Witaj na Forum FajnaMama!

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

Przepisy na domowy chleb:)

Zgłoś nadużycie #11 29 kwietnia 2014, 17:54

sabina789 Świeżo upieczona
Rejestracja: Kwi, 2014 Posty: 10 Podziękowania: 0
A gdzie dostanę kwas chlebowy do domowego chleba?
dekoracje komunijne

Zgłoś nadużycie #12 29 kwietnia 2014, 18:15

Konto usunięte
Hej dandelion ja również sama piekę chleb cebulowy przepyszny

Zgłoś nadużycie #13 29 kwietnia 2014, 22:21

kasia1984 Fajna mama
Rejestracja: Sty, 2014 Posty: 4133 Podziękowania: 875
no to dawaj ten przepis :-)






Zgłoś nadużycie #14 30 kwietnia 2014, 12:59

nutka86 Fajna mama
Rejestracja: Wrz, 2013 Posty: 5077 Podziękowania: 1229
Ja pieke taki i zawsze mi wychodzi :-)
2plaskie lyzki soli
Garsc cukru
3szkl cieplej wody
1kg maki
Rozgnieciony czosnek
10dkg drozdzy
I tak sol cukier i drozdze rozpuszczam dodaje wody i maki,zagniatam ciasto i odstawiam w cieple miejsce jak urosnie i przelewam na 2foremki keksowki i daje czosnek mozna tez do srodka jak kto lubi :-)




Zgłoś nadużycie #15 1 maja 2014, 13:01

Konto usunięte
Na chleb cebulowy:
1,5 kg mąki
Olej
5dag drożdży
5 średnich ziemniaków
Duża cebula
2 płaskie łyżki soli

Cebulę obieramy, kroimy w piórka i smażymy na złoty kolor. Ziemniaki gotujemy. Studzimy zagniatamy na puree i zalewamy 0,5 l wody. Dodajemy drożdże i pół kilo mąki. Przykrywamy ścierka i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godz. Rozczyn mieszamy z resztą mąki, solą i cebula. Ciasto wkładamy do dwóch kreskówek o wymiarach 10 na 30 cm, odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy 40 min w 190 stopniach. Po upieczeniu skórkę przecieramy zwilzona dłonią aby był dłużej miękki.

A zapomniałam mąkę oczywiście przesiać.

Zgłoś nadużycie #16 4 maja 2014, 11:47

Konto usunięte
Dzisiaj upiekłam bułeczki z otrębami i siemię lniane pycha a przepis no to skorzystałam z powyższego tylko zamiast cebuli dałam nasiona :-P

Zgłoś nadużycie #17 11 stycznia 2018, 7:48

Barrin Zaprawiona w bojach
Rejestracja: Maj, 2016 Posty: 279 Podziękowania: 0
Jeśli chcecie zjeść na prawdę dobry chleb, to zajrzyjcie tutaj https://zycieseniora.com/kulinaria/przepis-domowy-chleb/ i koniecznie upieczcie go według tego przepisu. Ja na ten przepis trafiłam wczoraj całkiem przypadkiem i juz wczoraj zdecydowałam sie go zrobić i wyszedł przepyszny. Nigdy nie spodziewałabym się, że własnymi rękami będą robiła własny chleb, bo generalnie zaczęłam go robić, bo było mi trochę głupio przed moją babcią, że ona schorowana chciała go robić, ale tak mi posmakował i samo jego robienie tak mi się spodobało, że chyba będe robić to regularnie.

Zgłoś nadużycie #18 29 czerwca 2018, 13:08

gaba091 Początkująca
Rejestracja: Lut, 2018 Posty: 22 Podziękowania: 1
Dobrej jakości ziarna i produktów do wypieków chlebowych oferuje http://www.poleckitrading.com . Oprócz ziaren można się tam też zaopatrzyć w dobrej jakości przyprawy gotowych do konsumpcji.