i chyba będę bezczelna jak wrzucę to jeszcze
obiecuję już nie wrzucać nic żadnego przepisu
Od 1 miesiąca życia
Przepisy kulinarne
Napar z kopru i rumianku
Składniki
– łyżeczka włoskiego kopru i rumianku,
– płaska łyżeczka cukru,
– 2/3 szklanki wody.
Sposób przygotowania
Wymieszaj zioła i wsyp w filiżance. Następnie zalej zawartość filiżanki wrzątkiem (najlepiej z wody przeznaczonej dla niemowląt) i pozostaw na ok. 15 minut pod przykryciem, aby się zaparzyły. Przecedź zioła przez gęste sitko, aby oczyścić go z wszelkich zawiesin. Osłódź herbatkę, zagotuj. Napar z kopru i rumianku doskonale ugasi pragnienie malucha, a poza tym ułatwia on trawienie. Napar nie powinien jednak być podawany codziennie, tylko od czasu do czasu.
Herbatkę ziołową 1 porcja dla malucha = 100–150 g
Marchewka
Składniki
1. 1 kg marchwi
2. 1 litr wody
3. Szczypta soli
Sposób przygotowania
Marchew należy umyć a następnie obrać (z każdej ze stron odkrój, po 1/3, bowiem tylko w ten sposób pozbędziemy się azotanów, które kumuluje marchew). Ugotuj ją w litrze wody, dodaj szczyptę soli. Na początku dawaj do picia tylko wywar, potem – marchew zmiksuj. Podawaj lekko ciepłą.
Deser truskawkowy
Składniki
– 5–7 świeżych truskawek,
– 1 łyżeczka kleiku ryżowego,
– 2–3 łyżeczki przegotowanej wody.
Sposób przygotowania
Truskawki opłucz, sparz wrzątkiem. Włóż do kubeczka, rozetrzyj na miazgę i przetrzyj przez grube sitko. Do truskawek dodaj kleik ryżowy, 2 łyżeczki wody, wszystko rozmieszaj. Mus z truskawek powinien zostać podany w ciągu 15 minut od przygotowania. Niektóre dzieci mogą reagować na truskawki alergią, dlatego najpierw podajemy tylko 1–2 łyżeczki przecieru.
1 porcja dla malucha = 30–50 g
Jarzynki
Składniki
– 1/2 małej marchewki,
– 1/2 ziemniaka,
– 1 łyżeczka pokrojonego w kostkę korzenia pietruszki,
– 1 łyżeczka świeżego masła,
– 2 łyżeczki kleiku ryżowego
– 1/2 szklanki wody.
Sposób przygotowania
Warzywa umyj, obierz, opłucz. Następnie gotuj aż będą iękkie. Następnie przetrzyj przez sitko lub zmiksuj, dodaj kleik, masło. Wszystkie składniki wymieszaj i zagotuj. Ostudź i podawaj dziecku.
1 porcja dla malucha = 150 g
Od 5 miesiąca życia
Zupka jarzynowa
Składniki
- pół małej marchewki
- pół ziemniaka
- łyżeczka pokrojonego w kostkę korzenia pietruszki
- łyżeczka świeżego masła
- 1–2 płaskie łyżeczki kleiku
- pół szklanki wody
Sposób przygotowania
Warzywa dokładnie umyj, obierz, opłucz. Pokrój na kawałki i gotuj 20 minut aż będą miękkie. Przetrzyj je przez sitko lub zmiksuj, dodaj kleik (dzieciom karmionym piersią pół łyżeczki kaszki manny) i masło. Wymieszaj składniki i raz jeszcze zagotuj. Ostudź, sprawdź, czy zupka ma odpowiednią temperaturę, i podawaj dziecku.
Sok jabłkowy
Składniki
– 1 świeże i dojrzałe jabłko.
Sposób przygotowania
Świeże jabłko umyj, dokładnie obierz, sparz wrzącą wodą. Następnie zetrzyj na drobnej tarce. Utarte jabłko przełóż na gęste sitko i łyżeczką wyciśnij sok do wyparzonego wrzątkiem kubeczka. Pierwsze porcje soku dla dziecka to 1-3 łyżeczki.
Od 6 miesiąca życia
Puree
Składniki
– 1 ziemniak,
– 30-50 ml mleka następnego,
– 1 łyżeczka świeżego masła,
– 1 łyżeczka kleiku ryżowego.
Sposób przygotowania
Ziemniaka umyj, obierz, opłucz i pokrój. Ugotuj i dcedź. Zmiksuj z mlekiem, kleikiem, masłem i zagotuj. Podawaj po ostudzeniu, np. z sokiem z marchwi lub ze skrobanym jabłkiem. Porcja = 150 g
Krem warzywny z kurczakiem
Składniki
– 1 marchew,
– 1 mały ziemniak,
– 1/3 część kabaczka,
– 2 gałązki selera,
– 50/80/100 g piersi z kurczaka (ilość zwiększamy stopniowo),
– szczypta soli,
– 1 łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania
Warzywa umyj i pokrój na drobne kawałki. Ugotuj razem z kurczakiem w 0,5 l wody przez 20 minut.
Wyjmij pierś kurczaka i pokrój ją na małe kawałeczki. Zmiksuj warzywa razem z kurczakiem.
Warzywa z mięsem
Składniki
– 1/2 średniej młodej marchwi,
– 1/2 małego ziemniaka,
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
– 20 g surowego mięsa z piersi indyka,
– 90 ml wody.
Sposób przygotowania
Marchew i ziemniaka umyj, obierz i opłucz. Do zagotowanej wody wrzuć pokrojone w cząstki warzywa i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie ugotuj mięso. Dodaj je (bez wywaru) do warzyw. Zmiksuj wszystko razem z oliwką z oliwek. Potrawę zagotuj, a następnie po schłodzeniu podawaj dziecku.
1 porcja = 150 g + 10 g ugotowanego chudego mięsa z piersi indyka
Przecier z owoców, warzyw i mięsa z indyka
Składniki
Obrane warzywa – 120 g, w tym:
– pół średniej marchwi,
– pół ziemniaka,
– łyżeczka pokrojonej w kostkę pietruszki,
– ćwiartka jabłka,
– kilkanaście czerwonych porzeczek,
– 20 g mięsa z piersi indyka,
– 1 łyżeczka oleju sojowego,
– ok. 1/3 szklanki wody.
Sposób przygotowania
Warzywa – ziemniak, marchew, pietruszkę – umyj, obierz, i przygotuj. Owoce opłucz, a następnie jabłko obierz, porzeczki odszypułkuj. Zagotuj wodę, włóż pokrojone warzywa, gotuj ok. 15 minut aż będą miękkie na małym ogniu, pod przykryciem. Po ok. 10 minutach dodaj jabłko i porzeczki, gotuj jeszcze 5 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, przetrzyj je przez grube sitko. Osobno ugotuj mięso (ok. 15 minut) i posiekaj bardzo drobno. Przecier połącz z rozdrobnionym mięsem, dodaj olej, zagotuj. Podawaj dziecku po lekkim schłodzeniu.
1 porcja dla malucha = 150 g + 10 g mięsa ugotowanego
Pieczone jabłuszko
Składniki
- słodkie jabłko
- łyżeczka cukru pudru
- 100 ml soku jabłkowego
- szczypta cynamonu
- pół łyżeczki masła
Sposób przygotowania
Jabłko umyj, ale nie obieraj ze skórki. Wydrąż gniazda nasienne. Do wnętrza jabłka wsyp łyżeczkę cukru pudru i włóż odrobinę masła. Z wierzchu oprósz jabłko cynamonem. Skórkę ponakłuwaj widelcem. Ułóż jabłko w żaroodpornym naczyniu i polej sokiem. Piecz w temperaturze 180°C przez 45 minut. Podawaj maluszkowi miąższ skrobany łyżeczką.
Zupa jarzynowa z cielęciną
Składniki
90 g obranych warzyw, w tym:
– 1/2 małej marchwi,
– 1 łyżeczka pokrojonego selera,
– 1 łyżeczka pokrojonej pietruszki,
– 1 łyżeczka masła,
– 2 łyżeczki kleiku ryżowego,
– 1/2 szklanki wody,
– 20 g surowego mięsa cielęcego (po ugotowaniu 2 łyżeczki).
Sposób przygotowania
Warzywa umyj i obierz. Włóż do wrzącej wody i gotuj, aż staną się miękkie. Mięso ugotuj oddzielnie i drobno posiekaj. Ugotowane warzywa przetrzyj przez sitko lub zmiksuj. Następnie dodaj kleik, masło, posiekane drobno mięso, wszystko wymieszaj i zagotuj.
