Witaj na Forum FajnaMama!

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

Przepisy

Zgłoś nadużycie #11 17 czerwca 2011, 13:06

Konto usunięte
Martuś narzekałaś że nie ma więc wątek specjalnie dla Ciebie :)
Zupa jarzynowa (od 5 miesiąca)
- obrane warzywa 90 g tj. . małej marchewki 40 g, jeden mały
ziemniak 30 g, . korzenia pietruszki 15 g
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego 5 g
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego 5 g
- 150-200 ml wody
Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Wkładamy do wrzącej
wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości (20-30 minut).
Uzupełniamy wodą podczas gotowania. Ugotowane warzywa
przecieramy przez sitko lub miksujemy, a następnie łączymy z
wywarem oraz kleikiem ryżowym. Gotujemy całość mieszając
dodajemy oliwę. Po schłodzeniu podajemy dziecku.
Zupa marchewkowa (od 5 miesiąca)
- . średniej marchwi 60 g
- mały ziemniak 30 g
- łyżeczka oliwy lub świeżego masła 5 g
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego 5 g
- 100 ml wody
Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, a następnie kroimy
drobno w kostkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod
przykryciem, najlepiej około 30 minut. Miękkie ugotowane warzywa
przecieramy przez sitko lub miksujemy. Następnie łączymy z wywarem
i kleikiem, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy oliwę i
mieszamy. Studzimy przed podaniem.
Zupa marchwiowa z mlekiem (od 5 miesiąca)
- . małej marchwi 100 g
- średni ziemniak 50 g
- kleik ryżowy 2 łyżeczki
- maliny 25 g
- olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek 3 g
- lub zupka BoboVita marchwiowa z ryżem słoiczek 150g
- preparat mlekozastępczy 2 miarki
- woda do przygotowania preparatu 60 ml
Marchew i ziemniak obrać i bardzo dokładnie opłukać.
Warzywa pokroić w drobną kostkę. Włożyć je do wrzącej wody i
gotować pod przykryciem ok. 20 minut, aż staną się miękkie - w trakcie
gotowania należy pamiętać o uzupełnianiu wody (dolewać wrzątek!).
2
Miękkie warzywa zmiksować lub przetrzeć przez sitko, dodać olej i
kleik i jeszcze raz krotko zagotować, stale mieszając. Przygotować
preparat mlekozastępczy zgodnie z przepisem na opakowaniu i dodać
do zupy. Sprawdzić temperaturę zupy przed podaniem dziecku.
Samodzielnie przyrządzoną zupę można zastąpić zupką "Marchwiową z
ryżem" BoboVita, do ktorej po podgrzaniu można dodać 30 ml
preparatu mlekozastępczego.
Zupa szpinakowa z kurczakiem (od 5 miesiąca)
- 2 - 3 łyżeczki Nestle Sinlac
- marchewka
- . pietruszki
- szpinak (może być mrożony)
- 150 ml wody
- 50g ugotowanego kurczaka
Umyj marchewkę i pietruszkę, obierz i pokroj na drobne
kawałki. Gotuj wraz ze szpinakiem na małym ogniu, aż zupka uzyska
konsystencję miękkiej papki. Ugotuj kurczaka i przepuść przez
maszynkę do mięsa lub rozdrobnij mikserem. Połącz z warzywami i
dodaj Nestle Sinlac. Dokładnie wymieszaj.
Zupa warzywna z dodatkiem oliwy z oliwek (od 5 miesiąca)
- warzywa obrane - w tym: . średniej marchwi, . ziemniaka, 1
łyżeczka pokrojonego w kostkę selera
- . małego jabłka
- 1 łyżeczka kleiku ryżowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- szklanki wody
Warzywa i jabłko umyj, obierz ze skorki. Przygotuj ilości
zgodne z recepturą. Wodę zagotuj. Wrzuć pokrojone na cząstki
