Witaj na Forum FajnaMama!

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

Przepisy na ciasta

Zgłoś nadużycie #11 24 czerwca 2011, 9:44

editwil Moderator
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 10208 Podziękowania: 1019
Dziewczyny jak macie fajne przepisy na ciasta to wklejajcie :)
Jak Cię już znienawidzą, to niech chociaż się boją Ci o tym powiedzieć ;)

Zgłoś nadużycie #12 24 czerwca 2011, 10:00

editwil Moderator
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 10208 Podziękowania: 1019
Shrek :)
    * Biszkopt
    * 5 jaj
    * 5 łyżek cukru
    * 5 łyżek mąki zwykłej
    * 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * 2 łyżki oleju
    * Masa 1
    * 1 duża1butelka soku Kubuś lub podobny
    * 4 budynie śmietankowe
    * cukier do smaku
    * Masa 2
    * 500ml śmietany 30%
    * 2 galaretki cytrynowe
    * 2-3 paczki Delicji
    * 3 galaretki truskawkowe
Jak zrobić?
Biszkopt:
białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy ubijając cukier i żółtka i olej. Na koniec lekko mieszając dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia.
Pieczemy biszkopt.
Masa1
Na soku Kubuś ugotować budynie, gdy lekko przestygnie jeszcze ciepły wyłożyć na biszkopt.Gdy ostygnie układamy na budyniu Delicje.
Masa2
2 galaretki rozpuszczamy w 1 szkl.wody i studzimy.Śmietanę ubijamy i dodajemy ostudzoną galaretkę - ubijamy i wylewamy na Delicje schładzamy.
Na wierzch zalewamy tężejącą czerwoną galaretkę - 3 galaretki rozpuszczamy w 4 szkl gorącej wody.
 Ciasto sprawdzone, wielokrotnie robione, przepyszne, nie za bardzo masiaste jednak mimo wszystko i w wyglądzie jak torcik :) Same plusy :)
Jak Cię już znienawidzą, to niech chociaż się boją Ci o tym powiedzieć ;)

Zgłoś nadużycie #13 24 czerwca 2011, 13:15

mamaela Supermama
Rejestracja: Cze, 2011 Posty: 11873 Podziękowania: 1505
Sernik z mandarynkami (opcjonalnie brzoskwinie)
ciasto kruche:
1 margaryna albo masełko
2 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki cukru
2 jajka (ale do ciasta kruchego dajemy tylko żółtka, białka odkładamy na potem)
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
1 kg sera do sernika w wiadereczku
1 puszka mandarynek(lub pół brzoskwiń)
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
budyń śmietankowy z cukrem (ale lepiej kupić na wszelki wypadek 2- potem napiszę dlaczego)
4 jajka (do masy serowej dodajemy tylko żółtka, białka odkładamy)
Pianka kokosowa:
- 1 op. wiórek kokosowych
- 6 białek ( z jajek z ciasta i z masy)
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Ciasto kruche zagniatamy łącząc wszystkie składniki (tylko żółtka) i wkładamy do zamrażalnika w woreczku
Potrzebujemy mikser- do miski dajemy 4 żółtka i dodajemy cukier,
miksujemy dokładnie, dodajemy do tego stopniowo ser, potem wlewamy mleko
i olej i dodajemy budyń. I teraz jeśli masa będzie bardzo rzadka
dodajemy drugi budyń jeszcze (gęstość masy zależy w dużej mierze od sera
). Masa ma być taka półpłynna, ma się spokojnie wylewać z miski.
Blaszkę (20x30) wykładamy pergaminem, wyklejamy dno kruchym ciastem.
Wylewamy na to masę serową i rozkładamy odsączone mandarynki, lekko
wciskamy je w masę serową.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 75
minut. Trzeba obserwować górę bo niektóre piekarniki ją przypalają, jak
taki jest nasz to po godzinie nałożyć na foremkę folię aluminiową i piec
te 15 minut tak.
Po 75 minutach sprawdzamy sernik- ma być ścięty, nie płynny, lekko zarumieniony. Jak jest płynny pieczemy kolejne 10 minut.
Ubijamy białka na sztywno, dodajemy wiórki i cukier - to zajmie ok 5
minut w tym czasie sernik cały czas jest w piekarniku. Wylewamy pianę na
sernik i pieczemy jeszcze kolejne 15 minut, aż się pianka zarumieni.
Jest pyszny, nie za słodki, od mandarynek soczysty.
Na Boże Narodzenie robię ten sernik tak samo tylko zamiast owoców dodaję
obrane i spażone orzechy włoskie i namoczone w rumie duże jasne
rodzynki.


