Witaj na Forum FajnaMama!

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

przepisy dla alergików

Zgłoś nadużycie #11 22 lipca 2011, 21:10

martula2223 Gotowa na wszystko
Rejestracja: Cze, 2011 Posty: 825 Podziękowania: 23
znalazłam przepis dla dzieci po 4 mcu - nie tolerujących mleka. jak ktoś znajdzie fajny przepis na biszkopty bezglutenowe to poproszę. albo gdzie można kupić
BUDYŃ BEZ MLEKA (po 4 mcu)

150ml soku owocowego dla niemowląt
1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 - 2 łyżki Nestlé Sinlac
łyżka wody

Sposób przygotowania


Soczek zagotuj.
Dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaną z wodą. Gotuj aż zgęstnieje. Odstaw na 15 minut.
Wymieszaj dokładnie z Nestlé Sinlac. Podawaj na zimno.
Ilość mąki ziemniaczanej może być różna w zależności od tego, jak gęsty ma być budyń.
"Decydując się na dziecko, podejmujemy historyczną decyzję.
Godzimy się bowiem, aby nasze serce wędrowało po świecie poza naszym ciałem." Elizabeth Stone
Marta - szczęsliwa mama rocznego Patryka

Zgłoś nadużycie #12 27 lipca 2011, 9:31

Majka78 Świeżo upieczona
Rejestracja: Lis, 2009 Posty: 7 Podziękowania: 0
Wprawdzienie nie na biszkopt, ale też danie bezglutenowe i bezjajeczne. Dla dzieci, które skończyły rok, ale nie mogą jeść jajek i glutenu. Pyszny i zdrowy chłopdnik na lato marchwiowo-pomarańczowy:
- 2 marchewki, 3-4 morele, 2 szklanki soku pomarańczowego, 4 łyżki serka homogenizowanego waniliowego.
Owoce pokrój na cząstki, gotuj w soku, aż zmiękną. Przestudź, a następnie zmiksuj razem z serekiem waniliowym.

Zgłoś nadużycie #13 27 sierpnia 2012, 18:49

NaszKoliberek.pl Świeżo upieczona
Rejestracja: Maj, 2012 Posty: 21 Podziękowania: 0
A czy twój synek nie toleruje mleka czy tylko laktozy? Jeśli ma nietolerancję laktozy, która objawia się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego to za jakiś czas będziesz mogła przyrządzać budyń na mleku krowim bez laktozy. Niektóre mamy nie wiedzą o takim mleku, a jest ono bardzo smaczne, smak nawet nieco słodszy niż zwykłego mleka z kartonu. http://www.meggle.pl/mleko-bez-laktozy.php Jednak 4 miesiące to jeszcze za wcześnie na takie mleko. Mogę polecić super przepis na gofry bez jajek z mlekiem bez laktozy. Składniki:
250 ml mleka bez laktozy
50 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
½ łyżeczki ekstraktu wanilii (można pominąć lub użyć cukier z wanilią)
200 g mąki orkiszowej jasnej
50 g mąki orkiszowej razowej (u mnie typ 2000)
3 łyżki cukru trzcinowego (można mniej)
1 płaska łyżka kamienia winnego
cukier puder do posypania gofrów lub syrop roślinny do polania
owocowe: borówki, maliny (na jakie mamy ochotę i które dozwolone)
dżem z czarnej porzeczki (u mnie domowy)
olej do smarowania gofrownicy + pędzelek najlepiej z naturalnym włosiem do smarowania gofrownicy
Przygotowanie:
Mleko, ekstrakt i olej umieszczamy w misce, miksujemy
Przesianą mąkę wraz z kamieniem i cukrem dodajemy do mleka i miksujemy na gładką masę, otrzymując ciasto podobne do naleśnikowego, tylko trochę bardziej gęste (jak gęsta śmietana)
Odstawiamy ciasto na 10 minut
Myjemy owoce, nagrzewamy gofrownicę
Rozgrzaną (ok. 3-4 minuty) gofrownicę, smarujemy olejem, nalewamy ciasto na dolną kratkę, starając się utrafić odpowiednią jego ilość, żeby nie wylewało się podczas pieczenia
Pieczemy gofry około 3-4 minuty (to zależy od gofrownicy), ja zaglądam do nich w momencie, gdy górna płyta się już nie podnosi podczas pieczenia, a para wodna skończyła się wydzielać
Gorące gofry wykładamy na talerz, smarujemy dżemem, obsypujemy owocami i cukrem pudrem lub polewamy syropem roślinnym