warzywa, ugotuj je do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem
(ok. 15 minut), pod koniec dodaj jabłko. Zupę przetrzyj przez sitko,
zmiksuj, dodaj oliwę z oliwek, kleik i wszystko starannie wymieszaj, a
potem zagotuj. Z podanej ilości produktow powinno być ok. 180 g
zupy. Jeśli nie ma, dodaj wrzącej wody.
Zupa wielowarzywna (od 5 miesiąca)
- marchewka
- ziemniak
3
- 150 ml wody
- 2-3 łyżki stołowe puree ryżowego Misiowy Ogrodek z marchewką i
groszkiem
Obierz marchewkę i ziemniaka, pokroj na drobne kawałki i
następnie gotuj na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji miękkiej
papki. Potem przetrzyj przez sito i dokładnie wymieszaj z puree
ryżowym.
Zupa z brokułów (od 5 miesiąca)
- 100ml wody
- 1 łyżka gotowanych brokułow
- 1 łyżka stołowa Puree Ryżowe z ziemniakami i dynią lub 1 łyżka
Nestle Sinlac
Ugotuj brokuły w wodzie do miękkości (muszą być bardzo miękkie).
Włoż je do czystej wyparzonej miseczki i rozetrzyj na gładką masę
łyżką. Dolej ostudzoną wodę, w ktorej gotowałaś brokuły. Wsyp puree
ryżowe lub Nestle Sinlac i dokładnie wymieszaj. Podawaj przez
smoczek jak do kaszki. Nie podawaj dzieciom uczulonym na brokuły.
Uwagi: starszym dzieciom do zupki dołoż kawałki nierozdrobnionych
brokułow.
Zupa-krem jarzynowy (od 5 miesiąca)
- 1 średnia marchewka
- 120 ml wody
- 2 łyżki Misiowy Ogrodek puree ryżowe z ziemniakami i dynią
- 1 łyżka oliwy
- koperek
Marchewkę dokładnie umyj i zetrzyj na drobnej tarce, dodaj
posiekany koperek i ugotuj do miękkości na małym ogniu. Dodaj
Misiowy Ogrodek puree ryżowe z ziemniakami i dynią i dokładnie
wymieszaj. Możesz do smaku dodać oliwę.
Zupa-krem ziemniaczany (od 5 miesiąca)
- 1 duży ziemniak (lub 2 mniejsze)
- 1 . łyżki Misiowy Ogrodek puree ryżowe z groszkiem i marchewką
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Obierz ziemniak, pokroj na kawałki, a następnie gotuj na
małym ogniu w niewielkiej ilości wody. Kiedy ugotuje się do miękka,
4
dodaj oliwę, dokładnie rozetrzyj i dodaj puree ryżowe. Dokładnie
wymieszaj.
Zupa biurowa kartoflanka (od 6 miesiąca)
- . szklanki ziemniakow pokrojonych w kostkę
- . szklanki białej części pora pokrojonej w talarki
- 1 . szklanki zimnej wody
- czubata łyżka mleka modyfikowanego
Odlej pot szklanki wody na rozrobienie mleka. Na patelnię wlej
tyle wody, żeby pokryte całe dno cienką warstwą. Następnie wrzuć
jarzyny i duś je na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut
Przełoż do garnka. dolej resztę wody. Zagotuj, gdyby jarzyny nie byty
jeszcze miękkie, pogotuj jeszcze chwilę. Zmiksuj zupę. Przygotuj mleko
zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dolej do zupy, wymieszaj.
Zupa dyniowa (od 6 miesiąca)
- niewielkie udko kurczaka
- pietruszka
- marchew
- kawałek selera
- kawałek pora
- . kg pokrojonej w kostkę dyni
- 3 miarki Nutramigenu
Mięso umyj, oczyść, wrzuć do wrzącej wody, gotuj około 45
minut. Warzywa umyj, oskrob i obierz, pokroj w kostkę, ugotuj osobno.
Mięso oddziel od kości, dodaj do zupy. Zmiksuj ją. Nutramigen
rozmieszaj w niewielkiej ilości wody, wlej do zupy. Dokładnie
wymieszaj zupę, podgrzej ją (nie gotuj). Możesz posypać natką
pietruszki.
Zupa jarzynowa (od 6 miesiąca)
- średnia marchewka
- . średniego ziemniaka
