Witaj na Forum FajnaMama!

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

Marcowe mamusie 2012

Zgłoś nadużycie #10531 8 lutego 2012, 12:24

Jusia30 Zadomowiona Jusia30 awatar
Już jestem marcowe mamuśki.Jak wam mija dzień?jak samopoczucie?

Zgłoś nadużycie #10532 8 lutego 2012, 12:26

ewelinakb1 Gotowa na wszystko ewelinakb1 awatar
Moj lekarz woloi dmuchac na zimne,jest w porzadku, z tym chodzeniem po zwolnienie co dwa tygodnie mi namieszal,ale teraz chyba wiem dlaczego musialam tak biegac,wedlug niego ur. W 38 tygodniu, to juz ciaza donoszona, on sie troche bal i wolal czesciej Nas ogladac, teraz juz byl spokojny, bo zamykam 36tydzien, czyli jeszcze 8dni i porod w terminie :-) a co do brzuszka, to ja go kocham,ale wole miec juz te moje 67 w pasie... ;-)

Zgłoś nadużycie #10533 8 lutego 2012, 12:31

Oj to już blisko...Ciekawe co nas ty razem zaskoczy.

Zgłoś nadużycie #10534 8 lutego 2012, 12:33

dora27 Supermama dora27 awatar

Jusia30 napisał(a)

Już jestem marcowe mamuśki.Jak wam mija dzień?jak samopoczucie?

a fantatsycznie, wysprzatałam chałupę, teraz jem rosołek :) i klepię w klawiaturę ;) a mała jak zwykle się rozpycha na prawo i lewo ;)
dałaś mi siłe i wsparcie - kochamy Ciebie córeczko! :*

Zgłoś nadużycie #10535 8 lutego 2012, 12:36

ewuska0207 Zaprawiona w bojach ewuska0207 awatar
Witajcie Kochane! U mnie to chyba już niedługo brzuszek się obniżył ale nie za dużo mam ucisk na pęcherz i te skurcze przepowiadające ,mnie męczą nie jest to miłe ale idzie wytrzymać. Już się nie mogę doczekać mojej niuni :)

Zgłoś nadużycie #10536 8 lutego 2012, 12:38

Madzienia Gotowa na wszystko Madzienia awatar
Dora zatrucie ciążowe nie ma związku z zatruciem pokarmowym.
Zatrucie ciążowe, fachowo zwane gestozą, pojawia się zazwyczaj w drugiej połowie ciąży, po 20. tygodniu. Typowe objawy to podwyższone ciśnienie krwi (ponad 140/90) oraz białko w moczu. Bardzo często przy gestozie pojawiają się obrzęki, opuchnięcia i silne bóle głowy. Do tego mogą wystąpić również bóle brzucha, zaburzenia widzenia, układu krzepnięcia krwi i czynności nerek. Lekarze wciąż nie mają pewności, jaka jest przyczyna zatrucia ciążowego. Wiadomo jednak, że gestoza to przypadłość spowodowana niewydolnością nerek. Na jej wystąpienie ma również wpływ nieodpowiednia dieta i predyspozycje genetycznie. Pojawia się przede wszystkim u młodych kobiet, które zachodzą w swoją pierwszą ciążę. Szacuje się, że to przypadłość, która dotyka około 5-10 proc. przyszłych matek. Zatrucie ciążowe to bardzo poważne zagrożenie dla zdrowia życia matki i dziecka. Nieleczona gestoza może przejść w rzucawkę – ta objawia się drgawkami i śpiączką, co może stanowić nawet zagrożenie życia.

Zgłoś nadużycie #10537 8 lutego 2012, 12:38

Ja mam nadzieje,ze zaskoczy mnie brak bolu i porod dwugodzinny ;-)
marzenia,ale kto wie...