1 porcja dla malucha = 150–180 g + 10 g gotowanego mięsa
Od 7 miesiąca życia
Zupa pomidorowa
Składniki
– 1/2 kg dojrzałych pomidorów (3–4 sztuki),
– 1/2 średniej cebuli,
– 1 ząbek czosnku,
– 1 łyżka masła,
– 1/2 łyżki mączki ziemniaczanej,
– 2 łyżki śmietany kremówki,
– 1 łyżeczka cukru pudru,
– sól, pieprz.
Sposób przygotowania
Pomidory umyj, pokrój w ćwiartki. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Do stopionego masła dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz cząstki pomidorów. Duś wszystko na małym ogniu przez ok. 15 minut. Dodaj 3 szklanki wody. Gotuj 20 minut. Gotową zupę przetrzyj przez sitko. Następnie dodaj rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody mączkę ziemniaczaną, 1 łyżeczkę cukru pudru, niewielką ilość soli i pieprzu. Dodaj śmietanę i przez chwilę „ubijaj” zupę trzepaczką na małym ogniu. Podawaj z posiekaną zieloną pietruszką.
Kurczak z marchewką i brokułami
Składniki
– 1/ 2 małej marchwi,
– 1/2 małego ziemniaka,
– 2 różyczki brokułów,
– łyżeczka oleju sojowego,
– 20 g surowej piersi kurczaka (2 łyżeczki po ugotowaniu i posiekaniu),
– 1/2 szklanki wody.
Sposób przygotowania
Marchew i ziemniak umyj, obierz, opłucz. Pokrój na drobne cząstki. Zagotuj wodę. Włóż warzywa, mięso i gotuj przez ok. 20 minut. Pod koniec dodaj opłukane brokuły. Po ugotowaniu zmiksuj, dodaj olej, mieszając zagotuj.
1 porcja dla malucha = 150 g + 10 g mięsa ugotowanego
Kisiel jagodowy
Składniki
– 2 łyżki czarnych jagód,
– łyżeczka cukru,
– łyżeczka mączki ziemniaczanej,
– trochę mniej niż pół szklanki wody butelkowanej.
Sposób przygotowania
Zagotuj wodę z cukrem. Jagody przebierz, opłucz pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem. Wsyp je do wody z cukrem, zagotuj, a następnie przetrzyj przez sitko. Mączkę ziemniaczaną rozprowadź w 2 łyżkach wody, wlej, ciągle mieszając drewnianą łyżką, do wrzącego przecieru, zagotuj. Dziecku karmionemu piersią podawaj kisiel po karmieniu. Niemowlę żywione sztucznie może go zjeść jako samodzielny posiłek, polany mlekiem modyfikowanym, już od 6. miesiąca życia.
Kleik ryżowy z jabłkiem
Składniki
– 1 średnie jabłko,
– 1 łyżeczka świeżego masła,
– 4-5 łyżeczek kleiku ryżowego,
– mięso z piersi indyka,
– 60 ml wody.
Sposób przygotowania
Jabłko umyj, obierz i opłucz, a potem pokrój(wytnij gniazdo nasienne). Włóż je do wrzącej wody i rozgotuj. Osobno ugotuj pokrojone mięso z piersi indyka. Do jabłka dodaj mięso, masło i kleik ryżowy, wszystko wymieszaj i zagotuj. 1 porcja = 180 g + 10 g ugotowanego mięsa z piersi indyka
Zupa z brokułów
Składniki
- ćwierć średniej marchewki (25 g)
- 3-4 różyczki mrożonego brokułu (25 g)
- ćwierć średniej pietruszki (20 g)
- ćwierć małego selera (20 g)
- pół żółtka
- łyżeczka masła (5 g)
- łyżeczka kleiku ryżowego (3 g)
- woda (120 ml)
Sposób przygotowania
Obierz umyte warzywa. Wrzuć jarzyny do wrzątku, gotuj krótko aż będą miękkie. Dodaj kleik, masło, żółtko. Zmiksuj i zagotuj. Przed podaniem zupy sprawdź, czy nie jest za gorąca.
Porcja dla dziecka: 180 ml zupy
Warzywny rosołek
Składniki
- pół małej marchewki
- ćwiartka małej pietruszki
- pół szklanki zielonego groszku
- 1/5 szklanki kuskus
- łyżeczka posiekanego drobno koperku
- łyżeczka oliwy z oliwek
- szklanka wody
- 40 g schabu wieprzowego
Sposób przygotowania
Najpierw ugotuj mięso. Warzywa umyj, obierz (marchewkę i pietruszkę pokrój w talarki). Zalej warzywa wodą.
Gdy marchew i pietruszka będą miękkie, dodaj groszek, a po kilku minutach wsyp kuskus. Gotuj na małym ogniu 3–6 minut, mieszając, co jakiś czas, by kaszka się nie przypaliła. Dodaj oliwę z oliwek, przykryj garnek i odczekaj, aż kuskus napęcznieje. Zmiksuj zupkę i jeszcze raz zagotuj. Podawaj ją posypaną koperkiem i drobno posiekanym ugotowanym schabem.
Porcja: miseczka papki i łyżka ugotowanego schabu
Marchew i jabłko z indykiem
Składniki
– 1/2 małej marchwi,
– 1/2 małego jabłka,
– łyżeczka świeżego masła,
– 20 g surowej piersi indyka,
– 1/2 szklanki wody.
Sposób przygotowania
Marchewkę umyj i obierz. Pokrój ją w kostkę, włóż do wrzątku. Dodaj umyte mięso i gotuj do miękkości. Jabłko opłucz i obierz, dodaj po ok. 20 minutach gotowania do marchewki i mięsa. Jeszcze chwilę gotuj wszystko na wolnym ogniu. Warzywa i jabłko przetrzyj przez sitko albo zmiksuj, mięso posiekaj. Dodaj masło i drobno pokrojone mięso. Potrawę zagotuj. 1 porcja dla malucha = ok. 150 g
Krem warzywny z kurczakiem
Składniki
– 1 marchew,
– 1 mały ziemniak,
– 1/3 część kabaczka,
– 2 gałązki selera,
– 50/80/100 g piersi z kurczaka (ilość zwiększamy stopniowo),
– szczypta soli,
– 1 łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania
Warzywa umyj i pokrój na drobne kawałki. Ugotuj razem z kurczakiem w 0,5 l wody przez 20 minut.
Ugotowaną pierś kurczaka pokrój na drobne kawałeczki. Zmiksuj warzywa razem z kurczakiem.
Placuszki z białego sera
Składniki
– 1/2 kg białego sera,
– 2 jaja,
– 1 łyżka masła,
– 1 cukier waniliowy,
– 3 łyżki mąki pszennej,
– olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia,
– przecier ze świeżych owoców,
– cukier puder.
Sposób przygotowania
Ser włóż do miski, wbij jaja, dodaj masło i cukier waniliowy, rozetrzyj na jednolitą masę. Ucierając, dodawaj mąkę. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę. Łyżką wykładaj placuszki i smaż je na złoty kolor. Podawaj posypane cukrem pudrem i przecierem z owoców – truskawek, malin lub porzeczek.
Kleik ryżowy z jabłkiem i indykiem
Składniki
– 1 średnie jabłko,
– 1 łyżeczka świeżego masła,
– 4-5 łyżeczek kleiku ryżowego,
– mięso z piersi indyka,
– 60 ml wody.
Sposób przygotowania
Jabłko umyj, obierz i pokrój w ósemki (wytnij gniazdo nasienne). Włóż je do wrzącej wody i rozgotuj. Osobno ugotuj mięso z piersi indyka. Następni posiekaj je na wyparzonej deseczce lub porcelanowym talerzyku. Do jabłka dodaj mięso, masło i kleik ryżowy, wszystko wymieszaj i zagotuj. Podawaj dziecku jako ciepłe danie, ale po ostudzeniu!
1 porcja = 180 g + 10 g ugotowanego mięsa z piersi indyka
Kluseczki z twarożku
Składniki
– 1,5 szklanki mleka pasteryzowanego,
– łyżka śmietany,
– łyżka mąki pszennej,
– jedno żółtko,
– szczypta soli,
– 2-3 łyżki przecieru z malin lub truskawek.
