Witaj na Forum FajnaMama!

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

Przepisy na ciasta

Zgłoś nadużycie #11 24 czerwca 2011, 9:44

editwil Moderator
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 79 Podziękowania: 5
Dziewczyny jak macie fajne przepisy na ciasta to wklejajcie :)

Zgłoś nadużycie #12 24 czerwca 2011, 13:15

mamaela Supermama
Rejestracja: Cze, 2011 Posty: 11922 Podziękowania: 1532
Sernik z mandarynkami (opcjonalnie brzoskwinie)
ciasto kruche:
1 margaryna albo masełko
2 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki cukru
2 jajka (ale do ciasta kruchego dajemy tylko żółtka, białka odkładamy na potem)
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
1 kg sera do sernika w wiadereczku
1 puszka mandarynek(lub pół brzoskwiń)
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
budyń śmietankowy z cukrem (ale lepiej kupić na wszelki wypadek 2- potem napiszę dlaczego)
4 jajka (do masy serowej dodajemy tylko żółtka, białka odkładamy)
Pianka kokosowa:
- 1 op. wiórek kokosowych
- 6 białek ( z jajek z ciasta i z masy)
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Ciasto kruche zagniatamy łącząc wszystkie składniki (tylko żółtka) i wkładamy do zamrażalnika w woreczku
Potrzebujemy mikser- do miski dajemy 4 żółtka i dodajemy cukier,
miksujemy dokładnie, dodajemy do tego stopniowo ser, potem wlewamy mleko
i olej i dodajemy budyń. I teraz jeśli masa będzie bardzo rzadka
dodajemy drugi budyń jeszcze (gęstość masy zależy w dużej mierze od sera
). Masa ma być taka półpłynna, ma się spokojnie wylewać z miski.
Blaszkę (20x30) wykładamy pergaminem, wyklejamy dno kruchym ciastem.
Wylewamy na to masę serową i rozkładamy odsączone mandarynki, lekko
wciskamy je w masę serową.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 75
minut. Trzeba obserwować górę bo niektóre piekarniki ją przypalają, jak
taki jest nasz to po godzinie nałożyć na foremkę folię aluminiową i piec
te 15 minut tak.
Po 75 minutach sprawdzamy sernik- ma być ścięty, nie płynny, lekko zarumieniony. Jak jest płynny pieczemy kolejne 10 minut.
Ubijamy białka na sztywno, dodajemy wiórki i cukier - to zajmie ok 5
minut w tym czasie sernik cały czas jest w piekarniku. Wylewamy pianę na
sernik i pieczemy jeszcze kolejne 15 minut, aż się pianka zarumieni.
Jest pyszny, nie za słodki, od mandarynek soczysty.
Na Boże Narodzenie robię ten sernik tak samo tylko zamiast owoców dodaję
obrane i spażone orzechy włoskie i namoczone w rumie duże jasne
rodzynki.


Zgłoś nadużycie #13 24 czerwca 2011, 13:26

mamaela Supermama
Rejestracja: Cze, 2011 Posty: 11922 Podziękowania: 1532
Ciasto kokosowe z owocami
Szybkie, proste.
Składniki:
kostka masła
1/2 szklanki cukru
4 jajka (czasem daję 3 jak mam mało i też wychodzi)
cukier waniliowy
1 opakowanie 150g wiórek (fajne są kolorowe)
1 szklanka mąki
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
100 ml mleka
trochę rumu (kilka kropelek, ew. aromat)
owoce- dowolne ja daję co mam: wiśnie z kompotu zimą, teraz truskawki lub czereśnie
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo jajka i miksujemy. Mąkę mieszamy z wiórkami i proszkiem, dodajemy stopniowo do masy maślano-jajecznej. Dolewamy mleko i rum.
Dodajemy do ciasta owoce, lekko mieszamy.
Blaszkę keksową lub małą prostokątną wykładamy papierem, wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach, godzinę. Po godzinie powinno być wyrośnięte i rumiane. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone, ew. dodajemy kolejne 10 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.


Zgłoś nadużycie #14 24 czerwca 2011, 14:26

mikusiowa Gotowa na wszystko
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 1923 Podziękowania: 11
Placek z jabłkami
 2 szklanki mąki, pół szklanki cukru, pół szklanki śmietanki 12% lub jogurtu, 2 jaja, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół kostki masła, zapach cytrynowy, cukier waniliowy i cynamon do posypki. Składniki połączyć ze sobą mikserem, wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Na masę wyłożyć jabłka i posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Piec w temp. 180stopni aż drewniany patyczek będzie suchy.
 