Zgłoś nadużycie #10538 8 lutego 2012, 12:38

agulanna Zaprawiona w bojach agulanna awatar
ja spuchniete to mam caly czas kostki w nogach cale stopy w sumie palce w rekach chyba tez no chyba ze mi poprostu zgrubly :P ogolnie jakas taka popuchnieta jstem nos mam raz wiekszy i czerwony.w ogole czerwone to mam od koniuszkow palcow w nogach az po sama gore brzucha szczegolnie na wieczor. wy jak mowicie ze czesciej chodzicie do wc to idziecie na siku czy nie tylko bo ja zauwazylam ze czesto teraz chodze kupe robic widocznie jelita sie oczyszczaja ale to moze tez dlatego ze zaczelam wiecej jablek jesc, jakos mnie teraz na jablka bierze ;)

Zgłoś nadużycie #10539 8 lutego 2012, 12:40

ewuska0207 napisał(a)

Witajcie Kochane! U mnie to chyba już niedługo brzuszek się obniżył ale nie za dużo mam ucisk na pęcherz i te skurcze przepowiadające ,mnie męczą nie jest to miłe ale idzie wytrzymać. Już się nie mogę doczekać mojej niuni :)

ewuska to cudownie, jeszcze troche i bedziesz miała swoją niunię ;) kurde ja też chce swoją Imcię!!no a ten czas się wlecze, ja właśnie torbę spakowałam :) narazie wsadziłam do torby pieluchy, podpaski, sudocrem mały, puder tez do pupci, oscenisept, klapki, koszulę, majtki siateczkowe, muszę spisać co tam jeszcze :)

Zgłoś nadużycie #10540 8 lutego 2012, 12:40

Ja w święta tak strasznie spuchlam, tzn, stopy jak u Fiony, że siostra mnie nastraszyła tym zatruciem i się stresowałam ale na szczęście to było od przepracowania i zbyt gorących kaloryferów :)

Zgłoś nadużycie #10541 8 lutego 2012, 12:41

dora27 napisał(a)

a fantatsycznie, wysprzatałam chałupę, teraz jem rosołek :) i klepię w klawiaturę ;) a mała jak zwykle się rozpycha na prawo i lewo ;)

A ja cały dzień w łóżku,bo fatalnie się czuję.

Zgłoś nadużycie #10542 8 lutego 2012, 12:41

Madzienia napisał(a)

Dora zatrucie ciążowe nie ma związku z zatruciem pokarmowym.
Zatrucie ciążowe, fachowo zwane gestozą, pojawia się zazwyczaj w drugiej połowie ciąży, po 20. tygodniu. Typowe objawy to podwyższone ciśnienie krwi (ponad 140/90) oraz białko w moczu. Bardzo często przy gestozie pojawiają się obrzęki, opuchnięcia i silne bóle głowy. Do tego mogą wystąpić również bóle brzucha, zaburzenia widzenia, układu krzepnięcia krwi i czynności nerek. Lekarze wciąż nie mają pewności, jaka jest przyczyna zatrucia ciążowego. Wiadomo jednak, że gestoza to przypadłość spowodowana niewydolnością nerek. Na jej wystąpienie ma również wpływ nieodpowiednia dieta i predyspozycje genetycznie. Pojawia się przede wszystkim u młodych kobiet, które zachodzą w swoją pierwszą ciążę. Szacuje się, że to przypadłość, która dotyka około 5-10 proc. przyszłych matek. Zatrucie ciążowe to bardzo poważne zagrożenie dla zdrowia życia matki i dziecka. Nieleczona gestoza może przejść w rzucawkę – ta objawia się drgawkami i śpiączką, co może stanowić nawet zagrożenie życia.

dziękuję ze mi uświadomilaś :) ja mialam zwykłe zatrucie ciążowo-pokarmowe ;) nie mialam skoku cisnienia i nioc ztych rzeczy co wymienilas tylko brzuch mnie 3 dni nie milosiernie bolal, ale przeszło. Niestety tak to jest jak sie zje niedobrą pizze ;)

Zgłoś nadużycie #10543 8 lutego 2012, 12:42

Jusia30 napisał(a)

A ja cały dzień w łóżku,bo fatalnie się czuję.

odpoczywaj Jusia, nie kuś losu, niech jeszcze posiedzi troszkę, widze ze masz do rozwiązania miesiąc ponad jeszcze. ja to jeszcze trochę... :)

Zgłoś nadużycie #10544 8 lutego 2012, 12:42

agulanna napisał(a)

ja spuchniete to mam caly czas kostki w nogach cale stopy w sumie palce w rekach chyba tez no chyba ze mi poprostu zgrubly :P ogolnie jakas taka popuchnieta jstem nos mam raz wiekszy i czerwony.w ogole czerwone to mam od koniuszkow palcow w nogach az po sama gore brzucha szczegolnie na wieczor. wy jak mowicie ze czesciej chodzicie do wc to idziecie na siku czy nie tylko bo ja zauwazylam ze czesto teraz chodze kupe robic widocznie jelita sie oczyszczaja ale to moze tez dlatego ze zaczelam wiecej jablek jesc, jakos mnie teraz na jablka bierze ;)