Sposób przygotowania
Dwa dni wcześniej przygotuj twarożek: mleko przegotuj i ostudź, dodaj łyżkę śmietany i pozostaw pod przykryciem w temp. pokojowej na 24-36 godzin. Gdy się ukwasi, lekko ogrzej je w naczyniu z gorącą wodą. Ścięty „serek” odsącz na gęstym sitku. Dodaj mąkę, żółtko jaja, szczyptę soli i wymieszaj. Zagotuj niewielką ilość wody i wrzucaj do niej „odcinane” łyżką kawałki ciasta. Kluseczki wyłóż na talerzyk i podawaj dziecku z przecierem owocowym. Jeśli przygotowujesz go ze świeżych owoców, pamiętaj, by je starannie opłukać i sparzyć wrzątkiem.
Brokuły i marchew z kurczakiem
Składniki
– 1/ 2 małej marchwi,
– 1/2 małego ziemniaka,
– 2 różyczki brokułów,
– łyżeczka oleju sojowego,
– 20 g surowej piersi kurczaka (2 łyżeczki po ugotowaniu i posiekaniu),
– 1/2 szklanki wody.
Sposób przygotowania
Marchew i ziemniak umyj, obierz, opłucz. Pokrój na drobne kawałki. Zagotuj wodę. Włóż warzywa, mięso i gotuj przez ok. 20 minut. Pod koniec dodaj opłukane brokuły. Po ugotowaniu zmiksuj, dodaj olej, mieszając zagotuj.
1 porcja dla malucha = 150 g + 10 g mięsa ugotowanego
Od 8 miesiąca życia
Domowy kisielek
Składniki
- gęsty soczek owocowy dla dzieci,
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- woda.
Sposób przygotowania
Wymieszaj mąkę z zimną wodą. Podgrzej sok. Gdy będzie się już gotował, wlej rozrobioną mąkę. Gotuj 2–3 minuty, nie przerywają mieszania. Do kisielku możesz dodać kilka mrożonych owoców.
Jabłuszko
Składniki
– słodkie jabłuszko
– 1 łyżeczka cukru,
– pół żółtka
– płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej,
– 150 ml mleka modyfikowanego następnego przygotowanego zgodnie z recepturą na opakowaniu.
Sposób przygotowania
Jabłko umyj, usuń łyżeczką gniazdo nasienne, a następnie upiecz w piekarniku, w kuchni mikrofalowej lub uduś pod przykryciem w odrobinie wody. Pół żółtka rozmieszaj z cukrem, mąką oraz łyżką mleka i mieszając, powoli wlewaj do przygotowanego wcześniej w małym garnuszku mleka. Zagotuj sos i mieszaj go, aż przestygnie. Polej nim jabłko. Letni jeszcze deser podawaj maluszkowi łyżeczką (tylko miąższ, bez skórki).
Porcja dla dziecka = 1 średnie jabłko
Lane kluseczki na mleku
Składniki
– 5 miarek mleka następnego w proszku,
– 150 ml wody dla niemowląt,
– żółtko,
– 1 łyżeczka mąki kukurydzianej.
Sposób przygotowania
Wymieszaj żółtko, mąkę i łyżeczkę zimnej wody na jednolitą masę. Zagotuj części wody i wlewaj do niej bardzo cienkim strumieniem płynne ciasto. Kluseczki powinny być miękkie. Do pozostałej porcji wody (powinna być przegotowana) dodaj proszek mleczny. Wlej mleko do ugotowanych kluseczek.
Porcja dla dziecka = 180 ml
Od 9 miesiąca życia
Bezglutenowy biszkopcik
Składniki
– 5 żółtek,
– 120 g cukru,
– 90 g mąki kukurydzianej,
– 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego).
Sposób przygotowania
Ubij żółtka z cukrem, dodaj delikatnie przesianą mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki ciasta. Ciasto przełóż do niewielkiej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką kukurydzianą. Piecz około 20 minut w temperaturze 190°C.
Porcja dla dziecka = mały kawałek.
Kaszka z jabłkiem
Składniki
– 3 łyżeczki kaszki ryżowej,
– jabłko,
– łyżeczka oliwy z oliwek lub masła,
– ok. 90 g wody.
Sposób przygotowania
Umyte i obrane jabłko, zetrzyj na tarce. Zagotuj wodę. Dodaj starte jabłko, kaszkę i masło. Wymieszaj, jeszcze raz zagotuj. Wartość odżywcza kaszki będzie wyższa, jeśli dodasz żółtko lub kawałek ugotowanego chudego mięsa, np. z kurczaka (10–15 g na porcję).
1 porcja = 150 g
Zupka pomidorowo-marchewkowa
Składniki
- dojrzały pomidor
- pół marchewki
- pół litra wywaru drobiowego
- łyżeczka masła
- pół szklanki ugotowanego ryżu
Sposób przygotowania
Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, wyjmij nasiona, pokrój w kostkę. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce. Warzywa wrzuć do garnka, dodaj masło, chwilę podduś, stale mieszając. Zalej gorącym wywarem. Gotuj na małym ogniu około 20 minut. Gdy warzywa będą miękkie, zupkę odstaw do przestygnięcia, a następnie ją zmiksuj. Podawaj z ryżem lub drobnym makaronem.
Od 10 miesiąca życia
Zupa kem z cukini
Składniki
- 2 ziemniaki
- cukinia
- litr bulionu warzywnego
- 30 g masła
- łyżka oleju
- łyżka śmietany
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Warzywa umyj (ziemniaki dodatkowo obierz ze skórki), pokrój w kostkę. W rondlu rozpuść masło z olejem, wrzuć warzywa, podsmaż delikatnie, stale mieszając. Dodaj bulion. Zupę gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie wsyp szczyptę soli i pieprzu (niekoniecznie). Przestudź i zmiksuj na krem. Starszemu dziecku możesz wrzucić kawałki cukini. Podgrzej przed podaniem, dopraw śmietaną.
Pulpeciki z kaszą manną
Składniki
– 1/5 małej marchwi,
– 1/2 małego korzenia pietruszki,
– 1/2 łyżeczki zielonej pietruszki,
– 1/2 pokrojonego w kostkę selera,
– 4 łyżeczki mielonej surowej cielęciny,
– 2 łyżeczki kaszy manny,
– 1/2 surowego żółtka,
– 1/2 szklanki wody.
Sposób przygotowania
Umyj jajko, sparz je wrzątkiem i oddziel białko od żółtka. Do zmielonego mięsa dodaj żółtko, opłukaną i bardzo drobno posiekaną zieloną pietruszkę oraz kaszę mannę. Wszystko dokładnie wymieszaj, uformuj okrągłe kotleciki. Warzywa umyj, obierz, opłucz. Selera pokrój w kostkę, marchew i pietruszkę zetrzyj na grubej tarce. Wrzuć je do wrzącej, osolonej wody. Włóż też do niej pulpety i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 20–30 minut. Podaj dziecku z ziemniakami puree na drugie danie.
Porcja dla dziecka: 1–2 pulpety + 50 g warzyw
Kruche ciasteczka
Składniki
- szklanka mąki;
- 2 łyżki cukru;
- 4 łyżki oliwy;
- 4 łyżki letniej wody;
- mrożone wiśnie.
Sposób przygotowania
Połącz składniki, wyrób ciasto. Zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki. Z ciasta wycinaj foremkami lub nożem ciastka. Udekoruj je wiśniami. Piecz około 5 minut w temperaturze 125°C. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj foremkami lub nożem niewielkie ciasteczka. Udekoruj wiśniami. Piecz koło 5 minut w temperaturze 125°C.
Jagnięcina z kartofelkami
Składniki
– 1 słoiczek dania obiadowego jagnięcina z warzywami,
– 1 średni ziemniak,
– mleko modyfikowane płynne 50 ml,
– łyżeczka masła,
– pół łyżeczki koperku.
Sposób przygotowania
Ziemniak umyj, obierz, pokrój na kawałki i gotuj pod przykryciem aż będą miękkie. Odcedź wodę, rozetrzyj na miazgę, dodaj surowe masło, wlej mleko przygotowane zgodnie z przepisem na opakowaniu i mocno podgrzej ciągle mieszając. Wsyp drobniutko posiekany koperek. Zawartość słoiczka podgrzej w rondelku i wyłóż na talerzyk.
Deser z gruszek
Składniki
– 2-3 gruszki,
– 2 łyżeczki soku z cytryny,
– 2 łyżki cukru,
– 1 łyżka masła,
– cynamon.
Sposób przygotowania
Gruszki opłucz, obierz, podziel na połówki, skrop sokiem z cytryny, by nie ciemniały. Masło, cukier, cynamon lekko ogrzej w rondelku, wymieszaj. Gruszki ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej przygotowanym sosem i piecz w piekarniku ok. 20 minut. Podawaj z bitą śmietaną lub naturalnym jogurtem na podwieczorek lub jako deser.