Zgłoś nadużycie #14 24 czerwca 2011, 13:26

mamaela Supermama
Rejestracja: Cze, 2011 Posty: 11873 Podziękowania: 1505
Ciasto kokosowe z owocami
Szybkie, proste.
Składniki:
kostka masła
1/2 szklanki cukru
4 jajka (czasem daję 3 jak mam mało i też wychodzi)
cukier waniliowy
1 opakowanie 150g wiórek (fajne są kolorowe)
1 szklanka mąki
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
100 ml mleka
trochę rumu (kilka kropelek, ew. aromat)
owoce- dowolne ja daję co mam: wiśnie z kompotu zimą, teraz truskawki lub czereśnie
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo jajka i miksujemy. Mąkę mieszamy z wiórkami i proszkiem, dodajemy stopniowo do masy maślano-jajecznej. Dolewamy mleko i rum.
Dodajemy do ciasta owoce, lekko mieszamy.
Blaszkę keksową lub małą prostokątną wykładamy papierem, wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach, godzinę. Po godzinie powinno być wyrośnięte i rumiane. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone, ew. dodajemy kolejne 10 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.


Zgłoś nadużycie #15 24 czerwca 2011, 14:26

mikusiowa Gotowa na wszystko
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 1924 Podziękowania: 11
Placek z jabłkami
 2 szklanki mąki, pół szklanki cukru, pół szklanki śmietanki 12% lub jogurtu, 2 jaja, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół kostki masła, zapach cytrynowy, cukier waniliowy i cynamon do posypki. Składniki połączyć ze sobą mikserem, wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Na masę wyłożyć jabłka i posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Piec w temp. 180stopni aż drewniany patyczek będzie suchy.
 

Zgłoś nadużycie #16 24 czerwca 2011, 18:47

paprotka25 Fajna mama
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 4870 Podziękowania: 373
Miodownik
 
Składniki:
 
Ciasto:
·         0,5 kg mąki
·         15 dag cukru
·         2 łyżki miodu
·         2 łyżki mleka
·         12 dag margaryny
·         kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
·         2 jajka
 
 
Krem:
·         0,5 l mleka
·         15 dag cukru
·         Cukier waniliowy
·         6 łyżek kaszy manny
·         kostka margaryny
·         kwasek cytrynowy
 
Polewa:
·         10 dag margaryny
·         3 łyżki cukru
·         5 łyżek kakao
 
 
Przygotowanie:
 
1.      Mąkę przesiewamy, dodajemy miękką margarynę, cukier, miód, mleko, sodkę i jajka.
2.      Wyrabiamy gładkie ciasto  i dzielimy na 3 części.
3.      Każdą część pieczemy 20 min w temp 180st.C
4.      Przygotowujemy krem.
Do garnka wlewamy mleko. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Zagotowujemy.
5.      Do gotującego się mleka wsypujemy mannę i gotujemy na gęsto.
6.      Wystudzoną mannę miksujemy z miękką margaryną, doprawiamy kwaskiem cytrynowym ( krem powinien być lekko kwaskowy)
7.      Gotowym kremem przekładamy wystudzone placki
8.      Gotujemy polewę – roztapiamy margarynę, dodajemy cukier i kakao. Chwilkę gotujemy aż składniki się połączą.
9.      Ciasto polewamy gorącą polewą. Posypujemy dekoratką

