Witaj na Forum FajnaMama!

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

majowe mamusie 2012

Zgłoś nadużycie #2191 7 lutego 2012, 17:01

Like Fajna mama Like awatar
No właśnie mi koleżanka mówiła, żebym zaczekała z laktatorem, bo po pierwsze nie wiadomo czy będę miała pokarm, a po drugie ona karmiła i nie potrzebowała, bo zawsze była przy dziecku. Druga, która właśnie używała laktatora odradzała elektryczny, gdyż właśnie niby wolniejsze niż te elektryczne. Oglądam sobie właśnie na allegro i myślałam, że może po wypłacie bym coś niecoś kupiła, ale może lepiej wybiorę coś innego z mojej listy, cos co na pewno będzie potrzebne :)

Zgłoś nadużycie #2192 7 lutego 2012, 17:10

oll85 Fajna mama oll85 awatar
Dokladnie :) tez mam taki plan :)

Zgłoś nadużycie #2193 7 lutego 2012, 17:12

Dominika89 Gotowa na wszystko Dominika89 awatar
Co do tych laktatorów, to ja możliwe, że dostanę od kuzynki elektryczny. Ona miała przy pierwszej ciąży 10 lat temu ręczny i wogóle nie potrafiła nim dobrze odciągać a ten elektryczny bardzo teraz zachwala i że wcale nie jest taki powolny. To może też zależeć od piersi kobiety.

Zgłoś nadużycie #2194 7 lutego 2012, 17:17

Dominika89 Gotowa na wszystko Dominika89 awatar

Like napisał(a)

(...)a po drugie ona karmiła i nie potrzebowała, bo zawsze była przy dziecku.

Czasem będąc przy dziecku całodobowo trzeba odciągnąć pokarm. Jeśli ma się ten nawał pokarmu w 3-6 dobie to dziecko może się nie wyrabiać z "wyjadaniem" mleka, albo poprostu można mieć mleka więcej niż dziecko chce. Znajoma ściągała też pokarm z jednej piersi bo mały akurat wolał zawsze ssać drugą :)

Zgłoś nadużycie #2195 7 lutego 2012, 17:19

Nika Fajna mama Nika awatar

oll85 napisał(a)

Nike kochana! nie martw się nic! Jak trzeba zakładaj te szwy i tyle 2 cm to nei tak mało, w koncu juz 2/3 ciązy za toba.
Swoją drogą tez w szpitalu badali mi szyjke usg dopochwowym, a ten moj lekarz mi nie robi... ciekawe skąd pet wie,że nei skraca mi sie szyjka? palcami widzi;/

Dzięki Oll ;-) No ja się tez nad tym zastanawiałam. Ale ten lekarz powiedział że niektóre lekarki -(głównie  kobiety - nie wiem czemu...) określają to w badaniu zwykłym. Ale najbardzoej wiarygodny pomiar tylko sondą dopochwową.
Jak poszperałam w badaniach to znalazłam w pierwszym USG genetycznym z 12tc (nie dopochwowo tylko przez powłoki brzuszne), że szyjka 3,7cm. Teraz jest 2,1cm.... Więc juz nie wiem sama - widać w USG zwykłym też to widać?
Ale wyszło to całkiem przypadkiem, bo postanowiłam iść na wizytę z USG przed czasem przez ten twardy brzuch. Normalnie miałabym dopiero za 6tygodni badanie.

Zgłoś nadużycie #2196 7 lutego 2012, 17:19

ale wszytko zalezy od ilości pokarmu, niektore maja takie ilosci ze 5 dzieci wykarmią, a u innych ledwo na 1 starczy :) Wiadomo,że jak ma się ilości straszne, to tżeba odciagac i koniec ;)

Zgłoś nadużycie #2197 7 lutego 2012, 17:29

Gosiulkovic Gotowa na wszystko Gosiulkovic awatar
Macie racje dziewczyny!!! Ja kupiłam laktator i użyłam go może ze 3 razy tylko po to żeby sobie popróbować :D :D
Ja mam aventu no i właściwie wszystkie moje koleżanki mają avent i sobie chwalą. Zupełnie nie polecam elektrycznego (to opinia kilku moich koleżanek które zgodnie twierdzą że elektryczny jest beznadziejny). Najlepszy laktator siedzi u was w brzuszku i tylko czeka żeby się dorwać do waszych sutów :D :D

Zgłoś nadużycie #2198 7 lutego 2012, 17:31

Aneczka Zaprawiona w bojach Aneczka awatar

Gosiulkovic napisał(a)

Właśnie oblukałam tą maść (PureLan od MEDELA). No rzeczywiście fajna- ciekawe czy też tak fajnie działa :D . Na allegro znalazłam do odbioru osobistego w warszawie za 24 zeta mała tubka. Chętnie spróbuję.

Podasz link?bo ja kupie ja na pewno.kOlezanka do dzisiaj stosuje dla synka mimo ze na skutki już nie. Bardzo poleca. Mnie przekonuje naturalność maści

Zgłoś nadużycie #2199 7 lutego 2012, 17:32

a a propos laktacji to jeszcze na szkole rodzenia położna mówiła nam żeby na wywołanie większej ilości pokarmu wypić sobie Karmi :D :D . Uwierzcie mi że to naprawdę działa tylko nie trzeba przesadzać bo nawał pokarmu prowadzi do zapalenia, no i klops.

