Witaj na Forum FajnaMama!

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

Przepisy na ciasta

Zgłoś nadużycie #31 29 sierpnia 2011, 13:39

paprotka25 Supermama
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 4924 Podziękowania: 388

Karolinia napisał(a)

Ciasto lane
4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. śmietany
2.5 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ew. aromat
Ubijamy białka na sztywna pianę, stopniowo dodajemy resztę skł. ucierając na małych obrotach lub mieszając łyżką. Wylewany na blaszkę(keksówkę, wąską) i pieczemy ok. 40 min. 
Ja dodaję czasami skórkę pomarańczową startą, aromatu osobiście nie lubię. Najlepiej smakuje z lukrem- sok z cytryny podgrzewamy z cukrem (tyle żeby było kosystencji rzadkiego kisielku), lekko przestudzamy i oblewwamy. Pychota!!

a jaka ta śmietana ma być? 12, 18% ? czy słodka?


Zgłoś nadużycie #32 1 września 2011, 15:21

mamaela Supermama
Rejestracja: Cze, 2011 Posty: 12319 Podziękowania: 1587
dziewczyny wrzucam przepis na mega proste do zrobienia ciasto. Szukałam jakiegoś przepisu bez masła czy margaryny bo nie miałam w lodówce i z owocami bo i ich mam aż za dużo. Ciacho zrobiłam i przed chwilą jadłam - pyszne, lekkie, soczyste.
Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki cukru waniliowego
dowolne owoce
cukier puder lub lukier lub czekolada na górę
Przygotowanie: jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, potem dolewamy olej, wsypujemy mąkę i proszek, miksujemy chwilę na wysokich obrotach.
Wlewamy wszystko do formy, ja dziś piekłam w tortownicy takiej 24 cm wyłożonej pergaminem- dół i boki.
Dziś do ciasta dodałam maliny obtoczone w mące, ale ponoć świetne jest też z borówkami, jałkami, jagodami i śliwkami.
Piec 1 godzinę w 170 stopnich. Wyrosło rewelacyjnie i jest pryszne. ja polałam polewą czekoladową, bo balam się że malinki mogą być kwaśne i chciałam dodac trochę słodyczy. Cukier puder też byłby super.


Zgłoś nadużycie #33 1 września 2011, 15:27

Karolinia Supermama
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 6215 Podziękowania: 720

paprotka25 napisał(a)

a jaka ta śmietana ma być? 12, 18% ? czy słodka?


zwykła 18% :)
Zawsze razem:*



Zgłoś nadużycie #34 2 września 2011, 11:04

emilka21 Supermama
Rejestracja: Sie, 2011 Posty: 6155 Podziękowania: 551

mamaela napisał(a)

dziewczyny wrzucam przepis na mega proste do zrobienia ciasto. Szukałam jakiegoś przepisu bez masła czy margaryny bo nie miałam w lodówce i z owocami bo i ich mam aż za dużo. Ciacho zrobiłam i przed chwilą jadłam - pyszne, lekkie, soczyste.
Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki cukru waniliowego
dowolne owoce
cukier puder lub lukier lub czekolada na górę
Przygotowanie: jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, potem dolewamy olej, wsypujemy mąkę i proszek, miksujemy chwilę na wysokich obrotach.
Wlewamy wszystko do formy, ja dziś piekłam w tortownicy takiej 24 cm wyłożonej pergaminem- dół i boki.
Dziś do ciasta dodałam maliny obtoczone w mące, ale ponoć świetne jest też z borówkami, jałkami, jagodami i śliwkami.
Piec 1 godzinę w 170 stopnich. Wyrosło rewelacyjnie i jest pryszne. ja polałam polewą czekoladową, bo balam się że malinki mogą być kwaśne i chciałam dodac trochę słodyczy. Cukier puder też byłby super.

to juz wiem co jutro bede praktykowac...nowy przepis ;) :D
Nasza córeczka już z nami...Kochamy Cię Julio :)








Zgłoś nadużycie #35 5 września 2011, 15:43

Karolinia Supermama
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 6215 Podziękowania: 720

mamaela napisał(a)

dziewczyny wrzucam przepis na mega proste do zrobienia ciasto. Szukałam jakiegoś przepisu bez masła czy margaryny bo nie miałam w lodówce i z owocami........


