Witaj na Forum FajnaMama!

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

majowe mamusie 2012

Zgłoś nadużycie #2311 8 lutego 2012, 10:48

aneta74 Gotowa na wszystko aneta74 awatar

sia.ja89 napisał(a)

mam dość zapalenie oskrzeli, grzybica pochwy i te straszne swedznie ;( do tego egzaminy na 1 juz nie pojechałam bo nie dam rady sie uczyć to wszystko to jedna wielka masakra mam depreche nie mam pojecia jak to wszystko zaliczyc 3 egzaminy, napisac prace licencjacka, zdac praktyki 8 tygodni z pisaniem konspektow zajec skoncze te praktyki dopiero 16 czerwca a termin 24 maja w dodatku obrona w czerwcu mam ochote zasnac i sie obudzic juz po wszystkim

Dasz radę ja tez tak miałam tydzień temu choroba egzaminy ale jakoś poszło :) Praktyki to już gorzej.
Ja mam po 10 dni w skarbówce i banku a jestem na zwolnieniu .W szkole z tego powodu nie chcą zwolnić z praktyk a załatwić na "lewo" chyba sie nie da chociaż będę jeszcze próbowała.A praktyki są warunkiem ukończenia szkoły bo został mi ostatni semestr i zonk.
Ale musimy być dobrej myśli :)

Zgłoś nadużycie #2312 8 lutego 2012, 10:52

nata77a Gotowa na wszystko nata77a awatar

aneta74 napisał(a)

Nika cieszę się że wszystko jest ok i myślę że wszystkie wytrzymamy do maja :) musimy :)
Ja też mam nieraz cykora bo przy dwóch pierwszych ciążach miałam rozwarcie w 7 m-cu ale udało się dotrwać do końca.Teraz gin mówi że mi to nie grozi dzięki luteinie.Zobaczymy

Wiesz do kiedy będziesz brała luteinę? Do końca ciąży?

Zgłoś nadużycie #2313 8 lutego 2012, 10:52

aniam Fajna mama awatar
sia.ja89 dasz rade, ja w sumie powinnam pisać pracę i jakoś zebrać się do niej nie mogę... W przyszłym tygodniu miałam pokazać co napisałam, a tu raptem pół strony;(

Zgłoś nadużycie #2314 8 lutego 2012, 10:59

nata77a napisał(a)

Wiesz do kiedy będziesz brała luteinę? Do końca ciąży?

Mówił mi gin ale nie pamiętam :( na razie każe brać a następną wizytę mam 20-21 lutego to się go podpytam.

Zgłoś nadużycie #2315 8 lutego 2012, 11:04

sia.ja89 napisał(a)

mam dość zapalenie oskrzeli, grzybica pochwy i te straszne swedznie ;( do tego egzaminy na 1 juz nie pojechałam bo nie dam rady sie uczyć to wszystko to jedna wielka masakra mam depreche nie mam pojecia jak to wszystko zaliczyc 3 egzaminy, napisac prace licencjacka, zdac praktyki 8 tygodni z pisaniem konspektow zajec skoncze te praktyki dopiero 16 czerwca a termin 24 maja w dodatku obrona w czerwcu mam ochote zasnac i sie obudzic juz po wszystkim

Najważniejsze jest dzieciątko i się nie denerwować.
A egzaminy jakoś pójdą - prędej czy później ;)
Czytasz dziecku na głos podręczniki? :) To dobry sposób na uczenie - wytłumacz mu to czego sama się uczysz - masz takiego słuchacza teraz, który nie ucieknie :)

Zgłoś nadużycie #2316 8 lutego 2012, 11:07

Zmykam szykować obiad bo mój mężuś wcześniej dzisiaj kończy pracę.Mam gulasz i do tego chyba zrobię placki ziemniaczane będą po zbójnicku :)

Zgłoś nadużycie #2317 8 lutego 2012, 11:09

A jeszcze jedno pytanko czy któraś z Was jest może z okolic Szczecina a może Stargardu Szczecińskiego?

Zgłoś nadużycie #2318 8 lutego 2012, 11:17

aniam napisał(a)

Czy któraś z Was dziewczyny ma grupę krwi Rh-? Bo czytałam, że do 28. tc należy wziąć jakiś zastrzyk, by kolejnego dziecka nie poronić. Mój lekarz jest niestety jeszcze tydzień na urlopie i nie mam kogo się poradzić.
Choć jak z nim na początku rozmawiałam, to wspominał, że to jest ważne, ale dopiero po urodzeniu, podobnie wspominała moja bratowa. więc jak to w końcu jest?

