, że każda z nas ma trochę inne poglądy, np. co do sposobu ubierania. W każdym razie postaram się pomagać jako ta doświadczona :)
Kasia 37,2 to jeszcze nie gorączka, podwyższona temperatura to norma w ciąży, gdyby nie było ciąży, to temperatura by spadła i by była miesiączka.
Yelowwsun są przesądy, że na chłopaka słone, a na dziewczynkę słodkie :)
Kasia a patrzyłaś na zdjęcie Yelowsun? Bo jakoś trudno mi to coś między nóżkami określić "guzkiem płciowym", toż to siusiak jak się patrzy ;)

Moje dzieci z babcią z zabawowni na balu karnawałowym. Kupowałam Julci bluzkę w pepco, bo był na niej kotek, a ona kocha kotki i nawet patrzyłam na bodziaki, ale jakoś nic mnie nie zauroczyło, a poza tym jakoś wcześnie jeszcze...

Zgłoś nadużycie #505 3 lutego 2012, 18:01

Xylamid Gotowa na wszystko Xylamid awatar

Mi znowu szwagierka doradzała, żeby meć troszkę 56, ja sama nie mam zdania.
A dziś mój mały jubileusz, drugi trymestr oficjalnie rozpoczęty :)

Zgłoś nadużycie #506 3 lutego 2012, 18:09

Kasia a patrzyłaś na zdjęcie Yelowsun? Bo jakoś trudno mi to coś między nóżkami określić "guzkiem płciowym", toż to siusiak jak się patrzy ;)

No to jak tak to chłopak na stówę ;) Przed ciażą przepadałam za słodkościami (ciasteczka z kremem, pączki, cukierki, serniki) a teraz? Najlepiej na słono cały czas, a ze słodkiego to ew. jeszcze żelki co jakiś czas, a jak jest u was? Tak z ciekawości, bo w przesądy to nie wierzę raczej :)

Wiesz, mnie to też na siusiaka wygląda i lekarzowi też, no zobaczymy :) :)

Xylamid -> Gratulacje II trymestru, mi zostało kilka dni :) Co do ubranek to też mi koleżanka radziła żeby kilka mieć 56cm, ale mówiła, że raczej na prawdę kilka do szpitala :)

Zgłoś nadużycie #507 3 lutego 2012, 18:14

wiola86 Gotowa na wszystko wiola86 awatar
dziewczyny ja dzis pochlonelam cala tabliczke czekolady .... masakra nie moglam sie opanowac :) )) az poszlam w -18 do sklepu ehhehe :) ))witam nowe dziewczyny z waszymi fasoleczkami :) ))xylamid gratulacje oby kazdy nastepny tydzien byl szcesliwszy niz poprzedni- dla kazdej z was|:**

Zgłoś nadużycie #508 3 lutego 2012, 19:54

yellowsun napisał(a)

Witaj Primavera, u mnie też miesiączka nie zgadza się z wiekiem ciąży, ale już przyzwyczaiłam się do tłumaczeniu każdemu lekarzowi po kolei tego. ;]

Klaudia888, apetyt mam na słone zdecydowanie. Przed ciążą uwielbiałam słodkości, teraz małego pączka nie mogę zmęczyć i wędruje dla psa ;] Dziś pierwszy raz w ciąży zjadłam czekoladkę, taką Danusię miętową, ale bez większego apetytu na nią, tak po prostu, bo mi mąż kupił... A czemu pytasz, są do tego jakieś przesądy?

Tak z ciekawości, bo wszyscy mówią, że jeżeli będzie chłopak, ma się apetyt na słone, a jeżeli dziewczynka- na słodkie. :)
Przed ciążą uwielbiałam słodkie, mogłam jeść całymi dniami, tym bardziej, że jestem szczupła i nigdy nie tyłam. Ale teraz na słodkie nie mogę patrzeć... :)

Zgłoś nadużycie #509 3 lutego 2012, 19:59

Klaudia ja zawsze chętnie pomogę, choć wiadomo, że każda z nas ma trochę inne poglądy, np. co do sposobu ubierania. W każdym razie postaram się pomagać jako ta doświadczona :)
Kasia 37,2 to jeszcze nie gorączka, podwyższona temperatura to norma w ciąży, gdyby nie było ciąży, to temperatura by spadła i by była miesiączka.

Moje dzieci z babcią z zabawowni na balu karnawałowym. Kupowałam Julci bluzkę w pepco, bo był na niej kotek, a ona kocha kotki i nawet patrzyłam na bodziaki, ale jakoś nic mnie nie zauroczyło, a poza tym jakoś wcześnie jeszcze...

Wiadomo, że każda ma swoje poglądy, ale jeżeli chodzi o mnie, to bardzo chętnie skorzystam z porad osoby doświadczonej, bo ostatnio czuję się jakaś taka zagubiona w tym wszystkim... Mogłabym się poradzic mamy, ale ona pomyśli, że jest mi koniecznie i niezbędnie potrzebna i potem będzie chciała nawet wychowywać po swojemu nasze dziecko... :(
Dzisiaj rozmawiałyśmy na temat komputera. Jestem zdania, że małe dziecko powinno raczej rysować i kolorować obrazki, a nie grać w gry. Moja mama jest zupełnie innego zdania i powiedziała, że jak chcę, mogę dziecku zabraniać, ale ona i tak mu pozwoli spędzać przed komputerem tyle czasu, ile będzie chciało...

Zgłoś nadużycie #510 4 lutego 2012, 10:00

wiola86 Gotowa na wszystko wiola86 awatar
kaludio nie pozwol aby maluszek siedzial non stop przy komputerze albo tv, moja kuzynka dla siwetego spokoju pozwalala a teraz may ma wade -8 i dopiero jak zaczal sie przewracac na prostej drodze bo nie widzial klockow, reklamowki zabawek to stwierdziali ze cos nie tak wiec wychowuj po swojemu ......