Właśnie jem :) Pyyyszne ;) Ja zrobiłam z mnóstwem kwaśnych jabłek i bez polewy żadnej, wolę takie mniej słodkie ;)
Zawsze razem:*



Zgłoś nadużycie #36 4 października 2011, 20:37

Ona_123 Supermama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 9557 Podziękowania: 469
KOLOROWE KULKI W 5 MINUT
SKŁAD:
1-2 OPAKOWANIA BISZKOPTÓW
GOTOWY KREM DO CIASTA
WIÓRKI KOKOSOWE
POSYPKA CZEKOLADOWA
POSYPKA KOLOROWA DO CIASTA
PRZYGOTOWANIE:
1.PRZYGOTOWUJEMY KREM WEDŁUG PRZEPISU NA OPAKOWANIU. 1-2  PACZKI BISZKOPTÓW ROZKRUSZAMY W MISCE.
2. DO BISZKOPTÓW DODAJEMY KREM TAK, ABY POWSTAŁA PUSZYSTA MASA. FORMUJEMY KULKI WIELKOŚCI PIŁECZKI I OBTACZAMY WE WIÓRKACH I POSYPCE.
Wydawało mi się, a może działo się to naprawdę? Że widziałam Anioła. A może to był zwykły człowiek? Powiedział, że na wszystko w życiu jest miejsce i czas. Potem zniknął, a może poprostu odszedł?





Zgłoś nadużycie #37 4 października 2011, 21:00

emilka21 Supermama
Rejestracja: Sie, 2011 Posty: 6155 Podziękowania: 551

Ona_123 napisał(a)

KOLOROWE KULKI W 5 MINUT
SKŁAD:
1-2 OPAKOWANIA BISZKOPTÓW
GOTOWY KREM DO CIASTA
WIÓRKI KOKOSOWE
POSYPKA CZEKOLADOWA
POSYPKA KOLOROWA DO CIASTA
PRZYGOTOWANIE:
1.PRZYGOTOWUJEMY KREM WEDŁUG PRZEPISU NA OPAKOWANIU. 1-2  PACZKI BISZKOPTÓW ROZKRUSZAMY W MISCE.
2. DO BISZKOPTÓW DODAJEMY KREM TAK, ABY POWSTAŁA PUSZYSTA MASA. FORMUJEMY KULKI WIELKOŚCI PIŁECZKI I OBTACZAMY WE WIÓRKACH I POSYPCE.

calkiem ciekawy przepis na te kulki :) wyprobuje w najblizszym czasie
Nasza córeczka już z nami...Kochamy Cię Julio :)








Zgłoś nadużycie #38 4 października 2011, 22:16

Ona_123 Supermama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 9557 Podziękowania: 469
Nie jest czasochłonny :) to jest najlepsze
Wydawało mi się, a może działo się to naprawdę? Że widziałam Anioła. A może to był zwykły człowiek? Powiedział, że na wszystko w życiu jest miejsce i czas. Potem zniknął, a może poprostu odszedł?





Zgłoś nadużycie #39 5 października 2011, 9:41

emilka21 Supermama
Rejestracja: Sie, 2011 Posty: 6155 Podziękowania: 551

Ona_123 napisał(a)

Nie jest czasochłonny :) to jest najlepsze

ja wlasnie lubie takie szybkie przepisy hehee
Nasza córeczka już z nami...Kochamy Cię Julio :)








Zgłoś nadużycie #40 5 października 2011, 19:31

Ona_123 Supermama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 9557 Podziękowania: 469
SERDUSZKA BISZKOPTOWE
SKŁAD:
2 JAJKA
1/2 SZKLANKI CUKRU
2/3 SZKLANKI MĄKI
1/2 ŁYZECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
CUKIER WANILIOWY
LUKIER I POSYPKA DO DEKORACJI
PRZYGOTOWANIE:
1. UBIJAMY BIAŁKA NA SZTYWNĄ PIANĘ, DODAJEMY CUKIER I CUKIER WANILIOWY I CAŁY CZAS UBIJAJAC PO 1 ŻÓŁTKU. DO UBITEJ MASY DODAJEMY MĄKĘ WYMIESZANĄ Z PROSZKIEM I DELIKATNIE MIESZAMY.
2. CIASTEM WYPEŁNIAMY FORMĘ W SERDUSZKA I PIECZEMY 20 MINUT W TEMP.  180 STOPNI. UPIECZONE SERDUSZKA POLEWAMY GORĄCYM LUKREM I OD RAZU DEKORUJEMY, DOPÓKI LUKIER NIE ZASTYGNIE.
Wydawało mi się, a może działo się to naprawdę? Że widziałam Anioła. A może to był zwykły człowiek? Powiedział, że na wszystko w życiu jest miejsce i czas. Potem zniknął, a może poprostu odszedł?





