Witaj na Forum FajnaMama!

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

majowe mamusie 2012

Zgłoś nadużycie #51 29 października 2011, 22:29

ewelina6660 Gotowa na wszystko ewelina6660 awatar
Oczywiście Necia,że możesz nam tu wszystko opisywać.Bardzo mi przykro,że straciłaś fasolkę.Też byłam raz w szpitalu z minimalnym plamieniem.Lekarz we wtorek na wizycie powiedział,że wszystko jest oki. Czuję się rewelacyjnie,chociaz dzisiaj dopadł mnie ból głowy.Zastanawiam się,czy wziaść Apap.ale jeszcze poczekam.Pozdrawiam wszystkie majóweczki.

Zgłoś nadużycie #52 30 października 2011, 12:09

aga82 Początkująca aga82 awatar

ewelina6660 napisał(a)

Oczywiście Necia,że możesz nam tu wszystko opisywać.Bardzo mi przykro,że straciłaś fasolkę.Też byłam raz w szpitalu z minimalnym plamieniem.Lekarz we wtorek na wizycie powiedział,że wszystko jest oki. Czuję się rewelacyjnie,chociaz dzisiaj dopadł mnie ból głowy.Zastanawiam się,czy wziaść Apap.ale jeszcze poczekam.Pozdrawiam wszystkie majóweczki.

Z tego co się orientuję, w ciąży można brać paracetamol(przynajmniej tak mi powiedział mój lekarz)oczywiście z umiarem.Jak wiadomo apap jest na bazie paracetamolu,więc bez obaw.

Zgłoś nadużycie #53 30 października 2011, 12:37

kasia17 Gotowa na wszystko kasia17 awatar
Necia bardzo mi przykro, ale wszystko przed Tobą. Zostań tu z nami jak najbardziej.

Zgłoś nadużycie #54 30 października 2011, 12:55

Malinka Gotowa na wszystko Malinka awatar
Witajcie, majóweczki :)
Na początek - wyrazy współczucia dla Naci- taki mi przykro :( Z całego serca trzymałam kciuki, by krwawienia ustały i dzieciątko rosło zdrowo :( Niedawno, gdy leżałam w szpitalu gin. ze ściśniętym sercem wpatrywałam się w plakat, na którym opisywany był ''dzień dziecka utraconego'' :( Sama również poroniłam, ale w bardzo wczesnym stadium. Myślę, że warto skorzystać z porady psychologa, co o tym  myślisz? Rodzina nie zawsze to rozumie. :(

Apropos leków- niestety warto poczekać z ich stosowaniem w pierwszym trymestrze. Zasadniczo, paracetamol nie jest przeciwwskazany (sama brałam w I trymestrze), ale jeśli macie poczucie, że bez niego dacie radę, to nie bierzcie. Ostatnio przeglądałam pozycje omawiające wpływ leków na ciążę i wnioski są takie, że leki potencjalnie dozwolone w II trymestrze w pierwszym już się nie poleca lub są zabronione. Często pisze, że wpływ leku na ciążę w pierwszym trymestrze nie jest do końca poznany :(
W wątku marcówek 2012 na str 73 podałam krótki spis leków i ich możliwość stosowania w ciąży. Opisy dotyczą (od) II trymestru. (ps. zaznaczam od razu, że nie jestem lekarzem, natomiast podaję źródło, z którego czerpałam informacje)
Pozdrawiam i trzymam kciuki :)
Z każdym dniem kocham Cię coraz mocniej, każdy dzień z Tobą jest darem... mój kochany synku :* :* :* 

Zgłoś nadużycie #55 30 października 2011, 12:55

Aga fajnie, że mamy termin na ten sam dzień ;) Ja idę jutro na USG, więc będę mogła porównać wielkość mojej fasolki do twojej :) Chciałam cię zapytać czy na ostatniej wizycie mialaś robione badanie na przezierność karkową, bo wiem ,ze to badabnie można zrobić tylko między 12 a 14 tyg ciaży, ponieważ w innych tygodniach wynik byłby niewiarygodny. Jeśli miałaś robione to badanie, to proszę napisz, na czym to badanie polega i czy lekarz odrazu poinormował cię o wyniku? Z góry dzięki :)

Zgłoś nadużycie #56 31 października 2011, 9:37

czesterka Fajna mama czesterka awatar

kasia17 napisał(a)

Aga fajnie, że mamy termin na ten sam dzień ;) Ja idę jutro na USG, więc będę mogła porównać wielkość mojej fasolki do twojej :) Chciałam cię zapytać czy na ostatniej wizycie mialaś robione badanie na przezierność karkową, bo wiem ,ze to badabnie można zrobić tylko między 12 a 14 tyg ciaży, ponieważ w innych tygodniach wynik byłby niewiarygodny. Jeśli miałaś robione to badanie, to proszę napisz, na czym to badanie polega i czy lekarz odrazu poinormował cię o wyniku? Z góry dzięki :)

Badanie na przeziorność to zwykłe usg. Jeżeli dostajesz zdj od lekarza to na zdjeciu będziesz miała podany wynik bo lekarz zaznacza obszar żeby go zmierzyć. Możesz też od razu zapytać jakie są normy i czy płód mieści się w normie.
Uczymy się żyć na nowo w TRÓJKĘ!

