Witaj na Forum FajnaMama!

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

Przepisy na sałatki i surówki

Zgłoś nadużycie #11 24 czerwca 2011, 9:45

editwil Moderator
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 77 Podziękowania: 3
Podzielcie się. Każdy ma sporo wypróbowanych i każdy inaczej robi więc fajnie będzie popróbować nowe przepisy

Zgłoś nadużycie #12 24 czerwca 2011, 9:59

mikusiowa Gotowa na wszystko
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 1924 Podziękowania: 11
1/2 surowego kalafiora mała puszka kukurydzy konserwowej 3ogórki małosolne lub konserwowe  cebula pęczek koperku  sól
Sos: 2 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany  1 łyżka majonezu
Kalafiora rozdrabniamy (np. za pomoc malaksera), dodajemy kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki, cebulę, posiekany koperek, sól do smaku i mieszamy;
Przyrządzamy sos ze wskazanych składników, dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy.
 

Zgłoś nadużycie #13 24 czerwca 2011, 13:33

mamaela Supermama
Rejestracja: Cze, 2011 Posty: 11898 Podziękowania: 1521
Suróweczka sezonowa na teraz - bomba witaminowa:
- kapusta biała młoda - ja biorę mniej niż ćwiatkę na 3 osoby
- marchewka (jak małe to 2)
- 3-4 rzodkiewki
- można dać, ale nie trzeba kalarepkę
- kilka łyżek kukurydzy z puszki
- koperek, zielona pietruszka
- sól, cukier, sok z cytryny, olej (ok. 3 łyżek i 3 łyżki wody), łyżeczka przyprawy Knorr(paprykowa lub zioła ogrodowe do sałatek)
Kapustę posztkować, posypać cukrem, solą i pokropić kikoma kroplami soku z cytryny, wymieszać.
Na tarce zetrzeć marchew, rzodkiewkę i kalarepkę (na wiórki), koper i natkę pokroić. Wszystko dodajemy do kapusty, kukurydzę też. Mieszamy przyprawę Knorra z olejem i wodą, polewamy surówkę, mieszamy- dobra do podania właściwie od razu.
Wersja pikantna na grilla: dodajemy jeszcze pokrojoną drobno paprykę, posypujemy ostrą papryką, a najlepiej kostką Knorra ostra papryczka i dodajemy troszkę sosu słodko-kwaśnego (taki do chińskich dań).


Zgłoś nadużycie #14 24 czerwca 2011, 13:38

mamaela Supermama
Rejestracja: Cze, 2011 Posty: 11898 Podziękowania: 1521
Pomidorki z czosnkiem - fajne na przyjęcie ale też na grilla
Składniki:
pomidory- ile kto chce, ja daję ze 3 duże
2 duże ząbki czosnku
mały jogurt naturalny
łyżka majonezu
żółty ser(ok. 10 dag) starty na wiórki
sól, pieprz.
Pomidory smażyć i obrać ze skóry, pokroić na plasterki, rozłozyć na pólmisek, posypać solą i pieprzem.
Jogurt mieszamy z majonezem, wyciskamy czosnek, dodajemy do sosu sól i pieprz. Jak ktoś lubi ostrzej to dajemy szczyptę ostrej papryki. Odlewamy sok z pomidorków, bo pewnie już puściły.
Pomidorki polewamy sosem czosnkowym, posypujemy serem żółtym.
U mnie schodzi bardzo szybko, mam gości którzy wręcz proszę bym je zrobiła.


Zgłoś nadużycie #15 24 czerwca 2011, 13:57

Lolimaa Gotowa na wszystko
Rejestracja: Cze, 2011 Posty: 1953 Podziękowania: 22
Robię taką sałatkę:
pierś z kurczaka pokroić i podsmarzyć dodać ananasa pokrojonego i seler ze słiczka (ale odsączony ) oraz kukurydzę. Przyprawić i wymieszać z majonezem :)

Zgłoś nadużycie #16 24 czerwca 2011, 14:22

mikusiowa Gotowa na wszystko
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 1924 Podziękowania: 11
15 dag szynki konserwowej 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 czerwona papryka 2 torebki ryżu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 mały majonez sól, pieprz
Ryż w torebkach ugotować na sypko, wystudzić. Szynką pokroić w kostką. Papryką oczyścić z nasion, umyć i drobno posiekać. Kukurydzą osaczyć z zale­wy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w salaterce. Dodać majonez, natką pietruszki, sól i pieprz do smaku
 