1 porcja dla dziecka = pół gruszki + 1 łyżka jogurtu albo śmietanki
Krupniczek
Składniki
– dwie łyżki mrożonej włoszczyzny krojonej w paseczki,
– 3/4 szklanki wody,
– łyżeczka masła lub oleju,
– łyżeczka kaszki krakowskiej.
Sposób przygotowania
Zagotuj w garnuszku wodę. Usuń z mieszanki warzywnej nadmiar pora. Wsyp włoszczyznę do wrzątku. Gdy zupa się zagotuje, dodaj, ciągle mieszając, kaszkę krakowską. Gotuj zupkę, aż wszystko będzie miękkie (ok. 8 minut). W razie potrzeby uzupełniaj wodę, pamiętając, że zupa dla niemowląt powinna być gęsta i podawana łyżeczką. Jeśli malec jada jeszcze potrawy miksowane, zmiksuj zupkę i dodaj łyżeczkę masła lub oleju, zagotuj.
Od 11 miesiąca życia
Zapiekanka ziemniaczano - brokułowa
Składniki
- 3 ziemniaki
- łyżka masła
- 3/4 szklanki różyczek brokułów
- 4 różyczki kalafiora kilka krążków białej części pora
- pomidor
- pół szklanki mleka następnego
- 2 łyżki mąki
- mała pierś kurczaka
- łyżka drobno posiekanego koperku
Sposób przygotowania
Ziemniaki ugotuj w łupinach, jeszcze ciepłe obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ugotuj posiekane mięso. Ugotuj kalafior i brokuły. Posiekaj drobno pora. Wysmaruj masłem żaroodporne naczynie, a następnie ułóż na jego dnie plastry ziemniaków, tak by jeden trochę zachodził na drugi, równomiernie rozłóż na nich malutkie różyczki kalafiora. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w cząsteczki. Ułóż między kalafiorem, posyp drobno posiekanym porem i pokrojonym mięsem. Przygotuj sos: wymieszaj wodę z mąką i odpowiednią ilością proszku mlecznego. Brokuły zmiksuj, dodaj do sosu, wsyp posiekany koperek i wymieszaj. Polej sosem wierzch dania.
Zapiekaj w piekarniku w 180°C przez ok. 20 minut. Porcja: 1/3 lub połowa przygotowanego dania
Twarożek z musem malinowym
Składniki
– 1/2 szklanki mleka (2 lub 3,2 %),
– łyżka śmietany (18% tłuszczu),
– 2 łyżki mrożonych malin,
– 1 łyżeczka cukru (5 g).
Sposób przygotowania
Mleko przegotuj i ostudź. Zakwaś łyżką śmietany lub kilkoma łyżeczkami zsiadłego mleka i pozostaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 24–36 godzin. Gdy się zsiądzie,
zdejmij z niego warstwę tłuszczu.
Wstaw garnuszek z mlekiem do naczynia z gorącą wodą. Kiedy mleko delikatnie się zetnie i oddzieli serwatka, odcedź twarożek na gęstym plastikowym sitku (ew. wyłóż je podwójną gazą). Serek powinien być delikatny i miękki, łatwo dać się rozetrzeć. Maliny przelej wrzątkiem, rozmroź. Przetrzyj przez sitko do kubeczka, dodaj cukier. Serek przełóż do miseczki, polej przecierem owocowym. Podawaj z biszkoptem.
Porcja dla malucha: dwie łyżki
Omlet z marchewką
Składniki
– 1 jajko,
– 1 łyżeczka masła
– 1 łyżka wody,
– 1 średnia marchew,
– 1/5 szklanki wody.
Sposób przygotowania
Marchew pokrój w talarki. Włóż do wrzącej wody i zagotuj a następnie rozgnieć widelcem na papkę. Jajko umyj, osusz, wybij na talerz, dodaj łyżkę wody i ubij widelcem na jednolitą masę. Roztop masło i dodaj masę jajeczną. Smaż omlet, lekko podważając jego brzegi. Zsuń go na talerz, na połowie połóż jarzynkę i przykryj ją drugą częścią omletu. Podawaj z kefirem.
1 porcja dla malucha = 1 jajko + 100 g puree z marchewki
Kolorowe warzywa
Składniki
– mała różyczka brokułu,
– pół małego ziemniaka,
– pół marchewki karotki (mocno pomarańczowa),
– kilka strączków mrożonej fasolki szparagowej,
– łyżeczka masła.
Sposób przygotowania
Umytą i obraną marchewkę pokrój w grubsze talarki, a ziemniaka w ćwiartki, brokuły i fasolkę opłucz. Warzywa gotuj aż będą miękkie. Ułóż na ogrzanym talerzyku i okraś świeżym masłem. Pozwól maluchowi brać warzywa rączkami. Może je też maczać w twarożku roztartym z łyżką mleka.
Porcja dla dziecka: ok. 200 g
Owocowe knedle
Składniki
- 170 g ugotowanych ziemniaków;
- 125 g mąki;
- jajko;
- sól;
- rozmrożone owoce.
Sposób przygotowania
Ugotowane ziemniaki zmiel, dodaj mąki, soli, zagnieć ciasto. Formuj placuszki. Na środku każdego umieść owoce. Zlep brzegi ciasta, formuj kulki. Wrzucaj je do wrzątku na około 5 minut.
Kluseczki z twarożku
Składniki
– 1/2 kostki twarożku śmietanowego,
– 1 jajko,
– 1 łyżka mąki pszennej,
– 1 łyżka cukru pudru.
Sposób przygotowania
Jajko umyj, oddziel żółtko od białka. Żółtko utrzyj z cukrem na pulchną masę, białko ubij na sztywną pianę. Ser twarogowy wymieszaj delikatnie z pianą i utartym żółtkiem oraz przesianą przez sitko mąką. Zagotuj w rondelku wodę. Łyżką odcinaj kluseczki i wkładaj do wody. Zagotuj, a potem pozostaw na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem na ok. 5 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Kluseczki podawaj ze świeżym masłem, posypane cukrem.
Jajecznica na parze ze szczypiorkiem
Składniki
– jajko,
– 2 płaskie łyżeczki masła,
– 1 łyżka mleka,
– 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku.
Sposób przygotowania
Pokrój opłuczony i osuszony szczypiorek. Jajo umyj pod bieżącą wodą i sparz wrzątkiem (przez minutę). Zagotuj wodę. Spodeczek uprzednio posmarowany masłem postaw na naczyniu z wrzącą wodą. Wybij na niego jajo, dodaj łyżkę mleka, wymieszaj wszystko i ogrzewaj jajecznicę aż do ścięcia się białka, posyp szczypiorkiem.
Jogurt naturalny
Składniki
– 1 szklanka mleka (2% tłuszczu),
– łyżka naturalnego jogurtu lub jogurtowe kwaszące tabletki.
Sposób przygotowania
Do płynnego mleka pasteryzowanego dodaj łyżkę jogurtu i wymieszaj. Kubek nakryj i pozostaw w temp. pokojowej na ok. 36 godzin. Smak jogurtu zależy od jakości mleka. Uwaga! Do ukwaszenia nie nadaje się mleko o przedłużonej trwałości (z kartonów). Wybierz pakowane w folię lub butelki – przegotuj je.
1 porcja dla malucha = 150 g
Bukiet z warzyw
Składniki
– 1–2 małe ziemniaki,
– mała młoda marchewka,
– 1/2 łyżeczki posiekanego koperku,
– 1 łyżeczka oleju,
– 1/2 szklanki wody
– 1 jajko.
Sposób przygotowania
Warzywa opłucz i obierz. Włóż je do wrzątku i gotuj aż będą miękkie. Drobne posiekaj koperek. Na garnku z wodą postaw spodeczek wysmarowany olejem. Wybij na niego umyte jajko i ogrzewaj je aż do ścięcia. Na wygrzany talerzyk wyłóż jarzynkę i ścięte jajo, oprósz koperkiem i podawaj z naturalnym jogurtem. Można też wykorzystać ugotowaną zieloną fasolkę, groszek cukrowy lub cząstki kalafiora.
1 porcja dla malucha = 100 g warzyw + jajko sadzone na parze
Biszkopt i malinowy mus
Składniki
Ciasto:
– 3 jajka,
– 3 łyżki mąki,
– 3 łyżki cukru,
– odrobina drobniutko posiekanej wanilii (niekoniecznie).
Mus:
– czubata szklanka mrożonych malin,
– łyżka cukru.
