Witaj na Forum FajnaMama!

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

majowe mamusie 2012

Zgłoś nadużycie #451 20 stycznia 2012, 10:30

Lolimaa Gotowa na wszystko Lolimaa awatar

Gosiulkovic napisał(a)

Dziewczyny mam takie pytanko. hmm.... czy może chodzicie do fryzjera ?? Być może jest to pytanie z serii głupich no ale nasłuchałam się różnych "porad" w stylu że niby się w ciąży nie powinno... Nie zamierzam nakładać na głowę nic smrodliwego w stylu np :D :D trwałej ondulacji ;) , tylko obcinka ;) . Bo jak ze sobą nic nie zrobię to oszaleję!!!

To chyba jakieś przesądy. Trzeba o siebie dbać :) Ja chodzę :)

pisałyście o ciastach, Ja niedawno o 12 w nocy piekłam szarlotkę i o 1 jedliśmy ja z lodami ;)

Zgłoś nadużycie #452 20 stycznia 2012, 10:39

oll85 Fajna mama oll85 awatar
Ja wczoraj ten nieszxczęsny sernik o 21 :D do rana zostawilam w piekarniku, bałam sie ciepły jeść. A od rana juz nei mogłam wytrzymać :D chyba 1 raz aż tak miałam na coś ochote :D

Zgłoś nadużycie #453 20 stycznia 2012, 10:50

Nika Fajna mama Nika awatar

oll85 napisał(a)

Ja od maja dopiero się lecze, już nei pamiętam 1 wynikow, ale były straszliwe. Cały czas mam 100, a wynik koło 2. 1.02. bede to sprawdzę. Robicie badania tsh co mieisąc? bo tu w sumie nei wiem czemu olał to troche mój gin. Kazal iśc do rodzinnej(ona prowadzi mi tarczyce) i badać osobno to tsh. Więc tak co 2 meisiąc chodzę.

Ja robię co miesiąc. Wariują mi hormony i ciężko dawkę odpowiednią wycelować. Najważniejsze żeby TSH było w okolicy 2. Ja teraz mam jeszcze dodatkowo ATPO zlecone na luty.

Zgłoś nadużycie #454 20 stycznia 2012, 10:51

nata77a napisał(a)

No i na mnie przyszła pora :)
Hemoglobina leci na łeb na szyję - teraz mam już 10,6. Erytrocyty też już poniżej normy. A Hematokryt kolejny spadek bo do 33.
Ciśnienie u mnie z tych niższych :) 100/70. Ale Niki nie pobiję :)

Nata czyli witasz się z pokrzywą i buraczkami ;-) Trzymam kciuki żeby szybko urosła hemoglobinka!!! Dostałaś jakieś żelazo?

Zgłoś nadużycie #455 20 stycznia 2012, 10:55

seshella napisał(a)

Ale swędzi Cie tylko brzuch czy i inne części ciała? Przy cholestazie ciężarnych świąd zaczya się od od dłoni i stóp i rozszerza się na kończyny i tułów.
Mi nawilżanie na swędzenie brzucha pomaga i chodzenie w bawełnianych koszulkach, bez zadnych sztucznych dodatków

Raczej tylko brzuch, wraz z boczkami :-) Przeczytałąm o tej cholestazie ale biorąc pod uwagę mój koński apetyt (dziś o 7 rano głód mnie obudził choć jadłam około 23....) i ilości spożywanego jedzenia to raczej wykluczam :D Smaruję się oliwką jak tylko zaswędzi i faktycznie pomaga. Wcześniej tylko po prysznicu aplikowałam, teraz ze 3x dziennie. Jestem więc tłuściutka i dobrze nawilżona :-D

Zgłoś nadużycie #456 20 stycznia 2012, 11:01

oll85 napisał(a)

A ja dziś od 5 jem sernik, który piekłam wczoraj wieczorem :D Aż mnie zemdliło :)

Mnie od kilku dni tak na słodkie bierze że aż się nie poznaję! NA ciasta właśnie. Staram się ograniczać, ale przeczytawszy ten post postanawiam ograniczać się od jutra ;-)

Zgłoś nadużycie #457 20 stycznia 2012, 11:07

Nika napisał(a)

Ja robię co miesiąc. Wariują mi hormony i ciężko dawkę odpowiednią wycelować. Najważniejsze żeby TSH było w okolicy 2. Ja teraz mam jeszcze dodatkowo ATPO zlecone na luty.

Ja wczoraj poszlam, bo i tak byłam przy przychodni. Wyniki w poniedzialek :) wole sprawdzać, dziwny ten ginekolog. Ja słyszałam własnei , że w ciąży trzeba uważać, bo skacze tsh. Dam znać w poniedziałek.

A co do serinika, to sorry , że wam ochoty narobiłam :D ja jem już 2 blache;/ tydzien temu pieklam, przetrwało niecałe 2 doby :D

Zgłoś nadużycie #458 20 stycznia 2012, 11:17

seshella Zaprawiona w bojach seshella awatar
A czy TSH jest badaniem rutynowym w ciąży? Bo ja ostatnio kilka lat temu robiłam, a gin nic o tym nie wspomina.