Zgłoś nadużycie #2200 7 lutego 2012, 17:35

Aneczka napisał(a)

Podasz link?bo ja kupie ja na pewno.kOlezanka do dzisiaj stosuje dla synka mimo ze na skutki już nie. Bardzo poleca. Mnie przekonuje naturalność maści

http://allegro.pl/medela-purelan-7-gram-warszawa-i2106199902.html
tylko się zastanawiam czy nie kupić od razu dużej... heh mała ma 7g a duża 37g

Zgłoś nadużycie #2201 7 lutego 2012, 17:37

Mi szyjke badają tez w zwykłym badaniu przez obejzenie i mówią ze ok. Ale ufam swoim lekarkom więc mam nadzieje ze to jest ok. Na usg tez wyszło ze ok

Dziewczyny a macie czasem takie skorcze bolesne jak przy okresie? Takie uczucie skorczu i jakby palenia/gorąca w części macicy. Mnie tak dzis wzięło i bolało.w końcu wzięłam nospe i Przeszło mi.

Zgłoś nadużycie #2202 7 lutego 2012, 17:39

Gosiulkovic napisał(a)

http://allegro.pl/medela-purelan-7-gram-warszawa-i2106199902.html
tylko się zastanawiam czy nie kupić od razu dużej... heh mała ma 7g a duża 37g

Ja chyba mała kupie :) tym bardziej ze mam te z palmesa tez :)

Zgłoś nadużycie #2203 7 lutego 2012, 18:41

No tak, mi też zagląda, ale ja nie wierze im wsyztkim! Najchetniej chodziła bym do 3 lekarzy i prowadziła ciąże u 3;D
ale ja jestem przewrazliwiona. Mój mi zagląda tam co wizyte, co mnei dziwi, bo poprzedni tak nei robił! Wsumei byłam u 4 różnych w życiu i kazdy badał inaczej! Dziwne to!

Zgłoś nadużycie #2204 7 lutego 2012, 18:48

oll85 napisał(a)

No tak, mi też zagląda, ale ja nie wierze im wsyztkim! Najchetniej chodziła bym do 3 lekarzy i prowadziła ciąże u 3;D
ale ja jestem przewrazliwiona. Mój mi zagląda tam co wizyte, co mnei dziwi, bo poprzedni tak nei robił! Wsumei byłam u 4 różnych w życiu i kazdy badał inaczej! Dziwne to!

i mi co wizytę zagląda, nawet teściowa się dziwiła, jak jej ostatnio mówiłam, no coż może lubi he he :D nie no poważnie musimy mieć do nich zaufanie, mój mojej mamie poród z bratem przyjmował 26 lat temu, więc doświadczenie ma i na pewno wie, co robi :)

Zgłoś nadużycie #2205 7 lutego 2012, 18:50

Aneczka napisał(a)

Dziewczyny a macie czasem takie skorcze bolesne jak przy okresie? Takie uczucie skorczu i jakby palenia/gorąca w części macicy. Mnie tak dzis wzięło i bolało.w końcu wzięłam nospe i Przeszło mi.

Ja nic takiego nie mam, na początku ciąży, jak jeszcze czekałam na miesiączkę (jakiś 6-7 tydz ciąży)miałam ostatnie bóle w typie, tych menstruacyjnych.

Zgłoś nadużycie #2206 7 lutego 2012, 18:52

Like napisał(a)

i mi co wizytę zagląda, nawet teściowa się dziwiła, jak jej ostatnio mówiłam, no coż może lubi he he :D nie no poważnie musimy mieć do nich zaufanie, mój mojej mamie poród z bratem przyjmował 26 lat temu, więc doświadczenie ma i na pewno wie, co robi :)

Nie, że gin z bratem, tylko mama jak rodziła mojego brata - to tak dla ścisłości :D

Zgłoś nadużycie #2207 7 lutego 2012, 18:56

A wiecie co, naszło mnie dziś na....pierogi i mówię do męża, że tu niedaleko pierogarnię otworzyli, no i że mi się tak chce pierogów, ale że już późno było, bo po 17 to zwątpiłam, czy by tam otwarte było no i stanęło na tym, że poleciałam po kostkę sera i już mi się farsz studzi, także za jakąś chwilę zaczynam lepić, gotować i jeść, jeść, jeść :D :D

Zgłoś nadużycie #2208 7 lutego 2012, 18:59

Ja zadzwoniłam do lekarza u którego chcę rodzic i kazał przyjeżdżać dzisiaj. Także mam wizytę po 20 jeszcze.
Ciekawe co zawyrokuje.

Zgłoś nadużycie #2209 7 lutego 2012, 19:00

ja mam na ruskie pierogi ochotę.... W niedziele robimy ;-)

Zgłoś nadużycie #2210 7 lutego 2012, 19:02

ewelina6660 Gotowa na wszystko ewelina6660 awatar
Nika zatem czekamy na wieśći.