Zgłoś nadużycie #14 9 maja 2013, 10:37

orzeszka Świeżo upieczona
Rejestracja: Maj, 2013 Posty: 2 Podziękowania: 0
Moja koleżanka ma alergiczną córeczkę do tego ze skłonnościami do zapalenia uszu. Wiele przeszła lekarze, szpital..... i dowiedziała się o kuchni 5 przemian że ma dobry wpływ na dzieci z alergiami, postępuje zgodnie z zaleceniami Anny Ciesielskiej która jest autorka książki o gotowaniu tym sposobem i dziecko jest zdrowe, stosuje rystrykcyjnie te zalecenia i nie ma kataru wysypek, i nawet te uszy się wyciszyły. Polecam wam to bo wiem że to działa, po tem tez znalazłyśmy lekarzy którzy zainteresowani są medycyna chińską i ta lecznicza kuchnią :) powodzenia

Zgłoś nadużycie #15 12 czerwca 2013, 13:27

stokrota Zadomowiona
Rejestracja: Sty, 2011 Posty: 107 Podziękowania: 4
Teraz mówi się, że alergia to kuchnia (co i jak się je) i pasożyty. To główne przyczyny problemów alergików. Bardzo dużo je się przetworzonej żywności, nie pozostaje to bez wpływu na nasze i dziecka zdrowie.

Zgłoś nadużycie #16 4 września 2013, 17:44

GAPS Świeżo upieczona
Rejestracja: Wrz, 2013 Posty: 2 Podziękowania: 0
Podzielam zdanie Stokrotki. Alergie, zapalenie uszu, nietolerancje pokarmowe a później choroby autoimmunologiczne, nadpobudliwość, dyspraksja, dysleksja, autyzm itd, itp.-wszystko w ilościach porażających. Zarekamuję więc książkę Dr. Natashy Campbell McBride "Zespół psychologiczno-jelitowy GAPS". Znajdziecie tam wiele odpowiedzi na pytania, na które lekarze niechętnie odpowiadają.Są tam też przepisy oraz pełnowartościowa dieta, która jest kluczem do sukcesu :) czytaj ZDROWIA. Przecież energię czerpiemy z pożywienia więc jakie pożywienie dostarczamy taką też mamy energię. Ludzie otaczają się najdroższymi gadżetami, super sprzętem, wypasionymi samochodami a pakują do żołądka najgorszy chłam, nie zdając sobie sprawy jaką robią sobie szkodę. Po tej książce życie wielu rodzin może się naprawdę zmienić.

Zgłoś nadużycie #17 1 października 2013, 9:23

Jaskier Świeżo upieczona
Rejestracja: Paź, 2013 Posty: 3 Podziękowania: 0
A propos alergików, to jak to wygląda z żywieniem takich dzieci w przedszkolu? Specjalne dieta jest tylko w prywatnych?
http://www.unityline.pl/

Zgłoś nadużycie #18 6 listopada 2013, 8:57

kaes Początkująca
Rejestracja: Paź, 2013 Posty: 41 Podziękowania: 2
trzeba ustalać konkretną dietę w przedszkolu/żłobku? jest za to dodatkowa opłata np za zmianę składników do niektórych dań?

Zgłoś nadużycie #19 20 października 2014, 14:20

moniqua Świeżo upieczona
Rejestracja: Lip, 2014 Posty: 6 Podziękowania: 0
Witam,

Chciałam zapytać o jakieś przykładowe przepisy dla 3letniego dziecka na diecie bezglutenowej?