Zgłoś nadużycie #17 24 czerwca 2011, 18:48

paprotka25 Fajna mama
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 4870 Podziękowania: 373
Murzynek

Składniki:
- 1 kostka margaryny
- pół szklanki mleka
- niepełne 2 szklanki cukru
- 4 czubate łyżki kakao
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do piernika
 
Przygotowanie:
1.      Margarynę, mleko, cukier i kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia.
2.      Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i przyprawę do piernika
3.      Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek
4.      Przelać do wysmarowanej blaszki
5.      Piec ok. 45 min w 150st.C
6.      Posypać cukrem pudrem lub polać polewą

Zgłoś nadużycie #18 24 czerwca 2011, 18:49

paprotka25 Fajna mama
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 4870 Podziękowania: 373
Muffiny:
- 190 g mąki pszennej
- 190 g cukru
- 190 g margaryny
- 3 całe jajka
- 3 łyżki mleka
- kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- niepełna łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki olejku wanilowego
- łyżeczka kakao
 
Przygotowanie:
1.     Wszystkie składniki ( oprócz kakao) miksujemy
2.     Układamy papilotki do blaszki na muffiny
3.     Napełniamy papilotki masą do 2/3 wysokości ( pozostawiając w misce odrobinę masy)
4.     Do pozostałej masy dosypujemy kakao i mieszamy
5.     Na każdej muffinie robimy kakaowy wzorek
6.     Pieczemy 15 min w 200 st.C ( po upieczeniu zostawiamy muffiny w uchylonym piekarniku przez kilka minut)

Zgłoś nadużycie #19 24 czerwca 2011, 18:50

paprotka25 Fajna mama
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 4870 Podziękowania: 373
Ciasteczka maślane :
150g miękkiego masła/ margaryny
3/4 szlk cukru pudru
łyżeczka cukru pudru / pół łyżeczki olejku waniliowego
2 jajka
1i 3/4 szkl mąki
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Masło utrzeć mikserem stopniowo dodając cukier , jajka i cukier waniliowy
na stolnicę przesiać mąkę i proszek oraz sól
dodać mase maślaną
zagnieść ciasto
ciasto wałkować na grubość ok pół cm i wycnać ciastka
piec ok 8-10 min w 180st C

Zgłoś nadużycie #20 24 czerwca 2011, 19:30

mikusiowa Gotowa na wszystko
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 1924 Podziękowania: 11
 Pancakes! 
Oto moja wersja: 1 jajko, 3/4 szklanki twarogu (ja dodałam twaróg Piątnicy), mniej niż połowa szklanki mleka, niecała szklanka mąki, 1 łyżeczka cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli- razem wszystko zmiksować i zblendować na jednolitą, gładką masę. Smażyć na suchej (bez tłuszczu), rozgrzanej patelni teflonowej- do zarumienienia.
 

Zgłoś nadużycie #21 24 czerwca 2011, 19:44

editwil Moderator
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 10208 Podziękowania: 1019
Capuccino
Lista składników
    * Biszkopt:
    * 4 jajka
    * 4 łyżki cukru
    * 4 łyżki mąki
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * Krem cappuccino:
    * 1 1/2 Kasia
    * 2 szklanki mleka
    * 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    * 1 łyżka mąki zwykłej
    * 3/4 szkl cukru
    * 5 żółtek
    * 5 łyżek cappuccino
    * Bita śmietana:
    * 1/2 l śmietany 36 %
    * 1/4 szkl cukru
    * 3 łyżeczki żelatyny
    * 1/2 szklanki wody