Sposób przygotowania
Maliny opłucz zimną przegotowaną wodą, posyp cukrem, rozmroź i przetrzyj przez plastikowe sitko. Z białek ubij sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawaj do niej powoli cukier i wanilię. Ubijaj jeszcze kolejne 10 minut, aż piana stanie się szklista. Połącz ją z żółtkami, dosyp powoli mąkę. Przełóż ciasto do grubo nasmarowanej masłem tortownicy i wstaw do średnio nagrzanego piekarnika. Piecz, aż biszkopt stanie się złocisty, a wbity w niego patyczek będzie suchy. Ciasto podaj maluchowi z musem malinowym.
Nasza rada: Przygotowując biszkopt, nie mieszaj energicznie piany z żółtkami.
Od 12 miesiąca życia
Omlet z warzywami
Składniki
– jajko,
– łyżeczka mąki kukurydzianej lub pszennej,
– łyżka śmietany 18%,
– łyżka mrożonej zielonej fasolki,
– łyżka marchewki.
Sposób przygotowania
Ugotuj marchewkę i fasolkę. Jajo umyj, osusz, oddziel żółtko od białka, białko ubij na sztywną pianę. Dodaj do niej mąkę, śmietanę, żółtko i delikatnie wymieszaj. Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy lub oleju, wylej masę i usmaż omlet. Na jeszcze ciepły wyłóż warzywa. Podawaj na kolację lub jako drugie danie.
Porcja dla dziecka: cały omlecik
Naleśnik
Składniki
- szklanka mąki pszennej;
- szklanka wody;
- łyżka mąki kukurydzianej;
- szklanka oleju;
- sól.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw masę na godzinę. Naleśniki smaż na patelni posmarowanej tłuszczem. Podawaj je np. z podduszonymi jabłkami.
Błyszczące gwiazdki
Składniki
- 3 szklanki mąki
- kostka masła
- pół szklanki cukru pudru
- jajko
- żółtko
- 2 łyżki wody
- odrobina zeskrobanej lub drobniutko posiekanej wanilii
- białko
Sposób przygotowania
Mąkę, cukier, masło, jajka, wanilię włóż do naczynia i posiekaj nożem, dodaj wody, szybko ugnieć na gładką masę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 2–3 godziny. Rozwałkuj ciasto na cienkie placki. Wykrawaj foremką gwiazdki, ułóż na posmarowanej masłem blaszce. Posmaruj je białkiem, by pięknie się błyszczały. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz aż do lekkiego ozłocenia. Jeszcze ciepłe zsuń z blaszki.
Od 1 roku życia
Zupa-krem z brukselki
Składniki
– 20 dag brukselki,
– 10 dag warzyw mieszanych (marchew, seler, pietruszka, por),
– 1 łyżeczka masła,
– 1 łyżeczka mąki,
– 5 dag śmietanki,
– 1 jajko.
Sposób przygotowania
Ugotuj wywar z warzyw (ewentualnie z mięsa i warzyw). Wyjmij warzywa (możesz je zużyć do przygotowania sałatki jarzynowej). Brukselkę ugotuj do miękkości na gotowym wywarze, następnie przetrzyj przez sito. Z tłuszczu i mąki przygotuj zasmażkę, rozprowadź wywarem, zagotuj. Wymieszaj z przetartą brukselką. Żółtko rozbij ze śmietanką, dodaj do brukselki, zagotuj. Podawaj z grzankami.
Pulpeciki
Składniki
- 200 g tuńczyka (lub innej ryby)
- 5 łyżek ugotowanej na wodzie kaszy manny
- 3 łyżeczki koperku
- całe jajko
- pół litra bulionu (może być warzywny)
- szczypta soli (niekoniecznie)
Sposób przygotowania
Rybę posiekaj w drobne kawałki, dodaj jajko, ugotowaną kaszę mannę i posiekany drobno koperek. Możesz dodać szczyptę soli do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Uformuj (mokrymi dłońmi) lekko spłaszczone pulpety, wrzuć je do wrzącego bulionu i gotuj pod przykryciem około 15–20 minut. Podawaj z ziemniakami puree i warzywami.
Do dekoracji wykorzystaj mandarynkę, sałatę, ugotowaną marchewkę oraz groszek konserwowy.
Nasz rada: Od czasu do czasu pulpety możesz też usmażyć (wtedy będą bardziej przypominały lubiane przez dzieci kotleciki). Rób to jednak zawsze na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Smaż najwyżej przez dwie minuty, a potem pulpety starannie osącz z oleju.
Sałatka owocowa
Składniki
– 2 jabłka,
– 2 gruszki,
– 2 banany,
– 2 pomarańcze,
– 1 mango,
– 5 plastrów ananasa (z puszki),
– 1 opakowanie rodzynek (100 g),
– 1 grejpfrut,
– 1 limonka,
– szczypta imbiru.
Sposób przygotowania
Owoce umyj, osusz i obierz. Rodzynki opłucz i pozostaw do wyschnięcia. Plastry ananasa odsącz z soku. Jabłka, gruszki i mango oczyść z pestek, pokrój w krążki, podobnie jak banany i pomarańcze. Z grejpfruta i limonki wyciśnij sok, dodaj szczyptę imbiru. Owoce włóż do szklanego naczynia i pokrop sokiem. Wstaw sałatkę do lodówki na godzinę. Sałatkę udekoruj listkami mięty lub bitą śmietaną. Podawaj z biszkoptami, ciasteczkami owsianymi lub kruchymi.
Porcja dla dziecka = 2-3 łyżki.
Placuszki śniadaniowe z jabłkiem
Składniki
– 1/2 szklanki mleka,
– 1 pełna łyżka mąki,
– 1 jajo,
– 1 średnie jabłko,
– 1 łyżka masła,
– 1 łyżeczka cukru.
Sposób przygotowania
Mleko, mąkę, jajo, cukier zmiksuj lub starannie wymieszaj. Jabłko umyj, obierz, opłucz, wydrąż środek, pokrój w plastry. Rozgrzej masło na małej patelni i ułóż krążki jabłka zanurzone w cieście. Smaż placuszki na złoty kolor. Podawaj z sokiem, herbatką owocową albo z naturalnym jogurtem.
Omlet grzybek
Składniki
- jajko
- mus owocowy ze słoiczka (np. truskawkowo-różany, morelowy)
- łyżeczka mleka
- łyżeczka mąki
- łyżeczka masła
Sposób przygotowania
Świeżutkie jajko, mleko i płaską łyżeczkę mąki rozbij w miseczce miotełką lub widelcem. Na małej rozgrzanej patelni rozpuść masło (uważaj, by się nie zrumieniło), wlej masę jajeczną i smaż trzy minuty. Przewróć omlecik na drugą stronę i dosmaż jeszcze przez dwie minuty. Zsuń omlet na talerz i ułóż na jego środku górkę z musu owocowego.
Kurczak z jabłuszkiem
Składniki
– pierś z kurczaka,
– 50 g szpinaku,
– kwaśne jabłka,
– oliwa z oliwek,
– szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Szpinak umyj, włóż na minutę do wrzącej wody, odsącz. Natnij w połowie pierś kurczaka, posyp solą i pieprzem. W każde nacięcie włóż małą wiązkę szpinaku, zawiń pierś w rulonik, przebij drewnianym patyczkiem. Ułóż na naoliwionej blasze razem z pokrojonym w kostki jabłkiem. Na 15 minut wstaw do piekarnika w temperaturze 170 stopni C.
Jogurtowe koktajle
Składniki
– 3/4 l jogurtu naturalnego,
– 1 dojrzała gruszka,
– skórka otarta z połowy cytryny,
– 1/2 szklanki jagód,
– 1/2 łyżeczki cynamonu,
– cukier wanilinowy,
– 1/2 szklanki malin,
– 1/2 banana,
– 1 łyżka miodu,
– 1 łyżeczka siekanej mięty.
Sposób przygotowania
Gruszkę oczyść z pestek, pokrój ze skórką na mniejsze kawałki, dodaj skórkę cytrynową i jedną trzecią jogurtu, zmiksuj. Przelej do wysokiej szklanki. Drugą część jogurtu zmiksuj z jagodami, cynamonem i cukrem wanilinowym, trzecią z malinami, pokrojonym bananem, miodem i świeżą miętą. Koktajle podawaj lekko schłodzone. 1 porcja dla dziecka = 200 ml
Ciasteczka
Składniki
– 180 g mąki,
– 1 jajko,
– 1/3 szklanki cukru,
– 1 cukier waniliowy,
– 60 g masła,
– 200 g cukru pudru,
– parę łyżek soku z cytryny,
– torebka owoców kandyzowanych.