Zgłoś nadużycie #20 28 października 2014, 10:26

elakucc Gotowa na wszystko
Rejestracja: Sie, 2014 Posty: 989 Podziękowania: 4
Zielone curry z kalafiorem i fasolką
1 łyżka oleju roślinnego (ja użyłam ryżowego)
3–4 łyżeczki zielonej pasty curry (większość dostępnych past jest bezglutenowa, ale dla pewności uważnie przeczytaj skład przed zakupem. Pasta nie może zawierać np. sosu sojowego)
1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
3 liście limonki kaffir
½ kalafiora
ok. 200 g fasolki szparagowej
szczypta kurkumy (opcjonalnie)
sok z 1 limonki
100 g ryżu jaśminowego
świeża kolendra
zielona chili
½ łyżeczki soli
zielone curry z kalafiorem
Drukuj
PRZEPIS NA 2 PORCJE
znak produktów bezglutenowych Bezglutenowy
W przypadku uczulenia na ryby lub owoce morza trzeba sprawdzić skład pasty curry również pod tym kątem. Bardzo często znajduje się w nich sos rybny lub pasta z krewetek.
1. Rozgrzej łyżkę oleju w dużym rondlu. Dodaj pastę curry i mieszaj energicznie przez 1 minutę, trzymając na dużym ogniu. 2. Dodaj mleczko kokosowe, liście kaffir, zamieszaj i trzymaj na średnim ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. 3. Tymczasem podziel kalafior na różyczki i umyj pod bieżącą wodą. 4. Fasolkę umyj, odetnij końce i posiekaj na mniejsze kawałki. 5. Kiedy mleczko kokosowe będzie gotowe, dorzuć warzywa, ½ łyżeczki soli, opcjonalnie kurkumę (jeśli chcesz zachować zielony, soczysty kolor fasolki, pomiń kurkumę) i dokładnie wymieszaj. Duś dodatkowe 5–6 minut. 6. Zdejmij z ognia, dodaj sok z limonki i ewentualnie dopraw dodatkowo do smaku szczyptą soli. 7. Podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym, świeżą kolendrą i posiekaną zieloną chili.

Zgłoś nadużycie #21 28 października 2014, 10:27

elakucc Gotowa na wszystko
Rejestracja: Sie, 2014 Posty: 989 Podziękowania: 4
Tort czudo, czyli rosyjski „tort cud”
Ciasto
60 g masła
150 g drobnego cukru trzcinowego nierafinowanego
4 łyżki miodu
3 jajka
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
ok. 380 g miksu mąk bezglutenowego
mąka np. ryżowa do podsypania
Krem
150 g cukru trzcinowego nierafinowanego
2 żółtka
2 płaskie łyżki mąki ryżowej (lub miksu)
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
½ laski wanilii
0,5 l mleka
200 g masła w temp. pokojowej
Opcjonalnie
100 g mielonych orzechów (dodałam laskowych)
Bezglutenowy tort rosyjski czudo
Drukuj
PRZEPIS NA OK. 8–10 PORCJI
znak produktów bezglutenowych Bezglutenowy
ZAWIERA:
orzech
Orzechycukier
Cukierjaja
Jajanabiał
Nabiał
Przepis na to cudo dostałam od mamy przyjaciela z Rosji, za który ogromnie dziękuję! Podobno każda rosyjska gospodyni ma swój sposób na to ciasto i oczywiście każdy z nich jest słuszny. Ten jest pyszny, zapewniam!