Więc Anetko to jest tak...
Są dwie szkoły.
Jedni lekarze uważają, że należy zastrzyk immunoglobuliny anty D podać w 2 dawkach - jedną profilaktycznie w 28 tygodniu, drugą wkrótce po porodzie (chyba do 72 godzin od urodzenia).

Druga szkoła - starsza i chyba narazie powszechniejsza - że tylko po porodzie.

Chodzi o to by "oszukać" organizm matki i w przypadku gdyby dziecko miało po ojcu Rh+, nie wytworzyły się przeciwciała. W pierwszej ciąży żadko ma to miejsce, to chyba, że są np. jakieś krwawienia, a dziecko ma Rh+ po ojcu. Dlatego zawsze trzeba badać poziom przeciwciał w ciąży. Póki nie ma - nie ma problemu.

Drugie dziecko ma gorzej, bo gdyby pierwsze miało Rh+ i wytworzyłyby się przeciwciała i zapisana zostałaby ta informacja w komórkach matki, to w przypadku gdy drugie dziecko ma znów Rh+ to organizm matki może je zwalczać. Dlatego podaje się po pierwszym porodzie ten zastrzyk - żeby "oszukać" organizm matki i żeby przeciwciała nie zdążyły się wytworzyć i nie zagrazały potem kolejnemu dzieciątku.

Zgłoś nadużycie #2319 8 lutego 2012, 11:21

aniam napisał(a)

Czy któraś z Was dziewczyny ma grupę krwi Rh-? Bo czytałam, że do 28. tc należy wziąć jakiś zastrzyk, by kolejnego dziecka nie poronić. Mój lekarz jest niestety jeszcze tydzień na urlopie i nie mam kogo się poradzić.
Choć jak z nim na początku rozmawiałam, to wspominał, że to jest ważne, ale dopiero po urodzeniu, podobnie wspominała moja bratowa. więc jak to w końcu jest?

Aniam :)

Przeciwciała zalecają badać jeśli ty masz Rh- a ojciec dziecka Rh+ raz na trymestr (Jeśli i Ty i partner macie Rh- konflikt nie wystąpi).
Ale ja robię to częściej, dla swojego spokoju psychicznego.

Zgłoś nadużycie #2320 8 lutego 2012, 11:25

Nika Fajna mama Nika awatar

seshella napisał(a)

Ja jakiś czas temu miałam wyrzuty sumienia jak się objadłam tiramisu, bo dopiero po fakcie uświadomiłam sobie że to z alkoholem i nawet zaczęłam się źle czuć (kwestia sugestii chyba).

Ja bardzo lubię ten deserek, szczególnie jak domowej roboty albo w dobrej włoskiej knajpce ;-) Ten alko z tiramisu to na pewno Ci nie zaszkodził ale trzeba bardzo uważać z takimi deserami gdzie jest surowe jajko. W kremie tira oryginalnie dodaje sie kogel mogel często.

Zgłoś nadużycie #2321 8 lutego 2012, 11:29

aneta74 napisał(a)

Nika cieszę się że wszystko jest ok i myślę że wszystkie wytrzymamy do maja :) musimy :)
Ja też mam nieraz cykora bo przy dwóch pierwszych ciążach miałam rozwarcie w 7 m-cu ale udało się dotrwać do końca.Teraz gin mówi że mi to nie grozi dzięki luteinie.Zobaczymy

Ja też na luteinie. lekarz twierdzi że to pomaga - min poprzez obkurczanie ścian macicy. Tłumaczymy małej łobuziarze że ma siedzieć grzecznie w brzuchu aż się ciepło zrobi i kasztany zakwitną ;-D

Zgłoś nadużycie #2322 8 lutego 2012, 11:33

sia.ja89 napisał(a)

Oj bidoku, ttrochę tego masz! A nie możesz się dogadać z praktykami jakoś? Żeby Ci zaliczyli wcześniej?
Pracę jak przysiądziesz to w parę dni napiszesz. A skoro masz chorobowe to innego wyjścia nie ma tylko usiąść na 4 literkach i brać się do dzięła ;)

Zgłoś nadużycie #2323 8 lutego 2012, 11:34

sia.ja89 Początkująca awatar
dokladnie to samo na lewo sie nie da zwolnienie trzeba odpracowac w innym terminie ale do letniej sesji inaczej 3 lata w dupe i za rok mozna znow praktyki pisanie pracy i zal letniego semestru jesli teraz nie zalicze praktyk
myslalas o dziekance?