Sposób przygotowania
Przesiej mąkę wprost na stolnicę, w zagłębienie wbij jajko, dodaj cukier, cukier waniliowy i masło w wiórkach. Składniki posiekaj nożem, następnie rękoma zagnieć szybko ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i pozostaw 2 godziny w lodówce. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Odcinaj kawałki ciasta, formuj wałeczki o grubości około 1 cm, z każdego ułóż literkę, spłaszcz lekko szerokim nożem. Literki piecz przez 10-15 minut na środkowej półce piekarnika. Przesiej cukier i wymieszaj z taką ilością soku z cytryny, aby powstał gęsty lukier. Polukruj ciepłe ciasteczka i ułóż na nich owoce.
Od 18 miesiąca życia
Jajka nadziewane pastą z tuńczyka
Składniki
- 4 jajka
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki serka wiejskiego
- szczypta soli
- papryka żółta i czerwona
- koperek do dekoracji
Sposób przygotowania
Jajka ugotuj na twardo, przełóż do zimnej wody. Gdy ostygną, obierz ze skorupek i poprzekrawaj na połowy. Wyjmij żółtka. Tuńczyka odsącz z zalewy, dodaj do niego żółtka, jogurt naturalny i serek. Zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą. Pastą faszeruj jajka. Udekoruj koperkiem i plasterkami papryki.
Nasza rada: Z jajek ugotowanych na twardo da się zrobić wspaniałe świąteczne dekoracje w kształcie grzybków, zajączków, kurczaczków. Ich dodatkową zaletą jest to, że maluszek na pewno chętnie je potem zje! Nadzienie możesz robić z różnych past: rybnych, serowych, warzywnych.
Od 2 roku życia
Kurczak z groszkiem i szparagami
Składniki
– 1 duża pierś z kurczaka,
– 8-10 świeżych szparagów,
– 1 szklanka świeżego lub mrożonego groszku,
– 1/3 szklanki mleka 2%,
– 2 łyżki mąki pszennej,
– 1/2 pęczka szczypiorku,
– 1/2 szklanki bulionu,
– przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól.
Sposób przygotowania
Mięso z kurczaka umyj. Obierz szparagi, pokrój na kawałki (około 4 cm) i gotuj ok. 5 minut. Potem w tej samej wodzie gotuj mięso około 20 minut. Groszek ugotuj osobno (8 minut) i odsącz. Mleko i mąkę starannie wymieszaj. Mięso i szparagi odsącz. Pierś kurczaka pokrój w paski. 1/2 szklanki bulionu zagęść przygotowaną mieszaniną mleka i mąki, dodaj przyprawy. Mieszając, zagotuj. Do sosu dodaj szparagi, groszek i mięso. Wymieszaj i delikatnie podgrzewaj. Dodaj do potrawy posiekany szczypiorek.
Kruche ciasteczka
Składniki
- 15 łyżek mąki pszennej
- 1/3 kostki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- starty jednocentymetrowy kawałek wanilii
- żółtko
- łyżeczka śmietany kremówki
Sposób przygotowania
Mąkę posiekaj razem z masłem, dodaj cukier puder wymieszany ze startą wanilią, żółtko i kremówkę. Szybko zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na godzinę. Rozwałkuj i wykrawaj ciasteczka. Wyłóż je na wysmarowaną masłem blachę, posmaruj białkiem, posyp cukrem. Piecz na złoto w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Porcja dla dziecka: kilka ciasteczek
Klopsiki cielęce
Składniki
- 500 g cielęciny
- 1 bułka pszenna
- 1/2 szklanki mleka
- 300 g warzyw: marchewki, pietruszki, pora, selera
- zielony koperek i natka pietruszki
- sól
Sposób przygotowania
Mięso opłucz i pokrój. Bułkę namocz w mleku i odciśnij. Opłucz też pęczek koperku. Wszystkie składniki przepuść przez maszynkę, dodaj odrobinę soli, uformuj z masy podłużne klopsiki. Warzywa obierz i poszatkuj. Ułóż na nich w rondlu klopsy, dodaj szklankę wody, gotuj pod przykryciem ok. 30 minut. Podawaj z ryżem, lub ziemniakami. Do każdej porcji dodaj łyżeczkę świeżego masła i oprósz posiekaną natką.
Porcja dla dziecka = 150–200 g
Kolorowy Szaszłyk
Składniki
- 60 g schabu
- mała czerwona cebula
- 2 morele
- sól, pieprz
- łyżeczka oleju
- odrobina oregano i bazylii
- 1/3 szklanki kuskus
- pół łyżeczki masła
Sposób przygotowania
1. Schab pokrój w kostkę.
2. Pieprz, sól wymieszaj z ziołami, olejem, posmaruj nim mięso i odstaw na 30 minut.
3. Obierz cebulę, przekrój na pół, oddziel jej warstwy.
4. Morele pokrój na ćwiartki.
5. Na patyczki nadziewaj na przemian mięso, morele i cebulkę.
6. Szaszłyki upiecz w piekarniku lub usmaż na patelni bez tłuszczu.
7. Kuskus zalej wrzątkiem (1 cm nad powierzchnię kaszki), dodaj masło i krótko zagotuj.
8. Zdejmij z ognia, przykryj i zostaw do napęcznienia. Podawaj z szaszłykiem posypanym ziołami.
Indyk z brukselką
Składniki
– 3-4 filety z indyka (300 g),
– 1 łyżka mąki pszennej,
– 1/2 pęczka włoszczyzny,
– oliwa z oliwek,
– 4 łyżki śmietany kremówki,
– 200 g brukselki,
– sól, pieprz.
Sposób przygotowania
Mięso opłucz, pokrój w paseczki, lekko oprósz mąką i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Warzywa umyj, obierz, opłucz i zetrzyj na grubej tarce jarzynowej, tylko pora pokrój w talarki. Dodaj do mięsa i uduś. Pod koniec duszenia (po ok. 20 minutach) dodaj śmietanę i przypraw danie do smaku niewielką ilością soli i pieprzu. Osobno ugotuj w lekko osolonej wodzie brukselkę. Jej zielonymi główkami udekoruj porcję indyka w jarzynach.
Porcja dla dziecka = 2-3 łyżki mięsa z warzywami i 3-5 brukselek
Jajka z wędliną i jarzynami
Składniki
- 6 jajek
- 1/2 puszki konserwowej kukurydzy
- 4 korniszony
- pomidor
- 2 plasterki łososia wędzonego
- 3 plasterki szynki
- 4 łyżki majonezu
- koperek, szczypiorek
- kilka plasterków cytryny do dekoracji
Sposób przygotowania
Pomidora umyj, sparz wrzątkiem, zdejmij z niego skórkę i wyjmij nasiona. Razem z korniszonami pokrój w kostkę. Dodaj kukurydzę, 3 łyżki majonezu (resztę zostaw do dekoracji), wymieszaj. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, przekrój na pół. Sałatkę nakładaj do jajek i ruloników z szynki. Dekoruj kawałkami łososia, plastrami cytryny, majonezem i zieleniną.
Nasz rada: Jajko ugotowane na twardo możesz dodawać praktycznie do każdej sałatki jarzynowej. Wzbogacisz w ten sposób jej wartość odżywczą w białko i witaminy z grupy B. Zawarte w jajku żelazo organizm świetnie przyswoi dzięki witaminie C z jarzyn.
Kapuśniaczek ze słodkiej kapusty
Składniki
– 1/2 średniej główki białej kapusty,
– 1 średnia marchew,
– 1 pietruszka,
– 1/2 selera,
– 2 ziemniaki,
– 2 pomidory.
– Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ząbek czosnku, sok z 1/2 cytryny.
Sposób przygotowania
Kapustę opłucz i poszatkuj. Zagotuj wodę (ok. 1 litra). Wrzuć do niej kapustę i przyprawy. Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na grubej tarce, ziemniaki pokrój w kostkę. Dodaj je do kapusty. Pod koniec gotowania dodaj też pokrojone
w ćwiartki obrane ze skórki pomidory. Gdy warzywa będą miękkie, przypraw je roztartym czosnkiem i sokiem z cytryny.
Porcja dla dziecka = 150-200 g
Dorsz puree
Składniki
– 50 dag filetów z dorsza,
– 4 ziemniaki,
– 1 szklanka jogurtu lub śmietanki,
– ząbek czosnku,
– 30 dag włoszczyzny (marchewka, pietruszka),
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania
Do garnka włóż oczyszczone i pokrojone w talarki ziemniaki, pietruszkę i marchew, drobno pokrojone filety i ząbek czosnku. Lekko posól, podlej tłuszczem. Całość zalej jogurtem lub śmietanką i dolej tyle wody, by zakryła wszystkie składniki. Piecz w piekarniku 30–40 minut. Po wyjęciu i wystudzeniu całość zmiksuj, dodając oliwę z oliwek, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Posyp drobno posiekaną natką pietruszki, ozdób pokrojonymi w plastry pomidorami. Dzieciom najlepiej podawać rybę na ciepło, z dodatkiem dowolnej surówki i grzankami.