Zgłoś nadużycie #15 24 czerwca 2011, 18:47

paprotka25 Supermama
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 4874 Podziękowania: 376
Miodownik
 
Składniki:
 
Ciasto:
·         0,5 kg mąki
·         15 dag cukru
·         2 łyżki miodu
·         2 łyżki mleka
·         12 dag margaryny
·         kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
·         2 jajka
 
 
Krem:
·         0,5 l mleka
·         15 dag cukru
·         Cukier waniliowy
·         6 łyżek kaszy manny
·         kostka margaryny
·         kwasek cytrynowy
 
Polewa:
·         10 dag margaryny
·         3 łyżki cukru
·         5 łyżek kakao
 
 
Przygotowanie:
 
1.      Mąkę przesiewamy, dodajemy miękką margarynę, cukier, miód, mleko, sodkę i jajka.
2.      Wyrabiamy gładkie ciasto  i dzielimy na 3 części.
3.      Każdą część pieczemy 20 min w temp 180st.C
4.      Przygotowujemy krem.
Do garnka wlewamy mleko. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Zagotowujemy.
5.      Do gotującego się mleka wsypujemy mannę i gotujemy na gęsto.
6.      Wystudzoną mannę miksujemy z miękką margaryną, doprawiamy kwaskiem cytrynowym ( krem powinien być lekko kwaskowy)
7.      Gotowym kremem przekładamy wystudzone placki
8.      Gotujemy polewę – roztapiamy margarynę, dodajemy cukier i kakao. Chwilkę gotujemy aż składniki się połączą.
9.      Ciasto polewamy gorącą polewą. Posypujemy dekoratką

Zgłoś nadużycie #16 24 czerwca 2011, 18:48

paprotka25 Supermama
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 4874 Podziękowania: 376
Murzynek

Składniki:
- 1 kostka margaryny
- pół szklanki mleka
- niepełne 2 szklanki cukru
- 4 czubate łyżki kakao
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do piernika
 
Przygotowanie:
1.      Margarynę, mleko, cukier i kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia.
2.      Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i przyprawę do piernika
3.      Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek
4.      Przelać do wysmarowanej blaszki
5.      Piec ok. 45 min w 150st.C
6.      Posypać cukrem pudrem lub polać polewą

Zgłoś nadużycie #17 24 czerwca 2011, 18:49

paprotka25 Supermama
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 4874 Podziękowania: 376
Muffiny:
- 190 g mąki pszennej
- 190 g cukru
- 190 g margaryny
- 3 całe jajka
- 3 łyżki mleka
- kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- niepełna łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki olejku wanilowego
- łyżeczka kakao
 
Przygotowanie:
1.     Wszystkie składniki ( oprócz kakao) miksujemy
2.     Układamy papilotki do blaszki na muffiny
3.     Napełniamy papilotki masą do 2/3 wysokości ( pozostawiając w misce odrobinę masy)
4.     Do pozostałej masy dosypujemy kakao i mieszamy
5.     Na każdej muffinie robimy kakaowy wzorek
6.     Pieczemy 15 min w 200 st.C ( po upieczeniu zostawiamy muffiny w uchylonym piekarniku przez kilka minut)

Zgłoś nadużycie #18 24 czerwca 2011, 18:50

paprotka25 Supermama
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 4874 Podziękowania: 376
Ciasteczka maślane :
150g miękkiego masła/ margaryny
3/4 szlk cukru pudru
łyżeczka cukru pudru / pół łyżeczki olejku waniliowego
2 jajka
1i 3/4 szkl mąki
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Masło utrzeć mikserem stopniowo dodając cukier , jajka i cukier waniliowy
na stolnicę przesiać mąkę i proszek oraz sól
dodać mase maślaną
zagnieść ciasto
ciasto wałkować na grubość ok pół cm i wycnać ciastka
piec ok 8-10 min w 180st C

Zgłoś nadużycie #19 24 czerwca 2011, 19:30

mikusiowa Gotowa na wszystko
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 1923 Podziękowania: 11
 Pancakes! 
Oto moja wersja: 1 jajko, 3/4 szklanki twarogu (ja dodałam twaróg Piątnicy), mniej niż połowa szklanki mleka, niecała szklanka mąki, 1 łyżeczka cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli- razem wszystko zmiksować i zblendować na jednolitą, gładką masę. Smażyć na suchej (bez tłuszczu), rozgrzanej patelni teflonowej- do zarumienienia.
 