- szklanka wody
- łyżka ugotowanego mięsa z piersi kurczaka lub indyka
Warzywa wyszoruj, obierz, dokładnie umyj, pokroj na
kawałeczki. Włoż do rondelka i zalej szklanką wrzącej wody. Gotuj na
małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa całkiem zmiękną. Jeżeli
używasz kleiku ryżowego, rozrob go w odpowiedniej ilości wrzątku i
5
dodaj do zupy już po ugotowaniu. Osobno - w wodzie bez żadnych
dodatkow - ugotuj mięso. Wyjmij je z wywaru. Uwaga! Niemowlęciu
nie wolno podawać wywaru, ale możesz go wykorzystać np. do zupy
dla reszty rodziny. Mięso drobno posiekaj i łyżkę dorzuć do zupy.
Zmiksuj całość. Gdyby zupa była za gęsta, dolej odrobinę
przegotowanej wody albo mleka modyfikowanego
Zupa jarzynowa z buraczkiem (od 6 miesiąca)
- warzywa: . marchwi 30 g, . ziemniaka 20 g, . pietruszki 20 g, .
buraka 20 g
- łyżeczka świeżego masła 5 g
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego 5 g
- 120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania
Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy oraz kroimy, następnie
wkładamy do ugotowania do wrzącej wody na 20 minut. Po
ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko, dodajemy kleik,
mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy masło i
studzimy.
Zupa jarzynowa z cielęciną (od 6 miesiąca)
- 90 g obranych warzyw, w tym: . małej marchwi, 1 łyżeczka
pokrojonego selera, l łyżeczka pokrojonej pietruszki (można też
dodać 20 g brokuł i gałązkę pokrojonego selera 10 g)
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego
- . szklanki wody
- 20 g surowego mięsa cielęcego (po ugotowaniu dwie łyżeczki)
Warzywa umyj i obierz, a potem opłucz. Włoż do wrzącej
wody i gotuj do momentu, aż będą miękkie. Mięso ugotuj oddzielnie, a
następnie drobno posiekaj. Ugotowane warzywa przetrzyj przez sitko
lub zmiksuj, dodaj kleik ryżowy, masło, posiekane drobno mięso.
Wszystko wymieszaj i jeszcze raz zagotuj.
Zupa ziemniaczano - brokułowa (od 6 miesiąca)
- 2 ziemniaki
- 60 g brokułow
- 150 ml bulionu warzywnego
- 150 ml Nutramigenu
6
Ziemniaki obierz i pokroj na kawałki. Ugotuj. W bulionie ugotuj
osobno brokuły do miękkości. Odłoż kilka rożyczek brokułow do
dekoracji, a pozostałe zmiksuj z ziemniakami. Dolej Nutramigen.
Podgrzej zupę, ewentualnie rozcieńcz wywarem z brokułow do
odpowiedniej konsystencji. Przybierz odłożonymi rożami.
Zupa-krem z kalafiora (od 6 miesiąca)
- łyżeczka masła
- . łyżeczki oliwy
- . niedużej cebuli
- . niewielkiego kalafiora
- . małego selera
- szklanka wody
Seler wyszoruj, obierz i pokroj w kostkę. Kalafior umyj,
obejrzyj dokładnie, czy nie ma w nim nieproszonych gości (np. liszek), i
podziel na małe rożyczki. Cebulę posiekaj. Spory garnek ustaw na
małym ogniu. Wrzuć do niego masło, gdy się roztopi, dodaj oliwy.
Wrzuć jarzyny, zamieszaj i duś bez przykrycia przez 5-10 minut, często
mieszając. Wlej szklankę wrzątku. Przykryj garnek i gotuj jeszcze przez
15 minut. Zmiksuj i podaj.
Zupa-krem z marchewki i ziemniaka (od 6 miesiąca)
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 3 marchewki
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 70 ml Nutramigenu
- 30 ml wody
Ziemniaki umyj, obierz ze skorki, marchewkę umyj i oskrob.
Warzywa pokroj w kostkę, wsyp do wrzącej wody, gotuj około 15