Zgłoś nadużycie #41 27 października 2011, 21:56

paprotka25 Supermama
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 4924 Podziękowania: 388
Staropolski piernik:
1/2kg miodu
2 szkl cukru
25 dag masła
1 kg mąki pszennej
3 całe jaja
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szkl mleka
1/2 łyżeczki soli
torebeczka przyprawy korzennej
ew. orzechy włoskie, skórka pomarańczowa ( ja nie dodaje)
Powidła śliwkowe do przełożenia warstw
Miód, cukier i masło powoli podgrzewamy doprowadzając niemal do zagotowania, następnie studzimy.
Do chłodnej masy miodowej dodajemy stopniowo, wyrabiając ręką mąkę, jaja, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku i przyprawy korzenne
Bardzo starannie wyrobione ciasto wkładamy do kamionkowego lub emaliowanego naczynia, przykrywamy ściereczką i wstawiamy na dół lodówki by dojrzało. (ok miesiąca http://fajnamama.pl/sfSmiliesPlugin/images/smilies/icon_smile.gif )
Dojrzałe ciasto dzielimy na 3 części i każdą pieczemy w wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blaszce w piekarniku nagrzanym do  175 st przez ok 40 min.
Ostudzone placki przekładamy lakko rozgrzanymi powidłami śliwkowymi ( gdy są ciepłe łatwiej się rozsmarowują )
Wierzch ciasta polewamy polewą
Ciasto należy zarobić ok miesiąca przed pieczeniem.
Po upieczeniu gotowe ciasto powinno dojrzewać jeszcze ok tygodnia, z dnia na dzień staje się smaczniejsze http://fajnamama.pl/sfSmiliesPlugin/images/smilies/icon_smile.gif ja pieke ok tyg przed świętami, ciasto się nie psuje tylko staje sie coraz lepsze http://fajnamama.pl/sfSmiliesPlugin/images/smilies/icon_smile.gif


Zgłoś nadużycie #42 2 listopada 2011, 18:36

dora27 Supermama
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 21596 Podziękowania: 3900
[QUOTE=editwil;136171]Ostatnio dostałam super przepis na serniczek Tiramisu na zimno4
o kurczę muszę spróbować /sfSmiliesPlugin/images/smilies/icon_wink.gif wygląda apetycznie! /sfSmiliesPlugin/images/smilies/icon_smile.gif a ten alkohol, to spirytus czy może być wódka czysta?




Zgłoś nadużycie #43 5 listopada 2011, 16:11

dora27 Supermama
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 21596 Podziękowania: 3900

paprotka25 napisał(a)

sernik bez sera :)
ciasto:
- 3 szkl mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- kostka margaryny
- szklanka cukru
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, jedną wkładamy na godzine do lodówki a drugą do zamrażalnika
Masa:
- 5 białek
- szklanka cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 3 duże śmietany gęste 18% ( jak daje całe kilogramowe wiadereczko)
Miksujemy składniki ( oprócz białek z których robimy piane) Delikatnie mieszamy z pianą.
Na blache wykładamy ciasto z lodówki, wylewamy masę i na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika
Pieczemy 60 min w 180 st :)
już niejedna osoba myślała że to sernik :) nawet moja teściowa która jest wielbicielką wszelkiego rodzaju serników nie poznała że w tym cieście nie ma deka sera :)


kurde muszę spróbować ;) pierwszy raz widzę że jest sernik bez sera! :) zaraz se spiszę ten przepis :)