Zgłoś nadużycie #17 24 czerwca 2011, 15:23

mamaela Supermama
Rejestracja: Cze, 2011 Posty: 11898 Podziękowania: 1521
Ja będę dzisiaj robiła ulubioną sałatkę mojego syna. Jajka już nawet się gotują.
sałatka szynkowa:
4jajka na twardo kroję na małe kosteczki, ok. 25 dag szynki (dowolna, ja zazwyczaj kupuję jednak konserwową) kroimy w kosteczkę. 1 ogórek kwaszony też kroję w kosteczkę. Wrzucam to do miski, dodaję puszkę kukurydzy z groszkiem Bonduella(można kupić osobno kukurydzę i groszek). Dokładam stopniowo majonez,kilka łyżek , żeby nie utopić sałatki, sól, pieprz i gotowe. Najlepsza jak tak z godzinę postoi w lodówce przed podaniem


Zgłoś nadużycie #18 24 czerwca 2011, 18:40

paprotka25 Supermama
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 4871 Podziękowania: 375
ja bardzo lubię taką sałatkę : pomidor, ogórek świeży, feta, ew. sałata lodowa
Pomidorki i ogórki kroimy w kostke, dodajemy fete i posiekaną sałate lodową. Doprawiamy solą i pieprzem. Można zrobić do tego taki "sosik" - troszkę wody z oliwą i suszone zioła i tym zalewamy sałatkę :)

Zgłoś nadużycie #19 24 czerwca 2011, 18:44

paprotka25 Supermama
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 4871 Podziękowania: 375
sałatka z czerwonej fasoli ( warstwowa):
- 4-5 jajek ugotowanych na twardo
- puszka fasoli czerwonej
- 3 pomidory
- szczypiorek
- majonez/ jogurt
Jajka siekamy, pomidory kriomy w plastry
w salaterce układamy warstwy:
jajka, fasola, majonez, pomidory, posypujemy szczypiorkiem
Można też poprostu wynieszać ale w warstwach ładniej wygląda :)
 

Zgłoś nadużycie #20 24 czerwca 2011, 19:33

mikusiowa Gotowa na wszystko
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 1924 Podziękowania: 11
 Melon + ogórek, czyli orzeźwiająca surówka
Składniki (na 3-4 porcje): 1 żółty melon 2 średniej wielkości ogórki wężowe  1 cytryna 4 łyżki oliwy  ½ łyżeczki cukru  Listki mięty lub pietruszki do przybrania (nie lubię pietruszki, więc wybrałam miętę, lecz wielbiciele pietruszki powinni zdecydować się właśnie na nią)
Ogórka umyć i obrać. Za pomocą łyżeczki wydrążyć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w paski. Melona umyć i osuszyć, przekroić na pół. Łyżką wydrążyć nasiona. Miąższ można wydrążyć za pomocą narzędzia do robienia kulek z arbuza/melona lub za pomocą łyżki i pokroić nożem w kostkę. Cytrynę dokładnie umyć, porolować o blat, aby zmiękła, przekroić na pół i wycisnąć sok z obu połówek. W miseczce wymieszać sok z cytryny z cukrem. Gdy już się rozpuści dodać oliwę i utrzeć do zgęstnienia i połączenia się składników. Ogórka i melona wymieszać z sosem. Posypać listkami mięty lub pietruszki. Podawać w miseczkach z wydrążonego melona od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
Smacznego!
 

Zgłoś nadużycie #21 24 czerwca 2011, 20:10

paprotka25 Supermama
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 4871 Podziękowania: 375
sałatka ryżowa:
- 4 woreczki ryżu
- ser zółty ok 30 dag
- szynka ok 30 dag
- ogórki konserwowe ( 5-6 większych)
- majonez/jogurt
- ew. kukurydza jak ktoś lubi, ja nie lubię więc nie daje
Ryż gotujemy, ser, szynkę i ogórki kroimy w kostkę, wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku i dodajemy majonez ( ja daje pół na pół majonez z jogurtem

Zgłoś nadużycie #22 24 czerwca 2011, 20:16

paprotka25 Supermama
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 4871 Podziękowania: 375
sałatka makaronowa z tuńczykiem ( moja ulubiona)
- puszeczka tuńczyka w sosie własnym ( najlepiej w kawałku, chociaż rozdrobniony też może być)
- makaron ( paczka - ja lubie kokardki, ładniutko wyglądają )
- ogórki konserwowe ( 5 szt)
- 30 dag sera żółtego
- 2 kawałki papryki konserwowej
- majonez/ jogurt
- słodka papryka w proszku
Makaron gotujemy al dente, ogóreczki, papryke i ser kroimy w kostkę, dodajemy tuńczyka ( suchego - wcześniej odlewamy sos)  wszystko mieszamy, dodajemy paprykę w proszku ( ja daje sporo ale ile kto lubi) doprawiamy solą i pieprzem, i dodajemy majonez z jogurtem.