Alexey, spasibo bolshoye! Чудо ochen vkusnoe… abaldennoe :-)
Ciasto
1. Metalową miskę ustaw nad kąpielą wodną. Dodaj do niej masło i cukier. Roztop mieszając trzepaczką. 2. Zdejmij miskę znad kąpieli i pozwól masie ostygnąć (w przeciwnym razie zetną się jajka, dodane w następnej kolejności). 3. Dodaj miód i jajka. Ponownie postaw miskę nad wodną kapielą i ogrzewaj, cały czas mieszając trzepaczką. 4. Kiedy masa zrobi się bardzo ciepła dodaj 2 łyżeczki sody oczyszczonej. Po chwili mieszania i ogrzewania powinna się wybielić i znacznie powiększyć objętość. 5. Partiami wsypuj mąkę i mieszaj tak, żeby zachować jednorodną masę. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, ani zbyt gęste. 6. Szybko (póki ciasto nie wystygło) zdejmij miskę z kąpieli wodnej i wyłóż na stolnicę lub blat posypany mąką. Ciasto oprósz w mące i podziel na 7 części. Przykryj je ściereczką, żeby nie wstygły. 7. Szybko i dosyć cienko rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm (im cieniej tym lepiej i tym więcej warstw można upiec, jednak przy mącę bezglutenowej jest to bardzo ciężkie to uzyskania – ciasto się łatwo rwie i rozpada podczas przenoszenia). 8. Gotowy placek przełóż na wyłożoną papierem blachę i piecz 3–5 minut w 180˚C, aż do zezłocenia. Analogicznie postępuj z kolejnymi partiami ciasta. 9. Po upieczeniu placki ostrożnie i delikatnie przenoś na płaski talerz lub paterę (ja przenoszę razem z papierem, chwytając jego rogi). Zaraz po wyjęciu z piekarnika są miękkie i bardzo kruche, ale stwardnieją w trakcie studzenia.

Uwaga: Ciasta nie należy ugniatać ani formować w rękach, straci wtedy swoją puszystość i ciężej będzie się wałkować.

Krem
1. 1,5 szklanki mleka zagotuj z 1 łyżką masła, cukrem i ziarenkami z laski wanilii. 2. Resztę mleka zmiksuj z mąką ryżową i żółtkami. 3. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlej pozostałą część intensywnie mieszając i od razu zmniejsz ogień. Nie przestawaj mieszać aż do zagotowania masy. 4. Gotuj jeszcze przez minutę. 5. Zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego ostudzenia (w temperaturze pokojowej). 6. Masło utrzyj na puch i dalej ucierając dodawaj stopniowo po kilka łyżek ostudzonej masy i opcjonalnie mielonych orzechów.

Tort
1. Upieczone i wystudzone placki układaj kolejno na blacie lub paterze. Przykładając do każdego z nich talerz o odpowiedniej średnicy odcinaj resztki ciasta, tak żeby uzykać jednakowe, okrągłe placki. 2. Uzyskane „resztki” drobno pokrusz wałkiem. 3. Gotowe placki przełóż kremem. 4. Posmaruj nim również wierzch ciasta, a całość posyp uzyskanymi okruszkami z odciętego ciasta. 5. Tort wstaw do lodówki na min. 6 godzin. Najlepszy będzie następnego dnia, po nocy spędzonej w lodówce.

Zgłoś nadużycie #22 28 października 2014, 10:27

elakucc Gotowa na wszystko
Rejestracja: Sie, 2014 Posty: 989 Podziękowania: 4
Kasza gryczana z kurkami i kalafiorem
200 g kurek
ok. 200 g kalafiora
1 średnia cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki masła
200 ml śmietany 18%
garść świeżego koperku
100 g (0,5 szklanki) kaszy gryczanej
1,5 szklanki wody
2 suszone grzybki (opcjonalnie)
niewielka garść sera cheddar do posypania (ew. parmezan lub inny twardy)
pieprz
sól
Kasza gryczana z kurkami
Drukuj
PRZEPIS NA 2 PORCJE
znak produktów bezglutenowych Bezglutenowy
ZAWIERA:
nabiał
Nabiał
1. Kurki delikatnie oczyść pędzelkiem do grzybów (nie polecam mycia w wodzie). 2. Kalafior podziel na mniejsze różyczki i dodaj do gotującej się, osolonej wody. Gotuj 5 minut, a następnie ostrożnie odsącz do durszlaka. 3. Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojnoną w kosteczkę cebulę. 4. Kiedy zacznie się szklić, wrzuć oczyszczone kurki oraz łyżkę masła. Wymieszaj i smaż 7–8 minut na średnim ogniu 5. Tymczasem posiekaj połowę przygotowanego koperku. 6. Zmniejsz ogień i dodaj ugotowany kalafior, posiekany koperek oraz śmietanę. Podgrzewaj nie przerywając mieszania, aż sos się zagotuje i gotuj dodatkową 1 minutę. 7. Zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem. 8. Podawaj z ugotowaną kaszą, posypane startym serem i świeżym koperkiem.