Zgłoś nadużycie #57 31 października 2011, 19:07

Cześć dziewczęta, własnie jestem po badaniu na przeziorność karkową, wszytko w normie, uff jaka ulga!!!!!! Zacząl się 14 tydzień i dzisiaj lekarz podczas usg , zobaczył płeć mojej dzidzi. Będę miała chlopca :) )))) Podobno na 100% , czyli moje przeczucie się sprawdziło!!!! Pzdr, was gorąco! Czesterka dzieki za info: :)

Zgłoś nadużycie #58 31 października 2011, 19:12

aga2014 Fajna mama aga2014 awatar
gratuluje i zycze zdoweczka dla mamusi i synusia...ja chyba bede miec drugiego syna ale i tak sie ciesze ...
Moja Alicja waży juz 4,5 kg  moje  małe szczescie .

Zgłoś nadużycie #59 31 października 2011, 21:32

nacia1988 Gotowa na wszystko nacia1988 awatar
dziękuje dziewczyny za wsparcie...jestem już po zabiegu...teraz trzeba poukladać wszystko w głowie i sercu

Zgłoś nadużycie #60 3 listopada 2011, 13:44

Kurcze a tak juz się dobrze czulam przez ostatnie 3 dni, zero wymiotow i mdłosci a tu dziś boli mnie gardlo i wogole rozlożylo mnie na dobre.....Narazie stosuje domowe sposoby , mam nadzieję ze przejdzie, jesli nie to bede musiala do lekarza skoczyć.....

Zgłoś nadużycie #61 3 listopada 2011, 14:20

Laryska Świeżo upieczona Laryska awatar
Hej mamuśki :) mam na imie Ania i pochodzę z Bydgoszczy. Ciesze sie że znalazłam forum na którym moge poznać majowe mamy, bo ja tez mam termin porodu na 5 maja 2012r. Mam nadzieję, że wiele sie dowiem bo to moja pierwsza ciąża na którą czekałam długo długo :)

Zgłoś nadużycie #62 3 listopada 2011, 15:24

ewelina6660 Gotowa na wszystko ewelina6660 awatar
Teraz właśnie taki okreś,że trzeba uważać na choróbska,bo nie bardzo jest się potem czym leczyc bez wyrzutów sumienia.Na ostatniej wizycie mój ginekolog powiedział mi,że w razie bólu gardła moge brać takie tabletki "tymianek i podbiał". Kasiu zdrówka Ci życzę. A ja czuję sie świetnie tylko wieczorami jestem strasznie słaba i śpiąca.Pozdrawiam Majóweczki.

Zgłoś nadużycie #63 3 listopada 2011, 16:28

To jest nas już trzy mamusie z terminem na 5 maja! Fajnie :)  Dziękuję za rady mamuśki :) A tak wogóle to dociera do Was to że macie w sobie małego czlowieczka?

Zgłoś nadużycie #64 6 listopada 2011, 21:23

Nika Fajna mama Nika awatar

kasia17 napisał(a)

To jest nas już trzy mamusie z terminem na 5 maja! Fajnie :)  Dziękuję za rady mamuśki :) A tak wogóle to dociera do Was to że macie w sobie małego czlowieczka?

HEJ ;-) PO MAŁU DOCIERA! SZCZEGÓLNIE PO PODGLĄDZIE NA USG ;-)
W NADCHODZĄCYM TYGODNIU IDĘ NA USG GENETYCZNE. LICZĘ ŻE WSZYSTKO DOKŁADNIE POODGLĄDAM. PODOBNO JAKOŚĆ OBRAZU JEST DUŻO LEPSZA NIŻ NA STANDARDOWYM. LEKKO SIĘ STRESUJĘ, ALE JESTEM DOBREJ MYŚLI.
KOŃCZĘ JUŻ 12 TYDZIEŃ. ALE TEN CZAS LECI.... 
POZDRAWIAM SERDECZNIE!