Zgłoś nadużycie #23 24 czerwca 2011, 20:49

mamaela Supermama
Rejestracja: Cze, 2011 Posty: 11898 Podziękowania: 1521
Kolorowy warstwowiec- super do grilla. Warto mieć do niej  szklaną misę- ja dla większej grupy robię ze składnikówx2
składniki: 1 duży brokuł, 1 czerwona papryka i 1 pomarańczowa, kukurydza w puszce, 2 czerwone cebulki, ser feta(całe opakowanie),kubek jogurtu naturalnego, łyzka majonezu, 2 duże ząbki czosnku, sól, pieprz.
Brokuła lekko podgotowujemy (ma byc twardawy) i po ugotowaniu od razu schładzamy lodowatą wodą (zachowa ładny zielony kolor).
Papryki kroimy w kostki, ale osobno, nie mieszamy.
Cebulkę przekrajam na pół i kroję na piórka. Ser feta w kostki.
Sos :jogurt łączymy z majonezem, czosnkiem wyciśniętym, solą i pieprzem.
W misce najpierw dajemy brokuł, potem warstwa czerwona z papryki, potem żółta z kukurydzy, potem fioletowa z cebulki, potem pomarańczowa z papryki, na górze biała z sera. Polewamy wszystko sosem, na godzinkę do lodówki i nie mieszamy tylko każdy sobie sam zamiesza jak będzie chciał jeść


Zgłoś nadużycie #24 30 czerwca 2011, 13:35

kasia.m Zaprawiona w bojach
Rejestracja: Cze, 2011 Posty: 390 Podziękowania: 11

Lolimaa napisał(a)

Robię taką sałatkę:
pierś z kurczaka pokroić i podsmarzyć dodać ananasa pokrojonego i seler ze słiczka (ale odsączony ) oraz kukurydzę. Przyprawić i wymieszać z majonezem :)


 
super ! A jaka szybka
Kasia

Zgłoś nadużycie #25 16 września 2011, 20:29

Ona_123 Supermama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 8993 Podziękowania: 412
Specjalnie dla Editwil :D
MAKARON Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM W SOSIE SEROWYM
SKŁAD:
-400G MAKARONU ŚWIDERKU/KOLANKA/WSTĄŻKI
-450G MROŻONEGO ROZDROBNIONEGO SZPINAKU
-POJEDYŃCZA PIERŚ Z KURCZAKA LUB 500G MIĘSA MIELONEGO
- 1 KOSTKA SERATOPIONEGO
- 2 ZĄBKI CZOSNKU
- PRZYPRAWA DO KURCZAKA
- 30/40 DAG SERA ŻÓŁTEGO
- 4 ŁYŻKI MLEKA
- 1 ŁYŻKA MASŁA
- SÓL
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1.MAKARON UGOTOWAC, SZPINAK ROZMROZIC, NADMAR WODY ODCISNĄC, GOTOWAC OK. 5 MINUT. DODAC MASŁO, DROBNO POSIEKANY CZOSNEK I SÓL.
2.MIĘSO POKROIC W KOSTKĘ (MIELONE ROZDROBNIC), DODAC PRZYPRAWĘ I PODSMAŻYC DO ZARUMIENIENIA.
DO NIEWIELKIEGO NACZYNIA WLAC MLEKO I ZAGOTOWAC, DODAC POKROJONY W KOSTKĘ SEREK TOPIONY I TROCHĘ ZÓŁTEGO ZERA (SOS POWINIEN MIEC GĘSTĄKONSYSTENCJĘ).
3. DO JEDNEGO NACZYNIA PRZEŁOŻYC UGOTOWANY MAKARON , DODAC SZPINAK I KURCZAKA/ MIĘSO MIELONE I SOS SEROWY I DOKŁADNIE WYMIESZAC.
MOŻNA MROZIC!!
SMACZNEGO :)
Wydawało mi się, a może działo się to naprawdę? Że widziałam Anioła. A może to był zwykły człowiek? Powiedział, że na wszystko w życiu jest miejsce i czas. Potem zniknął, a może poprostu odszedł?