Zgłoś nadużycie #44 5 listopada 2011, 17:01

anes Zaprawiona w bojach
Rejestracja: Paź, 2011 Posty: 200 Podziękowania: 9
To ja wrzucam taki wypasiony serniczek. Jedyny problem w nim, to to, że powinien jednak przez noc postać w lodowce, a ze względu na jego zapach jest to trudne do wykonania...bardzo szybko znika ;)
Naprawdę przepyszny!!!
Składniki
- 70 g gorzkiej czekolady,
- 330 g (masy serowej) + 60 g (do spodu)  + 2 łyżki (do musu) cukru,
- 70 g masła,
- 40 g mąki pszennej,
- 500 g sera twarogowego, trzykrotnie zmielonego,
- 500 sera mascarpone,
- 6 jajek,
- 80 ml śmietany 30%,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 200 g malin
Czekoladę rozpuszczamy nad gorącą kąpielą
wodną. Lekko studzimy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. W
oddzielnej misce ubijamy na pianę jajko. Do masy maślanej wlewamy
stopniowo czekoladę. Delikatnie mieszamy. Następnie tak powstałą masę
łączymy subtelnie z jajkiem i mąką pszenną . Ciasto wylewamy na okrągłą formę, wysmarowaną masłem, i wkładamy do rozgrzanego piekarnika     (175 stopni) na 6 minut.
Mikserem mieszamy ser twarogowy z serem mascarpone (3 minuty) i mąką
ziemniaczaną. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie, z przerwami,
wbijamy kolejno jajka. Na koniec dodajemy śmietanę. Lekko miksujemy.
Masę wylewamy na podpieczony spód.
Maliny miksujemy blenderem. Tak powstały mus mieszamy z cukrem i delikatnie wykładamy łyżką na masę serową, tworząc kleksy.
Sernik wstawiamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120stopni, ciasto pieczemy jeszcze przez 90 minut. Po tym czasie sernik
studzimy najpierw 20 minut w piekarniku, potem 15 minut przy otwartych
drzwiczkach. Wyjmujemy ciasto, studzimy dokładnie, wkładamy do lodówki
na kilka godzin (najlepiej na noc).

Zgłoś nadużycie #45 5 listopada 2011, 18:03

dora27 Supermama
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 21596 Podziękowania: 3900

anes napisał(a)

To ja wrzucam taki wypasiony serniczek. Jedyny problem w nim, to to, że powinien jednak przez noc postać w lodowce, a ze względu na jego zapach jest to trudne do wykonania...bardzo szybko znika ;)
Naprawdę przepyszny!!!
Składniki
- 70 g gorzkiej czekolady,
- 330 g (masy serowej) + 60 g (do spodu)  + 2 łyżki (do musu) cukru,
- 70 g masła,
- 40 g mąki pszennej,
- 500 g sera twarogowego, trzykrotnie zmielonego,
- 500 sera mascarpone,
- 6 jajek,
- 80 ml śmietany 30%,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 200 g malin
Czekoladę rozpuszczamy nad gorącą kąpielą
wodną. Lekko studzimy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. W
oddzielnej misce ubijamy na pianę jajko. Do masy maślanej wlewamy
stopniowo czekoladę. Delikatnie mieszamy. Następnie tak powstałą masę
łączymy subtelnie z jajkiem i mąką pszenną . Ciasto wylewamy na okrągłą formę, wysmarowaną masłem, i wkładamy do rozgrzanego piekarnika     (175 stopni) na 6 minut.
Mikserem mieszamy ser twarogowy z serem mascarpone (3 minuty) i mąką 
ziemniaczaną. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie, z przerwami,
wbijamy kolejno jajka. Na koniec dodajemy śmietanę. Lekko miksujemy.
Masę wylewamy na podpieczony spód.
Maliny miksujemy blenderem. Tak powstały mus mieszamy z cukrem i delikatnie wykładamy łyżką na masę serową, tworząc kleksy.
Sernik wstawiamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120stopni, ciasto pieczemy jeszcze przez 90 minut. Po tym czasie sernik
studzimy najpierw 20 minut w piekarniku, potem 15 minut przy otwartych
drzwiczkach. Wyjmujemy ciasto, studzimy dokładnie, wkładamy do lodówki
na kilka godzin (najlepiej na noc).


o rany fantastycznie to wygląda ;) kurde muszę spróbować wszystkie ciasta tu spisane ;)




Zgłoś nadużycie #46 5 listopada 2011, 18:32

larina Supermama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 10278 Podziękowania: 878

anes napisał(a)