Zgłoś nadużycie #65 6 listopada 2011, 21:30

PŁEĆ....
HEJ DZIEWCZĘTA! MACIE JAKIEŚ PRZECZUCIA NA TEMAT PŁCI ?? ?
MNIE CIEKAWOŚĆ ZJADA. JUŻ NIE MOGĘ SIĘ DOCZEKAĆ ;-)   MAM PRZECZUCIE (NIE WIEM SKĄD ...) ŻE CHŁOPIEC. OBIE OPCJE SZALENIE MNIE UCIESZĄ, ALE TA NIEPEWNOŚĆ WKURZAJĄCA ;-) ))) 
KOLEŻANCE W 13TYG LEKARZ UJAWNIŁ, POTEM SIĘ POTWIERDZIŁO. NO ALE MŁODE MUSI CHCIEĆ WYSTAWIĆ TO I OWO DO KAMERY ;-)

Zgłoś nadużycie #66 6 listopada 2011, 22:08

Lilka83 Gotowa na wszystko awatar

Nika napisał(a)

HEJ ;-) PO MAŁU DOCIERA! SZCZEGÓLNIE PO PODGLĄDZIE NA USG ;-)
W NADCHODZĄCYM TYGODNIU IDĘ NA USG GENETYCZNE. LICZĘ ŻE WSZYSTKO DOKŁADNIE POODGLĄDAM. PODOBNO JAKOŚĆ OBRAZU JEST DUŻO LEPSZA NIŻ NA STANDARDOWYM. LEKKO SIĘ STRESUJĘ, ALE JESTEM DOBREJ MYŚLI.
KOŃCZĘ JUŻ 12 TYDZIEŃ. ALE TEN CZAS LECI.... 
POZDRAWIAM SERDECZNIE!

witam majowe mamy, ja także robilam usg genetyczne, w 12 tygodniu, koniecznie zabierz męża bo badanie jest bardzo fajne! przynajmniej u mnie robił je bardzo fajny lekarz, trwalo chyba z 30-40 minut i cały ten czas oglądalismy malego czlowieczka, sluchalismy bicia jego serduszka... coś pieknego! wszystko wyszlo na szczęście dobrze, wszystko miał na swoim miejscu, kość nosowa była, przezierność też wyszła dobra. tak teraz sobie myslę, że chyba dopiero wtedy, gdy tak dokładnie zobaczyłam nasze dziecko i uslyszalam jego serduszko, poczułam że faktycznie noszę w sobie życie :)

Zgłoś nadużycie #67 7 listopada 2011, 13:34

Akromalpka Zaprawiona w bojach Akromalpka awatar
HEj dziewczyny co prawda jestem lutową mamusią, ale moja siostra rodzi w maju więc sobie zajrzałam co tu u Was. Teraz jeszcze trochę i najfajniejsze przed Wami pierwsze ruchy ja wyczekiwałam z wielką niecierpliwością i jak już poczułam to nic nie jest w stanie bardziej nas upewnić że nosimy życie w sobie niż takie małe kopniaczki :)  
Pozdrawiam Was serdecznie i życze wszystkim dobrych wyników przezierności :)
Dzisiejsze zakochane dziecko, to to, które wczoraj pieściliśmy.

Zgłoś nadużycie #68 9 listopada 2011, 8:04

Hej! wczoraj znowu byliśmy na USG i dzidziuś pokazał siusiaka, czyli będzie chłopak :) Ale to jest cudowne uczucie jak sie podgląda tego malucha:::: :) Wtedy tak wszystko dociera do mnie :) A co u Was? Czy ktoraś z mam wie co będzie mieć?

Zgłoś nadużycie #69 9 listopada 2011, 17:53

Lilka83 napisał(a)

witam majowe mamy, ja także robilam usg genetyczne, w 12 tygodniu, koniecznie zabierz męża bo badanie jest bardzo fajne! przynajmniej u mnie robił je bardzo fajny lekarz, trwalo chyba z 30-40 minut i cały ten czas oglądalismy malego czlowieczka, sluchalismy bicia jego serduszka... coś pieknego! wszystko wyszlo na szczęście dobrze, wszystko miał na swoim miejscu, kość nosowa była, przezierność też wyszła dobra. tak teraz sobie myslę, że chyba dopiero wtedy, gdy tak dokładnie zobaczyłam nasze dziecko i uslyszalam jego serduszko, poczułam że faktycznie noszę w sobie życie :)

WYBIERAMY SIE RAZEM. JUTRO JUŻ. DAM ZNAĆ PO. 3MAJCIE KCIUKI ZA NAS.... ;-)

Zgłoś nadużycie #70 10 listopada 2011, 23:02

Cześć dziewczyny!
Jesteśmy już po usg genetycznym. Wszystko gra, wzorcowo wręcz ;-) Ulga i radość. Na płeć za wsześnie, ale najważniejsze  że badanie nas uspokoiło.
Dostaliśmy nagranie na płytkę. Fajna sprawa.
Pozdrowienia dla ciężarówek majowych ;-)