Zgłoś nadużycie #20 24 czerwca 2011, 20:30

paprotka25 Supermama
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 4874 Podziękowania: 376
sernik bez sera :)
ciasto:
- 3 szkl mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- kostka margaryny
- szklanka cukru
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, jedną wkładamy na godzine do lodówki a drugą do zamrażalnika
Masa:
- 5 białek
- szklanka cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 3 duże śmietany gęste 18% ( jak daje całe kilogramowe wiadereczko)
Miksujemy składniki ( oprócz białek z których robimy piane) Delikatnie mieszamy z pianą.
Na blache wykładamy ciasto z lodówki, wylewamy masę i na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika
Pieczemy 60 min w 180 st :)
już niejedna osoba myślała że to sernik :) nawet moja teściowa która jest wielbicielką wszelkiego rodzaju serników nie poznała że w tym cieście nie ma deka sera :)

Zgłoś nadużycie #21 24 czerwca 2011, 21:14

paprotka25 Supermama
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 4874 Podziękowania: 376

mikusiowa napisał(a)

 Pancakes! 
Oto moja wersja: 1 jajko, 3/4 szklanki twarogu (ja dodałam twaróg Piątnicy), mniej niż połowa szklanki mleka, niecała szklanka mąki, 1 łyżeczka cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli- razem wszystko zmiksować i zblendować na jednolitą, gładką masę. Smażyć na suchej (bez tłuszczu), rozgrzanej patelni teflonowej- do zarumienienia.

ja bym pancakesy raczej zaliczyła do dań śniadaniowych niż do ciast, ja robię w innej wersji, kiedyś dostałam przepis na oryginalne pancakesy amerykańskie ( takie jak jedzą na filmach z syropem klonowym) :
składniki na ok 8-10 szt ( malutkie placuszki)
- 1 i 1/4 szkl mąki
- 1 jajko
- 1 i 1/4 szkl maślanki
- 1/4 szkl cukru pudru
- czubata łyzeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 szkl oliwy z oliwek
- szczypta soli
miksujemy wszystkie składniki na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany, smażymy na średnim ogni z obu stron, bez tłuszczu ( oliwa jest w cieście)
Ja podaje posypane cukrem pudrem, na wierch każdego placuszka nakładam łyżeczkę śmietany i kanfiture ( ew. dżem)

Zgłoś nadużycie #22 24 czerwca 2011, 22:18

mikusiowa Gotowa na wszystko
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 1923 Podziękowania: 11
 Zimowy deser
Składniki: 2 łyżki anyżu, 25 dkg cukru, 4 białka, trochę soli i mąki. Białka z solą ubić na sztywno, dodać cukier- ubić. Dodać utłuczony w moździerzu anyż. Dodać tyle mąki, aby masa nie była zbyt rzadka i się nie rozlewała, wymieszać. Na pergamin wysmarowany masłem (ja wysmarowałam oliwą) kłaść łyżką okrągłe placuszki. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni C, w termoobiegu- do zarumienienia.
Przygotowanie:
 

Zgłoś nadużycie #23 26 sierpnia 2011, 15:52

Karolinia Supermama
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 6220 Podziękowania: 715
Podaję Ci na takie prostsze, bo sama takie najbardziej lubię.
Pleśniak:
60 dkg mąki
40 dkg margaryny(z lodówki)
20 dkg cukru pudru
4 żółtka
ugniatamy wszystkie składniki, dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy 
3 łyżki kakao
i wkładamy do zamrażalnika aż zastygną. Jedną (białą) część wygniatamy na placek na blaszce wyłożonej papierem, na to rozsmarowujemy dżem(najlepiej lekko kwaśny, np porzeczkowy) wg uznania. Na to ścieramy na tarce jarzynówce ciemną część ciasta. Ubijamy pianę z
4 białek z dodatkiem 3 łyżek cukru,
wykładamy na ciasto i ścieramy na tarce trzecią część ciasta. W nagrzanym piekarniku (180 stopni) pieczemy ok. godziny.
Zawsze razem:*

Zgłoś nadużycie #24 26 sierpnia 2011, 15:58

Karolinia Supermama
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 6220 Podziękowania: 715
To raczej nie na teraz dla nas bo na alkoholu, ale myslę że można zrobić bez
Kasztanki
4 paczki herbatników
25 dkg marg.
pół szkl. cukru
2-3 łyzki kakao lub kawy rozpuszczalnej
50 ml likieru kawowego/ koniaku/ whisky/ wódki
ew. wiórki kokosowe
Ciatska przekręcamy przez maszynkę , odsypujemy niewielką część na obtoczenie, dodajemy resztę składników, wyrabiamy ciasto i formujemy niewielkie kulki(w środek można włożyć migdał, orzeszek itp) Obtaczamy w reszcie herbatników lub wiórkach. Najlepsze z lodówki.
Zawsze razem:*