minut. Zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Dodaj Nutramigen, wlej
łyżeczkę oliwy z oliwek.
Zupa-krem z ziemniaków i brokułów (od 6 miesiąca)
- obrane warzywa - ok. 120 g, w tym: 1 średni ziemniak, 2-3 rożyczki
brokułow
- 1 łyżeczka świeżego masła
- ⅓ szklanki wody
Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, pokroj w kostkę. Zagotuj wodę,
włoż cząstki ziemniaka, gotuj do miękkości na wolnym ogniu. Pod
7
koniec gotowania dodaj opłukane cząstki brokułow. Miękkie jarzynki
zmiksuj lub przetrzyj przez grube plastikowe sitko, dodaj masło,
zagotuj. Posiłek można wzbogacić pod względem wartości odżywczych,
dodając ugotowane chude mięso (dwie łyżeczki na jedną porcję).
6 MIESIĄC
I. OBIADY
1. Niesłodka zupa z dyni
Marchewka
Pietruszka
Biały kawałek pora
Spory ziemniak
Ćwierć małego selera
100 g dyni
Jarzyny wyszoruj, obierz lub oskrob. Pokrój je na kawałki, zalej szklanką wrzątku i gotuj aż zmiękną. Wszystkie jarzyny poza dynią i ziemniakiem wyłów z wywaru. Zmiksuj zupę.
2. Krem z kalafiora
1 łyżeczka masła
Pół łyżeczki oliwy
Ľ niedużej cebuli
Pół niewielkiego kalafiora
Pół małego selera
Szklanka wody
Seler wyszoruj, obierz i pokrój w kostkę. Kalafior umyj, obejrzyj dokładnie, czy nie ma w nim „nieproszonych gości” i podziel na małe różyczki. Cebulę posiekaj. Spory garnek ustaw na mały, ogniu. Wrzuć do niego masło, gdy się roztopi, dodaj oliwę. Wrzuć jarzyny, zamieszaj i duś bez przykrycia przez 5-10 minut, często mieszając. Wlej szklankę wrzątku. Przykryj garnek i gotuj jeszcze przez 15 minut. Zmiksuj i podawaj.
3. Biurowa kartoflanka
Pół szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę
Pół szklanki białej części pora pokrojonej w talarki
1 ˝ szklanki zimnej wody
Czubata łyżka mleka modyfikowanego
Odlej ˝ szklanki wody na rozrobienie mleka. Na patelnię wlej tyle wody, by pokryła całe dno cienką warstwą. Następnie wrzuć jarzyny i duś je na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut. Przełóż do garnka, dolej resztę wody. Zagotuj. Gdyby jarzyny nie były jeszcze miękkie, pogotuj jeszcze chwilę. Zmiksuj zupę. Przygotuj mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dolej do zupy i wymieszaj.
4. Zupa wielowarzywna
1 marchewka
1 ziemniak
150 ml wody
2-3 łyżki puree ryżowego (groszek i marchewka)
Obierz marchewkę i ziemniaki, pokrój na drobne kawałki i następnie gotuj na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji miękkiej papki. Następnie przetrzyj przez sito i dokładnie wymieszaj z puree ryżowym.
5. Zupa jarzynowa z buraczkiem
1/2 marchwi (30g)
1/2 ziemniaka (20g)
 1/4 pietruszki(20g)
 1/4 buraka(20g)
1 łyżeczka świeżego masła (5g)
2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego(5g)
120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania
1 porcja 150 mg
Warzywa myjemy obieramy płuczemy oraz kroimy następnie wkładamy do wrzącej wody do ugotowania na okres 20 minut. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko dodajemy kleik mieszamy i doprowadzamy do gotowania. Następnie dodajemy masło oraz studzimy.
6. Zupa mleczno -marchwiowa
Duży ziemniak
Marchew
˝ szklanki mleka modyfikowanego
Obierz i pokrój w drobną kostkę marchew i ziemniaka. Ugotuj je razem w niewielkiej ilości wody. Ostudź, po czym dodaj porcję mleka modyfikowanego.