Jak zrobić?
Upiec biszkopt z 4 jajek.
1 szklankę mleka zagotować z cukrem a w drugiej wymieszać mąkę, żółtka i kawę. Wlać do gotującego mleka i ugotować budyń. Kasia utrzeć do białości i dodawać budyń. Krem utrzeć na puszystą masę.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem a potem dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie(zimną). Utrzeć na masę. Układamy - biszkopt - masa cappuccino - bita śmietana. Posypujemy gorzką czekoladą lub kakao.
Temperatura piekarnika : 180oC
Czas pieczenia: 20 min
Jak Cię już znienawidzą, to niech chociaż się boją Ci o tym powiedzieć ;)

Zgłoś nadużycie #22 24 czerwca 2011, 19:46

editwil Moderator
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 10208 Podziękowania: 1019
Placek z Migdałami
Produkty:
- 3, lub 4 paczki krakersów słonych ( w zależności od wielkości blachy)
- 1 mleko słodzone w puszce skondensowane
- 0,9 l. mleka schłodzonego
- 1 budyń śmietankowy
- cukier waniliowy
- ok. ¾ szklanki cukru (można zwiększyć ilość, ale nie polecam)
- 3 lub 4 łyżki mąki
- kostka masła
- 1 żółtko
- śmietana deserowa - 30% - 500 ml.
- 2 zagęszczacze do śmietany FIX, lub MIX
- 10-20 dkg płatków migdałów
Sposób przyrządzenia:
1.)
Podsmaż wszystkie płatki migdałowe na maśle, aż do momentu uzyskania przez niektóre płatki brązowego koloru – UWAGA aby nie przypalić płatków).
2.)
Słodzone mleko w puszce gotować przez ok. 3 godz.. a następnie odstawić do schłodzenia.
3.)
Z 0,9 litra mleka odlej ok. szklanki i w niej rozpuść cały budyń., resztę mleka zagotuj.
Do rozrobionego w kubeczku budyniu dodaj cały cukier, cukier waniliowy, a na koniec gdy całość jest dobrze rozpuszczona, dodawaj po jednej łyżce mąki i mieszaj aż do momentu, kiedy całość będzie dobrze rozmieszana. Rozmieszane składniki wlej do gotującego się mleka i mieszaj aż do zagotowania i zgęstnienia.
Przygotowana masę odstaw to schłodzenia co jakiś czas mieszając.
Zmiksować kostkę masła z żółtkiem, a następnie powoli dodawać, schłodzoną masę budyniową.
4.)
Śmietanę ubić mikserem do sztywności, a następnie wsypać 2 paczuszki zagęszczacza MIX (FIX), i jeszcze przez chwilę ubijać.
Warstwy:
1. krakersy
2. masa budyniowa
3. krakersy
4. mleko skondensowane
5. krakersy
6. masa śmietanowa
7. migdały
Ps. Ja zamiast mleka w puszce dawałam już gotową masę krówkową, mniej roboty, a ta sama cena.


Ciasto kokosowo - budyniowe
Składniki na biszkopt:
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanka mąki pszennej
• 6 jajek
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem. Cały czas ubijając dodać żółtka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Blaszkę o wymiarach 24 x 40 cm wyłożyć papierem. Ciasto przełożyć do formy. Piec około 30 minut w temp. 180 stopni.
Masa budyniowa:
• 2 szklanki mleka
• 100 g masła
• 2 opakowania
budyniu waniliowego z cukrem
• 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
• 25 ml rumu
• 2 łyżki cukru
Ugotować 2 budynie na mleku (z 2 szklankami mleka, czyli połową normalnie zalecanej ilości). Masło utrzeć z cukrem, rumem i cukrem wanilinowym. Do utartej masy dodawać ostudzony budyń, ucierać...bardzo gęsta masa budyniowa
Ciasto kokosowe:
• 3/4 szklanki cukru
• 200 g wiórków kokosowych
• 5 białek
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać wiórki, wymieszać. Wyłożyć do blaszki o wymiarach 24 x 40 cm. Piec około 15 minut w temp. 180 stopni.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować częścią masy, przykryć drugim płatem. Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę, przykryć ciastem kokosowym. Dowolnie udekorować.
Smacznego
Jak Cię już znienawidzą, to niech chociaż się boją Ci o tym powiedzieć ;)