Fasolka szparagowa z kurczakiem
Składniki
– 1/4 litra wywaru z warzyw,
– garść zielonej fasolki szparagowej,
– jeden średni kabaczek,
– jeden ziemniak,
– 1/2 piersi kurczaka,
– oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania
Podgrzej wywar, dodaj obrany, pokrojony w dużą kostkę ziemniak. Oczyść fasolkę z włókien, odetnij końce, oczyść kabaczek (odetnij końce i obierz ze skórki). Gdy ziemniak będzie prawie miękki, dodaj resztę warzyw i gotuj przez 10 minut. Kurczaka możesz gotować w wodzie razem z ziemniakiem lub przyrządzić oddzielnie i dodać do warzyw przed miksowaniem. Przypraw całość odrobiną oliwy z oliwek.
Bananowe ciasto z czekoladową nutą
Składniki
- pół kostki masła
- pół szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 banany
- szczypta imbiru i sproszkowanych goździków
- 2 łyżeczki cynamonu
- tłuszcz i mąka do wysypania formy
- pół tabliczki czekolady (najlepiej gorzkiej)
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
1. Jajka umyj, sparz i utrzyj je z cukrem.
2. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj ją do masy jajecznej.
3. Masło rozpuść, ostudź i wlej do ciasta.
4. Dodaj cukier wanilinowy, przyprawy, pokrojone w kostkę banany i drobno posiekaną czekoladę. 5. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do nasmarowanej i wysypanej mąką podłużnej blaszki o długości około 25 cm.
6. Piecz około godziny w 180ľC.
7. Po upieczeniu posyp ciasto cukrem pudrem.
Porcja: kawałek ciasta
Barszcz z zakwasem ogórkowym
Składniki
– pół pęczka włoszczyzny,
– 2 buraki,
– 1 szklanka soku z kwaszonych ogórków,
– 3 łyżki śmietany (18% tłuszczu),
– 1 łyżka mąki pszennej,
– sól, cukier, pieprz, liść laurowy, natka pietruszki.
Sposób przygotowania
Warzywa obierz i opłucz. Ugotuj wywar z włoszczyzny, dodaj pokrojone w plastry buraki i liść laurowy. Całość ugotuj, przecedź (ugotowane warzywa wykorzystaj do sałatki jarzynowej np. z dodatkiem fasolki, oliwy z oliwek i cytryny). Do ugotowanego i przecedzonego wywaru dodaj sok z kwaszonych ogórków oraz śmietanę wymieszaną z mąką. Zagotuj, dopraw do smaku przyprawami (uwaga na sól, już sok z ogórków jest słony!), posyp posiekaną natką pietruszki. Zupę możesz podawać z ziemniakami.
Ciasteczka z kremem
Składniki
– 6 łyżek mąki,
– 4 łyżki masła,
– 2 łyżki cukru pudru,
– cukier waniliowy.
Krem:
– 175 g naturalnego jogurtu,
– 1 łyżka cukru pudru,
– 250 g truskawek.
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wsyp mąkę, cukier i cukier waniliowy do miski, dodaj masło, posiekaj mąkę z masłem i cukrem. Zagnieć ciasto i rozwałkuj je na grubość 5 mm na posypanej mąką stolnicy. Wytnij 4 okrągłe ciasteczka przypominające np. kwiaty, oraz 12 samochodzików. Ułóż je na blaszce, ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 10 minut, aż lekko się przyrumienią. Przygotuj krem: wymieszaj jogurt z cukrem, umyj truskawki. Kilka truskawek zmiksuj z jogurtem. Pozostałe pokrój w plasterki i ułóż na talerzyku Na środek nałóż 2 łyżki jogurtu. Podawaj z ciasteczkami.
Od 3 roku życia
Biały deser z truskawkami
Składniki
– 2 łyżeczki żelatyny,
– 2 łyżki chłodnej wody,
– 1 szklanka mleka,
– 1 łyżka cukru,
– cukier waniliowy,
– 600 g truskawek (mogą być mrożone).
Sposób przygotowania
Żelatynę namocz z chłodnej wodzie, następnie zagotuj mleko, dodaj do niego 2–3 krople olejku migdałowego oraz napęczniałą żelatynę. Wymieszaj wszystko dokładnie i wylej masę na głęboki talerz. Wstaw deser do lodówki na ok. dwie godziny. Truskawki opłucz, osącz, odszypułkuj. 1/3 porcji truskawek zmiksuj, dodaj cukier i wymieszaj. Pozostałe truskawki pokrój na cząstki, rozłóż w miseczkach, polej sosem truskawkowym. Gotową galaretkę pokrój w kostkę. Kostką mleczną udekoruj truskawkowy deser.
1 porcja dla dziecka = 2–3 łyżki deseru
Cannelloni z kurczakiem i brokułami
Składniki
– opakowanie makaronu (bardzo grube rurki),
– duża pierś z kurczaka,
– paczka mrożonych brokułów,
– jajko,
– pół paczki „Włoszczyzny krojonej w paski”,
– łyżka posiekanej natki pietruszki,
– 4 łyżki startego żółtego sera,
– sól, pieprz biały.
Sposób przygotowania
Mięso opłucz i ugotuj w dwóch szklankach wody przez ok. 20 minut, pod koniec dodaj włoszczyznę. Brokuły ugotuj (5 minut), zmiel je z kurczakiem. Dodaj jajko i przypraw odrobiną pieprzu. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rurki napełnij farszem, ułóż w żaroodpornym naczyniu, zalej wywarem wraz z włoszczyzną, posyp żółtym serem i włóż do piekarnika na 15 minut.
Danie oprósz posiekaną natką pietruszki.
Porcja dla dziecka: 3–5 rurek z farszem
Chłodnik na upalne dni
Składniki
– jogurt naturalny (500 ml),
– duży zielony ogórek,
– pęczek koperku,
– pęczek rzodkiewki,
– 2 łyżki koncentratu barszczu z buraków ćwikłowych.
Sposób przygotowania
Warzywa starannie umyj i lekko osusz. Koperek drobno posiekaj, a obrany ogórek i rzodkiewki zetrzyj na tarce jarzynowej. Wszystkie składniki wymieszaj z jogurtem połączonym z koncentratem barszczu. Chłodnik podawaj z posiekanym jajem ugotowanym na twardo.
1 porcja dla dziecka = 150 g + jajo ugotowane na twardo
Fasolowy przysmak
Składniki
– szklanka drobnej białej fasolki,
– 2 łyżki oleju sojowego,
– 1 cebula,
– 1 duża marchew,
– 1/2 kg chudego mięsa wołowego,
– ziele angielskie, listek laurowy, zmielony kminek, papryka w proszku, natka pietruszki.
Sposób przygotowania
Fasolkę opłucz, zalej dwoma szklankami przegotowanej wody. Gotuj pięć minut, następnie pozostaw na ok. dwie godziny. W głębokim rondlu rozgrzej olej i podsmaż pokrojone w drobną kostkę mięso, aż się zrumieni. Następnie dodaj posiekaną cebulę i niewielką ilość przypraw do smaku. Delikatnie podsmaż. Dodaj fasolkę razem z wodą, w której się moczyła, i gotuj potrawę około 1-1,5 godziny. Od czasu do czasu zamieszaj. Pod koniec gotowania dodaj do potrawy obraną, startą na grubej tarce marchew. Podawaj potrawę oprószoną zieloną pietruszką, z pieczywem pszennym.
Porcja dla dziecka = 200-300 g + bułka
Faszerowany kurczak
Składniki
- świeży kurczak (ok. 1 kg)
- sól
- masło
- czerstwa bułka
- 2 jajka
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 3–4 wątróbki drobiowe
- pęczek koperku
- łyżka rodzynek
- sól, pieprz, imbir
Sposób przygotowania
Kurczaka opłucz i osusz. Usuń tłuszcz, obetnij skrzydełka, posól i wstaw do lodówki na godzinę. Bułkę namocz w mleku, odciśnij i zmiel z wątróbkami. Żółtka utrzyj z masłem, białka ubij na pianę. Zmieloną masę połącz z żółtkami, pianą, wsyp posiekany koperek, odrobinę imbiru w proszku, sól, pieprz i namoczone rodzynki. Napełnij kurczaka farszem i zaszyj go. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz ok. 60 minut. W czasie pieczenia polewaj sokiem, który puści mięso.