Zagotuj wodę w garnuszku, dodając do niej 2 suszone grzybki. Kaszę przed ugotowaniem dokładnie przejrzyj czy nie zawieruszyły się inne (nieporządane) ziarna. Opłucz ją pod bieżącą wodą na sitku i dodaj do gotującej się wody. Gotuj ok. 15 minut na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę.

Zgłoś nadużycie #23 28 października 2014, 10:28

elakucc Gotowa na wszystko
Rejestracja: Sie, 2014 Posty: 989 Podziękowania: 4
Kasza jaglana z gruszkami i śliwkami
0,5 szklanki (ok. 100 g) kaszy jaglanej
1,5 szklanki wody
2 gruszki
ok. 10 śliwek węgierek
1 gwiazdka anyżu
1 łyżeczka cynamonu
szczypta mielonego kardamonu (dowolnie)
2 łyżki syropu z agawy lub miodu
2 łyżki masła
Dodatkowo
garść dowolnych orzechów
miód

Drukuj
PRZEPIS NA 2 PORCJE
znak produktów bezglutenowych Bezglutenowy
ZAWIERA:
orzech
Orzechynabiał
Nabiał
Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz. Bogata w witaminy i sole mineralne jest świetnym i odżywczym śniadaniem (nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej). Poza tym jest zasadotwórcza i ma działanie przeciwwirusowe. Bardzo polecam!
1. Kaszę jaglaną dokładnie przejrzyj w poszukiwaniu obcych ziaren. 2. Upraż ją na małej i suchej patelni (najlepiej nieprzywieralnej), od czasu do czasu mieszając. Kiedy poczujesz lekko orzechowy zapach będzie gotowa. 3. Przesyp ją na drobne sitko, sparz wrzątkiem i przepłucz pod bieżącą wodą. 4. Wrzuć kaszę do gotującej się wody, dodaj 1 łyżkę masła, zamieszaj i gotuj ok. 12 minut na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę i powiększy objętość. Nie mieszaj jej w trakcie gotowania. 5. Zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut. Przed podaniem zamieszaj. 6. Tymczasem w drugim garnuszku umieść 1 łyżkę masła, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki i gruszki. Wlej syrop z agawy i dodaj przyprawy. 7. Przykryj pokrywką i zagotuj. Duś na małym ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. 8. Podawaj z ugotowaną kaszą i orzechami. Gdyby było niewystarczająco słodkie, dodaj łyżkę miodu lub dwie.

Zgłoś nadużycie #24 28 października 2014, 10:28

elakucc Gotowa na wszystko
Rejestracja: Sie, 2014 Posty: 989 Podziękowania: 4
Chlebek dyniowo-bananowy bez jajek
230 g miksu mąki bezglutenowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
mała szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej
ok. 400–500 g obranego miąższu z dyni (użyłam Hokkaido)
1 duży rozgnieciony i dojrzały banan
80 g masła w temp. pokojowej
150 g drobnego cukru trzcinowego
80 ml mleka (można użyć np. ryżowego)
duża garść rodzynek
Chlebek dyniowy bananowy bezglutenowy bez jajek
Drukuj
PRZEPIS NA KEKSÓWKĘ 11×30 CM
znak produktów bezglutenowych Bezglutenowy
ZAWIERA:
cukier
Cukiernabiał
Nabiał
Świetnie smakuje jako „samograj” lub podany z wymieszanymi w miodzie pestkami z dyni.
Purre z dyni
1. Umyj, obierz i oczyść z pestek pokrojoną dynię. Pokrój miąższ w kostkę i włóż do durszlaka. 2. Do średniego garnka wlej pół szklanki wody i zagotuj. Na garnek z wrzątkiem nałóż durszlak (dno nie powinno dotykać wody) i przykryj folią aluminiową lub pokrywką. 3. Gotuj na parze 15–20 minut. 4. Ugotowaną dynię rozdrobnij widelcem, blenderem ręcznym lub przetrzyj przez sito. 5. Do ciasta będziesz potrzebować 300 g gotowego purre. Wymieszaj je z rozgniecionym bananem.