Agullana, no nareszcie ktos ma podobne objawy. Z ty nosem mam identycznie, rano jak wstaje to opuchnięty i czerwony he he, i zauważyłam, że wreszcie od kilku dni nie mam zaparć i codziennie chodzę do toalety bez problemów

Zgłoś nadużycie #10545 8 lutego 2012, 12:45

dora27 napisał(a)

dziękuję ze mi uświadomilaś :) ja mialam zwykłe zatrucie ciążowo-pokarmowe ;) nie mialam skoku cisnienia i nioc ztych rzeczy co wymienilas tylko brzuch mnie 3 dni nie milosiernie bolal, ale przeszło. Niestety tak to jest jak sie zje niedobrą pizze ;)

no tak, musimy uważać co jemy :)

Zgłoś nadużycie #10546 8 lutego 2012, 12:45

ewuska0207 Zaprawiona w bojach ewuska0207 awatar
Ja mam dużo białka w moczu i dlatego mi posiew moczu zlecił ale napuchnieta nie jestem aby troszkę palce u rąk mi spuchły i pierścionek musiałam zdjąć a miałam z tym troszke problem a nogi to mi puchły odkąd pamiętam

Zgłoś nadużycie #10547 8 lutego 2012, 12:46

Lez Jusia i nic nie rob-wytrzymajcie jeszcze troche :-) mnie od wczoraj czesciej brzuszek sie stawia, ale na tym etapie to juz norma :-)
wsplczuje puchnacym mamusiom,ja nie mam takich problemow, ja tylko zgage posiadam ;-)

Zgłoś nadużycie #10548 8 lutego 2012, 12:46

Madzienia napisał(a)

Agullana, no nareszcie ktos ma podobne objawy. Z ty nosem mam identycznie, rano jak wstaje to opuchnięty i czerwony he he, i zauważyłam, że wreszcie od kilku dni nie mam zaparć i codziennie chodzę do toalety bez problemów

ja to samo :) bez problemus ie teraz wyprozniam i to z jaką latwoscią, normalnei ulga ;) a pami etaci ejak pisałam ze mi cos wylazi jakis miesień z odbytu? większosc z was swtwierdzila ze to hemoroidy pewnie, takie bezobjawowe, przesżło mi to :) nie mam juz tego wypluwania miesnia na zewnątrz, ale ulga normalnie , super, ten miesią cchyba nalezy do najlepszych dla mnie, bo ani opuchnięta ani nic, jedynie na co narzekam to na krzyze i te pryszcze na twarzy, zdecydowanie Imcia zabrała mi całą urodę! :)

Zgłoś nadużycie #10549 8 lutego 2012, 12:46

dora27 napisał(a)

odpoczywaj Jusia, nie kuś losu, niech jeszcze posiedzi troszkę, widze ze masz do rozwiązania miesiąc ponad jeszcze. ja to jeszcze trochę... :)

Już w tym łóżku szału dostaję! Rano poleciało mi trochę wody i tak się boję,że szok.Ogółem mały mój mało waży niecałe 2000g...pierwszy synuś ważył 3300 i 57cm, a ten to jakaś mała kropka będzie.

Zgłoś nadużycie #10550 8 lutego 2012, 12:46

littleme Gotowa na wszystko littleme awatar
Dziewczyny wy tak sobie nie wyobrażacie przyzwyczajania się do braku brzuszka, a ja wręcz przeciwnie, nie mogę się doczekać kiedy się normalnie wyśpię (normalnie, w sensie bez bólu bioder, bo wstawać to i tak trzeba będzie przecież ;) ). Nie mogę siędoczekać powrotu do formy, założenia szpilek i jakiegoś fajnego ciucha. Może zła ze mnie matka, ale nie jestem jedną z tych co uwielbiają być w ciąży.
A przytyłam na razie 8.5kg już. Idzie to za szybko, moja mama przytyła chyba z 9 w sumie i poród jej trwał 5h - też bym tak chciała z czego samych bóli mocnych to ze 2h.
DZisiaj mam wizytę u ginka też, mam nadzieję, że jeszcze do Was wrócę, a nie do szpitala..