To ja wrzucam taki wypasiony serniczek. Jedyny problem w nim, to to, że powinien jednak przez noc postać w lodowce, a ze względu na jego zapach jest to trudne do wykonania...bardzo szybko znika ;)
Naprawdę przepyszny!!!
Składniki
- 70 g gorzkiej czekolady,
- 330 g (masy serowej) + 60 g (do spodu)  + 2 łyżki (do musu) cukru,
- 70 g masła,
- 40 g mąki pszennej,
- 500 g sera twarogowego, trzykrotnie zmielonego,
- 500 sera mascarpone,
- 6 jajek,
- 80 ml śmietany 30%,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 200 g malin
Czekoladę rozpuszczamy nad gorącą kąpielą
wodną. Lekko studzimy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. W
oddzielnej misce ubijamy na pianę jajko. Do masy maślanej wlewamy
stopniowo czekoladę. Delikatnie mieszamy. Następnie tak powstałą masę
łączymy subtelnie z jajkiem i mąką pszenną . Ciasto wylewamy na okrągłą formę, wysmarowaną masłem, i wkładamy do rozgrzanego piekarnika     (175 stopni) na 6 minut.
Mikserem mieszamy ser twarogowy z serem mascarpone (3 minuty) i mąką 
ziemniaczaną. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie, z przerwami,
wbijamy kolejno jajka. Na koniec dodajemy śmietanę. Lekko miksujemy.
Masę wylewamy na podpieczony spód.
Maliny miksujemy blenderem. Tak powstały mus mieszamy z cukrem i delikatnie wykładamy łyżką na masę serową, tworząc kleksy.
Sernik wstawiamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120stopni, ciasto pieczemy jeszcze przez 90 minut. Po tym czasie sernik
studzimy najpierw 20 minut w piekarniku, potem 15 minut przy otwartych
drzwiczkach. Wyjmujemy ciasto, studzimy dokładnie, wkładamy do lodówki
na kilka godzin (najlepiej na noc).


Mniam :)

Zgłoś nadużycie #47 7 listopada 2011, 17:18

Karolinia Supermama
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 6215 Podziękowania: 720
Szarlotka
3 szkl. mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łżki cukru ucieramy z kostką margaryny- powstanie kruszonka, część odsypujemy do posypania ciasta, do rezszty dodajemy 5 żółtek i zapach(ja dodałam torebeczkę cukru waniliowego zamiast normlanego białego i nie dawałam zapachu bo nie lubię) i ugniatamy ciasto- wałkujemy i wykładamy na blachę(klasyczną dużą).1.5 kg kwaśnych jabłek obieramy i kroimy- gotujemy ze szklanką cukru /ja dodałam tylko 2 łyżki cukru/5 białek ubijamy na pianę z pół szkl. cukru i 1.5 łżeczki kolorowego kisielu/wg mnie lepiej bez kisielu by smakowało, wyszłaby klasyczna beza, a z kisielem jest lekko gumowata- jak kto lubi/Ciasto na blaszce zapiekamy aż lekko się zrumieni(ok. 10 min. w nagrzanym do 170* piekarniku), potem nakładamy jabłka, pianę i posypujemy kruszonką- pieczemy 50 min. Pyszna na zimno, na ciepło genialna 
Zawsze razem:*



Zgłoś nadużycie #48 7 listopada 2011, 17:21

Karolinia Supermama
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 6215 Podziękowania: 720
A serniczek na[rawdę rewelacyjnie wygląda :) Mniam :)
Zawsze razem:*



Zgłoś nadużycie #49 7 listopada 2011, 20:36

marzena8888 Supermama
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 7247 Podziękowania: 1035
3 Bitt

I warstwa to herbatniki - ja używam laibnic (nie wiem jak się pisze).
Na to wykładamy warstwę kremu budyniowego: gotujemy 2 budynie śmietankowe na
0,5 litra mleka i po ostygnięciu zmiksować z połową kostki masła.
Na to układamy krakersy - ja używam lajkonika.
Wykładamy masę krówkową lub kajmakową- gotowe albo samemu gotować mleko w
puszce ok. 3h.
Znowu warstwa krakersów.
Następnie ubijamy pianę ze śmietanki 30% 400 ml i dodajemy do tego 2
śmietanfixy i trochę cukru (ok.2-3 łyżeczek).
Na to na tarce o grubych oczkach ścieramy po wierzchu czekoladę.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc, ale ja też czasami
robię rano na popołudnie i jest ok.
moja niunia :*





Zgłoś nadużycie #50 8 listopada 2011, 10:28

mamaela Supermama
Rejestracja: Cze, 2011 Posty: 12319 Podziękowania: 1587

anes napisał(a)

To ja wrzucam taki wypasiony serniczek.


fajny ten przepis muszę wypróbować- a próbowałaś go ze zwykłym twarogiem takim do serników mielonym czy zawsze robiłaś na mescarpone?  Ogólnie uwoelbiam połączenia sernika z owocami