7. Krem kabaczkowy
Kabaczek – 100 g
1,5 łyżki stołowej Misiowego Ogródka puree ryżowego z ziemniakami i dynią
120 ml wody
1 łyżka oliwy z oliwek
Koperek
Kabaczek obierz ze skórki, wydrą miąższ, zetrzyj na tarce, dodaj koperek, ugoruj w wodzie na małym ogniu, do konsystencji papki dodaj puree oliwę do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Podawaj na ciepło.
8. Kluseczki warzywne
3 łyżki ugotowanej, rozgniecionej marchewki
5-6 łyżek Misiowego Ogródka puree ryżowego z groszkiem i marchewką
5 łyżek wody
Puree rozmieszaj z wodą, dodaj marchewkę i starannie wymieszaj. W małym garnuszku zagotuj wodę, osoloną do smaku. Wlewaj kluski na wrzącą wodę i cienkim strumieniem, ci jakiś czas mieszając, gotuj 1-2 minuty, wylej na sitko.
9. Krem z kalafiora (dla dzieci „piersiowych” zupa od 8 m-ca)
1 łyżeczka masła
˝ łyżeczki oliwy
Ľ niedużej cebuli
˝ małego selera
˝ niewielkiego kalafiora
Szczypta curry
Szklanka wody
Selera wyszoruj, obierz i pokrój w kostkę. Kalafiora umyj, wymocz przez 10-20 minut w wodzie zakwaszonej octem (2-3 łyżki na litr; pozwoli to pozbyć się ewentualnych „lokatorów”). Wyjmij, opłucz, podziel na małe różyczki, większe części pokrój. Cebulę posiekaj. Spory garnek ustaw na małym ogniu. Wrzuć masło. Gdy się roztopi. Dodaj oliwę. Wrzuć jarzyny, zamieszaj i duś bez przykrycia przez 10-15 minut, często mieszając. Wlej szklankę wrzątku. Wsyp przyprawy. Przykryj garnek i gotuj jeszcze przez 15 minut. Zmiksuj i podaj.
10. Pulpety z ryżem (dla dzieci „piersiowych” od 8 m-ca)
100 g mięsa z piersi indyka lub kurczaka
2 łyżki surowego ryżu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 żółtko
Mięso starannie umyj, oczyść z błon, usuń najdrobniejsze kawałeczki tłuszczu. Następnie pokrój w kostkę, wrzuć do maszynki i zmiel. Do zmielonego mięsa dodaj ryż, pietruszkę oraz żółtko. Umoczonymi w wodzie rękoma uformuj cztery kulki. Zamiast pietruszki możesz użyć koperku lub suszonych ziół (czubata łyżeczka) np. bazylii. Ułóż pulpety na sicie do gotowania na parze. Ustaw garnek na małym ogniu i gotuj przez 40-60 minut, aż ryż będzie miękki.
11. Jabłko z kurczakiem
1 średnie jabłko
1 łyżeczka kleiku ryżowego
1 łyżeczka masła
120 g surowego mięsa z kurczaka
50 ml wody
Mięso ugotuj w osobnym garnuszku. Jabłko umyj, obierz, pokrój na cząstki. Zagotuj wodę, włóż cząstki jabłka i na małym ogniu, pod przykryciem, ugotuj do miękkości. Potem przetrzyj je przez sitko lub zmiksuj. Dodaj drobno posiekane mięso, kleik i masło. Wymieszaj i zagotuj. Podawaj dziecku po ostudzeniu.
12 Krem z warzyw
1 średniej wielkości ziemniak
3 marchewki
1 łyżeczka oliwy
30 ml mleka modyfikowanego
Ziemniaka umyj, obierz, marchewki oskrob. Warzywa pokrój w kostkę, włóż do wrzącej wody, gotuj 20 minut. Zmiksuj. Wlej mleko modyfikowane i łyżeczkę oliwy. Danie podawaj dziecku lekko podgrzane.
13. Letni krupniczek bez mięsa
2 łyżeczki kaszy jęczmiennej
1 łyżeczka masła
1 marchewka
1 pietruszka
1 por
1 ziemniak
Posiekana natka pietruszki
50 ml mleka modyfikowanego
Kaszę umyj, zalej zimną wodą. Gotuj do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Osobno ugotuj warzywa. Gdy będą miękkie, zetrzyj na tarce, dodaj kaszy. Dolej mleko. Całość zagotuj, posyp natką pietruszki
14. Przysmak niejadka