Zgłoś nadużycie #23 24 czerwca 2011, 20:30

paprotka25 Fajna mama
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 4870 Podziękowania: 373
sernik bez sera :)
ciasto:
- 3 szkl mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- kostka margaryny
- szklanka cukru
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, jedną wkładamy na godzine do lodówki a drugą do zamrażalnika
Masa:
- 5 białek
- szklanka cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 3 duże śmietany gęste 18% ( jak daje całe kilogramowe wiadereczko)
Miksujemy składniki ( oprócz białek z których robimy piane) Delikatnie mieszamy z pianą.
Na blache wykładamy ciasto z lodówki, wylewamy masę i na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika
Pieczemy 60 min w 180 st :)
już niejedna osoba myślała że to sernik :) nawet moja teściowa która jest wielbicielką wszelkiego rodzaju serników nie poznała że w tym cieście nie ma deka sera :)

Zgłoś nadużycie #24 24 czerwca 2011, 21:14

paprotka25 Fajna mama
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 4870 Podziękowania: 373

mikusiowa napisał(a)

 Pancakes! 
Oto moja wersja: 1 jajko, 3/4 szklanki twarogu (ja dodałam twaróg Piątnicy), mniej niż połowa szklanki mleka, niecała szklanka mąki, 1 łyżeczka cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli- razem wszystko zmiksować i zblendować na jednolitą, gładką masę. Smażyć na suchej (bez tłuszczu), rozgrzanej patelni teflonowej- do zarumienienia.

ja bym pancakesy raczej zaliczyła do dań śniadaniowych niż do ciast, ja robię w innej wersji, kiedyś dostałam przepis na oryginalne pancakesy amerykańskie ( takie jak jedzą na filmach z syropem klonowym) :
składniki na ok 8-10 szt ( malutkie placuszki)
- 1 i 1/4 szkl mąki
- 1 jajko
- 1 i 1/4 szkl maślanki
- 1/4 szkl cukru pudru
- czubata łyzeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 szkl oliwy z oliwek
- szczypta soli
miksujemy wszystkie składniki na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany, smażymy na średnim ogni z obu stron, bez tłuszczu ( oliwa jest w cieście)
Ja podaje posypane cukrem pudrem, na wierch każdego placuszka nakładam łyżeczkę śmietany i kanfiture ( ew. dżem)

Zgłoś nadużycie #25 24 czerwca 2011, 22:18

mikusiowa Gotowa na wszystko
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 1924 Podziękowania: 11
 Zimowy deser
Składniki: 2 łyżki anyżu, 25 dkg cukru, 4 białka, trochę soli i mąki. Białka z solą ubić na sztywno, dodać cukier- ubić. Dodać utłuczony w moździerzu anyż. Dodać tyle mąki, aby masa nie była zbyt rzadka i się nie rozlewała, wymieszać. Na pergamin wysmarowany masłem (ja wysmarowałam oliwą) kłaść łyżką okrągłe placuszki. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni C, w termoobiegu- do zarumienienia.
Przygotowanie:
 

Zgłoś nadużycie #26 25 czerwca 2011, 9:26

editwil Moderator
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 10208 Podziękowania: 1019
Przepis na Rafaello
4 paczki herbatników, ewentualnie krakersów
1 paczka wiórek kokosowych
1 litr mleka
6 łyżek mąki
6 łyżek mąki ziemniaczanej - ugotować z tego masę budyniową powoli dodając
1 szklanka cukru powoli dodając składniki i ciągle mieszając
1 cukier waniliowy
1,5 kostki margaryny - wrzucić ją do zimnego już budyniu i utrzeć mikserem
1 puszka mleka słodzonego - gotować puszkę w garnku ok 3,5 godz musi się zrobić gęsty karmel
Układać warstwami na blaszce i wstawić do lodówki
1 - herbatniki lub krakersy
2 - 0,5 porcji budyniu
3 - herbatniki lub krakersy
4 - mleko z puszki
5 - herbatniki lub krakersy
6 - 0,5 porcji budyniu
7 - posypać wiórkami
Przepis na Wafla