Porcja dla dziecka: udko + łyżka farsz
Koktajl owocowy
Składniki
– 9 łyżek mleka skondensowanego,
– 200 ml (1 szklanka) soku pomarańczowego,
– 1/2 kilograma truskawek,
– 1 pomarańcza,
– sok z cytryny.
Sposób przygotowania
Wymieszaj mleko skondensowane z sokiem pomarańczowym. Dodaj sok z cytryny i pokrojone na kawałki owoce. Zmiksuj wszystkie składniki, aż powstanie gładka konsystencja. Koktajle owocowe najlepiej spożywać zaraz po przyrządzeniu. Odstawiane na potem tracą smak i witaminy.
Krokieciki drobiowe
Składniki
– 4 filety z piersi kurczaka,
– 8 łyżek puree ziemniaczanego,
– 100 g nadziewanych oliwek,
– 100 g startego sera żółtego,
– 1 jajo,
– oliwa z oliwek,
– tarta bułka.
Sposób przygotowania
Przygotuj puree ziemniaczane z małą ilością osolonej wody lub mleka (powinno być gęste).
Filety posól i skrop sokiem z cytryny. Usmaż w niewielkiej ilości oleju. Wymieszaj puree ziemniaczane z drobno pokrojonymi oliwkami i tartym serem, rozsmaruj na filetach, zawiń i przekłuj patyczkiem. Obtocz krokieciki w rozmąconym jaju i tartej bułce, usmaż w głębokim gorącym oleju. Lekko zrumienione podawaj z sałatką z pomidorów.
Omlet z serem
Składniki
– 3 jajka,
– szklanka mleka,
– 4 łyżki startego żółtego sera,
– 4 plastry szynki,
– pół pęczka szczypiorku,
– olej, sól.
Sposób przygotowania
Do garnka wybij umyte jajka, wlej mleko, i ubijaj mikserem około minuty. Pokrój szynkę, utrzyj ser – dodaj do masy z jaj, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, wlej masę, smaż pod przykryciem do ścięcia, lekko podważając nożem brzegi omleta. Posyp omlet posiekanym szczypiorkiem i podawaj z bułką lub pełnoziarnistym pieczywem.
Porcja dla dziecka: ćwierć omletu, kromka chleba lub mała bułeczka
Od 4 roku życia
Sałatka orzechowa z serem mozzarella
Składniki
– 2 plasterki sera mozzarella lub innego miękkiego sera (50 g),
– 1 średni ogórek,
– 1/2 puszki zielonego groszku,
– 1/2 strąka zielonej papryki,
– 2 łyżki jogurtu naturalnego,
– 1 łyżka majonezu,
– 4 orzechy włoskie,
– przyprawy: sól, pieprz biały.
Sposób przygotowania
Paprykę i ogórek umyj, pokrój w drobną kostkę. Groszek odsącz. Ser pokrój w kostkę. Dodaj pokrojoną paprykę, ogórek i wymieszaj. Do jogurtu dodaj majonez i przyprawy. Sos wlej do sałatki. Zetrzyj na tarce orzechy i posyp sałatkę.
Tosty francuskie
Składniki
– 2 kromki chleba tostowego,
– plaster szynki,
– plaster sera topionego,
– łyżeczka masła,
– łyżka oleju,
– jajko.
Sposób przygotowania
Kromki chleba cienko posmaruj masłem, połóż wędlinę, ser. Złącz ze sobą. Na talerzyku rozbij jajko i obtocz w nim kanapkę. Rozgrzej na patelni olej, połóż kanapkę, lekko zrumień z obu stron. Przekrój na dwa lub cztery trójkąty. Podawaj ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy.
Porcja dla dziecka: pół tosta lub cały
Hamburgery z szynką w sosie serowym
Składniki
– 1 paczka ziemniaczanego puree,
– 100 g gotowanej szynki,
– 100 g sera camembert,
– 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
– 1/2 szklanki mleka,
– 1 jajko,
– masło,
– sól.
Sposób przygotowania
Przygotuj puree według przepisu podanego na opakowaniu z dodatkiem mleka, masła i soli. Dodaj pokrojoną w plasterki szynkę i jajko. Dokładnie wymieszaj. Uformuj cztery hamburgery, smaż w niewielkiej ilości oleju, aż się zarumienią. Camembert pokrój na kawałki, dodaj jogurt i podgrzewaj na patelni na małym ogniu przez 5 minut. Ziemniaczane hamburgery polej gorącym sosem serowym i podaj na stół.
Nasz sposób:
Hamburgery będą łagodniejsze w smaku, jeśli sos serowy zastąpisz sosem pomidorowym.
Pstrąg z migdałami
Składniki
- 4 sprawione pstrągi
- sól, świeżo zmielony biały pieprz
- 2–3 łyżki mąki
- 4 łyżki oliwy
- łyżka płatków migdałowych
- 2–3 gałązki natki
Sposób przygotowania
Pstrągi umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Następnie obtocz w mące i otrzep jej nadmiar. Na patelni rozgrzej oliwę, włóż ryby. Smaż na średnim ogniu po 8–10 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia połóż na rybach po kilka wiórków świeżego zimnego masła. Na drugiej, suchej patelni upraż płatki migdałów na złoty kolor (podczas prażenia ciągle mieszaj je, gdyż łatwo się przypalają). Pstrągi ułóż na ogrzanym półmisku, posyp płatkami migdałowymi i ozdób zieloną natką pietruszki. Zanim podasz dziecku, usuń ości. Porcja dla dziecka: kawałek ryby
Sałatka letnia
Składniki
– 4 dojrzałe pomidory,
– zielony ogórek,
– zielona papryka albo mały por,
– 100 g sera żółtego w plastrach,
– pęczek koperku,
– cytryna
– 2 łyżki oleju słonecznikowego
– sól,
– pieprz
Sposób przygotowania
Wszystkie warzywa starannie opłucz. Obierz ze skórki ogórka, pomidory sparz i usuń z nich skórkę, pokrój warzywa na plastry. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w cieniutkie paseczki. Zrób paseczki z żółtego sera. Przygotuj sos – wyciśnij sok z umytej cytryny, dodaj olej, szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj. Warzywa przełóż do salaterki, dodaj ser, przygotowany sos i lekko wymieszaj. Sałatkę posyp drobno posiekanym koperkiem. To znakomite danie na kolację. Można podawać z pszenną bułeczką.
Warzywne słupki zawijane w szynkę
Od 5 roku życia
Składniki
- kilka gałązek selera naciowego
- 2 duże marchewki
- 8 plasterków szynki
- kilka listków rukoli
- natka, szczypiorek
Sposób przygotowania
Marchewkę i selera naciowego umyj. Marchewkę obierz ze skórki i pokrój na długie słupki. Gałązkę selera i dwa słupki marchewki owiń połówkami plasterków szynki i przewiąż je szczypiorkiem. Słupki umieść w szerokich szklankach. Ozdób je gałązkami natki i rukolą. Podaj do nich dip przygotowany z jogurtu greckiego zmiksowanego z kiełkami rzodkiewki.
Pieczony kotlet z owocami (dla karmiącej mamy)
Składniki
- plaster schabu
- 4 morele
- bazylia
- oregano
- sól, pieprz
- łyżeczka oleju
- pół szklanki kaszy kuskus
- kilka listków świeżej mięty do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Mięso natrzyj przyprawami, skrop olejem, zawiń w folię i odstaw do lodówki na pół godziny.
2. Rozwiń folię i włóż do środka połówki moreli.
3. Z powrotem zawiń mięso, włóż do żaroodpornego naczynia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 20–30 minut.
4. Kuskus przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
5. Na talerzu obok mięsa ułóż morele i kuskus.
Roladki z indyka (dla karmiącej mamy)
Składniki
- 2 małe plastry z piersi indyka (200 g)
- mała marchewka
- łyżeczka musztardy
- łyżka oliwy z oliwek
- gałązka rozmarynu
- pół szklanki bulionu warzywnego
- sól
- biały pieprz
- odrobina curry
Sposób przygotowania
Umyte i osuszone mięso zbij tłuczkiem, oprósz solą, pieprzem i z jednej strony posmaruj musztardą. Marchewkę pokrój w słupki i wrzuć na lekko osolony wrzątek. Gotuj około 10 minut, odcedź. Słupki marchewki ułóż na każdym mięsnym filecie, połóż też opłukaną małą gałązkę rozmarynu. Mięso zwiń i zepnij wykałaczką. Roladki obsmaż na oliwie. Zalej je bulionem i duś 10–15 minut, aż do momentu, gdy będą miękkie. Na koniec przypraw curry, solą, pieprzem i jeszcze chwilkę podduś.