Zgłoś nadużycie #459 20 stycznia 2012, 12:09

Nie jest! Nie wiem dlaczego, mi rok temu nei zrobili, dopeiro jak urodziłam za wczesnie :( i sie okazało,że może związek z tym miała tarczyca. Ponoc nieraz uaktywnia się w ciąży. Ale nei wiem jak u mnei bylo :(
Teraz mam nadzieje,że bedzie juz ok :)

Zgłoś nadużycie #460 20 stycznia 2012, 12:22

seshella Zaprawiona w bojach seshella awatar

oll85 napisał(a)

Nie jest! Nie wiem dlaczego, mi rok temu nei zrobili, dopeiro jak urodziłam za wczesnie :( i sie okazało,że może związek z tym miała tarczyca. Ponoc nieraz uaktywnia się w ciąży. Ale nei wiem jak u mnei bylo :(
Teraz mam nadzieje,że bedzie juz ok :)

Ale ginekolog daje skierowanie, czy chodzicie do endykrynologa? U mnie z tarczycą trochę osób w rodzinie ma lub miało problemy i warto by było sprawdzić. Nie wiem tylko,czy czekać na wizytę do ginekologa 3 tygodnie, czy iśc do rodzinnego.

Zgłoś nadużycie #461 20 stycznia 2012, 12:32

Ja w polsce zrobił•am prywatnie tsh. kosztowało chyba 15 zł. I kazali mi czekać do czerwca na wizyte u endokrynologa!! ( to było rok temu w styczniu) Teraz jestem w niemczech i chodzę do swojej rodzinnej, ona prowadzi moją tarczyce. Ginekolog sie na nia wylał;/
U mnie w rodzinie nikt nie miał tarczycy. Nie wiem skąd to się wzieło;/

Zgłoś nadużycie #462 20 stycznia 2012, 15:11

nata77a Gotowa na wszystko nata77a awatar

Nika napisał(a)

Nata czyli witasz się z pokrzywą i buraczkami ;-) Trzymam kciuki żeby szybko urosła hemoglobinka!!! Dostałaś jakieś żelazo?

Narazie tylko barszczyk i suplement dla ciężarnych - widać to za mało.
Ale muszę przerzucić się też na surowe buraczki i chyba dodatkowe żelazo :(

Zgłoś nadużycie #463 20 stycznia 2012, 15:13

Nika napisał(a)

Raczej tylko brzuch, wraz z boczkami :-) Przeczytałąm o tej cholestazie ale biorąc pod uwagę mój koński apetyt (dziś o 7 rano głód mnie obudził choć jadłam około 23....) i ilości spożywanego jedzenia to raczej wykluczam :D Smaruję się oliwką jak tylko zaswędzi i faktycznie pomaga. Wcześniej tylko po prysznicu aplikowałam, teraz ze 3x dziennie. Jestem więc tłuściutka i dobrze nawilżona :-D

A jaką oliwką? Ja smarowałam się bambino i ten zapach powodował, że mi było niedobrze :) Macie jakąś w miarę bezzapachową? :)

Zgłoś nadużycie #464 20 stycznia 2012, 17:10

Gosiulkovic Gotowa na wszystko Gosiulkovic awatar
A propos sernika moje kochane to mi już stygnie w blaszce ;P

Zgłoś nadużycie #465 20 stycznia 2012, 17:24

Ola83 Gotowa na wszystko awatar
No to narobiłyście mi apetytu, jutro upiekę serniczek :-)

Zgłoś nadużycie #466 20 stycznia 2012, 19:34

A ja zjadlam pół blachy. I aż mnei mdliło strasznie;/ zagryzłam preclami z masłem :D ale dziś juz odpuszcze sobei ten sernik :)

Zgłoś nadużycie #467 20 stycznia 2012, 19:41

kasia17 Gotowa na wszystko kasia17 awatar
Niepokoi mnie ten bół w pachwinie prawej, pod koniec dnia nie mogę stanąć na prawą nogę ani przekręcić się jak leżę;( Chyba zgloszę się jutro do lekarza jak nie przejdzie;(

Zgłoś nadużycie #468 20 stycznia 2012, 21:26

aneta74 Gotowa na wszystko aneta74 awatar

kasia17 napisał(a)

Niepokoi mnie ten bół w pachwinie prawej, pod koniec dnia nie mogę stanąć na prawą nogę ani przekręcić się jak leżę;( Chyba zgloszę się jutro do lekarza jak nie przejdzie;(

Ja też się tej nocy namęczyłam, jeszcze do tego nogi bolały jak diabli ale w dzień już było lepiej...Kasiu, jak bardzo Ci ten ból dokucza to faktycznie idż do lekarza , zawsze będziesz spokojniejsza...Daj znać co Ci powiedział bo czasami co lekarz to inna diagnoza...

Zgłoś nadużycie #469 20 stycznia 2012, 22:31

Dziś moje maleństwo chyba się wystraszyło hałasu.
Zaczęło gwałtownie się ruszać i kopać, a wiecie jakie zwykle jest spokojne.
Reagują Wasze Maleństwa na głośne dźwięki?

Zgłoś nadużycie #470 21 stycznia 2012, 0:23

seshella napisał(a)

A czy TSH jest badaniem rutynowym w ciąży? Bo ja ostatnio kilka lat temu robiłam, a gin nic o tym nie wspomina.

Wg mojej gin jest. Powinno się skontrolować przynajmniej raz na początku ciąży i ocenić czy trzyma normę. Lekarz gin powinien zebrać wywiad, szczególnie jeśli w rodzinie są przypadki to tym bardziej dać zlecenie przy okazji morfologii. Zlecenie na samo TSH może dać też lekarz rodzinny.
Ja robię badania na NFZ ale jak jakiś czas temu robiłam prywatnie to koło 40zł kosztowało. To pewnie od laboratorium zależy.