1 udko z kurczaka
1 pietruszka
1 ziemniak
1 marchewka
Liść laurowy
Natka pietruszki
1 kwaskowate jabłko
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka kaszki ryżowej
Mięso umyj, obierz ze skóry, ugotuj z listkiem laurowym. Warzywa umyj, oskrob, pokrój na cząstki, włóż do lekko osolonej wrzącej wody i gotuj ok. 15 minut. Potem włóż do nich mięso, dodaj kaszkę ryżową, zagotuj, (jeśli danie jest za gęste, dolej wody). Całość zmiksuj. Jabłko obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do zupki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Danie podawaj lekko ciepłe.
15. Delikatne puree
1 ziemniak
30-50 ml mleka modyfikowanego
1 łyżeczka świeżego masła
1 łyżeczka kleiku ryżowego
Ziemniaka wyszoruj, obierz, opłucz i pokrój. Włóż do wrzątku i ugotuj. Odcedź. Zmiksuj z mlekiem, kleikiem i masłem. Zagotuj. Podawaj po ostudzeniu, np. z sokiem z marchwi.
16. Zupka warzywna z ziemniaczkiem
˝ marchewki
˝ ziemniaka
1 łyżeczka pokrojonej w kostkę pietruszki
1 łyżeczka kleiku ryżowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
˝ szklanki wody
Marchewkę i ziemniaka umyj, obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Wodę zagotuj, włóż pokrojone warzywa i pod przykryciem gotuj je do miękkości (ok. 15 min). Zupę przetrzyj przez sitko lub zmiksuj, dodaj oliwę i kleik. Wszystko starannie wymieszaj i zagotuj. Przed podaniem ostudź.
17. Krem z ziemniaków i brokuł
1 średni ziemniak
2-3 różyczki brokuł
1 łyżeczka świeżego masła
1/3 szklanki wody
Ziemniaka umyj, cienko obierz, staranie usuń oczka, opłucz, pokrój w kostkę. Zagotuj wodę, włóż cząstki ziemniaka, gotuj do miękkości na wolnym ogniu. Pod koniec dodaj opłukane cząstki brokuł. Miękkie jarzynki zmiksuj lub przetrzyj przez grube sitko, dodaj masło i zagotuj. Podaj dziecku po ostudzeniu. Posiłek można wzbogacić, dodając ugotowane osobno chude mięso (2 łyżeczki na porcję).
II. DESERY
1. Owocowa bomba
Ľ jabłka
Ľ gruszki
Morela i garstka malin
Jabłko, gruszkę i morelę umyj i obierz. Zetrzyj owoce na plastikowej tarce o drobniutkich oczkach. Przelej papkę do miseczki. Maliny przepłucz ciepłą wodą i przetrzyj przez sito. Polej owoce w miseczce.
2. Mus brzoskwinia – jabłko – banan
1 brzoskwinia
pół jabłka
1 banan
3 łyżki jogurtu
Owoce umyć, obrać ze skórek a następnie wszystko zmiksować w mikserze, dodać jogurt. Podawać od razu.
3. Mus z kaszki i owoców
Ľ szklanki kaszy kukurydzianej
250 ml mleka modyfikowanego
1 łyżka cukru
50 ml soczku owocowego
Kaszę wymieszaj z częścią zimnego mleka, pozostałe zaś mleko zagotuj. Na gotujące się wlej kaszę (stale mieszając). Dodaj cukier, gotuj kilka minut. Uważając, by nie przywarła. Gorącą kaszę przelej do miseczki dodaj soczek owocowy. Całość ubij na puszystą masę i zmiksuj. Następnie przełóż do salaterki ostudź. Starszym niemowlętom (powyżej 11 miesiąca) możesz podawać kaszkę z dodatkiem kilku łyżeczek serka homogenizowanego lub jogurtu.
III. ŚNIADANIA / KOLACJE
1. Pierwszy kleik z gruszkami
1 gruszka
2 łyżeczki kleiku ryżowego
100 ml wody
Zagotuj wodę, ostudź, dodaj kleik ryżowy, dokładnie wymieszaj. Gruszkę umyj, obierz ze skórki. Zetrzyj ja drobnej tarce, dołącz do kleiku. Całość gotuj jeszcze ok. 5 minut. Podawaj po ostudzeniu. Danie jest pełnowartościowe po dodaniu mleka.