Zgłoś nadużycie #25 26 sierpnia 2011, 16:05

Karolinia Supermama
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 6220 Podziękowania: 715
Ciasto lane
4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. śmietany
2.5 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ew. aromat
Ubijamy białka na sztywna pianę, stopniowo dodajemy resztę skł. ucierając na małych obrotach lub mieszając łyżką. Wylewany na blaszkę(keksówkę, wąską) i pieczemy ok. 40 min. 
Ja dodaję czasami skórkę pomarańczową startą, aromatu osobiście nie lubię. Najlepiej smakuje z lukrem- sok z cytryny podgrzewamy z cukrem (tyle żeby było kosystencji rzadkiego kisielku), lekko przestudzamy i oblewwamy. Pychota!!
Zawsze razem:*

Zgłoś nadużycie #26 26 sierpnia 2011, 16:07

wiolka1991x Fajna mama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 5448 Podziękowania: 239
ale fajne latwe i szybki te przepisy :) :P
moja wielka miłość na maleńkich nóżkach

Zgłoś nadużycie #27 26 sierpnia 2011, 16:07

Karolinia Supermama
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 6220 Podziękowania: 715
Dodaję tez przepis na masę do zwykłych kruchych wafli:
1 margaryna
szklanka śmietany
2 galaretki
pół szkl cukru
Wszystkie skł podgrzewamy ciągle mieszjąc- nie doprowadzamy do wrzenia!! Lekko przestudzoną masą przekładamy wafle, zostawiamy do zastygnięcia.
Zawsze razem:*

Zgłoś nadużycie #28 26 sierpnia 2011, 16:09

Karolinia Supermama
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 6220 Podziękowania: 715
Ja tylko takie robię ;) Dobra narazie zwijam się położyć bo coś mnie kręgosłup nasuwa;/ Mam nadzieję że się przydadzą ;)
Zawsze razem:*

Zgłoś nadużycie #29 26 sierpnia 2011, 16:11

wiolka1991x Fajna mama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 5448 Podziękowania: 239

Karolinia napisał(a)

Ja tylko takie robię ;) Dobra narazie zwijam się położyć bo coś mnie kręgosłup nasuwa;/ Mam nadzieję że się przydadzą ;)


pewnie ze tak :) dziekuje jeszcze raz :D
moja wielka miłość na maleńkich nóżkach

Zgłoś nadużycie #30 27 sierpnia 2011, 11:35

MADZIUNIA Gotowa na wszystko
Rejestracja: Kwi, 2011 Posty: 1163 Podziękowania: 170
ja wrzucam swoje wczorajsze drożdżowe z owocami i kruszonką
Składniki na ciasto: 
 -  0,5 kg - 0,6  kg mąki
  - 0,5 kostki drożdży (50g)
  - 1 jajko
  - 6 łyżek cukru
  - szczypta soli
  - 1 szklanka mleka
  - 2-3 łyżki wody
 -  3 łyżki masła roztopionego
Dodatkowo:
 - Dowolne owoce 
 
Wykonanie: 
Drożdże
rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe ( niegorące mleko),  3 łyżki
mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąke, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.
Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ponownie zagnieść .
Ciasto rozwałkowac i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy.
Na
wierzch ułożyć dowolne owoce, następnie posypać kruszonką , tak
przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca , pozostawić na 15 min do
wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika na około 50-60 min. w 180 stopniach C.
Po upieczeniu, na lekko ostudzony placek polewamy lukier. 
 
Kruszonka: 
 - 4 łyżki mąki
 - 2 łyżki masła lub margaryny ( płynnej)
 - 2 łyżki cukru pudru może być cukier kryształ
Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać , przesypując mąką.
 
Składniki na lukier: 
 - 3/4 szklanki cukru pudru
 - odrobina przegotowanej gorącej wody
 - kilka kropli aromatu do ciasta o smaku śmietankowym
Do szklanki
z cukrem wlać olejek śmietankowy i dodać odrobinę wody, następnie
wymieszać ,jak będzie za geste to jeszcze dolać wody. Pamietajmy , aby
wody dolewać w bardzo małych ilościach. Gotowy lukier powinien mieć
gęstą ale równocześnie płynną konsystencję. Gorącym jeszcze lukrem
polewamy placek.
 Używam blaszki o wymiarach: 25cmx35cm ( może być ciut mniejsza lub większa).