1 kostka masła
2 szklanki cukru
0,5 szklanki mleka
2,5 szklanki mleka w proszku
3 łyżki kakao
1 wafel

Masło, cukier i mleko podgrzewać aż cukier się roztopi. następnie
stopniowo dodawać mleko w proszku i kakao cały czas mieszając aż
powstanie gęsta masa
Wafla przekładać ciepłą masą, owinąć folią i postawić na niego coś ciężkiego.
Przepis na wafla
1 puszka mleka słodzonego
1 wafel

Puszkę mleka zanurzając ją całą w wodzie gotować 3,5 godziny następnie,
wafla przekładać ciepłą masą, owinąć folią i postawić na niego coś
ciężkiego.
CIASTO Z ORZECHAMI
Składniki:
• CIASTO
• 1/2 kg mąki (3 szklanki)
• 1/2 kostki margaryny
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 2 jajka
• 2 łyżeczki miodu
• 1 łyżeczka sody

• POLEWA ORZECHOWA
• 30 dag orzechów włoskich
• 1/2 kostki margaryny
• 2 łyżki miodu
• 1/2 szklanki cukru

• KREM
• 1/2 litra mleka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki budyniu śmietankowego
• 1 kostka masła
• 2/3 szklanki cukru pudru
Przepis na ciasto: Zagnieść ciasto z wszystkich składników. Podzielić na
2 części. Na jeden placek nałożyć polewę orzechową. Piec po 15 minut w
temperaturze 180 stopni C.
Przepis na polewę orzechową: Margarynę rozpuścić na patelni na małym
ogniu, dodać miód i cukier - wymieszać. Dodać orzechy i prażyć przez 3
minuty.
Przepis na krem: Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować
"budyń". Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po trochu wystudzony
"budyń". Utrzeć, aż będzie puszyste. Przekładanie ciasta: Ciasto bez
polewy - krem - ciasto z polewą orzechową.
Jak Cię już znienawidzą, to niech chociaż się boją Ci o tym powiedzieć ;)

Zgłoś nadużycie #27 25 czerwca 2011, 9:31

editwil Moderator
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 10208 Podziękowania: 1019
Na zimno
3 galaretki różnego koloru
mleko skondensowane niesłodzone
1 opakowanie biszkoptów
Dwie galaretki każdą z osobna rozpuścić w niepełnej szklance wody (odstawić do wystudzenia)
trzecią galaretkę rozpuscić w 05 l wody (galaretka do zalania na końcu na wierzch.)
Do średniej wielkości tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia albo
folią aluminiową wyłożyć biszkopty. Pół mleka skondensowanego
schłodzonego ubić na pianę dodać do niego jedną ostudzoną galaretkę,
wymieszać dokładnie łyżką, zalać biszkopty i włożyć do lodówki na 15
minut.
Wyjąć z lodówki powtórzyć czynność z drugą porcją mleka i drugą galaretką i wstawić do lodówki na 15 minut.
Zalać trzecią galaretką i wstawić do lodówki do następnego dnia.
Ważne: galaretki muszą być dodawane zimne.
Ostatnią galaretkę rozlewać powoli po całej powierzchni, nie w jednym miejscu.