Zgłoś nadużycie #12 17 czerwca 2011, 13:21

martula2223 Gotowa na wszystko
Rejestracja: Cze, 2011 Posty: 825 Podziękowania: 23
o matko :D dzięki :D zaraz przeanalizuje i cos małemu moze ugotuję :D
"Decydując się na dziecko, podejmujemy historyczną decyzję.
Godzimy się bowiem, aby nasze serce wędrowało po świecie poza naszym ciałem." Elizabeth Stone
Marta - szczęsliwa mama rocznego Patryka

Zgłoś nadużycie #13 17 czerwca 2011, 13:34

snoopy90 Fajna mama
Rejestracja: Kwi, 2011 Posty: 5866 Podziękowania: 189
fajne te przepisy ja niestety nie skorzystam narazie ale wydrukuje kuzynce :)


http://oliwunia.blogspot.com/




Zgłoś nadużycie #14 13 lipca 2011, 13:51

wiolka1991x Fajna mama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 5442 Podziękowania: 240
MOJ PRZEPIS NA CIASTO NALESNIKOWE :)
-mleko 0.5l
-maka (tyle ile trzeba :P )
-cukier waniliowy(lyzeczka)
-proszek do pieczenia (lyzeczka)
-kakao rozpuszczelne (lyzeczka)
-cukier (1.5 lyzki)
-jajko
-szczypta soli
wszystko razem wymieszac i smazyc i gotowe :) a nadzienie wg uznania (bita smietana lub nutella ale cienko lub powidla lub serek waniliowy itp :D )
moja wielka miłość na maleńkich nóżkach

Zgłoś nadużycie #15 13 lipca 2011, 13:52

konwalia Fajna mama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 2691 Podziękowania: 272
O rany, jaki smieszny przepis. :) Zupełnie inny znam.
W końcu mamy naszych Przystojniaków. :)





Zgłoś nadużycie #16 13 lipca 2011, 13:54

wiolka1991x Fajna mama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 5442 Podziękowania: 240
bo ja sama wymyslam przepisy w wiekszosci :) ale powiem ze smak nieprzecietny :) :)
moja wielka miłość na maleńkich nóżkach

Zgłoś nadużycie #17 13 lipca 2011, 13:56

konwalia Fajna mama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 2691 Podziękowania: 272
Hehe, nastepnym razem spróbuje takie. Ja tez czasem cos sama wymysle, ale nalesniki zawsze robiłam z jednego sprawdzonego.
W końcu mamy naszych Przystojniaków. :)





Zgłoś nadużycie #18 13 lipca 2011, 14:01

wiolka1991x Fajna mama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 5442 Podziękowania: 240
ten jest taki tradycyjny z bonusami :) cukier waniliowy i kakao daja fajny zapach i smak :) a proszek do pieczenia mozna zamiennie stosowac z soda albo woda gazowana (nadaje puszystosci nalesnikom) i oto caly sekret :P
moja wielka miłość na maleńkich nóżkach