Ciasto
1. Wymieszaj mąkę bezglutenową, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. 2. W dużej misce utrzyj masło z cukrem. 3. Następnie dodaj purre z dyni z wymieszanym bananem i mleko. Dokładnie wymieszaj łyżką, tak aby wszystkie składniki się połączyły. 4. Partiami dodawaj mąkę z przyprawami wciąż mieszając łyżką. 5. Na koniec dodaj rodzynki i jeszcze raz zamieszaj. 6. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. 7. Przelej ciasto do przygotowanej formy. 8. Piecz ok. 50 minut w 180˚C. Krój po całkowitym wystudzeniu.

Zgłoś nadużycie #25 28 października 2014, 10:29

elakucc Gotowa na wszystko
Rejestracja: Sie, 2014 Posty: 989 Podziękowania: 4
Dynia butternut faszerowana sałatką z quinoą (komosą ryżową)
100 g kaszy quinoa
dynia butternut
korzeń selera
1 cebula
5–7 suszonych pomidorów w oleju
garść rukoli
kilka listków świeżej szałwii
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Opcjonalnie
pestki z dyni lub orzechy włoskie
Kasza quinoa sałatka z dynią
Drukuj
PRZEPIS NA 2 PORCJE
znak produktów bezglutenowych Bezglutenowy
symbol dań wegańskich Wegański
1. Dynie umyj i przekrój wzdłóż na pół. Wydrąż pestki, a miąższ w górnej części dyni ponacinaj głęboko na krzyż. Wnętrze każdej połówki posmaruj oliwą (używając pędzelka), posól i popieprz. 2. Seler obierz i pokrój w kostkę, a cebulę w ósemki. Wrzuć je do niewielkiej miski i dokładnie wymieszaj w oliwie. 3. Dynie, seler i cebulę ułóż na blasze i zapiekaj przez 25-30 minut w temperaturze 200˚C. 4. Tymczasem ugotuj quinoę. Kaszę quinoa przesyp na sitko i dokładnie opłucz pod bieżącą, zimną wodą. 5. Następnie przełóż do rondelka, zalej wodą (na 1 szklankę ziaren, wlej 1,5 szklanki wody) i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut, na małym ogniu, aż ziarna wchłoną wodę. Pod koniec gotowania dodaj szczyptę soli. 6. Upieczone warzywa wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut. 7. Upieczony miąższ dyni wydrąż, tworząc miejsce na sałatkę. Wydrążony miąższ, upieczony seler, cebulę i quinoę przełóż do miski. Dodaj listki szałwii, rukolę i posiekane na mniejsze kawałki suszone pomidory. Na koniec dopraw solą i pieprzem i przełóż do upieczonej dyni. Można dodatkowo posypać pestkami dyni lub orzechami włoskimi.

Zgłoś nadużycie #26 28 października 2014, 10:30

elakucc Gotowa na wszystko
Rejestracja: Sie, 2014 Posty: 989 Podziękowania: 4
Naleśniki kukurydziane z kapustą czerwoną i sosem z selera
Bezglutenowe naleśniki kukurydziane
200 g mąki kukurydzianej
80 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
½ łyżeczki soli
400 ml wody + 6 łyżek

2 łyżki oleju
Nadzienie z kapusty czerwonej i pora
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
300 g kapusty czerwonej
zielona część pora
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka oleju rzepakowego
½ szklanki wody
sól
Sos selerowy
1 duży korzeń selera
1 mała cebula
0,5 l wywaru z warzyw
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1½ łyżki mąki ryżowej
biały pieprz
sól
duża garść natki pietruszki do podania
naleśniki z kapustą czerwoną, porem i sosem z selera
Drukuj
PRZEPIS NA 8 NALEŚNIKÓW
znak produktów bezglutenowych Bezglutenowy
ZAWIERA:
jaja
Jaja