Przepis na ciasto z jagodami
Składniki biszkopt:
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 8 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki krem:
- 1/2 litra mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 masło extra, jagodowe
- 3 galaretki cytrynowe.
Przepis na biszkopt:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ubitą pianę. Następnie po trochu
dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przepis na krem:
Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować krem. Wystudzić. Masło
utrzeć z cukrem pudrem i po trochu dodawać do kremu. Krem utrzeć na
puszystą masę.
Przekładanie:
Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, ułożyć jagody i zalać tężejącą
galaretką cytrynową. Uwaga! 3 galaretki cytrynowe na 1 litr wody.
Przepis na jabecznik
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1,5 kostki margaryny,
- 2 łyżki śmietany
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 14 łyżek cukru
Składniki na nadzienie:
- 2 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 galaretka.
Przepis:
Ciasto zagnieść z wszystkich składników. Podzielić na 2 części.
Jabłka uprażyć, dodać cukier i galaretkę w proszku.
Ciasto - jabłka - ciasto. Piec około 1 godziny.
Można użyć jabłka ze słoika (2-3 słoiki).
Ciasto nie rozwałkowuję tylko wylepiam formę.

KARPATKA
Produkty
CIASTO
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki
- 4 jaja
KREM
- 1/2 litra mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
Przepis na ciasto: Margarynę i wodę zagotować. Wsypać mąkę, wymieszać i
prażyć 2 - 3 minuty. Po wystudzeniu dodać jaja. Podzielić ciasto na 2
części i każdy piec około 1 godzinę.
Przepis na krem: Mleko zagotować z cukrem, dodać obie mąki i ugotować budyń. Ostudzić. Utrzeć masło i dodać wystudzony budyń.
Jak Cię już znienawidzą, to niech chociaż się boją Ci o tym powiedzieć ;)

Zgłoś nadużycie #28 26 sierpnia 2011, 15:52

Karolinia Supermama
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 6223 Podziękowania: 711
Podaję Ci na takie prostsze, bo sama takie najbardziej lubię.
Pleśniak:
60 dkg mąki
40 dkg margaryny(z lodówki)
20 dkg cukru pudru
4 żółtka
ugniatamy wszystkie składniki, dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy 
3 łyżki kakao
i wkładamy do zamrażalnika aż zastygną. Jedną (białą) część wygniatamy na placek na blaszce wyłożonej papierem, na to rozsmarowujemy dżem(najlepiej lekko kwaśny, np porzeczkowy) wg uznania. Na to ścieramy na tarce jarzynówce ciemną część ciasta. Ubijamy pianę z
4 białek z dodatkiem 3 łyżek cukru,
wykładamy na ciasto i ścieramy na tarce trzecią część ciasta. W nagrzanym piekarniku (180 stopni) pieczemy ok. godziny.
Zawsze razem:*

Zgłoś nadużycie #29 26 sierpnia 2011, 15:58

Karolinia Supermama
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 6223 Podziękowania: 711
To raczej nie na teraz dla nas bo na alkoholu, ale myslę że można zrobić bez
Kasztanki
4 paczki herbatników
25 dkg marg.
pół szkl. cukru
2-3 łyzki kakao lub kawy rozpuszczalnej
50 ml likieru kawowego/ koniaku/ whisky/ wódki
ew. wiórki kokosowe
Ciatska przekręcamy przez maszynkę , odsypujemy niewielką część na obtoczenie, dodajemy resztę składników, wyrabiamy ciasto i formujemy niewielkie kulki(w środek można włożyć migdał, orzeszek itp) Obtaczamy w reszcie herbatników lub wiórkach. Najlepsze z lodówki.
Zawsze razem:*

Zgłoś nadużycie #30 26 sierpnia 2011, 16:05

Karolinia Supermama
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 6223 Podziękowania: 711
Ciasto lane
4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. śmietany
2.5 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ew. aromat
Ubijamy białka na sztywna pianę, stopniowo dodajemy resztę skł. ucierając na małych obrotach lub mieszając łyżką. Wylewany na blaszkę(keksówkę, wąską) i pieczemy ok. 40 min. 
Ja dodaję czasami skórkę pomarańczową startą, aromatu osobiście nie lubię. Najlepiej smakuje z lukrem- sok z cytryny podgrzewamy z cukrem (tyle żeby było kosystencji rzadkiego kisielku), lekko przestudzamy i oblewwamy. Pychota!!
Zawsze razem:*