Zgłoś nadużycie #19 13 lipca 2011, 14:06

konwalia Fajna mama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 2691 Podziękowania: 272
Też używam wody gazowanej, wtedy sa takie puszyste i mięciutkie. :)
W końcu mamy naszych Przystojniaków. :)





Zgłoś nadużycie #20 13 lipca 2011, 14:08

wiolka1991x Fajna mama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 5442 Podziękowania: 240
to wlasnie sode albo proszek do piecz mozesz zamiennie stosowac zamiast wody :)
moja wielka miłość na maleńkich nóżkach

Zgłoś nadużycie #21 13 lipca 2011, 16:49

agf Supermama
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 9904 Podziękowania: 727
Ja to zawszeciasto na  naleśniki typowe - jajko, mąka, mleko, sól, cukier.
Takie z kakaem to nowość, ale rozumie, ze to tylko wersja do słodkiego nadzienia ? ;)





Zgłoś nadużycie #22 13 lipca 2011, 16:50

wiolka1991x Fajna mama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 5442 Podziękowania: 240
tak tak :) aczkolwiek z miesnym czy grzybowym nigdy nie probowalam hahaha :D
moja wielka miłość na maleńkich nóżkach

Zgłoś nadużycie #23 13 lipca 2011, 17:01

agf Supermama
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 9904 Podziękowania: 727
Hmmmm, no , mięso na słodko jadam, ale takie naleśniki z mięsem słonym to chyba jednak nie dla mnie... ale wolałam się upewnić ;0





Zgłoś nadużycie #24 13 lipca 2011, 17:03

wiolka1991x Fajna mama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 5442 Podziękowania: 240
hehe taka odwazna nie jestem zeby tego sprobowac :P :D
moja wielka miłość na maleńkich nóżkach

Zgłoś nadużycie #25 13 lipca 2011, 19:43

wiolka1991x Fajna mama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 5442 Podziękowania: 240
ale numer ! ja zobaczylam "przepisy" i nawet nie czytalam jakie tu sa tylko swoj napisalam na nalesniki ( super dla niemowlat hahaha :P ) gapa ze mnie :P
moja wielka miłość na maleńkich nóżkach

Zgłoś nadużycie #26 13 lipca 2011, 19:52

agf Supermama
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 9904 Podziękowania: 727
Dlatego też trochę czasu zajęło mi dotarcie do tego wątku, bo myślałam, ze to w innych przepisach będzie... A na niemowlęta jeszcze raczej nie zaglądam ;)





Zgłoś nadużycie #27 13 lipca 2011, 19:55

wiolka1991x Fajna mama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 5442 Podziękowania: 240
ale agentka ze mnie ale tak juz mam nie popatrze a lece na hurra :D :D
moja wielka miłość na maleńkich nóżkach

Zgłoś nadużycie #28 13 lipca 2011, 20:08

mamaela Supermama
Rejestracja: Cze, 2011 Posty: 12319 Podziękowania: 1587

agf napisał(a)

Ja to zawszeciasto na  naleśniki typowe - jajko, mąka, mleko, sól, cukier.
Takie z kakaem to nowość, ale rozumie, ze to tylko wersja do słodkiego nadzienia ? ;)


Ja do ciasta naleśnikowego na słodko daję jeszcze 1 łyżezkę ukru waniliowego i trochę oleju- lepiej się chyba smaży.
A na ostro wiadomo bez żadnego cukru.


Zgłoś nadużycie #29 13 lipca 2011, 23:23

agf Supermama
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 9904 Podziękowania: 727
Ale potem smażysz na oleju czy już bez , na suchej patelni?





Zgłoś nadużycie #30 14 lipca 2011, 9:54

agf Supermama
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 9904 Podziękowania: 727
To muszę spróbować, bo ja nigdy nie dolewałam oleju do ciasta. A dużo go trzeba? Ja robię ciasto tak z 0,5 l. mleka, 1 jajka i kilku łyżek mąki. To ile tego oleju? Tak mała łyżeczka czy mniej, więcej ??