Naleśniki kukurydziane
1. Jajka rozbij do miski i roztrzep je razem z solą. 2. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w kubeczku z 6 łyżkami wody i dodaj do jajek. 3. Wlej wodę i zamieszaj. 4. Stopniowo dodawaj mąkę, energicznie mieszając trzepaczką. Ciasto powinno być gęstości śmietanki, bez grudek. 5. Miskę przykryj ręcznikiem i odstaw na 20–30 minut, żeby ciasto dopoczęło. 6. Przed smażeniem naleśników dodaj 2 łyżki oleju. 7. Energicznie rozprowadzaj ciasto (nie za grubo) na rozgrzanej patelni i smaż z obu stron, nie rumieniąc za bardzo. 8. Gotowe naleśniki przekładaj na duży talerz i trzymaj przykryte pod czystym ręcznikiem kuchennym.

Nadzienie
1. Kapustę i pora dokładnie umyj i usuń wierzchnie liście. 2. Kapustę przekrój na pół i wytnij głąb, a resztę poszatkuj. 3. Por przekrój na pół i posiekaj w piórka. 4. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną cebulę. 5. Dorzuć posiekany drobno czosnek oraz tymianek i smaż 1 minutę, nie przerywając mieszania. 6. Dodaj kapustę, pora i podlej wodą. Dokładnie zamieszaj i duś na średnim ogniu pod przykryciem 20 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.

Sos selerowy
1. W rondlu rozgrzej olej i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. 2. Seler obierz i pokrój w 0,5 cm kostkę. Dodaj do cebuli, chwilę podsmaż i wlej 1½ szkl. wywaru. Gotuj pod przykryciem 15 minut na średnim ogniu. 3. Całość zmiksuj blenderem i przetrzyj przez sito, tak aby uzyskać gładki sos. 4. Resztę wywaru rozmieszaj z mąką ryżową i wlej do garnka z sosem. 5. Dodaj sól, biały pieprz, gałkę muszkatołową i zagotuj mieszając. Trzymaj na ogniu jeszcze przez 1 minutę.

1. Odlej połowę sosu do podania, a resztę wlej na patelnię z kapustą i podgrzewaj mieszając przez minutę. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. 2. Nadzienie nałóż na połowę naleśnika, złóż go na pół i jeszcze raz na pół. Podawaj polane sosem i posypane posiekaną natką pietruszki.

Zgłoś nadużycie #27 28 października 2014, 10:30

elakucc Gotowa na wszystko
Rejestracja: Sie, 2014 Posty: 989 Podziękowania: 4
Zupa z zielonego groszku
1 opakowanie mrożonego zielonego groszku
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
1 l bulionu warzywnego (możesz dać mniej, aby zupa była gęstsza
1½ łyżeczki suszonej mięty lub listki oberwane z 1 gałązki świeżej mięty
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz
oliwa do skropienia
natka pietruszki do podania
Zupa bezglutenowa z zielonego groszku z miętą
Drukuj
PRZEPIS NA 2–3 PORCJE
znak produktów bezglutenowych Bezglutenowy
symbol dań wegańskich Wegański
Zupa świetnie smakuje z bezglutenowym tostem, albo waflem ryżowym podanym z twarogiem (w opcji niewegańskiej).

1. W garnku rozgrzej łyżkę oleju i dodaj pokrojoną cebulę. 2. Smaż na małym ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Cebula powinna zmięknąć, ale nie przyrumienić się. 3. Dodaj drobno pokrojony czosnek, gałkę muszkatołową i miętę i smaż minutę, nie przerywając mieszania. 4. Wsyp mrożony groszek, wlej bulion, wymieszaj i zagotuj. 5. Gotuj na średnim ogniu 10–12 minut. 6. Zdejmij z ognia, dopraw solą, pieprzem i zmiksuj zupę blenderem. W razie potrzeby dopraw do smaku. 7. Zupa jest najsmaczniejsza po min. 2–3 godzinach od ugotowania. Podawaj gorącą, skropioną oliwą z oliwek i posypaną natką pietruszki.