Zgłoś nadużycie #2324 8 lutego 2012, 11:42

sia.ja89 Początkująca awatar
Nika u mnie nie ma czegos takiego jak zwolnienie ich nie obchodzi ze ktos jest chory :(
Praktyk nikt wczesniej tez nie zaliczy bo beda kontrole z uczelni
Aniam co do pracy tez mam pol str:/ widze ze szybko nam idzie nie ma co
Moja mama mysli ze mam tak jak u bratowej ze za brzuch oceny wstawia ale niestety na mojej uczelni tak nie ma

Zgłoś nadużycie #2325 8 lutego 2012, 11:46

aniam Fajna mama awatar

nata77a napisał(a)

Aniam :)

Przeciwciała zalecają badać jeśli ty masz Rh- a ojciec dziecka Rh+ raz na trymestr (Jeśli i Ty i partner macie Rh- konflikt nie wystąpi).
Ale ja robię to częściej, dla swojego spokoju psychicznego.

Mąż ma Rh+, a ja mam Rh-, na początku ciąży robiłam przeciwciała i teraz za tydzień idę na ponowne badania.
Tak jak wspominałam wcześniej gin mówił, że teraz zastrzyk jest niepotrzebny, dopiero po urodzeniu dziecka.

Przyjechał kurier mam swój zielony przewijak na łóżeczko. Prawdziwe cudo ;)

Zgłoś nadużycie #2326 8 lutego 2012, 12:05

kasia17 Gotowa na wszystko kasia17 awatar
Ale z was ranne ptaszki, ja dopiero godzinke temu wstalam :)
Dziewczyny dacie rade z tymi pracami!
Ja rok temu mialam taki sajgon, musialalm chodzic do pracy ,zaliczyc semestr( w tym 21 przedmiotow i z kazdego egzamin i praca wlasana) do tego praktyki w przedszkolu i i klasach 1-3, do tego po 20 konspektow i pisac prace licencjacka do ktorej trzeba bylo badania zrobić i to nie wszytko bo jeszcze doszlo mi zapraszanie ludzi na wesele nasze, jezdzenia a jaezdzenia i mnostwo innych obowiazkow zwiazanych z naszym slubem!!! To byl okropny okres i obiecałam sobie ze juz nigdy nie wezmę tyle na siebie, ale jeden wniosek z tego ,ze jesli sie chce to sie da ogarnąć wszytko :)
sia.ja.89 - dasz radę, weź głebiki oddech i pomyśl że wszytko jest do przejscia :)

Zgłoś nadużycie #2327 8 lutego 2012, 12:34

marla2214 Zaprawiona w bojach marla2214 awatar

Gosiulkovic napisał(a)

no ja wg om 21 a wg usg wcześniej (18 ). Wiecie aż się nie mogę doczekać tego całego maja :D :D :D . Ciekawa jestem jak to będzie z nami- która zapoczątkuje serię :D . Nie wiem która z nas ale pamiętam że jedna pisała że ma termin chyba na 2 maja. A zdecydowana większość około 20 chyba

Hej to ja mam termin na 2 maja z OM, a z USG na 17 maja, zobaczymy ;D

Zgłoś nadużycie #2328 8 lutego 2012, 12:38

Gosiulkovic Gotowa na wszystko Gosiulkovic awatar
no wróciłam ze sklepu no i jestem z siebie dumna bo nie kupiłam ani jednego cukierka choć mnie te pączusie polane czekoladą tak ciągły że aż 2 razy koło nich przechodziłam
Dziewczyny nie martwcie się bo najgorsze teraz to zamartwianie- nic dobrego z tego nie przychodzi oprócz niepotrzebnego pobudzenia siebie i maluszka.
Czytam o tych waszych perypetiach zdrowotnych i muszę stwierdzić że się trochę przeraziłam... np z tą skracającą się szyjką macicy... nawet nie wiedziałam że mi takie cosik badają tzn mam nadzieję że w ogóle badają...Tak mi się przypomniało że na ostatniej wizycie moja gin mówiła coś w stylu że szyjka w porządku ale myślałam że to chodzi o to że się nie rozwiera czy cóś...
sia.ja89 nie przejmuj się dasz radę. Myśl pozytywnie i zastanów się ile już zrobiłaś a nie ile jeszcze przed tobą!

Zgłoś nadużycie #2329 8 lutego 2012, 12:52

aniam Fajna mama awatar
Heh, mam juz bigoś, zaraz isę do niego zabieram, na tapecie sa już kopytka;d

Zgłoś nadużycie #2330 8 lutego 2012, 12:52

marla2214 Zaprawiona w bojach marla2214 awatar
A ja niedawno wróciłam z zakupów, pochodziłam trochę po sklepach i teraz kręgosłup zaczął mnie nieźle boleć, więc idę się położyć. Narka ;p