Zgłoś nadużycie #26 16 września 2011, 20:55

Ona_123 Supermama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 8993 Podziękowania: 412
Smakuje jeszcze lepiej niż brzmi :D
Wydawało mi się, a może działo się to naprawdę? Że widziałam Anioła. A może to był zwykły człowiek? Powiedział, że na wszystko w życiu jest miejsce i czas. Potem zniknął, a może poprostu odszedł?

Zgłoś nadużycie #27 19 września 2011, 9:53

heinna Początkująca
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 39 Podziękowania: 0
Ummm, uwielbiam szpinak, więc też skorzystam w najbliższym czasie z tego przepisu na sałatkę marakorono-szpinakową :) .

Zgłoś nadużycie #28 19 września 2011, 11:10

emilka21 Fajna mama
Rejestracja: Sie, 2011 Posty: 5405 Podziękowania: 488
ale smakolyki powypisalyscie hehe...w weekend bede probowac cos zrobic hehe...przepisy brzmia smakowicie a pewnie smakuja o niebo lepiej ;)
Nasza córeczka już z nami...Kochamy Cię Julio :)




Zgłoś nadużycie #29 28 grudnia 2011, 14:05

Kasienka3b Fajna mama
Rejestracja: Lis, 2011 Posty: 3398 Podziękowania: 602
Moja ulubiona salatka to:
Salatka gyros :)
Skladniki:
-piers z kurczaka
-gyros w przyprawie
-olej lub oliwa
-pieprz
-kucharczyk
-papryka slodka lub ostra w przyprawie
-kapusta pekinska
-natka pietruszki
-ogorki konserwowe
-kukurydza
-fasola czerwona
-majonez
Przyzadzenie:
Piers z kurczaka przysmazamy na oleju,przyprawiamy gyrosem,pieprzem,kucharkiem i papryka slodka lub ostra. Czekamy az miesa bedzie gotowe i ostygnie. Nastepnie kroimi kapuste pekinska,natke pietruszki i ogorki konserwowe w kosteczki. Mieszamy to z kukurydza,fasola czerwona i miesem. Gdy wszystkie skladniki znajduja sie w misce jeszcze odrobine przyprawiamy gyrosem i potem dodajemy majonez :)
To moj sposob :D
Smacznego!


Zgłoś nadużycie #30 31 grudnia 2011, 9:18

Ona_123 Supermama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 8993 Podziękowania: 412
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM
SKŁAD:
60 DAG CZERWONEGO RYŻU
KAWAŁEK SELERA
MARCHEWKA
CEBULA
ZĄBEK CZOSNKU
2 PĘCZKI NATKI PIETRUSZKI
OLIWA
KIELISZEK BIAŁEGO WINA
1 I 1/2 L  BULIONU WARZYWNEGO
1/2 SZKLANKI MAJONEZU
2 PUSZKI TUŃCZYKA W ZALEWIE
SOK Z CYTRYNY
SÓL
PIEPRZ
PRZYGOTOWANIE:
POSIEKAĆ DROBNO WSZYSTKIE WQARZYWA PRÓCZ JEDNEGO PĘCZKA NATKI. PODSMAŻYĆ JE NA 2 ŁYŻKACH OLIWY. DODAĆ RYŻ, WYMIESZAĆ, DODAĆ WINO. CZEKAĆ, AŻ WYPARUJE, WLAĆ GORĄCY BULION. PRZYKRYĆ NACZYNIE I GOTOWAC DANIE NA MAŁYM OGNIU, AŻ RYŻ BĘDZIE MIEĘKKI ( OK. 40 MIN ). WYŁOŻYĆ POTRAWĘ DO DUŻEJ MISKI I ODSTAWIĆ DO OSTYGNIĘCIA. JAK WYSTYGNIE, DODAĆ POKRUSZONE I ODCEDZONE Z ZALEWY MIĘSO TUŃCZYKA, POSIEKANĄ NATKĘ PIETRUSZKI I SOK Z CYTRYNY.PRZYPRAWIĆ SAŁATKĘ SOLĄ I PIEPRZEM, DODAĆ MAJONEZ, WSTAWIĆ DO LODÓWKI, AŻ DO CHWILI PODANIA.
Wydawało mi się, a może działo się to naprawdę? Że widziałam Anioła. A może to był zwykły człowiek? Powiedział, że na wszystko w życiu jest miejsce i czas. Potem zniknął, a może poprostu odszedł?