Zgłoś nadużycie #28 28 października 2014, 10:30

elakucc Gotowa na wszystko
Rejestracja: Sie, 2014 Posty: 989 Podziękowania: 4
Szarlotka owsiana bezglutenowa
Kruche ciasto
350 g bezglutenowego miksu z owsem do wypieków Provena
170 g zimnego masła
50 g drobnego cukru trzcinowego
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
3–4 łyżki zimnej wody
Wypełnienie
2 garście płatków owsianych Provena
1½ kg jabłek (najlepiej twardych i kwaśnych)
2 łyżki cukru trzcinowego
1½ łyżeczka cynamonu
Owsiana kruszonka
50 g płatków owsianych Provena
3–4 łyżki mielonych migdałów
4 łyżki cukru trzcinowego
50 g masła
Bezglutenowe płatki owsiane Provena
Drukuj
PRZEPIS NA KWADRATOWĄ FORMĘ O BOKU 25 CM
znak produktów bezglutenowych Bezglutenowy
ZAWIERA:
orzech
Orzechycukier
Cukierjaja
Jajanabiał
Nabiał
Bezglutenowy miks z owsem Provena jest unikalny na rynku dostępnych mieszanek. Dodatek owsa czyni go bogatym w błonnik i nadaje charakterystyczny smak oraz strukturę wypieków.
Gdzie kupić produkty Provena?
bezgluten.pl
glufree.pl
bio-kiosk.pl
vegabutik.pl
ekosfera24.pl
wega24.pl

Kruche ciasto
1. Na stolnicę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. 2. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, cukier i posiekaj nożem. 3. Następnie dodaj żółtka, 3 łyżki wody i wymieszaj nożem, zagarniając mąkę do środka. 4. Szybko wyrób ciasto, a w razie potrzeby dodaj dodatkową 1 łyżkę wody. 5. Na natłuszczoną masłem formę równomiernie wyłóż wyrobione ciasto, wylepiając spód i boki formy. Ciasto nakłuj widelcem i schowaj formę do lodówki na 1,5–2 godziny. 6. Po tym czasie podpiecz spód przez 15 minut w 180˚C.

Wypełnienie
1. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 2. Zasyp cukrem, cynamonem i wymieszaj. Odstaw na min. pół godziny, jabłka w tym czasie puszczą sok. 3. Partiami odciskaj część soku z jabłek na sitku, nie całkowicie, żeby jabłka nie były zbyt suche.

Owsiana kruszonka
1. Masło roztop w rondelku na małym ogniu, dodaj cukier i wymieszaj. 2. Wsyp migdały z płatkami i podgrzewaj na małym ogniu przez minutę, cały czas mieszając. 3. Zdejmij z ognia.

1. Na podpieczony spód równomiernie rozsyp dwie garście płatków owsianych. 2. Kolejno wyłóż jabłka, a na wierzch kruszonkę. 3. Piecz 40 minut w 180˚C. Ciasto przed krojeniem całkowicie ostudź.

Zgłoś nadużycie #29 29 października 2014, 22:26

samancik Świeżo upieczona
Rejestracja: Paź, 2014 Posty: 10 Podziękowania: 1
bardzo smaczne przepisy, wlasnie testuje kolejne! dzieciaki sie zajadaja :) jednak chce sie z wami tez podzielic radoscia, od dluzszego czasu moi mali alergicy sa na kuracji Latopiciem i widze, ze efekty sa super! objawy alergii pokarmowej sa juz prawie nie zauwazalne i alergia na kilka produktow tez juz minela!! powoli bede sprawdzac kolejne :) probiotyk rzecz lagodna, ale skuteczna!

Zgłoś nadużycie #30 16 września 2018, 2:10

telene Zaprawiona w bojach
Rejestracja: Maj, 2018 Posty: 350 Podziękowania: 3
Odnośnie blogów o zdrowiu z całą pewnością nie można zapomnieć o https://www.zdrowie.info.pl/choroby-dwunastnicy-zapalenie-wrzody-dwunastnicy-ref... jest to przecież w ostatnim czasie jeden z bardziej znanych portali, a zawdzięcza to świetnym prowadzącym, którzy siedzą w temacie medycyny już wiele lat i mają sporo do przekazania.